Apeli i Grave për Sigurinë Njerëzore, shëndetin publik, paqen dhe zhvillimin e qëndrueshëm

Njoftim për shtyp

Lexoni Apelin

 

Qeveritë duhet të shkurtojnë shpenzimet ushtarake dhe të rrisin fokusin dhe buxhetet e tyre në sigurinë njerëzore dhe bashkëpunimin global, në mënyrë që të rikuperohen nga pandemia COVID-19, të adresojnë ndryshimin e klimës dhe të sigurojnë një të ardhme të qëndrueshme, sipas një apeli ndërkombëtar të grave lëshuar sot nga Parlamentarët për Mospërhapjen dhe Çarmatimin Bërthamor (PNND), Lobi i Ligjvënësve të Grave (WiLL) dhe Këshilli Botëror për të Ardhmen (WFC).

Apeli, Siguria njerëzore për shëndetin publik, paqen dhe zhvillimin e qëndrueshëm is miratuar nga 238 ligjvënëse gra, udhëheqëse fetare dhe udhëheqëse të shoqërisë civile nga më shumë se 40 vende. * Ai u lançua sot për të përkuar me Dita Ndërkombëtare e Grave për Paqen dhe Çarmatimin (24 maj 2020) Ai mbështet, në veçanti, iniciativat e Kombeve të Bashkuara për paqen dhe çarmatimin, përfshirë iniciativën globale të armëpushimit dhe Agjenda e Sekretarit të Përgjithshëm të KB për çarmatimin.

“Pandemia ka demonstruar në mënyrë të pamohueshme se çështjet kryesore të sigurisë njerëzore nuk mund të zgjidhen përmes mjeteve ushtarake, ose në mënyrë të pavarur nga kombet, por kërkojnë bashkëpunim global, diplomaci dhe paqe. Kombet e Bashkuara dhe agjencitë e saj si Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Programi i KB i Mjedisit janë jetike për ndërtimin e një bashkëpunimi dhe paqeje të tillë. Ata duhet të mbështeten më mirë"Thotë Alexandra Wandel, Drejtor Ekzekutiv, Këshilli Botëror i Ardhmërisë.

“Prioritetet tona janë të qarta - timeshtë koha të ndalojmë rreshtimin e xhepave të kontraktorëve të mbrojtjes dhe shpenzimin e dollarëve thelbësorë të taksapaguesve në armët bërthamore. Në vend të kësaj, ne duhet të përdorim burimet për të mbështetur rimëkëmbjen ekonomike nga pandemia. Do të na duhet bashkëpunimi global për të rindërtuar kombet tona. Ligjvënëse, udhëheqëse fetare dhe organizata të shoqërisë civile po mbështesin thirrjen për sigurinë njerëzore, ”Sqaron Jennifer Blemur, drejtor, Lobi i Ligjvënësve të Grave.

“Prodhimi i armëve bërthamore shkatërron planetin tonë, lumturia universale ushqen botën tonë”Thotë një mbështetës i apelit Ela Gandhi, Kryetar i Trustit të Zhvillimit të Gandhit dhe mbesa e Mahatma Gandhit.

"Kjo është arsyeja pse wduhet gjithashtu të mbështesim iniciativën e KB për një armëpushim global, 'shpjegon Vanda Proskova, Koordinator për PNND Republikën Çeke dhe një nga organizatorët e apelit. “Gratë në të gjithë botën e dinë që konflikti i armatosur në komunitetet e tyre intensifikon ndikimin e COVID-19 në shëndetin publik dhe vuajtjet njerëzore dhe e bën të vështirë, për të mos thënë të pamundur, për tu menaxhuar. Dhe armëpushimet duhet të shndërrohen në marrëveshje paqësore të qëndrueshme, me pjesëmarrjen e plotë të grave në negociata dhe zbatimin e marrëveshjeve të paqes. Përfshirja e grave në këto procese paqësore është demonstruar për të ndihmuar në arritjen e marrëveshjeve të paqes dhe për të siguruar që ato të jenë të qëndrueshme. "

Thirrja po përkujton gjithashtu 75th përvjetori i Kombeve të Bashkuara, i cili u krijua për të 'shpëtuar brezat pasardhës nga murtaja e luftës'.

