#militarizimi

Virusi i "nacionalizmit të krizës"

Werner Wintersteiner argumenton se kriza e Koronës zbulon se globalizimi deri më tani ka sjellë ndërvarësi pa solidaritet të ndërsjellë. Virusi po përhapet globalisht dhe luftimi i tij do të kërkojë një përpjekje globale, por shtetet po reagojnë me vizionin e tunelit kombëtar. Në të kundërt, një perspektivë e qytetarisë globale do të ishte e përshtatshme për krizën globale.

Militarizmi dhe të Rinjtë: Mbledhja e të Rinjve në Kongresin e Çarmatimit në Berlin

“Në shumë mënyra, bota në të cilën jetojmë është e padrejtë dhe çnjerëzore, veçanërisht ndaj të rinjve. Modeli ynë shoqëror është krijuar mbi rritjen e pakufizuar ekonomike, përdorimin e gjerë të burimeve natyrore, mbizotërimin e kapitalit, strukturat e dominimit, patriarkatin, konkurrencën, dhunën, konfrontimin, konfliktin dhe luftën. Kapitalizmi dhe militarizmi forcojnë vetveten, duke shkatërruar jetesën e të gjitha qenieve. ” Kështu fillon drafti i Deklaratës për Demilitarizimin dhe Rininë, e cila u zhvillua në takimet përgatitore për Mbledhjen e të Rinjve të Kongresit të Çarmatimit që fillon në Berlin në fund të Shtatorit 2016.

Integrimi i perspektivave arsimore në Kongresin Botëror të Byrosë Ndërkombëtare të Paqes 2016

Fushata Globale për Edukimin për Paqen po bashkëpunon me Institutin Ndërkombëtar për Edukimin për Paqen (IIPE) dhe partneritet me Byronë Ndërkombëtare të Paqes (IPB) për të zhvilluar një fillesë të veçantë të edukimit për paqen mbi shpenzimet ushtarake dhe sociale në Kongresin Botëror IPB 2016. Tema për Kongresi është ““ Çarmatosuni! Për një klimë paqeje - Krijimi i një Axhenda të Veprimit. ” Qëllimi i Kongresit Botëror IPB 2016 është që çështja e shpenzimeve ushtarake, e parë shpesh si çështje teknike, në debatin e gjerë publik dhe për të forcuar komunitetin tonë global të aktivizmit në lidhje me çarmatimin dhe çmilitarizimin. Zgjidhjet për sfidat e mëdha globale të urisë, vendeve të punës dhe ndryshimit të klimës mund të përmirësohen ndjeshëm nga hapat e vërtetë të çarmatimit - hapa që duhet të formulohen qartë dhe të futen në realitetin politik.

Pjesëmarrja e IIPE & GCPE synon të integrojë perspektivat arsimore, përfshirë strategjitë formale dhe joformale, të mësimit publik dhe të bazuar në komunitet, në politikat dhe rekomandimet e veprimit të qytetarëve të gjeneruara në Kongres. IIPE & GCPE po inkurajojnë arsimtarët të marrin pjesë në Kongres për të mësuar nga përvoja dhe perspektivat e homologëve aktivistë dhe politikëbërësve.

Duke folur me shkollën e mesme për të vërtetën e luftës më ndihmoi të trajtoja traumën time nga të qenit ushtar

Rory Fanning, një veteran ushtarak, u flet shkollës së mesme për të vërtetën e luftës. Nëse një adoleshent do të regjistrohet për të vrarë dhe vdekur për një kauzë apo edhe premtimin për një jetë më të mirë, atëherë më e pakta që ai ose ajo duhet të dijë është e mira, e keqja dhe e shëmtuara për punën. Fanning gjithashtu vëren se në një botë pa një draft, tubacioni shkollor-ushtarak i JROTC është një litar shpëtimi për luftën e përhershme të Uashingtonit në të gjithë Lindjen e Mesme të Madhe dhe pjesë të Afrikës. Konfliktet e saj pa mbarim janë të mundshme vetëm sepse fëmijë si ata me të cilët ka biseduar në disa klasa që ka vizituar vazhdojnë të jenë vullnetarë. Politikanët dhe bordet e shkollës, herë pas here, pretendojnë se sistemet e tyre shkollore janë prishur. Nuk ka para për libra, rroga dhe pensione të mësuesve, dreka të shëndetshme. E megjithatë, në vitin 2015, qeveria amerikane shpenzoi 598 miliardë dollarë për ushtrinë, më shumë se gjysmën e buxhetit të saj të përgjithshëm dhe gati 10 herë më shumë se sa shpenzoi për arsimin.

