# çarmatimi bërthamor

Deklarata e Paqes në Nagasaki

Taue Tomihisa, kryebashkiaku i Nagasakit lëshoi ​​këtë Deklaratë të Paqes më 9 gusht 2022, duke vendosur që "Nagasaki të jetë vendi i fundit për të pësuar një bombë atomike".

Fati nuk është një strategji…

Kate Hudson, Sekretarja e Përgjithshme e Fushatës për Çarmatimin Bërthamor argumenton se ne nuk mund të mbështetemi te fati për të na mbrojtur nga rreziku i luftës bërthamore. Ndërsa shënojmë 77-vjetorin e bombardimeve të Hiroshimës dhe Nagasakit, duhet të kujtojmë se çfarë do të thotë përdorimi bërthamor dhe të përpiqemi të kuptojmë se si do të dukej lufta bërthamore sot.

Në përvjetorin e Nagasakit, është koha për të rimenduar strategjinë bërthamore dhe për t'i dhënë fund luftës në Ukrainë

Në përvjetorin e hedhjes së bombës atomike nga SHBA në Nagasaki (9 gusht 1945) është e domosdoshme që të shqyrtojmë dështimet e parandalimit bërthamor si një politikë sigurie. Oscar Arias dhe Jonathan Granoff sugjerojnë se armët bërthamore luajnë një rol minimal parandalues ​​në NATO dhe parashtrojnë një propozim të guximshëm për të bërë përgatitjet për tërheqjen e të gjitha kokave bërthamore të SHBA nga Evropa dhe Turqia si një hap paraprak për hapjen e negociatave me Rusinë. 

Kërcënimet bërthamore, siguria e përbashkët dhe çarmatimi (Zelanda e Re)

Në vitin 1986, qeveria e Zelandës së Re miratoi udhëzime për Studimet e Paqes me qëllim që të fuste edukimin për paqen në kurrikulën shkollore. Një vit më pas, parlamenti miratoi legjislacionin që ndalon armët bërthamore - duke çimentuar në politikë një zhvendosje drejt një politike të jashtme të përbashkët të bazuar në siguri. Në këtë artikull, Alyn Ware përkujton 35-vjetorin e legjislacionit pa armë bërthamore, thekson lidhjen midis edukimit për paqen dhe ndryshimit në politikën e sigurisë dhe rekomandon veprime të mëtejshme për qeverinë dhe Zelandezët e Re për të ndihmuar në eliminimin e armëve bërthamore globalisht.

Magazinimi bërthamor është i ndaluar nga Traktati i Ndalimit Bërthamor

Edukatorët e paqes që merren me çdo çështje të çarmatimit duhet të jenë të njohur me Institutin e Kërkimeve të Paqes në Stokholm (SIPRI) dhe punën e tij shumë të vlerësuar për një gamë të gjerë çështjesh që lidhen me armët dhe armatimet. Ata që trajtojnë problematikën e armëve bërthamore dhe lëvizjen për eliminimin e tyre, do të gjejnë të postuar këtu materiale të dobishme mësimore kërkimet e SIPRI-t mbi grumbullimin e rezervave.

Duke kujtuar 12 qershor 1982: Një Simpozium Global

Ju lutemi bashkohuni me Peace Action State New York dhe një koalicion organizatash paqeje ndërsa përkujtojmë 40-vjetorin e marshimit më të madh të paqes në historinë e SHBA: Marshimi dhe Tubimi Anti-Bërthamor i 12 qershorit 1982.
Regjistrohuni tani për t'iu bashkuar simpoziumit virtual këtë të diel, më 12 qershor, nga ora 12:4-XNUMX:XNUMX.

Epoka e Re Bërthamore: Një Edukim për Paqe imperativ për një Lëvizje të Shoqërisë Civile

Michael Klare, një interpretues gjerësisht i njohur dhe i respektuar i çështjeve të sigurisë globale, përshkruan konturet e "Epokës së Re Bërthamore". Eseja e tij është një “duhet lexuar” për edukatorët e paqes, të cilët duhet të jenë të vetëdijshëm për rrëfimin e tij për evolucionin e politikës së sigurisë që na ka sjellë në këtë krizë të tanishme.

Një tjetër vit, një tjetër dollar: Reflektime paraprake më 12 qershor dhe heqja bërthamore

Ky post prezanton "Epokën e Re Bërthamore", një seri që synon të frymëzojë edukatorët e paqes për të adresuar urgjencat e një lëvizjeje të rinovuar të shoqërisë civile për heqjen e armëve bërthamore. Seria prezantohet në përkujtim të dy përvjetorëve të 40-të, domethënës si për fushën e edukimit për paqen ashtu edhe për lëvizjen për heqjen bërthamore. 

Armët Bërthamore dhe të Drejtat e Njeriut

Parlamentarët për Mospërhapjen dhe Çarmatimin Bërthamor (PNND) ju ftojnë përzemërsisht në Armët Bërthamore dhe të drejtat e njeriut, një ngjarje në internet më 28 shkurt për të përkujtuar Ditën e Përkujtimit Bërthamor, Ditën Botërore të së Ardhmes dhe ditën e fundit të WeTheWorld 40 Ditët e Paqes.

Scroll to Top