Leksioni vjetor Nelson Mandela i Sekretarit të Përgjithshëm të KB António Guterres

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara António Guterres mban leksionin e 18-të vjetor të Nelson Mandela nga New York City. (Foto: Fondacioni Nelson Mandela)

(Raportuar nga: Fondacioni Nelson Mandela, 18 korrik 2020)

Hyrja e Redaktorëve.  Kontrata e re sociale e sugjeruar e Guterres dhe sugjerimi për të ndjekur një marrëveshje të re globale që kërkon "një rishpërndarje të pushtetit, pasurisë dhe mundësive" të kujton postet e tjera në Lidhjet Corona seri që bëjnë thirrje për një "normale të re". Sekretari i Përgjithshëm vazhdon të sugjerojë që "një model i ri për qeverisjen globale duhet të bazohet në pjesëmarrje të plotë, gjithëpërfshirëse dhe të barabartë në institucionet globale". Ne inkurajojmë arsimtarët e paqes të ndjekin shembullin e Guterres dhe të zhvillojnë kërkime për të shqyrtuar më tej mundësitë e qeverisjes globale njerëzore.

Ky është transkriptimi i plotë i fjalimit të Leksionit Vjetor 2020 të Nelson Mandela të Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara António Guterres. Seria e Leksioneve Vjetore e Nelson Mandela, një iniciativë e Fondacioni Nelson Mandela, fton njerëz të shquar të drejtojnë debatin për çështje të rëndësishme shoqërore.

Trajtimi i Pandemisë së Pabarazisë: Një kontratë e re sociale për një epokë të re

Nju Jork, 18 korrik 2020

Shkëlqesi, miq të nderuar, miq,

Ashtë një privilegj të bashkohemi me ju për të nderuar Nelson Mandela, një udhëheqës, avokat dhe model model i jashtëzakonshëm global.

Falënderoj Fondacionin Nelson Mandela për këtë mundësi dhe përgëzoj punën e tyre për të mbajtur gjallë vizionin e tij. Dhe i dërgoj ngushëllimet e mia më të thella familjes Mandela dhe qeverisë dhe popullit të Afrikës së Jugut, për vdekjen e parakohshme të Ambasadorit Zindzi Mandela në fillim të kësaj jave. Le të prehet në paqe.

Kam pasur fatin të takoj disa herë Nelson Mandelën. Unë kurrë nuk do ta harroj mençurinë, vendosmërinë dhe dhembshurinë e tij, e cila shkëlqeu në gjithçka që ai tha dhe bëri.

Gushtin e kaluar, gjatë pushimeve të mia, vizitova qelinë e Madibas në ishullin Robben. Unë qëndrova atje, duke parë nëpër hekura, i përulur përsëri nga forca e tij e madhe mendore dhe guximi i tij i pallogaritshëm. Nelson Mandela kaloi 27 vjet në burg, 18 prej tyre në ishullin Robben. Por ai kurrë nuk e lejoi këtë përvojë ta përcaktojë atë ose jetën e tij.

Nelson Mandela u ngrit mbi burgun e tij për të çliruar miliona Afrikanë të Jugut dhe për t'u bërë një frymëzim global dhe një ikonë moderne.

Ai e kushtoi jetën e tij për të luftuar pabarazinë që ka marrë përmasa krize në të gjithë botën në dekadat e fundit - dhe që përbën një kërcënim në rritje për të ardhmen tonë.

COVID-19 po shkëlqen në qendër të vëmendjes për këtë padrejtësi.

Sot, në ditëlindjen e Madiba, unë do të flas se si ne mund t'i adresojmë shumë fibrave dhe shtresave të pabarazisë që përforcojnë reciprokisht, para se ato të shkatërrojnë ekonomitë dhe shoqëritë tona.

Të nderuar miq,

Bota është në trazira. Ekonomitë janë në rënie të lirë.

Ne jemi gjunjëzuar - nga një virus mikroskopik.

