#Nagasaki

Deklarata e Paqes në Nagasaki

Taue Tomihisa, kryebashkiaku i Nagasakit lëshoi ​​këtë Deklaratë të Paqes më 9 gusht 2022, duke vendosur që "Nagasaki të jetë vendi i fundit për të pësuar një bombë atomike".

Fati nuk është një strategji…

Kate Hudson, Sekretarja e Përgjithshme e Fushatës për Çarmatimin Bërthamor argumenton se ne nuk mund të mbështetemi te fati për të na mbrojtur nga rreziku i luftës bërthamore. Ndërsa shënojmë 77-vjetorin e bombardimeve të Hiroshimës dhe Nagasakit, duhet të kujtojmë se çfarë do të thotë përdorimi bërthamor dhe të përpiqemi të kuptojmë se si do të dukej lufta bërthamore sot.

Bëni një Vinç Paqe për Ditën e Hiroshimës

Edukimi për Paqe CND po inkurajon njerëzit të palosin vinçat e paqes përpara Ditës së Hiroshimës (6 Gusht) dhe Ditës së Nagasaki (9 Gusht). Në këtë video, shikuesit mund të mësojnë se si të krijojnë një vinç origami dhe gjithashtu historinë frymëzuese të Sadako Sasaki që i mbijetoi bombës që ra në Hiroshima dhe se si ajo e bëri vinçin e paqes një simbol global të paqes.

Shtë një çështje e shkallës dhe imagjinatës: COVID, shkatërrimi bërthamor dhe katastrofa klimatike

Letra nga Helen Young është një përgjigje ndaj "Ploughshares and Pandemics", një artikull i mëparshëm në serinë tonë të Lidhjeve Corona që nxirrte në pah filmin e Helenës, "The Nuns the Priests and the Bombs". Helen ndriçon ndryshimin e madh në shkallën e dëmit pasues dhe efektet afatgjata të qenësishme të kërcënimeve ekzistenciale të armëve bërthamore në krahasim me COVID-19.

Arsimi jetik për të mbajtur përpjekjen për eliminimin e armëve bërthamore (Japoni)

Dy qytetet e bombarduara atomike të Japonisë janë entuziastë për edukimin për paqe. Qyteti i Hiroshima ka një program 12-vjeçar për edukimin për paqe që mbulon nxënës të shkollës fillore deri te shkolla e mesme. Qyteti i Nagasaki nisi klasat këtë vit që përqendrohen në dialogun midis hibakusha dhe studentëve, jo vetëm në dëgjimin e përrallave të të mbijetuarve.

Të rinjtë gjejnë mënyra për të mbajtur gjallë kujtimet e hibakusha (Japoni)

Si i vetmi vend që ka pësuar ndonjëherë sulme bërthamore në luftë, Japonia ka përgjegjësinë të sigurojë që kujtimet e asaj që kanë kaluar Hiroshima dhe Nagasaki do të kalojnë te brezat e ardhshëm si pjesë e përpjekjeve të saj për të promovuar lëvizjen drejt një bote pa armë bërthamore . Sfida me të cilën përballet Japonia është se si ta përmbushim këtë mision përballë një indiference në rritje dhe mungesës së mirëkuptimit në mesin e publikut si dhe efekteve të venitjes së presionit ndaj përpjekjeve të tyre.

Përhapja e Mesazhit të Paqes së Hiroshimës

Të mbijetuarit e bombave atomike po plaken dhe numri i tyre po zvogëlohet. Një OJQ amerikane ka dalë me një mënyrë të re për të ruajtur përvojat e tyre. Po thërret arsimtarë globalë në Hiroshima dhe Nagasaki për të diskutuar se si të ndajnë mesazhet e të mbijetuarve me studentët e tyre.

Scroll to Top