Të rinjtë kanë një rol të rëndësishëm për të hequr botën nga armët bërthamore

Nënsekretari i Përgjithshëm i KB për Çështjet e Çarmatimit Izumi Nakamitsu (në qendër) takon të rinjtë në Japoni në një ngjarje të përqendruar në 75 vjetorin e bombardimeve bërthamore të Hiroshimës dhe krijimin e KB. (Foto: Zyra e KB për Çështjet e Çarmatimit)

(Raportuar nga: Lajmet e KB 10 gusht 2020)

Më 12 gusht, bota do të nxjerrë në pah të rinjtë si partnerë thelbësorë për të ndikuar në ndryshime. Kremtimi vjetor i Ditës Ndërkombëtare të Rinisë është gjithashtu një mundësi për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me problemet me të cilat përballen të rinjtë, përfshirë ekzistencën e vazhdueshme të armëve bërthamore.

Shtatëdhjetë e pesë vjet më parë javën e kaluar, dy bombat e vetme bërthamore të përdorura ndonjëherë në luftë u shpërthyen mbi Hiroshima dhe Nagasaki, Japoni, duke vrarë rreth 210,000 njerëz brenda muajve dhe duke sëmurur dhjetëra mijëra të tjerë me kancer dhe sëmundje të përjetshme.

Pothuajse 14,000 koka bërthamore ekzistojnë sot, shumica e tyre shumë herë më të fuqishme se ato dy bomba të hedhura në Hiroshima dhe Nagasaki. Bota ka arritur të zvogëlojë disa nga rreziqet, veçanërisht pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, por znj. Izumi Nakamitsu, Nënsekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara dhe Përfaqësuesi i Lartë i Çështjeve të Çarmatimit, ka thënë se rreziku është tani "më e lartë se sa ka qenë në breza".

Znj. Nakamitsu bisedoi me UN News se pse dhe si të rinjtë po ndihmojnë për të trajtuar këtë krizë.

'Kujtimi mbetet me ty'

“Kur ndodhin katastrofat, ato priren të kthehen në numra dhe është e rëndësishme të kujtojmë se të gjithë ata që pësuan shkatërrimin nga bombardimet atomike 75 vjet më parë kanë një histori. Ata kishin jetë, njerëz që i donin dhe që i donin.

Kur isha rreth 10 ose 12 vjeç, vizitova Hiroshima dhe Nagasaki, dhe sapo i keni parë, kujtesa mbetet me ju.

Eliminimi i këtyre armëve pa kriter dhe çnjerëzore është përparësia kryesore e KB për çarmatimin - dhe një nga qëllimet e saj më të vjetra.

Por progresi i botës për të çliruar botën nga armët bërthamore është ngadalësuar, dhe tani ne në fakt kemi filluar të shkojmë prapa. Ky kthim prapa rrit mundësinë që një armë bërthamore të mund të përdoret - qoftë me dashje, aksidentalisht ose për shkak të një keqkuptimi.

Në mjedisin e sotëm të ndërlikuar ndërkombëtar - me përparësi që variojnë nga ndryshimi i klimës tek zhvillimi i qëndrueshëm, pandemitë dhe migrimi - armët bërthamore janë ende një nga kërcënimet më urgjente për t'u trajtuar.

Këtu janë tre arsye pse.

Së pari, ato janë armët më shkatërruese të shpikura ndonjëherë. Shumica që ekzistojnë sot janë jashtëzakonisht më të fuqishme se bombat që shkatërruan Hiroshima dhe Nagasaki.

Së dyti, armët bërthamore janë një nga dy kërcënimet, së bashku me ndryshimin e klimës, që shtrihen në të gjithë jetën në planet. Çdo përdorim i armëve bërthamore mund të shkaktojë një kataklizma mjedisore.

Së treti, asnjë vend nuk mund t'i përgjigjet në mënyrë adekuate vuajtjeve dhe vdekjeve të mëdha që do të pasonin çdo përdorim të një arme bërthamore. Shumica e vendeve, dhe organizatat ndërkombëtare si ICRC, kanë shprehu shqetësim në lidhje me këtë. Disa vende kanë miratuar një traktati i ri i cili ndalon armët bërthamore.

