Çfarë u detyrohemi familjeve të Afganistanit tani

"Bej gjene e duhur"

Chloe Breyer dhe Ruth Messinger, të dyja me përvojë të konsiderueshme në shoqërinë civile ndërkombëtare dhe familjaritet me Afganistanin, bëjnë thirrje që Shtetet e Bashkuara të ndërmarrin një hap të drejtë dhe efikas drejt përmbushjes së detyrimeve të Shteteve të Bashkuara ndaj popullit afgan, duke shkrirë fondet që me të drejtë i përkasin ato.

Në këtë rast, të bësh gjënë e duhur mund të bëjë të mundur jo vetëm një lehtësim nga kriza e tmerrshme humanitare që po vuan vendi, por edhe mundësi të hapura për angazhim konstruktiv me talebanët. Pa një angazhim të tillë, ka pak shpresë për heqjen e zgjedhës së rëndë të shtypjes që regjimi ka vendosur mbi gratë, ose për të kapërcyer një gamë të gjerë të abuzimeve të të drejtave të njeriut.

Edukatorët e paqes inkurajohen që t'i bëjnë studentët të lexojnë këtë shkrim si bazë për të eksploruar arsyet dhe pasojat e mundshme të shkrirjes dhe për të spekuluar se si të hapet një dialog angazhimi me talebanët pa tolerancë të vërtetë ose të dukshme për njerëzit bruto. shkeljet e të drejtave. Si mund të ndërtohet një dialog që të dyja palët ta shohin në avantazhin e tyre, duke bërë të mundur fillimin e ndryshimit? (BAR, 8)

Çfarë u detyrohemi familjeve të Afganistanit tani

Nga Chloe Breyer dhe Ruth Messinger

(Raportuar nga: New York Daily News. 19 gusht 2022)

Mjetet që i duhen Afganistanit nuk janë pjesë të pajisjeve ushtarake, por investime ekonomike, diplomatike dhe humanitare. Këto mjete vijnë me një çmim në miliona, jo triliona. Dhe efektet e tyre do të jenë brezash - për ne dhe për Afganistanin.

Një vit pasi ushtria amerikane u largua nga Afganistani, trupat tona, stafi i ambasadës dhe përkthyesit afganë janë zhdukur prej kohësh. Por pyetja mbetet, a ka përfunduar roli i Amerikës në Afganistan?

Si njujorkeze dhe gra amerikane të besimeve të ndryshme me përkushtim afatgjatë për mirëqenien e grave në Afganistan, shkuam këtë pranverë në Kabul për ta zbuluar vetë. Si delegacionet e para të shoqërisë civile të të gjitha grave nga SHBA-ja, ne sollëm ndihma në para, u takuam me qeverinë dhe udhëheqësit fetarë dhe vizituam shkollat, strehimoret e dhunës në familje dhe OJQ-të.

Ne pamë atë që shumë njerëz tashmë e dinë: Kriza e të drejtave të njeriut për vajzat dhe gratë afgane dhe akute uria me të cilën përballet pothuajse gjysma e kombit po gjymtojnë perspektivat afatgjata për stabilitet dhe paqe dhe po çlodhin 20 vjet përparim në shëndetësi dhe arsim.

Kriza e të drejtave të njeriut për vajzat dhe gratë afgane dhe uria akute me të cilën po përballet pothuajse gjysma e kombit po gjymtojnë perspektivat afatgjata për stabilitet dhe paqe dhe po zbutin 20 vjet përparim në shëndetësi dhe arsim.

Traditat tona përkatëse të besimit dhe ndjenja e përgjegjësisë qytetare na tregojnë se puna e vendit tonë është e papërfunduar. Ata gjithashtu na japin shpresën dhe imagjinatën për të parashikuar një rrugë të re përpara. Kur britanikët kishin nevojë për ndihmë për të luftuar Hitlerin, Winston Churchill e nxiti Presidentin Franklin Roosevelt: "Na jep mjetet dhe ne do ta përfundojmë punën".

Mjetet që i duhen Afganistanit nuk janë pjesë të pajisjeve ushtarake, por investime ekonomike, diplomatike dhe humanitare. Këto mjete vijnë me një çmim në miliona, jo triliona. Dhe efektet e tyre do të jenë brezash - për ne dhe për Afganistanin.

Për gati një vit, administrata Biden ka ngrirë më shumë se 7 miliardë dollarë fonde të Bankës Qendrore afgane të mbajtura në Rezervën Federale, duke mos dashur që fondet të bien në duart e talebanëve. Tani, administrata ka thuhet se ka vendosur se nuk do të lëshojë asnjë nga fondet dhe ka pezulluar negociatat me talebanët pasi një sulm me dron amerikan vrau liderin e Al Kaedës, Ayman al-Zawahiri në Kabul.

