Edukatorët e paqes në botë qëndrojnë me mësuesit afganë

Mësuesit: Agjentët e Zhvillimit Njerëzor dhe Social

"Arsimi është blloku kryesor ndërtues i çdo shoqërie." - OKB, Edukimi për të Gjithë

“… Për të riafirmuar besimin në të drejtat themelore të njeriut…. Të drejtat e barabarta të burrave dhe grave… ” - Karta e Kombeve të Bashkuara

"Çdokush ka të drejtën e arsimit." - Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut

"... siguroni arsim gjithëpërfshirës me cilësi të barabartë për të gjithë [përfshirë arsimin fillor dhe të mesëm falas për të gjithë djemtë dhe vajzat]" - OKB, Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm

Për shekuj me radhë arsimi është njohur si përbërës i zhvillimit të personit njerëzor. Shoqëritë e karakterizuara nga pjesëmarrja e njerëzve e konsiderojnë atë si thelbësore për një qeverisje të mirë. Që nga themelimi i Kombeve të Bashkuara, ajo është bërë një sine qua non të zhvillimit shoqëror. Këto parime themelore, të përmbledhura në citatet e mësipërme nga standardet e OKB-së dhe të afirmuara nga shoqëria civile ndërkombëtare, tani janë në rrezik të madh nën sundimin fundamentalist-mizogjinist të talebanëve.

Arsimi cilësor, përgatitja për një jetë të kënaqshme dhe qytetari e përgjegjshme në shoqërinë e lindjes dhe pjesëmarrja në një bashkësi të larmishme dhe të shpejtë botërore, minohet nga interpretimi idiosinkratik dhe jo-ortodoks i talebanëve i Islamit si kurrikula kryesore e të gjitha shkollave. Kurani nuk u jep vlera më të vogla njerëzore grave.

Kufizimi i rëndë në arsimimin e vajzave dhe grave të reja në ndalimin e ndjekjes së shkollës së mesme dhe universitetit shkel të drejtën e tyre themelore për një arsim cilësor, i mohon shoqërisë potencialin e gjysmës së popullsisë dhe qëndron në rrugën e zhvillimit ekonomik dhe politik , e nevojshme për një të ardhme të zbatueshme për Afganistanin.

Pjesëmarrësit dhe ndjekësit e Fushatës Globale për Edukimin e Paqes janë njohur me domosdoshmërinë e edukimit të vajzave dhe këmbënguljen e edukatorëve afganë për ta siguruar atë përmes raporte nga Sakena Yacoobi, Themelues i Institutit Afgan të Mësimit. Një shembull më i gjallë i këmbënguljes dhe angazhimit profesional të edukatorëve afganë është në raportin e gjerë konferencë për shtyp, duke kërkuar pagesën e pagave të mësuesve.

Pengesa më e tmerrshme dhe e dhimbshme për arsimin afgan për momentin është situata e mësuesve të saj të përkushtuar dhe guximtarë. Shumë prej tyre kanë mësuar pa rroga për muaj të tërë, pa dyshim që kanë dhënë kontribute të tjera sociale që mësuesit kanë dhënë gjithmonë. Shumë prej tyre, burra dhe gra, janë ofruesit e vetëm për familjet e tyre.

Në këtë kohë, veprimi i vetëm më konstruktiv që duhet ndërmarrë për mirëqenien e këtyre edukatorëve, familjeve të tyre dhe vendit të tyre është që Banka Botërore të transferojë disa nga ndihmat humanitare që mund të paguajnë pagat e tyre.

Letra e hartuar dhe qarkulluar nga Code Pink (riprodhuar më poshtë dhe në dispozicion për nënshkrim këtu) i drejtohet Presidentit Biden, pasi Shtetet e Bashkuara kanë më shumë peshë me Bankën sesa kombet e tjera. Lexuesit nxiten të nënshkruajnë këtë letër dhe ata që dëshirojnë të ndërmarrin më shumë veprime mund t'i drejtohen letra drejtpërdrejt Bankës Botërore dhe krerëve të tyre të shteteve dhe përfaqësuesve të OKB -së, duke bërë thirrje për mbështetjen e tyre për këtë nismë, dhe për organi botëror, të gjitha agjencitë e tij dhe të gjithë anëtarët e bashkësisë ndërkombëtare të kërkojnë pajtueshmëri me standardet ndërkombëtare si parakushte për çdo dhe të gjitha marrëdhëniet me talebanët.  (-BAR, 10/5/21)