Fuqia e rinisë

Si pjesë e brezit më të madh në histori, të rinjtë e sotëm kanë një fuqi dhe përgjegjësi të jashtëzakonshme.
Jayathma Wickramanayake, i Dërguari i Sekretarit të Përgjithshëm të KB për Rininë, theksoi këtë gjatë një vizite në Japoni në fillim të këtij viti. Ajo tha, “Bombat atomike të Hiroshima dhe Nagasaki duhet të na kujtojnë gjithmonë, veçanërisht brezat e rinj, se sa i rëndësishëm është çarmatimi dhe denuklearizimi. Të rinjtë nën moshën 30 vjeç përbëjnë mbi gjysmën e popullsisë së botës dhe ne nuk mund të arrijmë paqen në botë pa pjesëmarrjen e tyre.

E Sekretarit të Përgjithshëm Agjenda për çarmatimin e njeh rininë si "forca përfundimtare për ndryshimin". Kur ata janë të arsimuar, të angazhuar dhe të fuqizuar, ata mund të kenë ndikim vendimtar në mënyrën se si shoqëritë dhe qeveritë e tyre i shohin armët bërthamore.

Ne e kemi parë fuqinë e tyre më parë. Aktivistët e rinj, shumë prej tyre gra, ndihmuan në udhëheqjen e përpjekjeve të suksesshme globale për të ndaluar minat tokësore dhe municionet thërrmuese sipas ligjit ndërkombëtar dhe ata po mbledhin shumë vende për të zvogëluar kërcënimet bërthamore.

Disa nga këto fushata kanë qenë dhënë me një çmim Nobel për Paqen. Vitin e kaluar, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara riafirmoi kontributet që të rinjtë mund të japin në ruajtjen e paqes dhe sigurisë.

Të rinjtë mund të kontribuojnë duke filluar grupe diskutimi, duke pritur shfaqje filmash dhe duke planifikuar ngjarje informuese me shokë studentë dhe miq. Unë rekomandoj të lexoni librin e Kombeve të Bashkuara, “Aksioni për çarmatimin: 10 gjërat që mund të bëni!”Për të mësuar më shumë rreth këtyre dhe strategjive të tjera të shtrirjes.

Si të përfshiheni

Në Zyra e KB për Çështjet e Çarmatimit, ne duam të ndihmojmë në krijimin e hapësirës për të rinjtë që të kontribuojnë në mënyrë domethënëse në përparimin e çarmatimit. Përmes një iniciative të re në terren, të quajtur "# Youth4Disarmament", ne jemi duke punuar për të angazhuar, edukuar dhe fuqizuar të rinjtë duke ofruar burime si gazetat elektronikeprograme trajnimi dhe një uebfaqe e ardhshme kushtuar rinisë dhe çarmatimit.

Ne gjithashtu kohët e fundit njoftoi grupi ynë i parë i "Kampionëve të të Rinjve për çarmatimin". Këta 10 të rinj do të marrin trajnim mbi parimet e përgjithshme të çarmatosjes, mospërhapjes dhe kontrollit të armëve përmes kurseve online dhe një turne studimi dy-javor në Vjenë, Gjenevë, Hiroshima dhe Nagasaki. Ata do të shkëmbejnë ide me ekspertë nga think tank-et, organizatat e shoqërisë civile dhe fusha diplomatike dhe do të zhvillojnë një plan për të angazhuar komunitetet e tyre në çështje të lidhura me çarmatimin.

Vitalshtë jetike për vendet që të angazhohen me qytetarët e tyre më të rinj. Ata kanë fuqinë të bëjnë ndryshimin dhe idetë e tyre mund të ndihmojnë në forcimin e paqes dhe sigurisë sonë kolektive - tani dhe për të ardhmen. Me idetë dhe perspektivat e tyre të freskëta, së bashku mund të gjejmë zgjidhje për rreziqet më të mëdha në botë. "

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...