Bisedoni Radio Nation: Seth Kershner në fushatën për çmilitarizimin e shkollave amerikane

Seth Kershner është një shkrimtar dhe studiues, vepra e të cilit është shfaqur në pika të tilla si In These Times, Sojourners, and Rethinking Schools. Ai është bashkëautor (me Scott Harding) të "Kundër rekrutimit dhe fushatës për çmilitarizimin e shkollave publike". Ky është libri i parë për të analizuar lëvizjen bazë kundër rekrutimit që ekziston për më shumë se katër dekada. Ai kohët e fundit ka përdorur Ligjin e Lirisë së Informacionit për të kuptuar më mirë shkallën e militarizmit në shkollat ​​e SH.B.A.-së, duke marrë qindra faqe dokumentesh në këtë proces. Vjeshtën e kaluar ai dhe Scott Harding ndanë disa nga këto gjetje në një opsion për Javën e Edukimit.

Në kampet e xhunglës, rebelët e Kolumbisë marrin mësime paqeje

Në kampet e tyre të fshehta të xhunglës, rebelët marksistë të Kolumbisë mësonin se si të luftonin. Tani udhëheqësit e tyre po përpiqen t'i mësojnë ata se si të mos e bëjnë. Ata ende mbajnë pushkët dhe maketat që kanë përdorur për gjysmë shekulli në luftën e tyre kundër qeverisë kolumbiane. Por tani trupat e Forcave Revolucionare të Armatosura të Kolumbisë (FARC) janë ulur për klasa se si do të jetë jeta pasi të vendosin armët.
Mijëra kilometra larg në bisedimet e pritura nga Kuba, komandantët e tyre po negociojnë një marrëveshje paqeje që shpresojnë të nënshkruajnë me Bogota në mars. Ndërkohë, këtu në xhungël, ushtari i FARC Tomas, 37 vjeç, po vepron si instruktor, duke u shpjeguar shokëve të tij të rekrutuar atë që është në lojë.

Si të Kundër Rekrutimit dhe De-Militarizimit të Shkollave

Rekrutuesit ushtarakë amerikanë po mësojnë në klasat e shkollave publike, duke bërë prezantime në ditët e karrierës shkollore, duke koordinuar me njësitë e JROTC në shkollat ​​e mesme dhe shkollat ​​e mesme dhe përgjithësisht ndjekin ato që ata i quajnë "depërtimi i përgjithshëm në treg" dhe "pronësia e shkollës". Por rekrutuesit në të gjithë Shtetet e Bashkuara po bëjnë prezantimet e tyre në shkolla, duke shpërndarë informacionin e tyre, duke piketuar stacione rekrutimi dhe duke punuar nëpër gjykata dhe legjislatura për të zvogëluar hyrjen ushtarake tek studentët dhe për të parandaluar testimin ushtarak ose ndarjen e rezultateve të testit me ushtria pa lejen e studentëve. Kjo luftë për zemrat dhe mendjet ka patur suksese të mëdha dhe mund të përhapet nëse më shumë ndjekin shembullin e rekrutuesve.

Pse po kujdeset kopshti im për ushtri në shkollë?

Ky artikull nga Sarah Gray, botuar në Truthout, argumenton se përpjekjet e rekrutimit ushtarak, qofshin ato shoqërore apo të sponsorizuara drejtpërdrejt nga ushtria amerikane, arrijnë tek fëmijët që në moshën parashkollore, duke i përgatitur ata të mendojnë për luftë dhe bashkim si të ftohtë dhe emocionues, pa ndonjë diskutim të trauma dhe vdekja që ata sjellin.

