# Betty Reardon

IPRA-PEC – Projektimi i një faze tjetër: Reflektime mbi rrënjët, proceset dhe qëllimet e saj

Në përkujtim të 50-vjetorit të themelimit të Komisionit për Edukimin për Paqe (PEC) të Shoqatës Ndërkombëtare të Kërkimit të Paqes, dy nga anëtarët themelues të saj reflektojnë mbi rrënjët e tij teksa shohin të ardhmen e tij. Magnus Haavlesrud dhe Betty Reardon (gjithashtu anëtarë themelues të Fushatës Globale për Edukimin e Paqes) ftojnë anëtarët aktualë të reflektojnë mbi të tashmen dhe kërcënimet ekzistenciale ndaj mbijetesës njerëzore dhe planetare që tani sfidojnë edukimin për paqen për të projektuar një të ardhme të rishikuar ndjeshëm për PEC dhe rolin e tij në pranimin e sfidës…

Lënë prapa, Dhe ende presin

Kur SHBA u tërhoqën nga Afganistani, mijëra partnerë afganë u braktisën për hakmarrjen e talebanëve – shumë prej tyre profesorë universiteti dhe studiues. Ne inkurajojmë veprimet e vazhdueshme të shoqërisë civile për të kërkuar mbështetje nga administrata dhe kongresi për përpunimin e drejtë dhe të përshpejtuar të aplikimeve të studiuesve në rrezik për vizat J1.

Nga dhelprat dhe kofat e pulave* - Reflektime mbi "Dështimin e grave, axhendën e paqes dhe sigurisë"

Shtetet anëtare të OKB-së kanë dështuar të përmbushin detyrimet e tyre të RKSKB 1325, me vendosjen virtuale të planeve të veprimit shumë të paralajmëruar. Megjithatë, është e qartë se dështimi nuk qëndron në Axhendën e Grave, Paqes dhe Sigurisë, as në rezolutën e Këshillit të Sigurimit që e dha atë, por midis shteteve anëtare që kanë penguar më tepër se sa kanë zbatuar Planet Kombëtare të Veprimit. "Ku janë gratë?" pyeti së fundmi një folës në Këshillin e Sigurimit. Siç vëren Betty Reardon, gratë janë në terren, duke punuar në veprime të drejtpërdrejta për të përmbushur axhendën.

Përkujtimi dhe angazhimi: Dokumentimi i 12 qershorit 1982 si një festival për jetën

"Në duart tona", një film nga Robert Richter, dokumenton si gëzimin ashtu edhe ndërgjegjësimin që karakterizoi marshin e 12 qershorit 1982 për heqjen bërthamore; gëzimi i shkaktuar nga energjia masive pozitive që shpërthyen marshuesit dhe ndërgjegjësimi për realitetet e zymta të artikuluara nga shumë njerëz që u intervistuan nga regjisori. Filmi është paraqitur këtu për të mbështetur mësimin e paqes dhe reflektimin në mbështetje të veprimit për të ardhmen e lëvizjes së heqjes bërthamore.

"Shndërrimi i frikës në veprim": Një bisedë me Cora Weiss

Mobilizimi i 12 qershorit 1982 për heqjen e armëve bërthamore ishte një ushtrim për ta kthyer frikën në veprim. Kjo bisedë me Cora Weiss, Robert Richter dhe Jim Anderson riviziton marshimin dhe tubimin e NYC me 1 milion persona dhe eksploron atë që e bëri të mundur mobilizimin dhe drejtimet e ardhshme të lëvizjes së heqjes bërthamore.

"Realiteti i ri bërthamor"

Robin Wright trajton "Realitetin e Ri Bërthamor" duke kërkuar nevojën për të "krijuar një arkitekturë të re ose më të qëndrueshme sigurie - me traktate, mjete verifikimi, mbikëqyrje dhe zbatim - për të zëvendësuar modelet gërryese të krijuara pas përfundimit të luftës së fundit të madhe në Evropë. , shtatëdhjetë e shtatë vjet më parë.”

Armët bërthamore janë të paligjshme: Traktati i 2017-ës

Shoqëria civile globale duhet të mobilizohet për t'i sjellë qeveritë tona në përputhje me Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore, mjetin tonë më efektiv për të parandaluar një holokaust bërthamor. Është përmes edukimit për paqen që traktati mund t'i bëhet i njohur numrit të nevojshëm të qytetarëve të botës të mobilizuar për këtë qëllim.

Një tjetër vit, një tjetër dollar: Reflektime paraprake më 12 qershor dhe heqja bërthamore

Ky post prezanton "Epokën e Re Bërthamore", një seri që synon të frymëzojë edukatorët e paqes për të adresuar urgjencat e një lëvizjeje të rinovuar të shoqërisë civile për heqjen e armëve bërthamore. Seria prezantohet në përkujtim të dy përvjetorëve të 40-të, domethënës si për fushën e edukimit për paqen ashtu edhe për lëvizjen për heqjen bërthamore. 

Thirrje speciale për Ditën e Tokës për kontribute në një vëllim që ripërcakton sigurinë globale nga një perspektivë feministe

Ripërcaktimi i sigurisë i ndërmarrë në këtë vëllim do të përqendrohet në Tokën në eksplorimet e saj konceptuale dhe do të kontekstualizohet brenda kërcënimit ekzistencial të krizës klimatike. Një supozim themelor i eksplorimeve është se ne duhet të ndryshojmë thellësisht të menduarit tonë, për të gjitha aspektet e sigurisë; para së gjithash, për planetin tonë dhe se si speciet njerëzore lidhen me të. Propozimet duhet të bëhen më 1 qershor.

Thirrje për kontribute për një siguri që ripërcakton vëllimin, "Perspektiva feministe mbi sigurinë globale: Përballja me krizat konvergjente ekzistenciale"

Ky koleksion do të eksplorojë perspektivat feministe të sigurisë dhe strategjitë e mundshme të ndryshimit për të transformuar sistemin global të sigurisë nga konflikti/kriza endemike në sigurinë njerëzore të qëndrueshme, të bazuar në shëndetin ekologjik dhe agjencinë dhe përgjegjësinë njerëzore. Propozimet duhet të bëhen më 15 maj.

Një bisedë me Betty Reardon: Historitë e Edukimit për Paqe

Më 17 shkurt, Rrjeti i Edukimit për Paqe (PEN) në Kolegjin e Mësuesve, Universiteti i Kolumbisë priti studiuesin e njohur të edukimit për paqen Dr. Betty Reardon për një bisedë interaktive që eksploronte historinë e edukimit për paqen, tendencat aktuale dhe parashikimet e së ardhmes. Videoja është tani e disponueshme.

Scroll to Top