Pse të dënohen kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore?

(Raportuar nga: UNE MUNDEM. 12 tetor 2022)

Kërcënimet e Rusisë për të përdorur armë bërthamore kanë rritur tensionet, kanë ulur pragun për përdorimin e armëve bërthamore dhe kanë rritur shumë rrezikun e konfliktit bërthamor dhe katastrofës globale. Ky dokument informues ofron një pasqyrë se pse delegjitimimi i këtyre kërcënimeve është urgjent, i nevojshëm dhe efektiv.

Pse të dënohen kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore?

Dokument informues i ICAN - tetor 2022

Për të shkarkuar dokumentin informues si pdf Kliko këtu.

Kërcënimet e Rusisë për të përdorur armë bërthamore kanë rritur tensionet, kanë ulur pragun për përdorimin e armëve bërthamore dhe kanë rritur shumë rrezikun e konfliktit bërthamor dhe katastrofës globale.

Ky rrezik rritet më tej nga përgjigjet e qeverive të tjera që nënkuptojnë hakmarrje të mundshme me armë bërthamore, dhe nga komentet dhe analizat që shqyrtojnë skenarët në të cilët armët bërthamore mund të përdoren në konfliktin e Ukrainës, dhe duke vlerësuar implikimet pasuese ushtarake.

Këto zhvillime po normalizojnë idenë e përdorimit të armëve bërthamore dhe po gërryejnë tabunë e vjetër dekadash kundër përdorimit të tyre. Prandaj është jetike që komuniteti ndërkombëtar të dënojë vazhdimisht dhe kategorikisht çdo kërcënim për përdorimin e armëve bërthamore. Dënimi i vazhdueshëm dhe i qartë nga qeveritë dhe shoqëria civile mund të stigmatizojë dhe delegjitimojë kërcënimet bërthamore, të ndihmojë në rivendosjen dhe forcimin e normës kundër përdorimit të armëve bërthamore dhe të përforcojë përpjekjet për çarmatimin dhe mospërhapjen.

Delegjitimimi është efektiv

Dënimi i kërcënimeve nuk është thjesht retorikë boshe: delegjitimimi funksionon. Është treguar se ndikon në sjelljen e shteteve të armatosura bërthamore. Ashtu si pothuajse të gjitha shtetet, shtetet e armatosura bërthamore i kushtojnë vlerë të konsiderueshme ruajtjes së legjitimitetit në sytë e komunitetit të gjerë ndërkombëtar. Humbja e legjitimitetit mund të nënkuptojë humbjen e mbështetjes politike ndërkombëtare, duke e bërë më të vështirë ndjekjen e interesave kombëtare dhe në raste serioze që çon në izolim, izolim, sanksione dhe pasoja të rëndësishme ekonomike – të cilat nga ana tjetër mund të çojnë në paqëndrueshmëri dhe trazira të brendshme.

Pra, kur ndjekin qëllimet e tyre kombëtare – sado egoiste, cinike apo agresive – shtetet e armatosura bërthamore bëjnë përpjekje serioze për të justifikuar veprimet e tyre sipas ligjit ndërkombëtar dhe për t'i portretizuar ato si praktikë normale, të pranuar që ndjek precedentë të vendosur. Për shembull, të pesë shtetet e armëve bërthamore të NPT-së pretendojnë se janë në përputhje të plotë me detyrimet e traktatit për çarmatimin dhe të drejtën ndërkombëtare humanitare. Rusia ishte e vështirë të përdorte dispozitat e Kartës së OKB-së për të justifikuar pushtimin e saj në Ukrainë. Edhe rezolutat jodetyruese të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së trajtohen shumë seriozisht: si Rusia ashtu edhe Shtetet e Bashkuara kanë shpenzuar shumë energji për mbledhjen e votave për rezolutat e fundit mbi konfliktin në Ukrainë.