"KB ka një varg mekanizmash përmes të cilave kombet mund të zgjidhin konfliktet, të negociojnë çarmatimin dhe të adresojnë çështje humanitare dhe të arrijnë sigurinë përmes diplomacisë, jo luftës, ”Pajtohen koordinatorët e apelit. “Ne i nxisim të gjitha qeveritë të përdorin më mirë këto mekanizma, duke përfshirë pranimin e juridiksionit të detyrueshëm të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për konfliktet ndërkombëtare (74 vende e kanë bërë tashmë këtë), dhe të zëvendësojnë parandalimin bërthamor dhe gara provokuese të armëve me mbështetjen në sigurinë e përbashkët "

“Bota u bë më e bashkuar për të luftuar pandeminë e Coronavirusit. Le të ndërtojmë mbi atë unitet dhe të jemi pishtarë për një botë më të mirë duke përqafuar sigurinë njerëzore për të ardhmen tonë të përbashkët ”, nënshkruesit thërrasin.

[icon icon = "shkarkoni" class = "" unprefixed_class = ""] [icon icon = "file-pdf-o" class = "" unprefixed_class = ""] shkarkoni apelin (pdf) - duke përfshirë një listë të plotë të miratimeve

ANKESA

Siguria njerëzore për shëndetin publik, paqen dhe zhvillimin e qëndrueshëm

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas për Paqen dhe Çarmatimin (24 maj, 2020) ne shprehim shqetësimin tonë të thellë në lidhje me ndikimin humanitar dhe ekonomik të pandemisë COVID-19, ndikimin përkeqësues të konfliktit dhe dhunës së armatosur dhe kërcënimet ekzistenciale për njerëzimin dhe mjedisin nga ndryshimi i klimës dhe armët bërthamore.

Si gra ligjvënëse, udhëheqëse fetare dhe përfaqësuese të shoqërisë civile nga e gjithë bota, ne u bëjmë thirrje qeverive dhe politikëbërësve që të kapërcejnë kufijtë kombëtarë, bindje të ndryshme politike dhe besime të ndryshme fetare në mënyrë që të avancojnë interesin e përbashkët të njerëzimit për paqen, shëndetin publik, çarmatimin e zhvillimit të qëndrueshëm dhe ekologjik përgjegjësia

Ne pohojmë rolin jetësor të grave në krijimin e paqes, zhvillimin e politikave dhe qeverisjen. Pandemia COVID-19 demonstron rëndësinë e grave si kryetare shtetesh, parlamentare, politikëbërëse, mjekë, shkencëtarë, punonjës të kujdesit shëndetësor dhe kujdestarë për fëmijë dhe persona të moshuar. Rezoluta 1325 e Këshillit të Sigurimit të KB thekson vlerën që gratë mund të kontribuojnë gjithashtu si pjesëmarrëse aktive të paqes dhe proceseve të çarmatimit.

Pandemia e Coronavirus ka demonstruar në mënyrë të padiskutueshme që çështjet kryesore të sigurisë njerëzore nuk mund të zgjidhen përmes mjeteve ushtarake ose në mënyrë të pavarur nga kombet, por kërkojnë bashkëpunim global dhe zgjidhje të dhunës jo të dhunshme. Ne theksojmë rëndësinë e Kombeve të Bashkuara, dhe agjencive të saj si Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin, për ndërtimin e një bashkëpunimi të tillë, menaxhimin e çështjeve globale dhe avancimin e sigurisë njerëzore.

