Uganda: Qeveria do të përfshijë edukimin për paqen në kurrikulën shkollore

(Raportuar nga: E gjithë Afrika. 28 prill 2022)

Nga Kenneth Kazibwe

Shkollat ​​në Ugandë do të fillojnë të mësojnë edukimin e paqes në të gjitha nivelet, që nga fillore, e mesme dhe universiteti, qoftë si lëndë ose si temë e detajuar në një nga lëndët që mësohen aktualisht.

Duke folur të enjten në Hotel Africana në Kampala, Duncan Mugume, një ekspert kombëtar mbi projektin e edukimit për paqen nga Konferenca Ndërkombëtare e Rajonit të Liqeneve të Mëdha (ICGLR) tha se negociatat kanë nisur me qeverinë e Ugandës për të zbatuar idenë.

“Ne kemi filluar diskutimet me Qendrën Kombëtare të Zhvillimit të Kurrikulës se si mund të bëhet kjo.”

Në funksionin në Kampala, u lançua një manual për edukimin për paqen në kuadër të projektit që financohet nga GIZ, Ambasada e Gjermanisë dhe Bashkimi Evropian.

Mugume tha se negociatat me NCDC do të shohin se si materiali në manual mund të përdoret në kurrikulë dhe klasa për nxënësit rreth edukimit për paqen.

Ai shpjegoi se projekti fokusohet në edukimin për paqen në Rajonin e Liqeneve të Madhe me katër vende, përfshirë Ugandën në pilotimin e tij.

Sipas Mugume, ndërsa edukimi për paqen po mësohet aktualisht në shkollat ​​në Ugandë, ai nuk bëhet gjerësisht.

“Edukimi për paqen mësohet në shkolla, por në fusha të vogla tematike në Edukimin Fetar të Krishterë dhe historinë, por kurrë nuk i është dhënë një bazë e fortë mbi të cilën një nxënës mund të jetë në gjendje të kuptojë dhe zbatojë çështje që lidhen me paqen, përveç disa gjërave që bëjnë në këtë lëndë. zonave. Kjo synon të sjellë edukimin për paqen në nivelin e kurrikulës së nxënësve dhe veçanërisht në shkolla.”

Edukimi për paqen është vendimtar

Sipas Amb. Julius Joshua Kivuna, kreu i departamentit të paqes dhe sigurisë rajonale në Ministrinë e Punëve të Jashtme përshëndeti idenë që ai tha se do të siguronte që ideja e paqes të rrënjoset në mesin e Ugandës që në moshë të re.

“Rajoni i Liqeneve të Mëdha ka vërtet nevojë për paqe sepse është rajoni më i pajisur në të gjithë rajonin. Ne kemi shumë burime dhe njerëz, por një nga sfidat kryesore që kemi pasur është mungesa e paqes”, tha Kivuna.

Ai përmendi trazirat në Ugandë derisa NRA mori pushtetin në 1986, por edhe konfliktin e armatosur në Ugandën Veriore, rajoni Karamoja; gjenocidi i vitit 1994 në Ruandë, konfliktet në Sudanin e Jugut dhe paqëndrueshmëria në pjesën lindore të DRC.

“Ne jemi një rajon që do të ishte shumë larg nëse paqja do të ishte e vazhdueshme. Ushtria jonë tani është në DRC dhe ajo që ata po bëjnë është të kërkojnë ata kundër paqes që mbetet një sfidë. Projekti i edukimit për paqen është i mirëpritur në Ugandë. Ne lutemi që në kurrikulë të ketë shembuj lokalë të zgjidhjes së konflikteve dhe ndërtimit të paqes.”

Xhorxh Mutekanga, Ndihmës Komisioneri për shkollat ​​private në Ministrinë e Arsimit tha se edukimi për paqen do të ndihmojë shumë t'u mësojë nxënësve aftësitë për të siguruar ndërtimin e paqes në vend të përdorimit të dhunës për të zgjidhur çështjet.

“Kohët e fundit, në shumë komunitete, dallimet zgjidhen me zënka. Në shkolla, kur nxënësit kanë probleme, ata i zgjidhin ato me greva dhe djegie të shkollave. Kur një nxënës ka një keqkuptim me mësuesin ose administratën, ata thjesht djegin shkollën. Kjo nismë do të ndihmojë shumë në përhapjen e aftësive të zgjidhjes së konflikteve tek nxënësit që nga nivelet më të ulëta të arsimit,” vuri në dukje Mutekanga.

Ai sugjeroi gjithashtu formimin e klubeve të paqes në shkolla për t'i mësuar më tej nxënësit rreth ndërtimit të paqes, por vuri në dukje se institucionet kulturore dhe organizatat e bazuara në besim kanë gjithashtu një rol kyç për të siguruar ndërtimin e paqes midis komuniteteve.

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top