Kjo do të thotë se ata janë të ndjeshëm ndaj kritikave që mund të rezultojnë në humbje të legjitimitetit dhe mbështetjes ndërkombëtare. Për shembull, Rusia ka reaguar ndaj kritikave të përhapura për kërcënimet e saj bërthamore në lidhje me konfliktin e Ukrainës, si duke hequr dorë nga kërcënimet (duke sqaruar se çdo përdorim i armëve bërthamore do të ishte në përputhje me doktrinën e deklaruar bërthamore të Rusisë) dhe duke u përpjekur të justifikojë veprimet e saj. si në përputhje me praktikat e pranuara ndërkombëtare - duke përfshirë, në mënyrë të çuditshme, duke përmendur bombardimin bërthamor të Hiroshimës nga SHBA si një "precedent". Rusia gjithashtu iu përgjigj fuqishëm dhe gjerësisht deklaratës së miratuar nga takimi i parë i shteteve palë në TPNW, e cila dënoi pa mëdyshje "çdo kërcënim bërthamor", edhe pse deklarata nuk përmendte Rusinë ose specifikonte ndonjë kërcënim të veçantë.

Dhe jo vetëm që kritikat ndërkombëtare për kërcënimet më të fundit bërthamore të Rusisë e shtynë qeverinë ruse të qartësojë pozicionin e saj dhe të theksojë se ajo nuk ka ndryshuar doktrinën e saj bërthamore, përgjigjet nga shtetet perëndimore të armatosura bërthamore – të tilla si SHBA-të që i përshkruan kërcënimet bërthamore si “të papërgjegjshme”. dhe Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s duke deklaruar se “Çdo përdorim i armëve bërthamore është absolutisht i papranueshëm, ai do të ndryshojë tërësisht natyrën e konfliktit” – kanë përforcuar dhe përgjithësuar efektin e delegjitimimit.

Vlen të përmendet se shumica e kundërshtimeve të shteteve të armatosura bërthamore ndaj TPNW – si para negociatave të tij ashtu edhe më pas – ka qenë i bazuar në mënyrë eksplicite (dhe saktë!) në frikën se traktati do të kishte efektin e delegjitimimit të armëve bërthamore dhe bërthamore. parandalimi. Shtetet e Bashkuara paralajmëruan aleatët e saj të NATO-s në vitin 2016 që të mos mbështesin negociatat e një traktati ndalimi, sepse traktati do të synonte "të delegjitimojë konceptin e parandalimit bërthamor nga i cili varen shumë aleatë dhe partnerë të SHBA". Një deklaratë e NATO-s e lëshuar ndërsa TPNW ishte gati të hynte në fuqi tha se anëtarët e NATO-s "refuzojnë çdo përpjekje për të delegjitimuar parandalimin bërthamor".

Delegjitimimi funksionon edhe përmes kanaleve joqeveritare. Ekziston një rekord i gjatë presioni nga konsumatorët dhe shoqëria civile që ndikon në sjelljen e korporatave, dhe shumë nga këto qasje zbatohen edhe për armët bërthamore. Ndërsa stigma publike kundër armëve bërthamore rritet, përfshirja e korporatave në armët bërthamore bëhet më e rrezikshme komercialisht. ICAN ka bërë tashmë përparim të konsiderueshëm në bindjen e bankave, fondeve të pensioneve dhe institucioneve të tjera financiare që të largohen nga korporatat e përfshira në prodhimin dhe mirëmbajtjen e armëve bërthamore. Hyrja në fuqi e TPNW, duke i bërë armët bërthamore të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar – si armët biologjike dhe kimike, minat tokësore kundër personelit dhe municionet thërrmuese – ka shtuar një levë të rëndësishme në këtë përpjekje.

Delegjitimimi në praktikë

Elementet kryesore për delegjitimimin e suksesshëm të kërcënimeve për përdorimin e armëve bërthamore janë:

