Deklaratë për Ukrainën nga Grupi i Punës për Edukimin për Paqe të Partneritetit Global për Parandalimin e Konflikteve të Armatosura

Foto nga Victor Katikov nëpërmjet pexels.

Thirrje për Veprim – Fundi i luftës në Ukrainë!

Pasi të përfundojë kjo luftë, ajo duhet të përfundojë për hir të të gjithëve, edukimi për paqen do të jetë vendimtar. Njerëzit do të duhet të mësojnë të jetojnë përsëri së bashku, si të kapërcejnë traumën e luftës dhe shkatërrimit dhe të rivendosin paqen në komunitetet e tyre.

(Raportuar nga: Partneriteti Global për Parandalimin e Konflikteve të Armatosura. 5 prill 2022)

Ne, anëtarët e Partneritetit Global për Parandalimin e Konflikteve të Armatosura (GPPAC) - Grupi i Punës për Edukimin e Paqes (PEWG) të listuar si nënshkrues më poshtë, i bëjmë thirrje Putinit dhe qeverisë së Federatës Ruse që t'i japin fund luftës në Ukrainë. Nuk mund të ketë fitues në këtë luftë. Shkatërrimi i vazhdueshëm, vdekja dhe mizoritë, që çojnë në miliona refugjatë dhe njerëz të zhvendosur brenda vendit (PZHBV), nuk mund të justifikohen. Refugjatët janë kryesisht gra dhe fëmijë, jeta e të cilëve tani është e mbushur me frikë, mjerim dhe trauma. Lufta nuk është kurrë përgjigje për asnjë konflikt dhe gjithmonë ka pasoja negative të gjera në aspektin njerëzor, material dhe mjedisor.

Ne i bëjmë thirrje Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, të përmbushë mandatin dhe përgjegjësinë e tij parësore të parashikuar në Kartën e OKB-së, për "ruajtja e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare" (neni 24). Situata aktuale kërcënon paqen globale dhe ndikon në jetën e miliona njerëzve në shumë vende.

Ne u bëjmë thirrje të gjithë liderëve të shtetit, veçanërisht atyre që mund të kenë ende ndikim mbi qeverinë e Federatës Ruse, ta përdorin atë ndikim për t'i dhënë fund armiqësive, për hir të popullit të Ukrainës që është më i prekur, për hir të njerëzimit dhe për sigurinë e përgjithshme të planetit tonë. Ju bëjmë thirrje që të përdorni të gjitha mjetet diplomatike në dispozicion për këtë qëllim.

Ne u bëjmë thirrje agjencive humanitare që të ofrojnë nevoja themelore dhe mbështetje psiko-sociale për refugjatët dhe PZHBV-të, veçanërisht për mbështetje psiko-sociale për fëmijët në shkolla.

Si edukatorë të paqes që punojnë anembanë botës, ne njohim farat e urrejtjes që nxiten dhe përforcohen, shpesh në shkolla, në krye dhe pas çdo armiqësie të armatosur. Kjo mund të marrë breza për t'u shëruar.

Si edukatorë të paqes që punojnë anembanë botës, ne njohim farat e urrejtjes që nxiten dhe përforcohen, shpesh në shkolla, në krye dhe pas çdo armiqësie të armatosur. Kjo mund të marrë breza për t'u shëruar. U bëjmë thirrje drejtuesve të institucioneve arsimore, universiteteve dhe shkollave që të adresojnë çdo fushatë dezinformimi dhe propagande që ushqen këtë konflikt. Si edukatorë të vërtetë, ne duhet t'i përgatisim studentët tanë që të jenë mendimtarë kritikë të informuar dhe të jenë në gjendje të sfidojnë retorikën e ndarjes dhe urrejtjes për të ndihmuar në arritjen e një gjendjeje të përbashkët paqeje globale. tani dhe në të ardhmen.

