Problemi i thonjve: Patriarkia dhe Pandemitë

Kur i vetmi mjet në dorë është një çekiç, të gjitha problemet duken si thonjtë.

Hyrja e Redaktorit

Ndërsa edukimi për paqe përballet me një kërcënim të tretë ekzistencial për planetin tonë, ne e shohim të nevojshme t'i kujtojmë vetes për rëndësinë thelbësore të të menduarit në mënyrë holistike, ekologjike dhe në lidhje me marrëdhëniet e ndërlidhura midis popujve të Tokës dhe midis atyre popujve dhe Tokës që ata ndajnë. Ne i kujtojmë vetes sesa e rëndësishme është të jemi të vetëdijshëm jo vetëm për atë që mendojmë, por për mënyrën se si mendojmë dhe mjetet konceptuale me të cilat mendojmë. Ndërsa meditojmë për marrëdhëniet integrale midis dhe midis luftës dhe potencialit për asgjësim bërthamor, krizës së klimës dhe tani pandemitë e tanishme dhe të mundshme në të ardhmen, ne duhet të shfrytëzojmë gjithçka që kemi mësuar rreth arsimit për transformim. Tani duhet të sjellim në mend mësimet e reja që kërkohen, pasi bëhemi më të vetëdijshëm për dimensionet dhe mundësitë e pandemive. Siç shpesh i kujtojmë vetvetes, njerëzit ende banojnë në këtë planet, planeti nuk ka pse të vdesë dhe luftërat kanë mbaruar. Ne gjejmë shpresë në aftësinë tonë për të mësuar që ka bërë të mundur mbijetesën.

Në këtë OpEd, Betty Reardon na nxit të ndërmarrim këtë sfidë të re të të mësuarit me një vlerësim të gjuhës dhe imazheve me të cilat ne mendojmë për botën dhe të formulojmë strategji për ta ndryshuar atë, në mënyrë që luftërat të mbarojnë, të përmbahen pandemitë, dhe ne dhe planeti mund të vazhdojë të jetojë. Ne besojmë se ky komunitet i edukimit për paqe mund të përballojë sfidën; siç bëjnë ata që mesazhet e të cilëve do të gjeni në postimet shoqëruese konvergjente me mesazhin e Bettit. Në bindjen që lexuesit tanë ndajnë atë besim, ne propozojmë këtë sfidë të të mësuarit.

.

Nga Betty Reardon

Një artikull në faqen e parë të së Dielës në New York Times mbi përgjigjen e Presidentit Amerikan ndaj katastrofës së Koronës përfundoi:

Kështu që Z. Trump, me përshkrimin e tij të fundit të një lufte që duhet të fitohet mbi një "armik të huaj", po kërkon një dinamikë që ai është njohur me të, duke personifikuar virusin si një kundërshtar për t'u rrahur, duke e inkuadruar atë si lloji i krizës që ai di të trajtojë. "Ai po përpiqet ta bëjë atë në një situatë fitore-humbjeje" tha ajo. (Gwenda Blair, biografja e Trump) “Kështu e sheh botën - fituesit, atë dhe humbësit e të gjithëve. Ai po përpiqet ta bëjë koronavirusin në një humbës dhe vetë në një fitues. " (I përdorur për të përmbushur sfidat me bluster dhe forcë, Trump përballet me një krizë ndryshe nga çdo më parë - NY Times, 21 mars, 2020)