Buxheti ushtarak global prej 1,900 miliardë dollarësh (100 miliardë dollarë vetëm për armët bërthamore) duhet të shkurtohet në mënyrë që të financohet më mirë KB (buxheti aktual prej 6 miliardë dollarësh) dhe të mbështesë mbrojtjen e klimës, shëndetin publik, ekonomitë elastike dhe Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm. KB dhe OBSH duhet të konsiderojnë krijimin e një procesi të përmirësuar për transparencën dhe shkëmbimin e informacionit dhe për lehtësimin e bashkëpunimit ndërkombëtar dhe menaxhimin kombëtar të pandemive të ardhshme. Ky proces duhet të zhvillohet në konsultim me qeveritë, ekspertët dhe shoqërinë civile.

Ne mirëpresim Sigurimin e së Ardhmes sonë të Përbashkët, Agjendën e Çarmatimit të nisur nga Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (UNSG) Antonio Guterres në Ditën Ndërkombëtare të Grave për Paqen dhe Çarmatimin në 2018, e cila përshkruan rëndësinë e çarmatimit për arritjen e një zhvillimi të qëndrueshëm dhe të angazhimit të të gjithë elektoratet në veprimin e çarmatimit, veçanërisht gratë dhe të rinjtë.

Dhe ne bëjmë thirrje për palët ndërluftuese në të gjithë botën që të bien dakord për thirrjen e UNSG të Marsit 2020 për një armëpushim global për të ndihmuar në luftimin e pandemisë së Koronavirusit. Një armëpushim i tillë duhet të vazhdojë edhe kur dalim nga pandemia aktuale, dhe duhet të shoqërohet me shkurtime të konsiderueshme në prodhimin dhe tregtimin e armëve konvencionale dhe armëve të vogla, me qëllim arritjen e paqes së qëndrueshme në botë dhe zvogëlimin e dhunës.

Pavarësisht nëse jemi nga Rusia apo SHBA, India apo Pakistani, Koreja e Veriut ose Koreja e Jugut, Irani apo Izraeli, Lindja apo Perëndimi, Veriu apo Jugu, ne ndajmë një planet dhe një të ardhme të përbashkët. Vitalshtë thelbësore që ne të përdorim diplomacinë, zgjidhjen e konflikteve, bashkëpunimin, sigurinë e përbashkët dhe ligjin për të adresuar çështjet e sigurisë, sesa kërcënimin ose përdorimin e forcës së armatosur ose sanksioneve ndëshkuese.

Kombet e Bashkuara u krijuan me një sërë mekanizmash përmes të cilave kombet mund të zgjidhin konfliktet, të negociojnë çarmatimin dhe të adresojnë çështje humanitare dhe të arrijnë sigurinë përmes diplomacisë dhe jo luftës. Ne i nxisim të gjitha qeveritë që të përdorin më mirë këto mekanizma, duke përfshirë pranimin e juridiksionit të detyrueshëm të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për konfliktet ndërkombëtare (74 vende e kanë bërë tashmë këtë), dhe të zëvendësojnë parandalimin bërthamor dhe gara provokuese të armëve me mbështetjen në sigurinë e përbashkët .

Rezoluta e parë e Kombeve të Bashkuara kërkoi eleminimin e "armëve bërthamore dhe të gjitha armëve të tjera të adaptueshme për shkatërrimin masiv". Megjithatë, 75 vjet më vonë, mbi 14,000 armë bërthamore mbeten në arsenalet e botës, duke kërcënuar brezat e tanishëm dhe të ardhshëm dhe duke kushtuar 100 miliardë dollarë në vit për modernizimin dhe mirëmbajtjen. Këto armë duhet të shfuqizohen dhe fondet për zhvillimin dhe vendosjen e tyre të transferohen për të përmbushur nevojat e sigurisë njerëzore të mirëfilltë.

Ne veprojmë si udhëheqës në bashkësitë tona lokale dhe vendet për të adresuar këto nevoja të sigurisë njerëzore. Por, si gra, ne gjithashtu njohim njerëzimin tonë të përbashkët globalisht dhe nevojën për të bashkëpunuar në ndërtimin e një bote paqësore, të sigurt, të qëndrueshme, më të respektueshme dhe të drejtë.

