Çfarë di për jetën e njeriut si një pengesë bërthamore

Prezantimi

Mary Dickson është vetëm një nga mijëra viktimat e armëve bërthamore, numra përtej Hibakusha të plagosur në bombardimet e Hiroshima dhe Nagasaki. Gjatë dekadave që nga testet e para në vendin e provës në Nevada, viktimat e testimit bërthamor kanë pësuar vdekje, jetëgjatësi të kufizuar dhe jetë me dhimbje dhe paaftësi fizike. Foshnjat kanë lindur të gjymtuar nga efektet e testimit.

Dickson kërkon përgjegjësi për këto pasoja dhe dëmshpërblime për viktimat e tyre, faktorë që duhen marrë parasysh në vlerësimin e etikës së politikës bërthamore. Nxënësit e paqes mund të hulumtojnë sponsorët e legjislacionit që ajo mbron dhe të lobojnë tek ata në lidhje me aderimin e SHBA-së në Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore, i cili ndalon të gjitha testet bërthamore. Mjeti më i shpejtë dhe efektiv për t'i dhënë fund pasojave të testimit të armëve bërthamore është shfuqizimi i tyre. (BAR, 6)

Çfarë di për jetën e njeriut si një pengesë bërthamore

Një qeveri që me vetëdije dëmton qytetarët e saj duhet të mbajë përgjegjësi. Jetët tona vlejnë më shumë se armët që i japin fund qytetërimit.

Nga Mary Dickson

(Raportuar nga: Ëndrrat e përbashkëta. 17 qershor 2022)

Me pushtimin e Rusisë në Ukraina në shkurt, në mënyrë të pabesueshme e gjejmë veten në prag të një Lufte të re të Ftohtë, për ironi, ndërsa viktimave të Luftës së Ftohtë të fundit po u mbaron koha për të kërkuar kompensimin dhe drejtësinë që meritojnë.

Presidenti Biden nënshkroi kohët e fundit një projekt-ligj ndalues ​​për të zgjatur për dy vjet të tjera Aktin e Kompensimit të Ekspozimit të Rrezatimit, i cili paguan kompensim të pjesshëm për viktimat e përzgjedhura të testimit bërthamor atmosferik në tokën amerikane. Ndërsa një hap i parë i mirëpritur, ai dështon të adresojë mijëra amerikanë të tjerë që janë përjashtuar nga kompensimi, pavarësisht dëmeve shkatërruese që kanë pësuar nga ekspozimi ndaj rrezatimit. Koha po mbaron pasi shumë po vdesin fjalë për fjalë ndërsa presin drejtësinë.

Unë jam një viktimë e Luftës së Ftohtë, një e mbijetuar e testimit të armëve bërthamore. Duke u rritur në Salt Lake City, Jutah gjatë Luftës së Ftohtë I u ekspozua vazhdimisht ndaj niveleve të rrezikshme të rrjedhjeve radioaktive nga qindra shpërthime në zonën e testimit të Nevadës, vetëm 65 milje në perëndim të Las Vegas.

Qeveria jonë shpërtheu 100 bomba mbi tokë në Nevada midis viteve 1951 dhe 1962 dhe 828 bomba të tjera nën tokë deri në vitin 1992, shumë prej të cilave depërtuan në sipërfaqen e tokës dhe hodhën rrebesh radioaktive gjithashtu në atmosferë. Rryma e avionit ka rezultuar shumë përtej vendit të testimit, ku ka hyrë në mjedis dhe trupat e amerikanëve që nuk dyshojnë, ndërsa një qeveri të cilës i besuam vazhdimisht na siguroi "nuk ka asnjë rrezik".

Në pranverë para ditëlindjes sime të 30-të, u diagnostikova me kancer të tiroides. Fëmijët, veçanërisht ata nën moshën pesë vjeç në kohën e ekspozimit ndaj rrezatimit, siç isha unë, ishin më të rrezikuarit.

Unë jam prerë, rrezatuar dhe hequr. Kam varrosur dhe vajtuar të vdekurit, kam ngushëlluar dhe mbrojtur për të gjallët, dhe jam i shqetësuar me çdo dhimbje, dhimbje dhe gungë se po sëmurem përsëri. I mbijetova kancerit të tiroides si dhe komplikimeve të mëvonshme shëndetësore që më lanë të paaftë të bëja fëmijë. Motra ime dhe të tjerët me të cilët u rrita nuk ishin aq me fat. Ata humbën jetën nga kancere të ndryshme dhe sëmundje të tjera të lidhura me rrezatimin. Para se të vdiste, unë dhe motra ime numëruam 54 njerëz në një zonë me pesë blloqe të lagjes sonë të fëmijërisë, të cilët zhvilluan kancer, çrregullime autoimune dhe sëmundje të tjera që i shkatërruan ata dhe familjet e tyre.

