Ndarja sektare ende pengon shkollat ​​e Irlandës së Veriut

Edukimi për paqen është i përfshirë në kurrikulën e NI. Programet mësimore fillore dhe pas fillore kanë elemente statutore që i ndihmojnë studentët të mendojnë për ideologjitë komunale ndeshëse të shoqërisë së tyre në një kontekst konstruktiv dhe jo-konfrontues.

Nga Jem Newton

Më shumë se 40 mure paqeje ende i përçajnë rrethet e Belfast-it, Derry-t dhe Portadown-it, disa të ngritura gjatë trazirave për të mbajtur të ndarë komunitetet ndërluftuese katolike dhe protestante, të tjerë gjatë ditëve të para të armëpushimit në fund të viteve 1990 për të dekurajuar shpërthime të mëtejshme të dhunës sektare .

Barrierat, deri në 8 metra të larta, pakësojnë mundësi të tilla për agresion të rastësishëm, por po aq mundësi për dialog, pa përmendur kontaktet e përditshme mes individëve.

“[Muret e paqes] kanë shtuar ndjenjën se të dy komunitetet nuk kanë nevojë të flasin me njëri-tjetrin,” tha një punonjës i komunitetit nga Belfasti verior në ditët e para të armëpushimit. “Duhet të mbani mend se DUP [pro-britanike] nuk flet me Sinn Fein [republikan] dhe se mentaliteti filtrohet tek njerëzit e tyre.”

Pavarësisht fjalëve të bukura në marrëveshjet e së Premtes së Mirë të vitit 1998 që inkurajojnë krijimin e shkollave që integrojnë dy komunitetet, më shumë se 20 vjet nga marrëveshja e armëpushimit që solli një paqe të brishtë në Irlandën e Veriut (NI), të paktën 90% e fëmijëve ende ndjekin shkollat ​​e ndara në linjat fetare, sipas të dhënave zyrtare të fundit.

Në përgjithësi, fëmijët e familjeve protestante ndjekin shkollat ​​'të kontrolluara' nga shteti, ndërsa fëmijët e familjeve katolike shkojnë në shkolla 'të mirëmbajtura', të mbështetura gjithashtu nga financimi publik.

Megjithatë, në të njëjtën kohë, mbi 70% e prindërve të NI thanë në një sondazh të fundit se do të dëshironin t'i dërgonin fëmijët e tyre në të ashtuquajturat shkolla të integruara - të cilat kanë një hyrje afërsisht të barabartë nga të dy komunitetet.

Ekziston edhe një projekt-ligj i anëtarëve privatë – “promovimi i arsimit të integruar” – që po debatohet në Stormont, parlamenti i deleguar i rajonit. Megjithatë, përparimi i tij është penguar nga amendamentet e paraqitura nga partitë kryesore në ekzekutivin e ndarjes së pushtetit dhe fati i tij është i pasigurt, veçanërisht pasi zgjedhjet priten në rajon këtë pranverë.

“Ekziston rreziku që projektligji të mund të ndryshohet aq shumë sa të mos ia vlen të merret përpara”, komenton Paul Caskey, kreu i fushatës së Fondit të Integruar të Arsimit, i cili ndihmon në financimin e startupeve të shkollave falë donacioneve nga organet filantropike. “Politikanët thonë se nuk kanë asgjë kundër arsimit të integruar, por nuk ndërmarrin asnjë veprim”.

Kur të dy sektorët e shkollave të kontrolluara dhe të mbajtura nga katolikët po tkurren, arsimi i integruar mund të perceptohet si një kërcënim nga disa në të dy komunitetet fetare.

“Partitë kryesore politike e dinë se shkollimi shkon në zemër të shoqërisë së Irlandës së Veriut”, thotë Caskey. “Reforma në arsim është një çështje tjetër me të cilën partitë kryesore politike e kanë shumë të vështirë ta trajtojnë.”

Ekzekutivi i ndarjes së pushtetit, i udhëhequr nga Unionistët Demokratikë (DUP) dhe Sinn Fein, ka një histori të dobët të zbatimit të vendimeve për një sërë temash të diskutueshme, mbi të gjitha të ashtuquajturat çështje të trashëgimisë që kërkojnë drejtësi ligjore për vrasjet dhe krimet e tjera. kryer nga të gjitha palët gjatë trazirave.

