A janë videolojërat çelësi i paqes në botë?

A janë videolojërat çelësi i paqes në botë?

Nga Jonathan Ore

(Raportuar nga: Lajmet e CBC. 28 Shkurt 2017)

Për vite me radhë, videolojërat kanë pasur pak problem PR.

Lojëra të rënda me armë si Auto Grand vjedhjes or Call of Duty shpesh citohen si ndikime të këqija, veçanërisht tek fëmijët, për shkak të theksimit të tyre në dhunën grafike.

Lojtarët e sezonuar, megjithatë, do të jenë të njohur me zhanre të tëra që përqendrohen në marrëdhënie pozitive sesa në konfrontim - ata kanë ndërtuar perandori globale përmes Qytetërim ose tentonin të fermat baritore në Stardew Valley.

Lënda në lojëra është bërë mjaft e larmishme, dhe në vend që t'ju detyrojnë të kryeni veprime agresioni, shumë lojëra tani ju kërkojnë të merrni parasysh vendimet që qëndrojnë pas tyre.

Merr Kjo War of Mine, e cila ju vë në vendin e një civili që përpiqet të shpëtojë nga një zonë konflikti, ose Gazetat, Ju lutem, ku ju luani një oficer emigracioni që miraton ose mohon aplikantët në kufirin e një shteti autoritar të viteve 1980.

Komentuesit u kanë krijuar lojëra "serioze" ose "ndjeshmërie", të cilat përdorin rrëfimet e tyre dhe mekanikën themelore për të ngjallur emocione të fuqishme njerëzore.

Kombet e Bashkuara kanë marrë njoftim, prandaj UNESCO-s Mahatma Gandhi Instituti i Edukimit për Paqen (UNESCO-MGIEP) porositi një studiues të Torontos për të shkruar një studim të gjerë mbi këtë temë.

Jo vetëm kaq, por KB është vendosur të lëshojë dy lojëra të ndjeshmërisë së vet.

Kur bëhen siç duhet, lojëra të tilla mund të jenë më efektive sesa media tradicionale si filmi ose librat për dhembshuri frymëzuese, thotë Paul Darvasi, i cili jep mësim në Kolegjin Royal St. George në Toronto.

"Gjëja interesante për lojërat video është që ju të merrni vendime ndërsa jeni duke luajtur, dhe pastaj gjithashtu duhet të merreni me pasojat e këtyre vendimeve," tha Darvasi.

Ky nivel zhytjeje "ju sjell shumë më afër realitetit të situatës", thotë ai, dhe ka potencialin për të nxitur një kuptim më të madh midis njerëzve me perspektiva të ndryshme dhe përvojave të jetës.

Ndjeshmëria përmes ndërveprimit

Në një deklaratë, drejtoresha e UNESCO-MGIEP, Anantha Duraiappah tha për CBC News se kur bëhet fjalë për evokimin e ndjeshmërisë, "lojërat video kanë një avantazh ndaj mësimdhënies tradicionale në klasë".

Në studim, Darvasi shqyrtoi disa lojëra për potencialin e tyre "për të kultivuar marrjen e perspektivës dhe ndjeshmërinë [dhe] për të eksploruar dilemat etike".

Me fjalë të tjera, lojtarët mësojnë të vlerësojnë vështirësitë komplekse morale kur janë të detyruar t'i luajnë ato vetë dhe të përballen me pasojat.

Lojërat që studioi Darvasi shpesh zhvillohen në mjedise të njohura për lojërat aksion, si zonat e luftës. Dallimi është se ata ju vendosin në një pozitë të cenueshmërisë sesa të energjisë.

In Hesht, një lojë falas për të luajtur gjatë gjenocidit Ruandës 1994, lojtarët duhet të ndihmojnë një grua Tutsi ta mbajë fëmijën e saj në gjumë duke kënduar ninulla në mënyrë që të mos tërheqë vëmendjen nga një patrullë Hutu.

