Përmes Edukimit për Paqen, Rinia Mund të Bëhet Pararojë e Paqes në Rajonin e Liqeneve të Mëdha

Përmes Edukimit për Paqen, Rinia Mund të Bëhet Pararojë e Paqes në Rajonin e Liqeneve të Mëdha

(Artikulli origjinal: Ntumba Luaba, KBC Channel 1, 25 shkurt 2016)

Ntumba Luaba
Sekretari Ekzekutiv i Konferencës Ndërkombëtare për Rajonin e Liqeneve të Mëdha (ICGLR)

Gjatë pesë dekadave të fundit, të rinjtë kanë luajtur një rol qendror në konfliktet e shumta të dhunshme që kanë vuajtur rajonin e liqeneve të mëdha afrikane. Të rinjtë kanë qenë në mënyrë më të dukshme pjesëmarrës aktivë në qindra grupe të armatosura që kanë përshkuar rajonin që nga pavarësia në vitet 1960, duke operuar përtej kufijve sovranë me një lehtësi shqetësuese dhe duke lënë shkatërrime të mëdha në prag të tyre. KB vlerëson se mbi gjashtë milion civilë kanë humbur jetën vetëm që nga vitet 1990 dhe se luftërat civile, gjenocidet dhe konfliktet ndërkufitare në rajon kanë prodhuar numrin më të lartë të viktimave në botë që nga Lufta e Dytë Botërore.

Ekzistenca e stereotipeve të ngulitura thellë bazuar në etni ose kombësi ka qenë një pengesë kryesore për perspektivat e paqes në rajon. Këto stereotipa, të marinuar gjatë dekadave, janë brendësuar prej kohësh nga komunitetet lokale dhe për fat të keq u janë dhënë brezave të njëpasnjëshëm, duke mbjellë urrejtje dhe duke i vendosur të rinjtë e rajonit në një pozitë të prekshme për manipulim në konflikt të dhunshëm. Si rezultat, shumë prej grupeve të armatosura rekrutojnë të rinjtë në radhët e tyre përmes manipulimit dhe premtimit të shpërblimit ekonomik. Rastet e detyrimit të plotë të të rinjve janë dokumentuar gjithashtu.

Përpjekje të shumta janë ndërmarrë me kalimin e kohës dhe në nivele të ndryshme në një përpjekje për të përmirësuar këtë gjendje të punëve, por ndryshimi i rëndësishëm ende nuk është arritur. Shtë e kuptueshme që shumë nga këto përpjekje i japin përparësi rindërtimit pas konfliktit. Rezultati ka qenë që shumica e ndërhyrjeve kanë neglizhuar faktin se procesi i luftës kundër urrejtjes në mënyrë efektive kërkon që ne të fillojmë duke mbjellë farën e paqes. Ndërtimi i paqes së qëndrueshme është një proces afatgjatë i cili, duke marrë parasysh natyrën ndërkufitare të konflikteve të rajonit, kërkon që ne të perceptojmë përpjekjet tona për ndërtimin e paqes si nga niveli lokal ashtu edhe ai rajonal. Për çdo përpjekje për ndërtimin e paqes për të patur një shans suksesi në rajonin e Liqeneve të Mëdha, ajo duhet gjithashtu të synojë emancipimin e të rinjve nga pengesat etnike ose nacionaliste që i bëjnë ata objektiva të lehtë për rekrutimin ose mobilizimin në veprim të konfliktit.

Një studim kërkimor i kryer në 2014 nga OJQ Interpeace dhe gjashtë organizata partnere në Ruanda, Burundi dhe pjesa lindore e Republikës Demokratike të Kongos (DRC) zbuloi se njerëzit në rajon përgjithësisht ranë dakord se urrejtja etnike është një problem themelor në Rajoni i Liqeneve të Mëdha. Studimi zbuloi gjithashtu se njerëzit në të tre vendet kufitare mbështetën edukimin për paqe si një ndërhyrje përparësore që do të forconte përpjekjet ekzistuese të ndërtimit të paqes dhe më e rëndësishmja do të ndihmonte në parandalimin e konfliktit midis brezave të ardhshëm. Gjetjet e këtij studimi rezonojnë nga afër me mandatin e Konferencës Ndërkombëtare për Rajonin e Liqeneve të Mëdha (ICGLR) për të promovuar një qasje gjithëpërfshirëse ndaj paqes dhe stabilitetit në rajon, një mandat që përfshin fuqizimin e të rinjve të rajonit për t'u bërë agjentë të paqes.

ICGLR dhe Interpeace janë partnerë në promovimin e paqes në rajonin e Liqeneve të Mëdha. Në dhjetor 2015, të dy organizatat nënshkruan një Memorandum Mirëkuptimi, duke krijuar një sinergji të fuqishme në të cilën ICGLR sjell ndikimin e saj si një organ ndërqeveritar i ngarkuar për të lehtësuar promovimin e paqes dhe stabilitetit në rajonin e Liqeneve të Mëdha, dhe Interpeace kontribuon me përvojën e saj unike dhe kapaciteti për të kapërcyer aktorët e niveleve të larta në nivelin kombëtar dhe ndërkombëtar, Organizatat e Shoqërisë Civile (OSHC) dhe popullatat lokale në nivelin bazë.

Ne kemi një bindje të fortë se edukimi për paqe ofron premtimin e edukimit të një brezi të ri të të rinjve në pararojë të paqes në Rajonin e Liqeneve të Mëdha. Onshtë në këtë premisë që ICGLR dhe Interpeace do të mbledhin aktorët kryesorë të interesuar nga rajoni në një Samit të Edukimit për Paqen në Nairobi më 3 - 4 Mars 2016. Samiti do të përqendrohet në promovimin e një kuptimi të harmonizuar të arsimit zyrtar të paqes në rajon . Samiti i Nairobit nuk është aspak një angazhim i veçantë. Rathershtë më tepër një iniciativë pilot që shpresojmë të zgjerohet në të gjithë vendet anëtare të ICGLR sepse arsimi për paqen është një investim i paçmuar për paqen, sigurinë dhe prosperitetin e ardhshëm të të gjitha vendeve anëtare, si dhe të gjithë kontinentit afrikan.

Ndërtimi i paqes është një përpjekje kolektive në të cilën çdo qytetar dhe çdo palë e interesuar në rajonin e Liqeneve të Mëdha ka një rol për të luajtur. Prandaj, ne u bëjmë thirrje të gjithë aktorëve kryesorë, veçanërisht shtetet tona anëtare, OShC-të, organizatat e tjera rajonale dhe partnerët donatorë të përqafojnë idenë e edukimit për paqe si një masë parandaluese, për të na ndihmuar të mbjellim këtë farë për një paqe të qëndrueshme në rajon.

Profesor Ntumba Luaba është Sekretari Ekzekutiv i Konferencës Ndërkombëtare mbi Rajonin e Liqeneve të Mëdha (ICGLR), një Organizatë Ndërqeveritare e themeluar me iniciativën e Bashkimit Afrikan dhe KB si një mekanizëm rajonal për paqen, sigurinë, stabilitetin dhe zhvillimin. 12 të ICGLR-së anëtar thelbësorshtete janë Angola, Burundi, Republika e Afrikës Qendrore (CAR), Republika e Kongos, Republika Demokratike e Kongos (DRC), Kenia, Ruanda, Sudani i Jugut, Sudani, Tanzania, Uganda dhe Zambia. Për më tepër, ajo ka shtatë shtete anëtare të kooptuara, përkatësisht Botsvana, Etiopia, Egjipti, Malavi, Mozambiku, Namibia dhe Zimbabve.

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...