# siguria njerëzore

Ministrja Aurora Vergara Figueroa: "Kampuset universitare kolumbiane duhet të jenë hapësira për dijen dhe ndërtimin e paqes"

“Në Qeverinë Kombëtare jemi të përkushtuar për ndërtimin e një kulture paqeje, përmes një ushtrimi që duhet t'i bëjë thirrje të gjithë shoqërisë të kapërcejë ciklet e dhunës që kanë sjellë lëndime dhe dhimbje për dekada. Ne do të vazhdojmë të shoqërojmë Institucionet Eprore Arsimore në hartimin dhe zbatimin e strategjive, protokolleve dhe rrugëve të kujdesit dhe parandalimit kundër çdo lloj dhune në kampus…” – Aurora Vergara Figueroa, Ministre e Arsimit

"Realiteti i ri bërthamor"

Robin Wright trajton "Realitetin e Ri Bërthamor" duke kërkuar nevojën për të "krijuar një arkitekturë të re ose më të qëndrueshme sigurie - me traktate, mjete verifikimi, mbikëqyrje dhe zbatim - për të zëvendësuar modelet gërryese të krijuara pas përfundimit të luftës së fundit të madhe në Evropë. , shtatëdhjetë e shtatë vjet më parë.”

Thirrje speciale për Ditën e Tokës për kontribute në një vëllim që ripërcakton sigurinë globale nga një perspektivë feministe

Ripërcaktimi i sigurisë i ndërmarrë në këtë vëllim do të përqendrohet në Tokën në eksplorimet e saj konceptuale dhe do të kontekstualizohet brenda kërcënimit ekzistencial të krizës klimatike. Një supozim themelor i eksplorimeve është se ne duhet të ndryshojmë thellësisht të menduarit tonë, për të gjitha aspektet e sigurisë; para së gjithash, për planetin tonë dhe se si speciet njerëzore lidhen me të. Propozimet duhet të bëhen më 1 qershor.

Thirrje për kontribute për një siguri që ripërcakton vëllimin, "Perspektiva feministe mbi sigurinë globale: Përballja me krizat konvergjente ekzistenciale"

Ky koleksion do të eksplorojë perspektivat feministe të sigurisë dhe strategjitë e mundshme të ndryshimit për të transformuar sistemin global të sigurisë nga konflikti/kriza endemike në sigurinë njerëzore të qëndrueshme, të bazuar në shëndetin ekologjik dhe agjencinë dhe përgjegjësinë njerëzore. Propozimet duhet të bëhen më 15 maj.

Përfundoni luftën, ndërtoni paqen

Ray Acheson argumenton se për t'u përballur me krizat e ndërlikuara në Ukrainë, lufta dhe përfitimi i luftës duhet të përfundojë, armët bërthamore duhet të shfuqizohen dhe ne duhet të përballemi me botën e luftës që është ndërtuar qëllimisht në kurriz të paqes, drejtësisë dhe mbijetesës.

Dhjetë pika për Ukrainën nga perspektiva e politikës së paqes

Werner Wintersteiner argumenton se edhe pas sulmit rus, paqja është e vetmja mundësi në Ukrainë. Duke u mbështetur në analizën e tij, GCPE i fton lexuesit të marrin në konsideratë perspektivën e kërkimit të paqes, të eksplorojnë atë që i mungon diskursit aktual dhe të mendojnë ato ndryshime të sistemit që mund të nevojiten për të mundësuar arritjen e një zgjidhjeje të drejtë paqeje.

Shoqëria Civile vazhdon të thërrasë Komunitetin Botëror për Veprim në Afganistan

Ndërsa fati i Afganistanit bie nën kontrollin e talibanëve, Shoqëria Civile Ndërkombëtare vazhdon të bëjë thirrje për veprim për të zbutur vuajtjet njerëzore dhe për të mbajtur gjallë mundësitë për paqe. Ne inkurajojmë të gjithë anëtarët e GCPE që të gjejnë një veprim ose veprime për t'i bërë thirrje qeverive të tyre dhe përfaqësuesve të OKB -së që të ndërmarrin çështjen e të drejtave të njeriut dhe paqes në Afganistan.

Ftesë për të rinjtë për të marrë pjesë në Sondazhin e Paqes dhe Sigurisë të Shkollës Studentore të SHBA

Studiuesi Cheryl Lynn Duckworth po kërkon për studentë të shkollave publike amerikane (mosha 14-20 vjeç) të cilët dëshirojnë të ndajnë pikëpamjet e tyre mbi politikat e paqes dhe sigurisë së shkollave të tyre për një sondazh kombëtar që kontribuon në një studim që zbaton një lente sigurie njerëzore për të kuptuar dhe adresimi i konflikteve dhe dhunës në shkolla. Kjo përfshin politika të tilla si stërvitje aktive revole, përdorimi i oficerëve të burimeve shkollore (policisë) në shkolla, armatosja e mësuesve, programe anti-ngacmimi dhe ndërmjetësimi / këshillimi nga kolegët.  

Përpjekja për sigurinë njerëzore ndërsa përfundon përgjithmonë luftërat

Fushata Globale për Edukimin për Paqen i kërkon komunitetit të arsimit për paqe të hetojë kushtet e tërheqjes së forcave nga Afganistani që do të ishin sa më etike dhe konstruktive që të ishte e mundur. Ne e shohim një hetim të tillë si një hap të parë drejt hartimit të një strategjie gjithëpërfshirëse dhe efektive të tranzicionit nga një sistem i militarizuar në sistemin e sigurisë njerëzore.

Armët ose Mirëqenia

Rrjeti Global i Grave Ndërtuese të Paqes po fillon një fushatë për të ulur shpenzimet e armëve: "Drejt Sigurisë Njerëzore; Zhvendosja e Fokusit të Sigurisë Kombëtare nga Shteti tek Populli. ” Propozimi i tyre bën thirrje për devijimin e shpenzimeve ushtarake drejt agjendës së Grave, Paqes dhe Sigurisë.

Scroll to Top