Tregojini administratës Biden dhe Bankës Botërore që të lirojnë fonde për të paguar mësuesit afganë dhe punonjësit e shëndetit

Gratë afgane kanë bërë një thirrje urgjente në lidhje me mospagimin e pagave për gratë mësuese afgane dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor. Shtoni emrin tuaj në peticionin që i bën thirrje administratës Biden, Bankës Botërore dhe anëtarëve kryesorë të Kongresit që të ngrijnë fondet afgane për të paguar pagat e mësuesve afganë dhe punonjësve të kujdesit shëndetësor.

firmos letrën këtu

I dashur President Biden, Banka Botërore dhe anëtarët kryesorë të Kongresit (shih më poshtë për anëtarët specifikë të Kongresit),

Sipas grave në Afganistan, talebanët po i lejojnë vajzat të ndjekin shkollën fillore (klasat 1-6). Ata ende nuk i kanë hapur klasat 7-12 për vajzat, por janë zotuar ta bëjnë këtë. Sidoqoftë, ekziston një pengesë e madhe: mospagimi i pagave për mësuesit. Aktualisht ka më shumë se 120,000 mësues femra në shkollat ​​publike në të gjithë vendin, dhe rreth gjysma e tyre janë burimi i vetëm i të ardhurave për familjet e tyre. Veryshtë shumë e vështirë, madje e pamundur, të kërkosh nga këta mësues që të vazhdojnë mësimin pa pagesë.

Ju lutemi lironi fondet afgane për të paguar pagat e mësuesve afganë.

E njëjta krizë po përballet me gratë afgane punonjës të kujdesit shëndetësor. Ka mbi 13,000 punonjës femra të kujdesit shëndetësor në Afganistan, duke përfshirë mjekë, mami, infermierë, vaksinues dhe staf tjetër femra. Shumica e tyre po paguheshin përmes Bankës Botërore përmes Fondit të Mirëbesimit të Rindërtimit të Afganistanit (ARTF), por që nga qershori, financimi është ndalur. Ndërkohë, sistemi shëndetësor është në prag të kolapsit. Ka pasur një rritje të rasteve të fruthit dhe diarresë; një ringjallje e poliomielitit është një rrezik i madh; pothuajse gjysma e fëmijëve janë të kequshqyer; gati 1 në 4 spitale COVID janë mbyllur dhe 2 milion doza të vaksinave COVID19 mbeten të papërdorura për mungesë të personelit për t’i administruar ato.

Ju lutemi të ngrini fondet afgane për të paguar gratë afgane punonjës të kujdesit shëndetësor dhe mësueset. Këto para mund të vijnë nga Fondi i Mirëbesimit i Bankës Botërore Afgane ose 9.4 miliardë dollarë të fondeve afgane të ngrira në bankat amerikane.

Sinqerisht,

*Përveç kontraktimit të Presidentit Biden, ne po u bëjmë thirrje anëtarëve kryesorë të mëposhtëm të Kongresit për këtë çështje:

Komiteti i Shërbimeve Financiare të Shtëpisë:
Kryetarja Maxine Waters, Anëtari i Rendit Patrick McHenry dhe Zëvendës Presidenti Jake Auchincloss;

Komiteti i Shërbimeve Financiare të Shtëpisë për Tregtinë Ndërkombëtare, Përshtatshmërinë dhe Konkurrencën Globale:
Kryetari Thomas Carper dhe Anëtari i Renditjes John Cornyn;

Komiteti i Senatit për Financat:
Kryetari Ron Wyden dhe Anëtari i Renditjes Mike Crapo;

Komiteti i Senatit për Bankën, Strehimin dhe Zhvillimin Urban:
Kryetari Sherrod Brown dhe Anëtari i Renditjes Patrick Toomey;

Komiteti i Senatit për Nënkomitetin Bankar, Strehim dhe Zhvillim Urban për Sigurinë dhe Tregtinë Ndërkombëtare dhe Anëtarët e Financave:
Mark Warner, Bill Hagerty, Jon Tester, Jon Ossoff, Krysten Sinema, Mike Crapo, Steve Daines, John Kennedy.

 

1 Ndjekja / Ndërprerja

  1. Nga uria talebanët - apo populli afgan? - Fushata Globale për Edukimin e Paqes

Bashkohu me diskutimin ...