Pandemia ka demonstruar brishtësinë e botës sonë.

Ka hedhur rreziqe të zhveshura që ne kemi injoruar për dekada: sisteme joadekuate shëndetësore; boshllëqet në mbrojtjen sociale; pabarazitë strukturore; degradimi i mjedisit; kriza e klimës.

Rajone të tëra që po bënin progres në çrrënjosjen e varfërisë dhe ngushtimin e pabarazisë janë larguar me vite, në pak muaj.

Virusi paraqet rrezikun më të madh për më të prekshmit: ata që jetojnë në varfëri, njerëzit e moshuar dhe personat me aftësi të kufizuara dhe kushtet para-ekzistuese.

Punonjësit shëndetësorë janë në vijën e frontit, me më shumë se 4,000 të infektuar vetëm në Afrikën e Jugut. Unë u bëj nderime atyre.

Në disa vende, pabarazitë shëndetësore janë amplifikuar si jo vetëm spitale private, por bizneset dhe madje edhe individët po grumbullojnë pajisje të çmuara që janë të nevojshme urgjente për të gjithë - një shembull tragjik i pabarazisë në spitalet publike.

Rënia ekonomike e pandemisë po prek ata që punojnë në ekonominë informale; bizneset e vogla dhe të mesme; dhe njerëzit me përgjegjësi kujdesi, të cilat janë kryesisht gra.

Ne përballemi me recesionin më të thellë global që nga Lufta e Dytë Botërore dhe rënien më të gjerë të të ardhurave që nga viti 1870.

Njëqind milion njerëz më shumë mund të shtyhen në varfëri ekstreme. Mund të shohim zi buke me përmasa historike.

COVID-19 është krahasuar me një rreze X, duke zbuluar fraktura në skeletin e brishtë të shoqërive që kemi ndërtuar.

Expshtë duke zbuluar mashtrimet dhe gënjeshtrat kudo:

Gënjeshtra se tregjet e lira mund të ofrojnë kujdes shëndetësor për të gjithë;

Fiksi se puna e kujdesit të papaguar nuk është punë;

Mashtrimi se ne jetojmë në një botë post-raciste;

Miti se të gjithë jemi në të njëjtën varkë.

Sepse ndërsa të gjithë jemi duke notuar në të njëjtin det, është e qartë se disa prej nesh ndodhen në super jahte ndërsa të tjerët janë ngjitur në mbeturinat lundruese.

Të nderuar miq,

Pabarazia përcakton kohën tonë.

Më shumë se 70 përqind e njerëzve në botë po jetojnë me rritjen e pabarazisë në të ardhura dhe pasuri. 26 njerëzit më të pasur në botë kanë aq pasuri sa gjysma e popullsisë globale.

Por të ardhurat, paga dhe pasuria nuk janë masa e vetme e pabarazisë. Shanset e njerëzve në jetë varen nga gjinia, familja dhe prejardhja etnike, raca, nëse kanë apo jo aftësi të kufizuara, dhe faktorë të tjerë. Pabarazitë e shumta kryqëzohen dhe përforcojnë njëra-tjetrën ndër breza. Jetët dhe pritjet e miliona njerëzve përcaktohen kryesisht nga rrethanat e tyre në lindje.

Në këtë mënyrë, pabarazia funksionon kundër zhvillimit njerëzor - për të gjithë. Të gjithë vuajmë pasojat e tij.

Ndonjëherë na thuhet se një valë në rritje e rritjes ekonomike ngre të gjitha anijet.

Por në realitet, rritja e pabarazisë fundos të gjitha anijet.

Nivele të larta të pabarazisë shoqërohen me paqëndrueshmëri ekonomike, korrupsion, kriza financiare, rritje të krimit dhe shëndet të dobët fizik dhe mendor.

Diskriminimi, abuzimi dhe mungesa e aksesit në drejtësi përcaktojnë pabarazinë për shumë njerëz, veçanërisht vendasit, migrantët, refugjatët dhe pakicat e të gjitha llojeve. Pabarazi të tilla janë një sulm i drejtpërdrejtë ndaj të drejtave të njeriut.