Bota u bë më e bashkuar për të luftuar pandeminë e Coronavirusit. Le të ndërtojmë mbi atë unitet dhe të jemi pishtarë për një botë më të mirë duke përqafuar sigurinë njerëzore për të ardhmen tonë të përbashkët.

*  Ankesa miratohet nga ligjvënëse gra, udhëheqëse fetare dhe udhëheqëse të shoqërisë civile nga Afganistani, Argjentina, Australia, Austria, Belgjika, Kameruni, Kanada, Republika Demokratike e Kongos, Kosta Rika, Kroacia, Republika Çeke, Danimarka, Finlanda, Gjermania, Gana, Franca, Irlanda, Hungaria, Islanda, India, Indonezia, Irani, Italia, Japonia, Kazakistani, Kenia, Lichtenstein, Meksika, Maroku, Hollanda, Zelanda e Re, Nikaragua, Norvegjia, Palestina, Filipinet, Polonia, Rumania, Rusia, Ruanda, Jugu Afrika, Koreja e Jugut, Spanja, Suedia, Zvicra, Republika Togolese, Emiratet e Bashkuara Arabe, Uruguaj, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Ankesa është gjithashtu në dispozicion në Arabisht, Frëngjisht, Gjermanisht, rusisht   Spanjisht.

Citate nga disa nga Endorsers

Prodhimi i armëve bërthamore shkatërron planetin tonë, lumturia universale ushqen botën tonë. ”
Ela Gandhi (Afrika e Jugut). Ish-bashkëkryetar i feve për paqen. Mbesa e Mahatma Gandhit.

“Tani është koha për të krijuar lidhje më të afërta me vëllezërit dhe motrat tona për të qenë më shumë në një me natyrën, për të rrëzuar muret e ndarjes dhe ndarjes dhe për të hedhur poshtë mentalitetin e tyre dhe atyre që ushqen garën e armëve. Varfëria dhe pandemitë nuk mund të zhduken me armë bërthamore dhe luftë. Ne të gjithë duhet të bashkëpunojmë për të siguruar që bashkëjetojmë dhe mbijetojmë si specie njerëzore së bashku me veten, natyrën dhe një tokë të re. "
Mairead Maguire (Irlanada veriore). Laureati i Paqes Nobel (1976).

"Këtë vit ne përkujtojmë 20 vjetorin e Rezolutës 1325 të Këshillit të Sigurimit të KB. Sot, në mes të pandemisë COVID-19, roli i grave në parandalimin dhe zgjidhjen e konflikteve, negociatat e paqes, ndërtimin e paqes, paqeruajtjen, reagimin humanitar dhe në rindërtimi pas konfliktit është më i rëndësishëm se kurrë. Gratë nuk janë vetëm viktima të konfliktit të armatosur dhe dhunës, por ato mund dhe duhet të drejtojnë përpjekjet për paqe dhe siguri."
Maria Fernanda Espinosa (Ekuador). President i 73rd Asambleja e Përgjithshme e KB Ish-Ministri i Jashtëm i Ekuadorit.

"Në këto momente, më shumë se kurrë, është thelbësore të theksohet vlera e punës së kujdesit dhe vlera e njerëzve - shumica dërrmuese e grave - që kryejnë këtë punë. Kushtimi i vëmendjes në thelbin e politikave është thelbësore për një rimëkëmbje të përqendruar te njerëzit. ”
Pilar Diaz Romero (Spanjë), Kryetari i Komunës së Esplugues de Llobregat. Zëvendës Ndihmës President përgjegjës për Marrëdhëniet Ndërkombëtare, Barcelona.

