Konflikte të dhunshme: Kaduna do të fillojë edukimin për paqe në shkollat ​​fillore (Nigeri)

(Raportuar nga: Udhëheqja Nigeria. 30 maj 2018)

Nga Aza Msue

Komisioni Shtetëror i Paqes Kaduna (KAPECOM) zbuloi se ata do të zhvillojnë arsimin për paqe për t'u përfshirë në programin mësimor të shkollave fillore për nxënësit si një nga hapat për të adresuar krizën dhe pasigurinë.

Duke iu drejtuar një konference shtypi në Kaduna, Kryetari i komisionit Shtetëror të Paqes, Rev. Josiah Idowu-Fearon, së bashku me ekipin e tij shpjeguan se, arsimi i propozuar për paqe që do të mësohet në arsimin fillor do të promovojë bashkëjetesën paqësore midis banorëve, duke nxitur të rinjtë të jenë ambasadorë të paqes në komunitete.

Edukimi i propozuar për paqe që do të mësohet në arsimin fillor do të promovojë bashkëjetesën paqësore midis banorëve, duke u kërkuar të rinjve që të jenë ambasadorë të paqes në komunitete.

Kujtojmë që, guvernatori Nasir El-Rufai në nëntor të vitit të kaluar përuroi Komisionin Shtetëror të Paqes Kaduna për të promovuar dhe mbështetur bashkëjetesën paqësore dhe harmonike në shtet. Krijimi i komisionit ishte i domosdoshëm nga konfliktet e dhunshme të shpeshta dhe të shmangshme që shkatërruan shtetin për 30 vitet e fundit.

Kryetari i KAPECOM, tha në gjashtë muajt e fundit, komisioni e ka marrë detyrën e tij me seriozitetin e merituar dhe filloi një angazhim të nivelit të gjerë me aktorë të ndryshëm, përfshirë udhëheqës tradicionalë, fetarë, politikë ndër të tjerët: "Duke miratuar një qasje të ndjeshme ndaj konfliktit, komisioni ka ndërhyrë në shumë mosmarrëveshje komunale në shtet, veçanërisht në zonat e qeverisë lokale Kajuru, Jama'a dhe Kauru, ku u ndërmorën ndërhyrje për të parandaluar përshkallëzimin e konflikteve të dhunshme. "

“Në disa LGA si Kauru, Igabi dhe Chikun, masat proaktive u morën nga palët e interesuara me mbështetjen e komisionit për të parandaluar konfliktet e dhunshme. Disa incidente fatkeqe të dhunës u regjistruan në shtetin Kaduna në gjashtë muajt e fundit. Më shqetësueset prej tyre ishin në Kasuwan Magani, në Kajuru, Angwan Mailafiya dhe Ninte në Jama'a dhe Kizakoro në zonat e qeverisë lokale Kauru të shtetit. "

Komisioni përcjell simpatinë e tij më të thellë për të gjitha viktimat, ndërsa kërkon nga institucionet përkatëse dhe agjencitë e zbatimit të ligjit për të forcuar mbikëqyrjen për të parandaluar përsëritjen e këtyre akteve të mbrapshta. Personat që humbën një të dashur, personat që u plagosën dhe që humbën pronën u kërkohet të qëndrojnë paqësore dhe të miratojë mjete jo të dhunshme për të kërkuar dëmshpërblim "

"Aktualisht, ne jemi në fazën e zhvillimit të një plani strategjik që do të drejtojë aktivitetet e komisionit gjatë pesë viteve të ardhshme. Në këtë proces, ne do të bëjmë konsultime të gjera dhe do të angazhojmë të gjitha segmentet e shoqërisë." Tha peshkopi Idowu-Fearon.

Ai u kërkoi partive politike në shtet të jenë agjentë aktivë të paqes ndërsa afrohet një raund tjetër i aktiviteteve politike përpara zgjedhjeve të vitit 2019.

Peshkopi Idowu-Fearon, i cili është gjithashtu Sekretari i Kungimit Anglikan Botëror, megjithatë, u bëri thirrje palëve të interesuara në shoqëri të bëjnë dhe të thonë gjëra që i sjellin njerëzit së bashku sesa gjëra që i ndajnë ata.

(Shko tek artikulli origjinal)

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...