Adresimi i pabarazisë ka qenë një forcë lëvizëse gjatë gjithë historisë për drejtësinë sociale, të drejtat e punës dhe barazinë gjinore.

Vizioni dhe premtimi i Kombeve të Bashkuara është që ushqimi, kujdesi shëndetësor, uji dhe kanalizimi, arsimi, puna e denjë dhe sigurimet shoqërore nuk janë mallra për t'u shitur atyre që mund t'i përballojnë ato, por të drejtat themelore të njeriut për të cilat ne të gjithë kemi të drejtë.

Ne punojmë për të zvogëluar pabarazinë, çdo ditë, kudo.

Në vendet në zhvillim dhe ato të zhvilluara njësoj, ne ndjekim dhe mbështesim sistematikisht politikat për të ndryshuar dinamikën e fuqisë që mbështesin pabarazinë në nivelin individual, social dhe global.

Ky vizion është po aq i rëndësishëm sot sa ishte 75 vjet më parë.

Isshtë në zemër të Axhendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm, plani ynë i dakorduar për paqe dhe prosperitet në një planet të shëndetshëm dhe i kapur në SDG 10: zvogëlimi i pabarazisë brenda dhe midis vendeve.

Të nderuar miq,

Edhe para pandemisë COVID-19, shumë njerëz anembanë globit kuptuan se pabarazia po minonte shanset dhe mundësitë e tyre të jetës.

Ata panë një botë jashtë ekuilibrit.

Ata ndiheshin të lënë pas.

Ata panë politikat ekonomike që kanalizonin burimet lart te disa të privilegjuar.

Miliona njerëz nga të gjitha kontinentet dolën në rrugë për të dëgjuar zërin e tyre.

Pabarazitë e larta dhe ato në rritje ishin një faktor i zakonshëm.

Zemërimi që ushqen dy lëvizje të fundit shoqërore reflekton zhgënjim të plotë me status quo-në.

Gratë kudo kanë thirrur kohën në një nga shembujt më të egër të pabarazisë gjinore: dhuna e kryer nga burra të fuqishëm ndaj grave që thjesht po përpiqen të bëjnë punën e tyre.

Dhe lëvizja anti-racizëm që është përhapur nga Shtetet e Bashkuara anembanë botës pas vrasjes së George Floyd është një shenjë më shumë se njerëzit kanë pasur mjaft:

Mjaft pabarazi dhe diskriminim që i trajton njerëzit si kriminelë në bazë të ngjyrës së tyre të lëkurës;

Mjaft me racizmin strukturor dhe padrejtësinë sistematike që u mohojnë njerëzve të drejtat e tyre themelore të njeriut.

Këto lëvizje tregojnë për dy nga burimet historike të pabarazisë në botën tonë: kolonializmin dhe patriarkatin.

Veriu Global, sidomos kontinenti im i Evropës, imponoi sundimin kolonial në pjesën më të madhe të Jugut Global për shekuj, përmes dhunës dhe detyrimit.

Kolonializmi krijoi pabarazi të madhe brenda dhe midis vendeve, duke përfshirë të këqijat e tregtisë së skllevërve Transatlantik dhe regjimin e aparteidit këtu në Afrikën e Jugut.

Pas Luftës së Dytë Botërore, krijimi i Kombeve të Bashkuara u bazua në një konsensus të ri global rreth barazisë dhe dinjitetit njerëzor.

Dhe një valë dekolonizimi përfshiu botën.

Por le të mos mashtrojmë veten.

Trashëgimia e kolonializmit ende jehon.

Ne e shohim këtë në padrejtësinë ekonomike dhe shoqërore, rritjen e krimeve të urrejtjes dhe ksenofobinë; këmbëngulja e racizmit të institucionalizuar dhe epërsisë së bardhë.