Në vend që të dëmtojë talebanët, ky vendim do të ndëshkojë në mënyrë disproporcionale popullin e Afganistanit. Bizneset e vogla kanë humbur fonde. Afganët individualë kanë humbur kursimet e tyre. Qeveria nuk mund të paguajë rrogat e mësuesve dhe punonjësve të shëndetësisë. Miliona njerëz po luftojnë për të përballuar ushqimin.

Në një moment gjatë javës së delegacionit tonë në Kabul, takuam një grua dhe familjen e saj në një vend të shpërndarjes së ushqimit të Programit Botëror të Ushqimit. Ajo na foli përmes një përkthyesi. Burri i saj ishte një punëtor ditor dhe ai luftoi për të mbajtur familjen e tyre prej tetë anëtarësh.

A shkoi ndonjë nga fëmijët e saj në shkollë nën qeverinë talebane, pyetëm ne? Jo, u përgjigj ajo përmes një përkthyesi. Arsyeja nuk kishte të bënte me politikat e reja kufizuese të qeverisë për arsimimin e vajzave. Përkundrazi, ajo nuk mund t'i regjistronte sepse nuk mund të përballonte lapsin dhe fletoren e nevojshme për të mësuar.

A shkoi ndonjë nga fëmijët e saj në shkollë nën qeverinë talebane, pyetëm ne? Jo, u përgjigj ajo përmes një përkthyesi. Arsyeja nuk kishte të bënte me politikat e reja kufizuese të qeverisë për arsimimin e vajzave. Përkundrazi, ajo nuk mund t'i regjistronte sepse nuk mund të përballonte lapsin dhe fletoren e nevojshme për të mësuar.

Radha disaditore për bukë jashtë furrave të bukës, familje që shesin pasuritë e tyre në pazaret e hapura në Kabul dhe më e keqja nga të gjitha, një numër në rritje i vajzave të reja shitur në martesa të detyruara që familjet e tyre të mund të hanin: Të gjitha këto ishin rezultatet e ekonomisë së brishtë asgjësuar nga sanksionet dhe fondet e ngrira të Bankës Qendrore.

Presidenti duhet të ndryshojë vendimin e tij dhe të negociojë një mekanizëm përgjegjës për lirimin e parave të bankës qendrore të afganëve. Sipas të paktën një propozim, ne mund t'i lëshojmë fondet në këste çdo muaj. Mbikëqyrja bazë do të na tregojë mjaft shpejt nëse financimi po shkon në vendin e duhur. Dhe nëse nuk është, atëherë e ndalojmë dhe e rifreskojmë.

Në vizitën tonë morëm pjesë edhe në hapjen e Dhomës së Tregtisë së Grave Afgane. I ulur pranë zyrtarit taleban që kryesonte ishte një zyrtar kinez. Kinezët, ashtu si evropianët, kishin një prani diplomatike në Afganistan. Ne kemi nevojë për anëtarë të zgjuar të shërbimit të jashtëm amerikan në terren që të aplikojnë inteligjencën e tyre në sfidën shumë reale se si të ruajmë ndikimin pa i njohur zyrtarisht talebanët. Angazhimi është e vetmja rrugë përpara.

Ndër të tjera, diplomatët mund të ushtrojnë më shumë presion mbi Organizatën e Vendeve të Konferencës Islamike që të mbështetet më fort tek një shtet tjetër me shumicë myslimane për të arsimuar vajzat. Afganistani është i vetmi vend me shumicë myslimane që ka një politikë për të mos lejuar vajzat e moshës së shkollës së mesme të shkojnë në shkollë.

Së fundi, ne duhet të japim më shumë ndihmë humanitare. Konferenca premtuese e OKB-së në mars ra 2 miliardë dollarë më pak nga ndihma urgjente humanitare që i nevojitet Afganistanit. Lufta na kushtoi afërsisht 300 milionë dollarë në ditë për dy dekada. Ne mund të ndihmojmë në mbylljen e hendekut prej 2 miliardë dollarësh.

Përdorimi i të gjitha këtyre mjeteve u shërben veteranëve tanë që vënë jetën e tyre në linjë. Ai u shërben interesave tona afatgjata të sigurisë duke e bërë më të vështirë për ISIS-in dhe Al Kaedën ose organizatat e tjera terroriste të gjejnë strehë dhe të rigrupohen.

Dhe i shërben një brezi grash dhe vajzash afgane që shkuan në shkollë dhe garuan për poste mbi dy dekada. Përderisa puna e tyre është e papërfunduar, është edhe e jona.

Breyer, një prift Espiskopal, është drejtor i Qendrës Ndërfetare të Nju Jorkut. Ajo së pari shkoi në Afganistan në 2003 për një përpjekje ndërfetare për të rindërtuar një xhami të bombarduar. Messinger është ish-presidenti i Shërbimit Botëror Hebre Amerikan (AJWS). Ajo është një ish-anëtare e Këshillit të Qytetit të Nju Jorkut dhe presidente e bashkisë Manhattan.

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top