Studimi gjithashtu shikon Revolucioni 1979: Të Premten e Zezë, një lojë aventureske e vendosur në Revolucionin Iranian. Lojtarët marrin rolin e Reza, një fotograf që dokumenton protestat kundër Shahut i cili e gjen veten gjithnjë e më të përfshirë në trazirat politike.

Në disa skena, Reza, i ndaluar në burgun famëkeq Evin të Teheranit, duhet të vendosë nëse do të bashkëpunojë me hetuesin e tij. Zgjedhja për t'i rezistuar ose bindur do të përcaktojë nëse vëllai i tij, i cili është gjithashtu i burgosur, do të torturohet.

"Unë besoj se pezullia dhe veprimi mund të jenë po aq të forta kur dikush po qëllon mbi ju duke rosur dhe duke u përpjekur të zgjidhni," Kë mund të shpëtoj - vëllai im apo kushëriri im? "" tha Navid Khonsari, prodhuesi iraniano-kanadez që qëndron prapa Revolucioni i vitit 1979, në një intervistë të Radios CBC vitin e kaluar.

"Ky element mund të jetë po aq i matur sa marrja e një arme dhe gjuajtja e ushtarëve mbrapa."

Faji i të mbijetuarit

In Kjo War of Mine, ju kontrolloni disa civilë në një qytet të shkatërruar lirshëm bazuar në rrethimin e Sarajevës në 1996 gjatë luftës në Bosnjë. Ata duhet të heqin rrënojat për ushqim dhe furnizime ndërsa kujdesen për dëmtimet e tyre dhe duke shmangur zjarrin e snajperit.

Lojtarët shpesh duhet të vjedhin, dëmtojnë apo edhe të vrasin personazhe të tjerë për të mbijetuar.

Nga një perspektivë strategjike, ju përfitoni nga çdo burim i disponueshëm për ta bërë këtë. Por a ndryshon ekuacioni kur burimet janë jeta e njerëzve të tjerë që gjithashtu thjesht përpiqen të mbijetojnë?

Kjo War of Mine sjell ndjeshmërinë në ballë duke pyetur lojtarët nëse janë të gatshëm të sakrifikojnë dhembshurinë për të fituar.

"Unë isha i entuziazmuar nga shpejtësia e ndjeshmërisë time në një lojë video, e cila më bëri më njohëse të brishtësisë së saj në jetën reale," shkroi Evan Narcisse në përmbledhjen e tij për faqen e lojrave Kotaku.

"Theshtë një lloj loje që mund të ndryshojë potencialisht mënyrën e shikimit të lajmeve, trajtimin e të tjerëve ose hedhjen e një vote në zgjedhje."

Lojëra për edukimin për paqe

UNESCO-MGIEP është aq e angazhuar për të eksploruar potencialin për edukimin e drejtësisë shoqërore, saqë planifikon të nisë dy lojëra të bëra brenda.

Shpëtimi Botëror, që pritet në Mars, u kërkon lojtarëve të zgjidhin problemet globale të tilla si sëmundjet, shpyllëzimet dhe thatësira. Një tjetër titull ende i paemëruar bazuar në Indeksin e Pasurisë Përfshirëse të KB i detyron lojtarët të vendosin një ekuilibër midis ndërtimit të pasurisë afatshkurtër dhe qëndrueshmërisë afatgjatë.

Edhe pse ai lavdëron lojëra të drejtuara nga ndjeshmëria, Darvasi paralajmëron se luajtja e tyre nuk do të mësojë menjëherë dikë që të jetë një person më i mirë - më shumë sesa të luash një revole në personin e parë lind automatikisht dhunë në jetën reale.

"Shumë punë mbetet për të bërë para se ky medium emergjent, kompleks dhe në zhvillim të shpejtë të mund të shfrytëzohet në mënyrë më efektive për qëllimet e të mirave shoqërore", shkruan ai.

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top