Ne e shohim këtë në sistemin global të tregtisë. Ekonomitë që u kolonizuan janë në rrezik më të madh për t'u bllokuar në prodhimin e lëndëve të para dhe mallrave të teknologjisë së ulët - një formë e re e kolonializmit.

Dhe ne e shohim këtë në marrëdhëniet globale të fuqisë.

Afrika ka qenë një viktimë e dyfishtë. Së pari, si një objektiv i projektit kolonial. Së dyti, vendet afrikane janë të nënpërfaqësuara në institucionet ndërkombëtare që u krijuan pas Luftës së Dytë Botërore, para se shumica e tyre të kishin fituar pavarësinë.

Kombet që dolën në krye më shumë se shtatë dekada më parë kanë refuzuar të mendojnë për reformat e nevojshme për të ndryshuar marrëdhëniet e pushtetit në institucionet ndërkombëtare. Përbërja dhe të drejtat e votimit në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe bordet e sistemit Bretton Woods janë një rast i tillë.

Pabarazia fillon në krye: në institucionet globale. Adresimi i pabarazisë duhet të fillojë duke i reformuar ato.

Dhe le të mos harrojmë një burim tjetër të madh të pabarazisë në botën tonë: mijëvjeçarët e patriarkatit.

Ne jetojmë në një botë të dominuar nga meshkujt me një kulturë të dominuar nga burrat.

Kudo, gratë janë më keq se burrat, thjesht sepse janë gra. Pabarazia dhe diskriminimi janë normë. Dhuna ndaj grave, përfshirë femicide, është në nivele epidemie.

Dhe globalisht, gratë janë ende të përjashtuara nga pozitat e larta në qeveri dhe në bordet e korporatave. Më pak se një në 10 liderë botërorë është një grua.

Pabarazia gjinore dëmton të gjithë, sepse na pengon të përfitojmë nga inteligjenca dhe përvoja e të gjithë njerëzimit.

Kjo është arsyeja pse, si një feminist krenar, unë e kam bërë barazinë gjinore një përparësi kryesore dhe barazinë gjinore tani një realitet në vendet kryesore të KB. Unë i nxis udhëheqësit e të gjitha llojeve të bëjnë të njëjtën gjë. Dhe jam i kënaqur të njoftoj se Siya Kolisi i Afrikës së Jugut është ambasadori ynë i ri global në iniciativën e Kombeve të Bashkuara dhe Bashkimin Evropian në qendër të vëmendjes, duke përfshirë burra të tjerë në luftimin e murtajës globale të dhunës ndaj grave dhe vajzave.

Të nderuar miq,

Dekadat e fundit kanë krijuar tensione dhe tendenca të reja.

Globalizimi dhe ndryshimi teknologjik kanë nxitur fitime të mëdha në të ardhura dhe prosperitet.

Më shumë se një miliard njerëz janë zhvendosur nga varfëria ekstreme.

Por zgjerimi i tregtisë dhe progresit teknologjik gjithashtu kanë kontribuar në një zhvendosje të paparë në shpërndarjen e të ardhurave.

Midis 1980 dhe 2016, 1 përqindja më e pasur në botë kapi 27 përqind të rritjes totale kumulative të të ardhurave.

Punëtorët me aftësi të ulëta përballen me një sulm nga teknologjitë e reja, automatizimi, largimi i sektorit të prodhimit dhe shkatërrimi i organizatave të punës.

Koncesionet tatimore, shmangia e taksave dhe evazioni fiskal mbeten të përhapura. Shkalla e taksave të korporatave ka rënë.

Kjo ka zvogëluar burimet për të investuar në vetë shërbimet që mund të ulin pabarazinë: mbrojtja sociale, arsimi, kujdesi shëndetësor.

Dhe një brez i ri i pabarazive shkon përtej të ardhurave dhe pasurisë për të përfshirë njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për të pasur sukses në botën e sotme.

Pabarazitë e thella fillojnë para lindjes dhe përcaktojnë jetën - dhe vdekjet e hershme.