Programi ambicioz i qeverisë për testimin bërthamor pati pasoja tragjike për amerikanët e panumërt që nuk dyshojnë, patriotë që jetojnë në drejtim të erës. "Ne jemi veteranë të Luftës së Ftohtë, vetëm ne nuk u rekrutuam kurrë dhe askush nuk do të palos një flamur mbi arkivolet tona," kishte dashur të thoshte një miku im i ndjerë.

Qeveria e SHBA më në fund e pranoi përgjegjësinë e saj në vitin 1990 kur miratoi Aktin dypartiak të Kompensimit të Ekspozimit të Rrezatimit (RECA), i cili u paguan dëmshpërblim të pjesshëm disa viktimave të pasojave në qarqe të zgjedhura rurale të Utah, Arizona dhe Nevada. Fatura nuk shkoi kurrë aq sa duhet. Tani e dimë se dëmi i shkaktuar nga pasojat shtrihet shumë përtej këtyre qarqeve. Ne gjithashtu e dimë se njerëzit janë ende duke u sëmurë. Vuajtjet nuk kanë mbaruar.

Si pjesë e një koalicioni të grupeve të komunitetit të ndikuar që punojnë me avokatë aleatë në mbarë vendin, ne kemi punuar shumë për zgjerimin dhe shtrirjen e shpejtë të RECA përmes Amendamenteve të Aktit të Kompensimit të Ekspozimit të Rrezatimit të vitit 2021. Ky projekt-ligj dypartiak do të shtonte turmë nga e gjithë Utah, Nevada, Arizona, Idaho, Montana, Kolorado, New Mexico dhe Guam, si dhe minatorët e uraniumit që kanë punuar në industri përtej vitit 1971. Gjithashtu do të rriste kompensimin nga 50,000 dollarë në 150,00 dollarë për të gjithë pretenduesit dhe do ta zgjaste programin për 19 vjet.

Projektligji i Dhomës së Përfaqësuesve aktualisht ka 68 bashkë-sponsorizues, projektligji i Senatit 18, republikanë dhe demokratë nga i gjithë vendi. Ajo që na duhet tani janë kolegët e tyre në të dyja partitë që t'u bashkohen atyre.

Ndërsa kontaktojmë me Senatorët dhe Përfaqësuesit duke u kërkuar atyre të mbështesin faturat, ne ndonjëherë ballafaqohemi me pyetje në lidhje me koston. Unë pyes si këmbim, çfarë vlen një jetë njerëzore? Gjatë 32 viteve të fundit, RECA ka paguar 2.5 miliardë dollarë për 39,000 amerikanë. Për ta parë këtë në perspektivë, çdo vit ky vend shpenzon 50 miliardë dollarë vetëm për të ruajtur arsenalin tonë bërthamor. A nuk vlen jeta jonë sa 0.5% e kostos së armëve që na dëmtuan?

Ajo që është parësore është korrigjimi i gabimeve të së shkuarës. Siç tha Rep. Diane Titus nga Nevada, "Këta njerëz janë luftëtarë të ftohtë dhe ne nuk i lëmë luftëtarët tanë në fushë".

Një qeveri që me vetëdije dëmton qytetarët e saj duhet të mbajë përgjegjësi. Jetët tona vlejnë më shumë se armët që i japin fund qytetërimit. Është një çështje e thjeshtë prioritetesh dhe drejtësie.

Mary Dikson është një shkrimtar dhe dramaturg i vlerësuar me çmime, një amerikan i mbijetuar nga kanceri i tiroides nga Salt Lake City, Jutah. Dickson është një avokate e njohur ndërkombëtarisht për individët e ekspozuar ndaj rrezatimit që kanë vuajtur për shkak të dëmeve që kanë pësuar nga testimi i armëve bërthamore në SHBA. Ajo ka shkruar dhe folur gjerësisht për numrin njerëzor të testimit të armëve bërthamore në konferenca, simpoziume dhe forume në SHBA. dhe Japonia dhe do të flasë në konferencën ICAN në Vjenë këtë muaj.

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top