"Ne mirëpresim Sigurimin e Ardhmërisë Tonë të Përbashkët, Agjendën e Çarmatimit të nisur nga Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (UNSG) në 2018, dhe ne bëjmë thirrje për palët ndërluftuese në të gjithë botën që të bien dakord për thirrjen e UNSG të marsit 2020 për një armëpushim global për të ndihmuar luftoni pandeminë e Coronavirusit. Ai duhet të shoqërohet me shkurtime të konsiderueshme në prodhimin dhe tregtimin e armëve konvencionale dhe armëve të vogla, me synimin për të arritur paqen e qëndrueshme në botë dhe për të zvogëluar dhunën. "
Zemer Daisy Lilián Tourné Valdez (Uruguai), President, Forumi Parlamentar Armët e Vogla dhe Armët e Lehta

“Pandemia aktuale ka ekspozuar edhe një herë pabarazitë bruto në infrastrukturën tonë shëndetësore me gra dhe vajza, së bashku me pjesë të tjera të prekshme të shoqërisë civile që mbajnë barrën e ndikimit të saj. Timeshtë koha që ne të ndalojmë këtë humbje të harbuar të burimeve në OMD, armë dhe municione nën pretekstin e gabuar të sigurisë. Në vend të kësaj, ne kemi nevojë për politika që inkurajojnë qasjen në arsim dhe kujdesin shëndetësor, që rrisin rezistencën ndaj katastrofës dhe zëvendësojnë këtë psikozë frike me një dëshirë për paqe. "
Kehkashan Basu (Emiratet e Bashkuara Arabe / Kanada), Ambasadori i Rinisë i Këshillit Botëror të Ardhmërisë. Fituesi 2016 Çmimi Ndërkombëtar i Paqes për Fëmijë. E emëruar si një nga gratë më me ndikim të Kanadasë për vitin 25.

"Vendet si Kanada me një traditë të gjatë të multilateralizmit dhe angazhimit të KB ndërsa gjithashtu mbajnë anëtarësimin në NATO, një aleancë e armatosur bërthamore, kanë një përgjegjësi të veçantë. Isshtë koha e kaluar për një ndryshim drejt paqes së qëndrueshme dhe sigurisë së përbashkët, siç parashikohet nga Karta e KB, dhe Kanadaja duhet të ndihmojë për ta bërë atë të ndodhë. "
Peggy Mason (Kanada), President, Instituti L'Institut Rideau. Ish Ambasadori Kanadez për çarmatimin në KB.

'Në këtë vit 75 vjetor të Kombeve të Bashkuara dhe në Ditën Ndërkombëtare të Gruas për Paqen dhe Çarmatimin, është privilegji im të bashkohem me gra të tjera parlamentare, kryetare bashkish dhe drejtues të shoqërisë civile në riafirmimin e angazhimit tonë kolektiv për qëllimet themeluese të Kombeve të Bashkuara. Ne duhet të vazhdojmë të ruajmë paqen në botë dhe të përpiqemi ta bëjmë botën një vend më të mirë për njerëzit në të gjithë botën përmes bashkëpunimit dhe një angazhimi të përbashkët ndaj SDG-ve. Dhe ne duhet të mbështesim gratë kampione të të drejtave të njeriut, dhe ato që janë persekutuar për promovimin e paqes dhe barazisë për të gjithë. Vetëm përmes veprimit tonë të qëndrueshëm kolektiv ne mund të ndihmojmë në ndërtimin e një bote paqësore, të sigurt, të qëndrueshme dhe të drejtë, ku të gjithë diversiteti të përqafohet dhe të përfshijmë të gjithë qytetarët si qenie njerëzore të barabarta.
Louisa Wall deputete (Aotearoa-Zelanda e Re), Zëvendës Kryetare e PNND Zelandës së Re dhe Bashkë-Kryetare Parlamentare Gratë Parlamentare. Kampione e Kupës Botërore Rugby për Femra.