Më shumë se 50 përqind e 20-vjeçarëve në vendet me zhvillim shumë të lartë njerëzor janë në arsimin e lartë. Në vendet me zhvillim të ulët njerëzor, kjo shifër është tre përqind.

Edhe më tronditëse: rreth 17 përqind e fëmijëve të lindur 20 vjet më parë në vendet me zhvillim të ulët njerëzor tashmë kanë vdekur.

Të nderuar miq,

Duke parë të ardhmen, dy ndërrime sizmike do të formojnë shekullin 21: kriza e klimës dhe transformimi dixhital. Të dy mund të zgjerojnë pabarazitë edhe më tej.

Disa nga zhvillimet në qendrat e sotme të teknologjisë dhe inovacionit janë arsye për shqetësim serioz.

Industria e teknologjisë së mbizotëruar nga meshkujt jo vetëm që po humbet gjysmën e ekspertizës dhe perspektivave të botës. Po ashtu është duke përdorur algoritme që mund të rrënjosin më tej diskriminimin gjinor dhe racor.

Ndarja dixhitale përforcon ndarjet sociale dhe ekonomike, nga shkrim-leximi te kujdesi shëndetësor, nga urban në fshat, nga kopshti në kolegj.

Në vitin 2019, rreth 87 përqind e njerëzve në vendet e zhvilluara përdorën internetin, krahasuar me vetëm 19 përqind në vendet më pak të zhvilluara.

Ne jemi në rrezik të një bote me dy shpejtësi.

Në të njëjtën kohë, deri në vitin 2050, përshpejtimi i ndryshimit të klimës do të ndikojë në miliona njerëz përmes kequshqyerjes, malaries dhe sëmundjeve të tjera, migrimit dhe ngjarjeve ekstreme të motit.

Kjo krijon kërcënime serioze ndaj barazisë dhe drejtësisë ndër-brezave. Protestuesit e rinj të sotëm të klimës janë në vijat e para të luftës kundër pabarazisë.

Vendet që preken më shumë nga përçarja e klimës bënë më pak për të kontribuar në ngrohjen globale.

Ekonomia e gjelbër do të jetë një burim i ri prosperiteti dhe punësimi. Por le të mos harrojmë se disa njerëz do të humbasin punën e tyre, veçanërisht në rustbelinat post-industriale të botës sonë.

Dhe kjo është arsyeja pse ne bëjmë thirrje jo vetëm për veprim klimatik, por drejtësi për klimën.

Udhëheqësit politikë duhet të ngrenë ambiciet e tyre, bizneset duhet të ngrenë sytë e tyre, dhe njerëzit kudo duhet të ngrenë zërin. Ekziston një mënyrë më e mirë, dhe ne duhet ta marrim atë.

Të nderuar miq,

Efektet korrozive të niveleve të sotme të pabarazisë janë të qarta. Ndonjëherë na thuhet se rritja

Besimi te institucionet dhe drejtuesit po zbehet. Pjesëmarrja në votime ka rënë me një mesatare globale prej 10 përqind që nga fillimi i viteve 1990.

Dhe njerëzit që ndihen të margjinalizuar janë të prekshëm nga argumentet që ua hedhin fajin të tjerëve, veçanërisht atyre që duken ose sillen ndryshe.

Por populizmi, nacionalizmi, ekstremizmi, racizmi dhe plaçkitja vetëm do të krijojnë pabarazi dhe ndarje të reja brenda dhe midis komuniteteve; midis vendeve, midis etnive, midis feve.

Të nderuar miq,

COVID-19 është një tragjedi njerëzore. Por gjithashtu ka krijuar një mundësi brezash.

Një mundësi për të ndërtuar përsëri një botë më të barabartë dhe të qëndrueshme.