Ajo që ajo dhe vëzhguesit e tjerë mund të kenë vërejtur gjithashtu është se caktimi i vetes një udhëheqës lufte gjithashtu pretendon mantelin e heroit, një karakteristikë tjetër e sistemit të luftës, që hap derën e ekseseve autoritare, siç kanë krizat katastrofike gjatë historisë. Kjo është mënyra e patriarkatit, institucioni i cili i dha fillimin sistemit të luftës për të siguruar vazhdimin e tij, duke infektuar psikikën njerëzore aq thellë sa ka zakonet, marrëdhëniet tona dhe mënyrat më destruktive të të menduarit. POTUS nuk është i vetmi mes nesh që sheh familjen njerëzore të ndarë në fitues dhe humbës; jo udhëheqësi i parë që caktoi një sfidë ose problem si "armik", duke u ndalur në thirrjet e ndaluara në garë. Shumica prej nesh ka një farë shkalle të botëkuptimit patriarkal të përçarjes shoqërore dhe pabarazisë njerëzore që fshihet në vetëdijen tonë. Kjo mund të jetë një kohë, pasi ne jemi të sekuestruar nga shpenzimet "normale" të kuidianëve të ditëve tona në këtë planet të brishtë, kur mund të gërmojmë në kokën tonë për të parë se si mendojmë për sfidën dhe luftën. Le të kalojmë ca nga kjo kohë për të medituar mbi alternativat e koncepteve dhe metaforave të konfliktit vdekjeprurës dhe triumfalizmit që përshkojnë të menduarit dhe planifikimin me të cilin përballemi me këtë dhe rreziqet e tjera kryesore për mirëqenien dhe mbijetesën njerëzore.

Ne kemi vonuar të përballemi me kërcënimet ekzistenciale të ndryshimit të klimës dhe greminës bërthamore. Dhe edhe tani kur të gjitha burimet dhe energjia janë urgjentisht të nevojshme në luftën COVID-19, luftërat e kota të drejtuara nga vdekja vazhdojnë të bëhen, duke nxitur një lutje të armëpushimit nga Sekretari i Përgjithshëm i KB (Shih Lajmet e KB - COVID-19: Shefi i KB bën thirrje për armëpushim global për t'u përqëndruar në 'luftën e vërtetë të jetës sonë', 23 Mars 2020).

Tani është me dhimbje e qartë se ne nuk mund ta përballojmë më luftën. Lufta duhet të shfuqizohet ashtu siç u udhëzuam nga Presidenti. Kennedy në 1963. Më e qartë është se ne kemi shmangur shumë gjatë atë që duhej kuptuar si e pashmangshme gjatë gjithë shekullit që nga gripi spanjoll. Sigurisht, që nga përvoja e Ebolas në dekadën e fundit, ne duhet të ishim përgatitur për një pandemi, siç thekson Bill Gates në fjalimin e tij TED të postuar këtu:

Jo vetëm që fjalimi i tij ishte profetik në lidhje me këtë Koronavirus Novel, ai me të drejtë na paralajmëroi se pandemitë nuk ka të ngjarë të ndodhin një herë siç pretendoi POTUS në konferencën për shtyp të së Dielës. Në dritën e këtij probabiliteti, arsimtarët e paqes mund t'i kushtojnë më shumë vëmendje zhvillimit të aftësive të parashikimit dhe parashikimeve të alternativave ndaj sistemit të luftës që ne kemi mbështetur prej kohësh si qëllime thelbësore të të mësuarit.

Gates gjithashtu na jep disa mundësi praktike për tranzicion në atë që ne e kemi quajtur "siguri të çmilitarizuar", (dmth siguri që nuk varet nga aftësia për të shkaktuar dhunë vdekjeprurëse) ndërsa ai propozon se si forcat e trajnuara dhe të mobilizuara mund të shërbejnë mirë për t'u përballur me sfidat e njerëzve siguri si pandemitë, të cilat injorohen gjatë nëse nuk mohohen plotësisht, nga ithtarët e sigurisë shumë të militarizuar. Por jo, siç thekson ai, nga vetë ushtria që ka plane të tilla që lidhen me mundësitë për luftë biologjike. Dikush pyet veten nëse kur kjo administratë preu sektorin e epidemisë së Homeland Security, a i ulën ato edhe kërkimet për armët bio. Megjithatë, Gates nuk sugjeron që shpenzimet e tepërta për zhvillimin e armëve mund të shndërrohen në trajtimin e këtij kërcënimi shumë real që paraqesin pandemitë e sigurisë njerëzore. Sidoqoftë, mesazhi i tij paralajmërues na sfidon të mendojmë për luftën njerëzore në terma të tjerë përveç luftës. Siç bën Tony Jenkins në një postë elektronike të kohëve të fundit duke komentuar të njëjtën njoftim për POTUS që frymëzoi artikullin e përmendur më lart të New York Times.