"Edhe të flasësh në termat e" luftës me një virus "zbulon romancën tonë me armët dhe kornizat e luftës. Ne jemi të papërgatitur për të përmbushur një urgjencë globale shëndetësore sepse kemi zgjedhur të investojmë në armë dhe shkatërrim global mbi sigurinë e mirëfilltë të njeriut. Paradoksi i natyrshëm në këtë moment është se edhe ndërsa pikëllohemi për humbjet që vijnë nga kjo pandemi aktuale, ne mund të bëjmë zgjedhje më të mira për të ardhmen tonë. Ne mund t'i përgjigjemi thirrjes 75-vjeçare për të eleminuar armët e shkatërrimit në masë, duke investuar burimet tona në të ardhmen tonë të përbashkët. Me veprimet tona të guximshme të ndërmarra tani, ne mund t'u shkruajmë një letër më të mirë brezave të ardhshëm dhe të thërrasim një botë të ndërtuar mbi paqen, respektin, zhvillimin e qëndrueshëm dhe drejtësinë. "
Rev. Emma Jordan-Simpson (SHBA), Drejtor Ekzekutiv, Fellowship of Reconciliation Brooklyn, USA.

“Hardshtë e vështirë të besosh se një shumë e madhe e parave ende po shpenzohen për armatimin bërthamor. Në një kohë, kur paratë nevojiten urgjentisht për shëndetin, arsimin dhe shkencën. Shtë e vështirë të besohet se ka ende konflikte të armatosura kur mënyra e vetme për të luftuar kërcënimet globale siç janë pandemitë dhe ndryshimi i klimës është bashkëpunimi. ”
Christine Muttonen (Austri), Ish President i Asamblesë Parlamentare të OSBE-së.

“Armët bërthamore janë detyrime, jo pasuri. Ata nuk bëjnë asgjë për të na mbajtur të sigurt kundër pandemisë me të cilën përballemi tani, ose kërcënimit në rritje të ndryshimit të klimës, ose kërcënimeve të tjera ndaj sigurisë sonë kombëtare. Sot, ne festojmë mundësinë që kemi për të ripërcaktuar të ardhmen tonë. Ky është shansi ynë për të ripërcaktuar atë që do të thotë me të vërtetë siguria njerëzore në mënyrë që të mund të arrijmë një botë më paqësore, gjithëpërfshirëse dhe më të drejtë ".
Elizabeth Warner (SHBA)Drejtori Menaxhues, Fondi i Ploughshares dhe Nisma e Grave.

“Rezoluta 1325 e KB KB thekson rolin thelbësor të grave në paqen dhe zgjidhjen e konflikteve. COVID19 ka ekspozuar dobësitë tona si shtete kombëtare. Siguria globale nuk është e arritshme nga lufta dhe fuqia ushtarake. Kërkon bashkëpunim global dhe besim të ndërsjellë. Gratë parlamentare bëjnë thirrje për multilateralizëm për të zëvendësuar konfliktin dhe për shpenzimet për armët që do të ridrejtohen në ndërtimin e përgjigjeve të forta ndaj shëndetit dhe katastrofave klimatike. Ne jemi më të fortë së bashku ”.
Nderim Hedy Fry, PC, MP. (Kanada). Përfaqësues Special për Çështjet Gjinore për Asamblenë Parlamentare të OSBE-së.

"Ndërsa bashkësia ndërkombëtare përballet me një ringjallje të kërcënimit të paraqitur nga armët bërthamore, veprimi diplomatik i guximshëm, krijues dhe bashkëpunues për të eleminuar këto armë të rrezikshme dhe destabilizuese është i domosdoshëm. Si qytetarë globalë duhet të kërkojmë që udhëheqësit të ndërmarrin hapa konkretë për t'i dhënë fund garës së armëve, për të eleminuar rolin e armëve bërthamore në doktrinat e sigurisë dhe për të çmontuar arsenalet bërthamore, sepse nuk ka vend për armët bërthamore në një paqe të drejtë dhe të qëndrueshme "
Kelsey Davenport (Sh.B.A), Drejtori për Politikën e Mospërhapjes, Shoqata e Kontrollit të Armëve.