Përgjigja ndaj pandemisë dhe pakënaqësisë së përhapur që i parapriu asaj, duhet të bazohet në një Kontratë të Re Sociale dhe një Marrëveshje të Re Globale që krijojnë mundësi të barabarta për të gjithë, dhe respektojnë të drejtat dhe liritë e të gjithëve.

Kjo është mënyra e vetme që ne do të përmbushim qëllimet e Axhendës 2030 për Zhvillimin e Qëndrueshëm, Marrëveshjen e Parisit dhe Agjendën e Veprimit Addis Ababa, marrëveshje që adresojnë pikërisht dështimet që janë duke u ekspozuar dhe shfrytëzuar nga pandemia.

Një Kontratë e Re Sociale do t'u mundësojë të rinjve të jetojnë me dinjitet; do të sigurojë që gratë të kenë të njëjtat perspektiva dhe mundësi si burrat; dhe do të mbrojë të sëmurët, të prekshmit dhe pakicat e të gjitha llojeve.

Agjenda e vitit 2030 për zhvillimin e qëndrueshëm dhe marrëveshja e Parisit tregojnë rrugën përpara. 17 Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm adresojnë pikërisht dështimet që janë duke u ekspozuar dhe shfrytëzuar nga pandemia.

Arsimi dhe teknologjia dixhitale duhet të jenë dy mundësues dhe barazues të shkëlqyeshëm.

Siç tha Nelson Mandela, dhe unë citoj, "Arsimi është arma më e fuqishme që mund të përdorim për të ndryshuar botën". Si gjithmonë, ai e tha atë i pari.

Arsimi është arma më e fuqishme që mund të përdorim për të ndryshuar botën

Qeveritë duhet t'i japin përparësi aksesit të barabartë, nga mësimi i hershëm te arsimi gjatë gjithë jetës.

Neuroshkenca na tregon se arsimi parashkollor ndryshon jetën e individëve dhe sjell përfitime të mëdha për komunitetet dhe shoqëritë.

Pra, kur fëmijët më të pasur kanë shtatë herë më shumë gjasa sesa më të varfrit të ndjekin parashkollorin, nuk është për t'u habitur që pabarazia është ndër-brezash.

Për të ofruar arsim cilësor për të gjithë, ne kemi nevojë për më shumë se dyfishim të shpenzimeve të arsimit në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme deri në vitin 2030 në 3 trilion dollarë në vit.

Brenda një brezi, të gjithë fëmijët në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme mund të kenë qasje në arsim cilësor në të gjitha nivelet.

Kjo është e mundur. Thjesht duhet të vendosim ta bëjmë.

Dhe ndërsa teknologjia transformon botën tonë, të mësuarit e fakteve dhe aftësive nuk mjafton. Qeveritë duhet t'i japin përparësi investimeve në arsimimin dhe infrastrukturën dixhitale.

Të mësosh se si të mësosh, të përshtatesh dhe të marrësh aftësi të reja do të jetë thelbësore.

Revolucioni dixhital dhe inteligjenca artificiale do të ndryshojnë natyrën e punës dhe marrëdhëniet midis punës, kohës së lirë dhe aktiviteteve të tjera, disa prej të cilave as nuk mund t'i imagjinojmë sot.

Udhërrëfyesi për Bashkëpunim Dixhital, nisur në Kombet e Bashkuara muajin e kaluar, promovon një vizion të një të ardhme dixhitale gjithëpërfshirëse, të qëndrueshme duke lidhur katër miliardë njerëz të mbetur në internet deri në 2030.

Kombet e Bashkuara kanë lansuar gjithashtu “Giga”, një projekt ambicioz për të marrë çdo shkollë në botë në internet.

Teknologjia mund të turbojë rikuperimin nga COVID-19 dhe arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Të nderuar miq,

Boshllëqet në rritje në besim midis njerëzve, institucioneve dhe drejtuesve na kërcënojnë të gjithëve.

Njerëzit duan sisteme sociale dhe ekonomike që funksionojnë për të gjithë. Ata duan që të drejtat e tyre njerëzore dhe liritë themelore të respektohen. Ata duan një fjalë në vendimet që ndikojnë në jetën e tyre.

