#Ukraine

Në përvjetorin e Nagasakit, është koha për të rimenduar strategjinë bërthamore dhe për t'i dhënë fund luftës në Ukrainë

Në përvjetorin e hedhjes së bombës atomike nga SHBA në Nagasaki (9 gusht 1945) është e domosdoshme që të shqyrtojmë dështimet e parandalimit bërthamor si një politikë sigurie. Oscar Arias dhe Jonathan Granoff sugjerojnë se armët bërthamore luajnë një rol minimal parandalues ​​në NATO dhe parashtrojnë një propozim të guximshëm për të bërë përgatitjet për tërheqjen e të gjitha kokave bërthamore të SHBA nga Evropa dhe Turqia si një hap paraprak për hapjen e negociatave me Rusinë. 

Epoka e Re Bërthamore: Një Edukim për Paqe imperativ për një Lëvizje të Shoqërisë Civile

Michael Klare, një interpretues gjerësisht i njohur dhe i respektuar i çështjeve të sigurisë globale, përshkruan konturet e "Epokës së Re Bërthamore". Eseja e tij është një “duhet lexuar” për edukatorët e paqes, të cilët duhet të jenë të vetëdijshëm për rrëfimin e tij për evolucionin e politikës së sigurisë që na ka sjellë në këtë krizë të tanishme.

Një mesazh për të gjitha shtetet anëtare të OKB-së dhe udhëheqësit e Kombeve të Bashkuara (Ukrainë)

“Lufta në Ukrainë kërcënon jo vetëm zhvillimin e qëndrueshëm, por mbijetesën e njerëzimit. Ne u bëjmë thirrje të gjitha kombeve, që veprojnë në përputhje me Kartën e OKB-së, që ta vënë diplomacinë në shërbim të njerëzimit duke i dhënë fund luftës përmes negociatave, përpara se lufta të na përfundojë të gjithëve.” – Rrjeti i Zgjidhjeve për Zhvillim të Qëndrueshëm

Nuk ka më luftëra dhe ndalim të armëve bërthamore

Nëse diçka konstruktive vjen nga fatkeqësitë e Ukrainës, mund të jetë ngritja e volumit të thirrjes për shfuqizimin e luftës. Siç vëren Rafael de la Rubia, "konflikti i vërtetë është midis fuqive që përdorin njerëzit dhe vendet duke i manipuluar, shtypur dhe vënë ata kundër njëri-tjetrit për përfitime dhe përfitime... E ardhmja do të jetë pa luftë ose aspak".

Deklaratë për Ukrainën nga Grupi i Punës për Edukimin për Paqe të Partneritetit Global për Parandalimin e Konflikteve të Armatosura

Grupi i Punës për Edukimin për Paqe të Partneritetit Global për Parandalimin e Konflikteve të Armatosura u bën thirrje drejtuesve të institucioneve arsimore, universiteteve dhe shkollave të zbatojnë edukimin për paqen për të trajtuar dezinformimin, për të nxitur kohezionin social dhe për të mbështetur shërimin nga traumat.

Z. Guterres ju lutemi shkoni URGJENT në Moskë dhe Kiev

Ne u bëjmë thirrje të gjithë atyre që mund të arrijmë t'i dërgojnë kërkesat e tyre Sekretarit të Përgjithshëm Guterres për të shkuar në Moskë dhe Kiev për të vendosur një armëpushim të menjëhershëm dhe për të çuar përpara bisedimet serioze të paqes të sponsorizuara nga OKB-ja, duke përfaqësuar njerëzit e botës që duan dhe kanë nevojë për paqe.

Pacifisti ukrainas Yurii Sheliazhenko se si të mbështesim kauzën e paqes

Yurii Sheliazhenko, sekretari ekzekutiv i Lëvizjes Pacifiste të Ukrainës, ndriçon rëndësinë e edukimit për paqen për të kapërcyer frikën dhe urrejtjen, për të përqafuar zgjidhje jo të dhunshme dhe për të mbështetur zhvillimin e kulturës së paqes në Ukrainë. Ai gjithashtu shqyrton problemin e një rendi global të militarizuar dhe se si një perspektivë e qeverisjes globale jo të dhunshme në një botë të ardhshme pa ushtri dhe kufij do të ndihmojë në deskalimin e konfliktit Rusi-Ukrainë dhe Lindje-Perëndim që kërcënon apokalipsin bërthamor.

Scroll to Top