“Unë u bëj thirrje të gjithë udhëheqësve botërorë që menjëherë të fillojnë të punojnë për armëpushime, çminim, çarmatosje dhe procese paqësore. Buxheti ushtarak global prej 1,700 miliardë dollarësh (100 miliardë dollarë vetëm për armët bërthamore!) Është i çmendur dhe duhet të shndërrohet urgjentisht për të mbështetur mbrojtjen e klimës, shëndetin publik, vendet më në nevojë dhe Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm! "
Margareta Kiener Nellen (Zvicër)Ish Kryetari i OSBE-Komisionit për Demokraci, të drejtat e njeriut dhe çështje humanitare. Anëtare e Bordit të Grave të Paqes në të gjithë Globin (PWAG).

“Jam krenar që e konsideroj veten si një anëtare aktive të Lobit të Grave Ligjvënëse. Ky është një grup që kupton se sa e rëndësishme është secila çështje në lidhje me çështjen tjetër. COVID-19 na ka bërë të kuptojmë se sa e vogël dhe e ndërlidhur është bota. Armatimi bërthamor nuk e ndaloi këtë virus dhe nuk do të na ndihmojë ta eleminojmë atë. Ne duhet të hedhim poshtë rregullin që na thotë se vetëm armët na bëjnë të fortë. Ne nuk mund ta injorojmë më përgjegjësinë që kemi për të rimagjinuar vendin tonë diplomatik në skenën ndërkombëtare. Unë qëndroj me Lobin e Ligjvënësve të Grave sot dhe çdo ditë ndërsa punojmë për të ripërcaktuar se çfarë është fuqia dhe për ta bërë këtë botë një vend më të mirë për të qenë. "
Rep. Carol Ammons (SHBA)Anëtar, Asambleja e Shtetit të Illinois dhe Lobi i Grave Ligjvënëse.

"Perspektiva e grave dhe roli i tyre janë thelbësore për trajtimin e problemeve lokale dhe globale me të cilat përballemi sot. Kjo krizë aktuale ka treguar edhe më shumë këtë nevojë. Ne kemi nevojë për politika publike që sjellin në qendër të jetës, përkujdesjet, paqen dhe bashkëpunimin. Barazia gjinore duhet të jetë një pjesë integrale e zgjidhjes për të adresuar sfidat kryesore të kohës sonë, siç thuhet në Deklaratën e Pekinit, të miratuar njëzet e pesë vjet më parë në Konferencën e IV-të Botërore të Grave të KB, e cila ka mbështetjen e plotë të 189 vendeve. Sot duhet të kërkojmë edhe një herë që nuk duam dhe na duhen më shumë armë dhe buxhet ushtarak, por qasje të reja për të zgjidhur konfliktet në një mënyrë jo të dhunshme. Jam e bindur që shumica e grave janë në rrugën e duhur dhe për këtë ndryshim global të paradigmës. Ne jemi të gatshëm ta marrim udhëheqjen drejt një bote më të sigurt, më të drejtë, më paqësore dhe gjithëpërfshirëse. Vetëm në atë mënyrë do të jemi në gjendje të arrijmë një zhvillim të mirëfilltë të qëndrueshëm. "
Alba Barnusell dhe Ortuño, (Spanjë) Zëvendës Kryetari i Komunës për Planifikimin Strategjik dhe Qeverisjen e Këshillit të Qytetit Granollers dhe Zëvendës Delegat për Politikat e Barazisë Gjinore të Këshillit Krahinor të Barcelonës.

Në lidhje me deklaratën

"Siguria njerëzore për shëndetin publik, paqen dhe zhvillimin e qëndrueshëm", një thirrje globale e grave për të përkujtuar Ditën Ndërkombëtare të Grave për Paqen dhe Çarmatimin (24 maj, 2020) dhe vitin e 75 vjetorit të Kombeve të Bashkuara, u iniciua nga Parlamentarët për Jo Bërthamore -përhapja dhe çarmatimi, Këshilli Botëror i Ardhmërisë dhe Lobi i Ligjvënësve të Grave, një program i Aksionit të Grave për Drejtime të Reja (WAND).

Ju lutem vizitoni www.pnnd.org për tekstin e apelimit dhe ndjekjen e çështjeve kryesore të veprimit.
Për pyetje ose informacione të mëtejshme kontaktoni info@pnnd.org.

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top