Kontrata e Re Sociale midis qeverive, popujve, shoqërisë civile, bizneseve dhe më shumë duhet të integrojë punësimin, zhvillimin e qëndrueshëm dhe mbrojtjen sociale, bazuar në të drejta dhe mundësi të barabarta për të gjithë.

Politikat e tregut të punës, të kombinuara me dialog konstruktiv midis punëdhënësve dhe përfaqësuesve të punës, mund të përmirësojnë pagën dhe kushtet e punës.

Përfaqësimi i punës është gjithashtu thelbësor për të menaxhuar sfidat e paraqitura në vendet e punës nga teknologjia dhe transformimi strukturor - përfshirë tranzicionin në një ekonomi të gjelbër.

Lëvizja Punëtore ka një histori krenare të luftës ndaj pabarazisë dhe punës për të drejtat dhe dinjitetin e të gjithëve.

Integrimi gradual i sektorit informal në kornizat e mbrojtjes sociale është thelbësor.

Një botë në ndryshim kërkon një brez të ri të politikave të mbrojtjes sociale me rrjeta të reja sigurie, përfshirë Mbulimin Universal të Shëndetit dhe mundësinë e një Ardhje Themelore Universale.

Vendosja e niveleve minimale të mbrojtjes sociale dhe kthimi i nën-investimeve kronike në shërbimet publike, përfshirë arsimin, kujdesin shëndetësor dhe aksesin në internet janë thelbësore.

Por kjo nuk mjafton për të trajtuar pabarazitë e ngulitura.

Ne kemi nevojë për programe afirmuese të veprimit dhe politika të synuara për të adresuar dhe korrigjuar h.

Pabarazitë historike në gjini, racë ose etni, të cilat janë përforcuar nga normat shoqërore, mund të përmbysen vetëm nga iniciativa të synuara.

Politikat e taksimit dhe rishpërndarjes gjithashtu kanë një rol në Kontratën e Re Sociale. Të gjithë - individë dhe korporata - duhet të paguajnë pjesën e tyre të drejtë.

Në disa vende, ka një vend për taksat që pranojnë se të pasurit dhe të lidhur mirë kanë përfituar jashtëzakonisht shumë nga shteti dhe nga bashkëqytetarët e tyre.

Qeveritë gjithashtu duhet ta zhvendosin barrën tatimore nga listat e pagave në karbon.

Taksimi i karbonit më shumë sesa i njerëzve do të rrisë prodhimin dhe punësimin, ndërsa ul emetimet.

Ne duhet të thyejmë ciklin vicioz të korrupsionit, i cili është njëkohësisht një shkak dhe efekt i pabarazisë. Korrupsioni zvogëlon dhe harxhon fondet në dispozicion për mbrojtjen sociale; dobëson normat shoqërore dhe shtetin e së drejtës.

Dhe luftimi i korrupsionit varet nga përgjegjësia. Garancia më e madhe e përgjegjësisë është një shoqëri civile e gjallë, duke përfshirë një media të lirë, të pavarur dhe platforma të përgjegjshme të mediave sociale që inkurajojnë debat të shëndetshëm.

Të nderuar miq,

Që kjo Kontratë e Re Sociale të jetë e mundur, ajo duhet të shkojë paralelisht me një Marrëveshje të Re Globale.

Le të përballemi me fakte. Sistemi politik dhe ekonomik global nuk po sjell produkte kritike globale publike: shëndeti publik, veprimi i klimës, zhvillimi i qëndrueshëm, paqja.

Pandemia COVID-19 ka sjellë në shtëpi shkëputjen tragjike midis interesit vetjak dhe interesit të përbashkët; dhe boshllëqet e mëdha në strukturat e qeverisjes dhe kornizat etike.

Për të mbyllur këto boshllëqe dhe për të bërë të mundur Kontratën e Re Sociale, ne kemi nevojë për një Marrëveshje të Re Globale: një rishpërndarje të fuqisë, pasurisë dhe mundësive.