Pasi të përfundojë kjo luftë, ajo duhet të përfundojë për hir të të gjithëve, edukimi për paqen do të jetë vendimtar. Njerëzit do të duhet të mësojnë të jetojnë përsëri së bashku, si të kapërcejnë traumën e luftës dhe shkatërrimit dhe të rivendosin paqen në komunitetet e tyre.

Menaxhimi i konfliktit pa dhunë fillon duke zënë rrënjë në zemrat dhe mendjet tona dhe më pas demonstrohet në veprimet tona. Ne shohim se si mbështetja në forcën ushtarake për përfitime politike apo territoriale nuk është zgjidhje dhe i përkeqëson konfliktet. Vendosmëria jonë për të edukuar për paqe dhe alternativa jo të dhunshme është intensifikuar në mënyrë që të gjithë njerëzit të mund të jetojnë jetë të sigurt dhe të plotë kudo që janë në botë.

Sinqerisht,

 • Gary Shaw, Kryetar, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (Australi, Paqësor)
 • Jennifer Batton, Bashkëkryetare, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (SHBA, Amerika e Veriut); Pedagog në Universitetin Shtetëror të Cleveland
 • Jorge Baxter, Anëtar, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (Kolumbi, Amerikë Jugore); Profesor i Asociuar, Universiteti i Andeve
 • Loreta N. Castro, Anëtare, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (Filipine, Azia Juglindore); Qendra për Edukimin e Paqes, Kolegji Miriam dhe Pax Christi Filipine
 • Gail Reyes Galang, Anëtar, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (Filipine, Azia Juglindore); Drejtues, Programi i Studimeve Familjare; Drejtor i Asociuar, Qendra për Edukim për Paqe; Profesor i Asociuar, Departamenti i Psikologjisë; President, Shoqata e Alumnive të Kolegjit Maryknoll/Miriam
 • Tony Jenkins, Anëtar, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (SHBA, Amerika e Veriut); Koordinator, Fushata Globale për Edukimin për Paqe; Drejtor i Institutit Ndërkombëtar për Edukimin për Paqe; Pedagog në Universitetin Georgetown
 • Ketei Matsui, Anëtar, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (Japoni, Azia Verilindore); Profesor, Departamenti i Studimeve të Qytetarisë Globale, Universiteti Seisen; Fushata Globale për Edukimin për Paqe, Japoni; Fetë për Paqe, Komiteti i Japonisë; Shoqata Ndërkombëtare për Gratë Fetare Liberale.
 • Jose F. Mejia, Anëtar, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (Kolumbi, Amerikë Jugore); Drejtori Ekzekutiv, Aulas en Paz
 • Kazuya Asakawa, Anëtar, Grupi i Punës për Edukimin e Paqes, GPPAC (Japoni, Azia Verilindore); Studiues, PRIME, Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve të Paqes, Universiteti Meiji Gakuin
 • Gohar Markosyan, Anëtare, Grupi Punues për Edukimin për Paqe, GPPAC (Armeni); Gratë për Zhvillim, OJQ
 • Jae Young Lee, Anëtar, Grupi i Punës për Edukimin për Paqe, GPPAC (Koreja e Jugut, Azia Verilindore); Drejtor i Institutit Korean të Ndërtimit të Paqes dhe Shoqatës Koreane për Drejtësi Restorative
 • Edita Zovko, Anëtar, Grupi Punues për Edukimin për Paqe, GPPAC (Bosnje dhe Hercegovinë, Ballkan); Qendra e Dialogut Nansen Mostar
Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

1 Comment

 1. Një sugjerim për parandalimin e konflikteve të armatosura…Kontrolli i armëve,prodhimi dhe tregtia e armëve do të parandalojë konfliktet e armatosura…prosperitet nëpërmjet .Biznesi i makinerive të vrasjes i pajustifikuar.gjaku i pafajshëm i njeriut..

Bashkohu me diskutimin ...