Tony ponders kalon në gjuhë më pak tjetërsuese dhe ndarëse, të tilla si nga "distancimi shoqëror" në "distancimi fizik", duke njohur që lidhjet tona shoqërore mbeten jetike dhe të forta përballë kësaj krize; nga "lufta kundër një virusi" në "shërimin e një kombi të sëmurë". Nëse i emërtojmë gjërat ndryshe, mund të mendojmë ndryshe. Ne do të jemi më të aftë për t'u përballur me atë që me të vërtetë është "një rrezik i qartë dhe i pranishëm".

Prirja ime personale është të meditoj për koncepte dhe metafora të tilla që vërtetojnë jetën, që gjenden në art, bujqësi dhe riprodhimin e jetës së kafshëve; të mendojmë më pak në drejtim të luftimit të një problemi dhe më shumë në kultivimin e një alternative. E gjej veten duke u kthyer në konceptimin, lindjen dhe metaforën e edukimit që përfundoi Seksizmi dhe sistemi i luftës (Teachers College Press 1985) ku argumentova si konvergjencë të atyre vlerave pozitive, madje patriarkia lejohej të lulëzonte në caktimet e saj të ndara të gjinisë. Konvergjenca, besoj, ka më shumë të ngjarë të forcojë sistemet shoqërore sesa ndarjet dhe përcaktimin e armiqve që i ka dobësuar aq shumë. Zhvillimi i një vetëdije më të thellë për veten dhe sistemet tona mund të jetë gjithashtu një fryt i reflektimeve që ne kultivojmë ndërsa "strehohemi" nga virusi. Vetëdija dhe vetëdija shoqërore e qëndrueshme është sigurimi i një sistemi shoqëror. Qëndrueshmëria e çfarëdo sistemi të transformuar që mund të sjellim do të varet nga "reflektimi i vazhdueshëm dhe sfidimi i rregullave dhe strukturave të tij dhe nga aftësia e tij për të ndryshuar në përgjigje të kushteve të reja". (Seksizmi dhe sistemi i luftës f. 97) Prirja e Patriarkatit për të vetë-replikuar, dhe kur sfidohet të dyfishojë përgjigjet militariste e bën të qartë qartë mungesën e tij si të vetë-vetëdijes dhe gjuhës së përshtatshme përmes së cilës të konceptohet një alternativë e qëndrueshme për jetën.

Shumë në lëvizjet e paqes dhe drejtësisë kanë bërë thirrje për të përdorur këtë kohë kritike për të reflektuar, planifikuar dhe mësuar rrugën tonë për një të ardhme më pozitive. Një kontribut që ne, arsimtarët e paqes mund të japim në këtë proces është reflektimi mbi mundësitë për gjuhë alternative dhe metafora drejt të cilave gjuhëtarët dhe feministët e paqes prej kohësh janë përpjekur të na bindin të përqendrojmë vëmendjen tonë. Çfarë zëvendësimesh për gjuhën normale luftarake dhe metaforat mund të sugjerojnë lexuesit e këtij postimi? Dhe po aq thelbësore, si mund të ndryshojmë të menduarit, ligjërimin dhe sjelljet tona për të shfaqur ato ndryshime konceptuale? Ju lutemi ndani reflektimet tuaja mbi këto pyetje, në mënyrë që të krijojmë së bashku një gjuhë të përshtatshme me të cilën të konceptojmë dhe të përpiqemi drejt një alternative ndaj sistemit të luftës patriarkale. Le të frenojmë përdorimin e çekanit duke kuptuar se sfidat tona janë më komplekse dhe të ndryshme se thonjtë e çdo madhësie.

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

1 mendim mbi “Problemi i thonjve: Patriarkia dhe Pandemitë”

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top