# shfuqizim nuklear

"Epoka e re bërthamore" është një seri postimesh njëjavore (qershor 2022) që synon të shërbejë si një hyrje në edukimin drejt eliminimit të armëve bërthamore dhe të frymëzojë edukatorët e paqes për të adresuar urgjencën e një lëvizjeje të rinovuar të shoqërisë civile për heqjen e armëve bërthamore. Seriali përkujton dhe reflekton mbi të 40-atth përvjetorin e manifestimit më të madh të vetëm kundër luftës dhe armëve në historinë e lëvizjes së paqes të shekullit të 20-të, marshimi prej 1 milion personash për heqjen e armëve bërthamore që u zhvillua në Central Park në New York City më 12 qershor 1982.

Ne rekomandojmë rishikimin e postimeve në mënyrë që ato të strukturohen si një sekuencë mësimore:

  1. Një tjetër vit, një tjetër dollar: Reflektime paraprake më 12 qershor dhe heqja bërthamore
  2. Epoka e Re Bërthamore: Një Edukim për Paqe imperativ për një Lëvizje të Shoqërisë Civile
  3. Armët bërthamore janë të paligjshme: Traktati i 2017-ës
  4. Armët Bërthamore dhe Lufta e Ukrainës: Një Deklaratë Shqetësimi
  5. Realiteti i ri bërthamor”
  6. "Shndërrimi i frikës në veprim": Një bisedë me Cora Weiss
  7. Përkujtimi dhe angazhimi: Dokumentimi i 12 qershorit 1982 si një festival për jetën

Përveç serisë "Epoka e Re Bërthamore", më poshtë do të gjeni gjithashtu një arkiv të zgjeruar me postime mbi heqjen bërthamore të përshtatshme për t'u adoptuar për qëllime të mësimit të paqes.

Pse të dënohen kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore?

Kërcënimet e Rusisë për të përdorur armë bërthamore kanë rritur tensionet, kanë ulur pragun për përdorimin e armëve bërthamore dhe kanë rritur shumë rrezikun e konfliktit bërthamor dhe katastrofës globale. Ky dokument informues i përgatitur nga ICAN ofron një pasqyrë se pse delegjitimimi i këtyre kërcënimeve është urgjent, i nevojshëm dhe efektiv.

Çfarë di për jetën e njeriut si një pengesë bërthamore

Mary Dickson është një e mbijetuar e testimit të armëve bërthamore. Gjatë dekadave që nga testet e para në vendin e provës në Nevada, viktimat e testimit bërthamor kanë pësuar vdekje, jetëgjatësi të kufizuar dhe jetë me dhimbje dhe paaftësi fizike. Dickson kërkon përgjegjësi dhe dëmshpërblime për viktimat e tjera, faktorë që duhen marrë parasysh në vlerësimin e etikës së politikës bërthamore.

Kërcënimet bërthamore, siguria e përbashkët dhe çarmatimi (Zelanda e Re)

Në vitin 1986, qeveria e Zelandës së Re miratoi udhëzime për Studimet e Paqes me qëllim që të fuste edukimin për paqen në kurrikulën shkollore. Një vit më pas, parlamenti miratoi legjislacionin që ndalon armët bërthamore - duke çimentuar në politikë një zhvendosje drejt një politike të jashtme të përbashkët të bazuar në siguri. Në këtë artikull, Alyn Ware përkujton 35-vjetorin e legjislacionit pa armë bërthamore, thekson lidhjen midis edukimit për paqen dhe ndryshimit në politikën e sigurisë dhe rekomandon veprime të mëtejshme për qeverinë dhe Zelandezët e Re për të ndihmuar në eliminimin e armëve bërthamore globalisht.

Magazinimi bërthamor është i ndaluar nga Traktati i Ndalimit Bërthamor

Edukatorët e paqes që merren me çdo çështje të çarmatimit duhet të jenë të njohur me Institutin e Kërkimeve të Paqes në Stokholm (SIPRI) dhe punën e tij shumë të vlerësuar për një gamë të gjerë çështjesh që lidhen me armët dhe armatimet. Ata që trajtojnë problematikën e armëve bërthamore dhe lëvizjen për eliminimin e tyre, do të gjejnë të postuar këtu materiale të dobishme mësimore kërkimet e SIPRI-t mbi grumbullimin e rezervave.

Përkujtimi dhe angazhimi: Dokumentimi i 12 qershorit 1982 si një festival për jetën

"Në duart tona", një film nga Robert Richter, dokumenton si gëzimin ashtu edhe ndërgjegjësimin që karakterizoi marshin e 12 qershorit 1982 për heqjen bërthamore; gëzimi i shkaktuar nga energjia masive pozitive që shpërthyen marshuesit dhe ndërgjegjësimi për realitetet e zymta të artikuluara nga shumë njerëz që u intervistuan nga regjisori. Filmi është paraqitur këtu për të mbështetur mësimin e paqes dhe reflektimin në mbështetje të veprimit për të ardhmen e lëvizjes së heqjes bërthamore.

"Shndërrimi i frikës në veprim": Një bisedë me Cora Weiss

Mobilizimi i 12 qershorit 1982 për heqjen e armëve bërthamore ishte një ushtrim për ta kthyer frikën në veprim. Kjo bisedë me Cora Weiss, Robert Richter dhe Jim Anderson riviziton marshimin dhe tubimin e NYC me 1 milion persona dhe eksploron atë që e bëri të mundur mobilizimin dhe drejtimet e ardhshme të lëvizjes së heqjes bërthamore.

"Realiteti i ri bërthamor"

Robin Wright trajton "Realitetin e Ri Bërthamor" duke kërkuar nevojën për të "krijuar një arkitekturë të re ose më të qëndrueshme sigurie - me traktate, mjete verifikimi, mbikëqyrje dhe zbatim - për të zëvendësuar modelet gërryese të krijuara pas përfundimit të luftës së fundit të madhe në Evropë. , shtatëdhjetë e shtatë vjet më parë.”

Armët Bërthamore dhe Lufta e Ukrainës: Një Deklaratë Shqetësimi

Fondacioni i Paqes në Epokën Bërthamore mbështet thirrjen për një lëvizje të gjerë të shoqërisë civile për heqjen bërthamore dhe paraqet një propozim për të mbledhur një gjykatë të shoqërisë civile për të adresuar shkeljet e ligjit ndërkombëtar të shpërfillur nga shtetet poseduese bërthamore. Ne inkurajojmë edukatorët e paqes që të lexojnë deklaratën për të mbështetur hetimin mbi potencialin e një gjykate të shoqërisë civile.

Armët bërthamore janë të paligjshme: Traktati i 2017-ës

Shoqëria civile globale duhet të mobilizohet për t'i sjellë qeveritë tona në përputhje me Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore, mjetin tonë më efektiv për të parandaluar një holokaust bërthamor. Është përmes edukimit për paqen që traktati mund t'i bëhet i njohur numrit të nevojshëm të qytetarëve të botës të mobilizuar për këtë qëllim.

Epoka e Re Bërthamore: Një Edukim për Paqe imperativ për një Lëvizje të Shoqërisë Civile

Michael Klare, një interpretues gjerësisht i njohur dhe i respektuar i çështjeve të sigurisë globale, përshkruan konturet e "Epokës së Re Bërthamore". Eseja e tij është një “duhet lexuar” për edukatorët e paqes, të cilët duhet të jenë të vetëdijshëm për rrëfimin e tij për evolucionin e politikës së sigurisë që na ka sjellë në këtë krizë të tanishme.

Scroll to Top