Një hap drejt nismës së paqes (Indi)

Një hap drejt nismës së paqes (Indi)

(Artikulli origjinal: Nazia Nabi, Shoqëria Indo-Globale e Shërbimit Social)

Znj.Nazia Nabi, Programet e Zyrtarëve, Kashmir - IGSSS

Aneesa Hamid, një vajzë 23 vjeçare, e re dhe energjike, vjen nga fshati Kawpora i rrethit Bandipora. Familja e saj përbëhet nga shtatë anëtarë, përfshirë prindërit e saj, tre motra të vogla dhe një vëlla. Babai i saj është një bast i përditshëm dhe nëna thur qilima për të përmbushur nevojat e tyre të përditshme.

Para se të ishte pjesë e grupit të të rinjve të mbështetur nga IGSSS, Aneesa dikur kontribuonte në të ardhurat e familjes së saj duke endur shallë Pashmina.

"Gërshetimi i Pashmina ndihmoi për të përmbushur nevojat e mia arsimore dhe unë jam akoma duke ndjekur masterin në anglisht" ndau Aneesa. Duke folur për mënyrën se si ajo u bashkua me grupin e të rinjve që ajo kujton, “I kam vërejtur aktivitetet e grave dhe grupit të të rinjve të formuar nga IGSSS në fshatin tim dhe në fshatrat ngjitur; fillimisht, ndjeva se ishte një aktivitet i kotë dhe nuk isha vërtet i interesuar të bashkohesha me ta. Por një ditë, unë ndodha të marr pjesë në një seminar për edukimin për paqe të organizuar nga IGSSS nën projektin e tij P-LEAPS i cili u mbajt në Singpora. Kam dëgjuar me vëmendje personin e burimeve në ngjarje, duke na njohur me konceptet e ndërtimit të paqes dhe mënyrën se si mund të angazhohemi me palë të ndryshme të interesit për të zvogëluar konfliktet në zonat tona përkatëse. Ai gjithashtu foli mbi nevojën e ndërtimit të paqes në Kashmir të mbërthyer nga konfliktet ”shtoi Aneesa.

“Thereshtë atje, kuptova që po më mungon diçka; njohuritë me të cilat mund të kontribuoj drejt iniciativave për ndërtimin e paqes ".

Aneesa gjithashtu u sigurua trajnim për media në bazë të programit. Përsëri ajo ndan, “Fillimisht, unë ngurroja të bashkohesha me trajnimin e banimit, pasi kurrë nuk kisha qëndruar larg familjes sime as edhe një ditë. Konflikti ka shkaktuar aq shumë frikë në zemrat e njerëzve saqë ata vështirë se lejojnë femrat të lëvizin nga shtëpitë e tyre nëse nuk ndihmohen nga ndonjë anëtar mashkull. Sidoqoftë, unë disi isha i motivuar dhe inkurajuar nga ekipi i IGSSS për të marrë pjesë në trajnim. Trajnimi ishte pika kthese në jetën time; Unë kam për të mësuar aftësitë e trajtimit të një aparati fotografik, marrjen e fotografive, ndërtimin e historive mbi çështjet e përhapura në Kashmir. Vetëm pas trajnimit u zgjodha nga Video Vullnetarë dhe pata një mundësi për të punuar si vullnetare e mediave në komunitet ”.

Ajo më tej thotë se pas pjesëmarrjes në trajnime mbi udhëheqjen, menaxhimin e konfliktit, të drejtat e njeriut, “E njoha "KUSH JAM UNË". Këto trajnime dhe punëtori rritën njohuritë dhe kuptimin tim për të drejtat e mia, detyrat e mia dhe mënyrën se si mund të sjell paqe brenda vetes dhe brenda komunitetit në të cilin jetoj ”.

Aneesa në këtë moshë është mjaft e motivuar të punojë për komunitetin e saj dhe të nxjerrë në pah rastet e shkeljes së të drejtave të njeriut dhe çështje të tjera të përhapura në fshatin e saj dhe në Luginë. Ajo më tej shton se. “Fshati ynë është i dominuar nga meshkujt, shumica e burrave në fshat mendojnë se gratë nuk kanë asnjë rol në zhvillim ose nuk mund të kontribuojnë në ndërtimin e paqes në fshat. Por niveli im i besimit është rritur në nivelin ku unë dua t'i provoj ato të gabuara duke nxjerrë në pah çështjet gjinore përmes mediave sociale dhe rolin e tyre në shoqëri. Prindërit e mi janë forca ime më e madhe. ”

Aneesa ndau listën e çështjeve që ajo ka theksuar përmes mediave:

  • Mungesa e mjediseve të kujdesit shëndetësor në fshatin Shahtulpora të Bandipora
  • Diskriminimi në lidhje me shpërndarjen e ndihmave midis viktimave të përmbytjeve të fshatit Kawpora të Bandipora
  • Zhdukja e Mohammad Afzal të fshatit Inderkote dhe Ghulam Nabi nga Sumbal Bandipora
  • Mbingarkesa e energjisë elektrike në fshatin Kawpora të Bandipora
  • Ujë i pijshëm i pasigurt në fshatin Takanwari të Ganderbal

Ajo thotë se i duhet të bëjë një rrugë të gjatë dhe "Unë jam shumë mirënjohës për IGSSS për ndërtimin e besimit tek unë dhe sigurimin e një platforme ku mund të shprehem pa hezitim". Ajo përfundon, “Ndërtimi i paqes nuk është përgjegjësi vetëm e burrave, por edhe e grave. E tëra që kërkohet është të lejojë që gratë të jenë pjesë e këtij procesi ”.

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

1 Comment

  1. Faleminderit për ndarjen e këtij artikulli në lidhje me këtë grua të re frymëzuese.

Bashkohu me diskutimin ...