Rezistenca civile ndaj militarizimit: një paraqitje e shkurtër e luftës jo të dhunshme, të guximshme dhe të fortë për Okinawa për një politikë të sigurisë demokratike

Ky raport, nga Betty Reardon, është shkruar në mbështetje të zvogëlimit dhe tërheqjes së bazës dhe në solidaritet me njerëzit e guximshëm të Okinawa në rezistencën e tyre jo të dhunshme ndaj militarizimit që zvogëlon sigurinë e tyre dhe heq cilësinë e jetës së tyre të përditshme. Përvoja e Okinawa ofron një rast të frytshëm për edukimin për të mësuar disa nga veçoritë e gjalla të veprimeve lokale të shoqërisë civile si një fushë në të cilën mund të ushtrohet shtetësia globale. Veprime të ngjashme janë ndërmarrë në vende të tjera të pranisë ushtarake amerikane për një kohë të gjatë. Studimi i lëvizjes ndërkombëtare anti-bazë mund të ndriçojë pasojat shkatërruese të sistemit aktual të militarizuar global të sigurisë për mirëqenien e komuniteteve pritëse, duke minuar sigurinë njerëzore të popullatave lokale. Më tej, dhe më të rëndësishëm për dimensionet normative dhe etike të edukimit për paqe, këto veprime të shoqërisë civile janë shembuj të gjallë të refuzimit të komuniteteve bazë për të pranuar pafuqinë që krijuesit e politikave të sigurisë marrin kur marrin vendime që injorojnë vullnetin dhe mirëqenien e qytetarët më të prekur.

Refuzimi për të zgjedhur midis Martin dhe Malcolm: Ferguson, çështjet e jetës së zezë dhe një revolucion i ri jo i dhunshëm

(Matt Meyer, Natalie Jeffers & David Ragland) 2015 ishte jo vetëm një vit frike, brutaliteti dhe padrejtësie, por ishte një vit i rezistencës së qëndrueshme që nderoi jo vetëm një politikë të fortë kombëtare radikale të organizimit, por gjithashtu ndihmoi në kultivimin e një të re dhe lulëzim, lëvizje jo e dhunshme ndërkombëtare për Çlirimin e Zi. Ndërsa hyjmë në vitin 2016, Lëvizja për Jetët e Zeza duhet të lundrojë në një territor të paeksploruar dhe hapësira të rrezikshme, por shoqërohet nga një njohuri e fortë e vetvetes, një komunitet i lulëzuar dhe i përkushtuar i aktivistëve dhe organizatorëve që janë të vetëdijshëm për nevojën e parimeve udhëzuese dhe krijimin e një platforme të politikës kombëtare Radikale të Zezë. Pedagogu i Çlirimit Paulo Freire vuri në dukje se "dhuna është mjeti i mjeshtrit", dhe poeti feminist Audre Lorde na kujtoi se "Ju nuk mund ta çmontoni Shtëpinë e Masterit me Veglat e Masterit" Pra, le të rimagjinojmë mënyra të reja për të ndërtuar një shoqëri ku njerëzit e Zinj mund të jetojnë të lirë dhe të ëndërrojnë, dhe le të gjejmë, siç kërkoi Barbara Deming, "ekuilibrin" në procesin tonë revolucionar.

Ndryshimi i shoqërive të militarizuara përmes edukimit të ndjeshëm gjinor për paqen

Ky punim nga Loreta Navarro-Castro, prezantuar në konferencën për "Gjininë dhe Militarizmin" bashkë-organizuar nga Programi i Grave Paqeruese (Hollandë) dhe Qendra për Edukimin e Paqes të Kolegjit Miriam, 7-8 Dhjetor 2015, koncepton arsimin për paqe si arsim që transformon mendësi, qëndrime dhe vlera si dhe sjellje që sjellin dhe / ose përkeqësojnë konflikte të dhunshme. Prandaj, është arsimi ai që promovon jo dhunën dhe zgjidhjen jo të dhunshme të konflikteve nga niveli personal në atë kombëtar në atë global, si dhe promovon mirëqenien njerëzore dhe ekologjike, e cila përfshin struktura dhe marrëdhënie të drejta në nivele të ndryshme. Kjo pikëpamje e edukimit për paqe buron nga të kuptuarit e paqes si mungesa e dhunës dhe prania e drejtësisë. Për shkak të këtij fokusi holistik në transformimin e mendësive, vlerave dhe sjelljeve, edukimi për paqe kuptohet si edukim drejt një kulture paqeje.

Scroll to Top