Një model i ri për qeverisjen globale duhet të bazohet në pjesëmarrjen e plotë, gjithëpërfshirëse dhe të barabartë në institucionet globale.

Pa atë, ne përballemi me pabarazi dhe boshllëqe edhe më të gjera të solidaritetit - si ato që shohim sot në përgjigjen e copëzuar globale ndaj pandemisë COVID-19.

Vendet e zhvilluara janë investuar fuqimisht në mbijetesën e tyre përballë pandemisë. Por ata nuk kanë arritur të japin mbështetjen e nevojshme për të ndihmuar botën në zhvillim gjatë këtyre kohërave të rrezikshme.

Një marrëveshje e re globale, e bazuar në një globalizim të drejtë, në të drejtat dhe dinjitetin e çdo qenie njerëzore, në të jetuarit në ekuilibër me natyrën, në marrjen parasysh të të drejtave të brezave të ardhshëm dhe në suksesin e matur në terma njerëzorë sesa ekonomik, është mënyra më e mirë për ta ndryshuar këtë.

Procesi i konsultimit në mbarë botën rreth 75 vjetorit të Kombeve të Bashkuara e ka bërë të qartë se njerëzit duan një sistem global të qeverisjes që u jep atyre.

Bota në zhvillim duhet të ketë një zë shumë më të fortë në vendimmarrjen globale.

Ne gjithashtu kemi nevojë për një sistem tregtar shumëpalësh më gjithëpërfshirës dhe të ekuilibruar që u mundëson vendeve në zhvillim të lëvizin lart në zinxhirët e vlerës globale.

Flukset e paligjshme financiare, pastrimi i parave dhe evazioni fiskal duhet të parandalohen. Një konsensus global për t'i dhënë fund parajsave tatimore është thelbësor.

Ne duhet të punojmë së bashku për të integruar parimet e zhvillimit të qëndrueshëm në vendimmarrjen financiare. Tregjet financiare duhet të jenë partnerë të plotë në zhvendosjen e fluksit të burimeve larg nga kafe dhe gri në të gjelbër, të qëndrueshme dhe të barabartë.

Reforma e arkitekturës së borxhit dhe qasja në kredi të përballueshme duhet të krijojnë hapësirë ​​fiskale për të lëvizur investimet në të njëjtin drejtim.

Të nderuar miq,

Nelson Mandela tha: "Një nga sfidat e kohës sonë… është të rinstalojmë në ndërgjegjen e njerëzve tanë atë ndjenjë të solidaritetit njerëzor, të qenit në botë për njëri-tjetrin dhe për shkak dhe përmes të tjerëve."

Pandemia COVID-19 e ka përforcuar këtë mesazh më fort se kurrë.

Ne i përkasim njëri-tjetrit.

Qëndrojmë së bashku, ose copëtohemi.

Sot, në demonstrata për barazi racore… në fushata kundër gjuhës së urrejtjes… në betejat e njerëzve që pretendojnë të drejtat e tyre dhe qëndrojnë në këmbë për brezat e ardhshëm… ne shohim fillimet e një lëvizjeje të re.

Kjo lëvizje refuzon pabarazinë dhe ndarjen, dhe bashkon të rinjtë, shoqërinë civile, sektorin privat, qytete, rajone dhe të tjerët prapa politikave për paqen, planetin tonë, drejtësinë dhe të drejtat e njeriut për të gjithë. Tashmë po bën një ndryshim.

Tani është koha që udhëheqësit globalë të vendosin:

A do t’i nënshtrohemi kaosit, ndarjes dhe pabarazisë?

Apo do t'i korrigjojmë gabimet e së kaluarës dhe do të shkojmë përpara së bashku, për të mirën e të gjithëve?

Jemi në pikën e thyerjes. Por ne e dimë në cilën anë të historisë jemi.

Falemnderit.

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...