 1. Duke u fokusuar në atë që do të ndodhte në të vërtetë nëse kërcënimi do të realizohej
  • Çdo përdorim i armëve bërthamore do të kishte pasoja humanitare të gjerë dhe katastrofike [veçanërisht në rajonet me popullsi të dendur].
  • Këto pasoja nënkuptojnë se kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore nuk mund dhe nuk duhet të diskutohen thjesht në aspektin gjeopolitik dhe strategjik dhe taktikash ushtarake.
  • Edhe të ashtuquajturat armë bërthamore "taktike", të llojit që disa spekulojnë se Rusia mund të përdorë në konfliktin e Ukrainës, zakonisht kanë rendiment shpërthyes në rangun prej 10 deri në 100 kilotone. Në krahasim, bomba atomike që shkatërroi Hiroshimën në vitin 1945, duke vrarë 140,000 njerëz, kishte një rendiment prej vetëm 15 kilotonësh.
  • Një shpërthim i vetëm bërthamor ka të ngjarë të vriste qindra mijëra civilë dhe të lëndonte shumë të tjerë; Pasojat radioaktive mund të kontaminojnë zona të mëdha në shumë vende.
  • Nuk mund të ketë përgjigje efektive humanitare pas përdorimit të një arme bërthamore. Kapacitetet e reagimit mjekësor dhe emergjent do të mbingarkoheshin menjëherë, duke përkeqësuar numrin tashmë masiv të viktimave.
  • Paniku i përhapur do të shkaktonte lëvizje masive të njerëzve dhe përçarje të rëndë ekonomike.
  • Shpërthimet e shumta sigurisht që do të ishin shumë më keq.
 2. Duke theksuar se kërcënimet bërthamore prekin të gjitha shtetet, jo vetëm objektivin(ët) e kërcënimit
  • Duke pasur parasysh ndikimin e gjerë dhe katastrofik të çdo përdorimi të armëve bërthamore, një kërcënim bërthamor kundër një vendi është një kërcënim kundër të gjitha vendeve.
  • Kjo nuk ka të bëjë vetëm me Rusinë dhe Ukrainën. Kërcënimet bërthamore nuk janë vetëm çështje e kundërshtarëve në fjalë, apo e vendeve të afërta. Ashtu si ndryshimi i klimës dhe sëmundja pandemike, rreziqet e tmerrshme që vijnë nga armët bërthamore përbëjnë një problem global dhe kërkojnë një përgjigje globale.
  • Prandaj është në interes të të gjitha shteteve – dhe përgjegjësisë së të gjitha shteteve – të përballen dhe të dënojnë kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore dhe të ndërmarrin veprime për të përforcuar normën kundër përdorimit të tyre.
 3. Duke u thirrur në të drejtën ndërkombëtare dhe duke theksuar angazhimet e marra nga shteti që lëshon kërcënimin
  • Çdo kërcënim për përdorimin e armëve bërthamore është një shkelje e ligjit ndërkombëtar, përfshirë Kartën e Kombeve të Bashkuara. Traktati për Ndalimin e Armëve Bërthamore gjithashtu ndalon në mënyrë eksplicite kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore.
  • Çdo përdorim i armëve bërthamore pothuajse me siguri do të shkelte ligjin ndërkombëtar humanitar.
  • Kërcënimet e Rusisë për të përdorur armë bërthamore në Ukrainë janë të papajtueshme me doktrinën e deklaruar të saj bërthamore, angazhimet e saj sipas Memorandumit të Budapestit, deklaratën e saj në janar 2022 me armët e tjera bërthamore të NPT-së thotë se "një luftë bërthamore nuk mund të fitohet dhe nuk duhet të luftohet kurrë". , dhe angazhimet e miratuara nga konferencat e rishikimit të Traktatit të Mospërhapjes Bërthamore.
 4. Duke dënuar qartë dhe kategorikisht çdo kërcënim për përdorimin e armëve bërthamore
  • Të gjitha kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore janë të papranueshme, qofshin ato të nënkuptuara apo eksplicite dhe pavarësisht nga rrethanat.
  • Të gjitha kërcënimet bërthamore janë të papërgjegjshme, pavarësisht se cili vend i bën ato dhe pse. Nuk ka kërcënime bërthamore "të përgjegjshme".
  • Në takimin e tyre të parë në qershor, shtetet palë në TPNW dënuan pa mëdyshje "të gjitha kërcënimet bërthamore, qofshin ato të qarta apo të nënkuptuara dhe pavarësisht nga rrethanat". Shtetet e tjera duhet të lëshojnë dënime të ngjashme.
Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top