Demografikisht, arsimi i integruar nuk është i përshtatshëm për Irlandën e Veriut. Ka zona të mëdha në perëndim dhe përgjatë bregut verilindor që janë të populluara me shumicë dërrmuese respektivisht nga katolikë dhe protestantë, dhe ku integrimi në klasë mbi baza të barabarta nuk është praktik. Ky dhe faktorë të tjerë si shkollat ​​e paabonuara kanë çuar në 15 vitet e fundit në një ngadalësim të krijimit të shkollave të integruara – qoftë të ndërtuara të reja ose transformimin e shkollave ekzistuese nga kërkesa popullore e prindërve. Gjatë dy viteve të fundit, as pandemia e COVID nuk ka ndihmuar.

Kjo prirje, dhe një përpjekje për të përdorur burimet arsimore në mënyrë më efikase – sistemi shkollor i rajonit shihet si më shpërdoruesi nga katër rajonet e Mbretërisë së Bashkuar për shkak të respektit të gjatë për marrëveshjet paralele për shkollat ​​protestante dhe katolike – kanë çuar në dekadën e fundit apo më shumë. rritjes së popullaritetit të partneriteteve të përbashkëta arsimore duke i lejuar mësuesit dhe nxënësit të ndajnë objektet, burimet dhe ekspertizën në të gjithë ndarjen sektare.

Një nga arsyet pse arsimi i përbashkët ka qenë i suksesshëm është se ai nuk kërcënon identitetin dhe moralin e shkollave sektoriale.

"Një nga arsyet pse arsimi i përbashkët ka qenë i suksesshëm është se ai nuk kërcënon identitetin dhe etikën e shkollave sektoriale," thotë Dr Rebecca Loader e Qendrës për Arsimin e Përbashkët të Queen's University në Belfast. “Pa të, shumë nisma të përbashkëta nuk do të kishin ndodhur.”

Edukimi për paqen është i përfshirë në kurrikulën e NI. Programet mësimore fillore dhe pas fillore kanë elemente statutore që i ndihmojnë studentët të mendojnë për ideologjitë komunale ndeshëse të shoqërisë së tyre në një kontekst konstruktiv dhe jo-konfrontues.

"Në Fazën kryesore 3 [11-14 vjet], një nga periudhat e vetme statutore të historisë që studentët duhet të studiojnë është: 'Pasojat afatshkurtra dhe afatgjata të ndarjes në Irlandë'," thotë Sean Pettis i Këshillit të NI për Arsimi i Integruar. Kjo mbulon shumicën e çështjeve që kanë të bëjnë me vitet e konfliktit dhe ngjarjet që çuan në paqen e brishtë aktuale.

Megjithatë, vetëm një pakicë studentësh vazhdojnë historinë përtej fazës 3. "Sfida është se si t'i bëjmë 14-vjeçarët të përfundojnë arsimin e tyre të historisë që të kenë një kuptim vërtet të mirë të shoqërisë së tyre," thekson ai.

Por të ashtuquajturat klasa qytetarie janë fusha kryesore e të mësuarit që i ndihmojnë studentët të formojnë botëkuptimet e tyre. Fëmijët mësohen që nga mosha gjashtë vjeç të zhvillojnë respekt për të tjerët dhe të eksplorojnë ngjashmëritë dhe dallimet e komunitetit, në një modul kurrikular të quajtur Zhvillimi personal dhe mirëkuptimi i ndërsjellë.

Në nivelin pas fillor, fokusi në vlerat personale është adresuar në Moduli i Shtetësisë Lokale dhe Globale, ku nxënësve u kërkohet të identifikojnë sfidat dhe mundësitë që paraqet diversiteti dhe gjithëpërfshirja.

Por siç mund të pritet, klasat e shtetësisë ndryshojnë në cilësi. “Në fund të viteve 1990, kishte shpresa se edukimi i qytetarisë do të shfaqej si lëndë si matematika apo anglishtja. Por ka munguar investimi për identitetin dhe zhvillimin e tij profesional”, thotë Pettis.

Si rezultat, mund të ketë deri në një rezultat mësuesish që marrin mësime për shtetësinë në disa shkolla pasfillore. "Shumë punë për mbështetjen e mësimdhënies së qytetarisë i ka rënë OJQ-ve," shton ai.

Por Caskey beson se ndryshimi tani është i pashmangshëm: “Shumë njerëz nuk janë më të kënaqur me etiketat tradicionale; komuniteti po ndryshon shumë më shpejt se politikanët. Unë besoj se ka pasur një ndryshim sizmik në qëndrimet e njerëzve ndaj ndarjeve në komunitet në 3-4 vitet e fundit. Tani ka një vrull të vërtetë dhe zgjedhjet [të këtij viti] do të jenë interesante.”

Ekzekutivi i NI shpreson të heqë të gjitha muret e tij të paqes deri në vitin 2023. Nëse kjo do të ndodhë në kohë mund të varet nga ajo se çfarë lloj qeverie do të dalë nga zgjedhjet e majit të ardhshëm.

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...