Duke iu përgjigjur vëmendjes COVID të atyre që janë në fund të shkallës ekonomike

Kongregacioni i Nënës së Karmelit të Vjetër Merin Chirackal Ayrookaran u jep maska ​​punëtorëve migrantë në shtetin jugperëndimor indian të Kerala. (Foto: siguruar për GSR)

Hyrja e Redaktorëve

Me këtë Lidhja Corona, ne ofrojmë një lexim tjetër të dobishëm nga Raporti i Motrave Globale (një projekt i Reporterit Kombëtar Katolik). GSR ofron raporte unike, të dorës së parë, mbi një sërë çështjesh dhe problemesh të adresuara nga edukimi për paqe, së bashku me përshkrime frymëzuese të këmbënguljes dhe angazhimit të shumë murgeshave katolike në punën e tyre për të kapërcyer padrejtësitë themelore që krijojnë problemet. GSR është një thesar i rasteve studimore për edukimin për paqe.

Më poshtë do të gjeni një ribotim të artikullit të GSR të 13 korrikut 2020Murgeshat indiane ndihmojnë punëtorët migrantë të bllokuar gjatë rrugës për në shtëpi gjatë bllokimit”Paraprirë nga një hyrje për të ndihmuar arsimtarët e paqes në ndërtimin e hetimeve përkatëse.

 

Duke iu përgjigjur vëmendjes COVID të atyre që janë në fund të shkallës ekonomike

"Murgeshat indiane ndihmojnë punëtorët migrantë… ” është një nga shumë raportet e gjalla, postuar nga Raporti i Motrave Globale. GSR është një burim i përshkrimeve mjaft të gjalla të realiteteve të vuajtjeve njerëzore të imponuara nga strukturat e padrejta globale ekonomike që COVID-19 zbulon, pasi i përkeqëson ato (shih gjithashtu: Shkalla ekonomike është e koduar me ngjyra.)

Kjo histori tregon disa nga mënyrat krijuese që gratë e shoqërisë civile, në këtë rast motrat katolike, i përgjigjen gjendjes së të varfërve, në këtë rast punëtorëve migrantë indianë, të cilët mbajnë barrën e pandemisë. Yetshtë edhe një shembull tjetër i veprimit të drejtpërdrejtë nga gratë në terren në situata krize, për të avancuar sigurinë njerëzore. Një veprim i tillë siç është paraqitur në serinë e javës së kaluar GCPE, Përditësime mbi Paqen dhe Sigurinë e Grave.

Ne shohim se si këto murgesha katolike ndihmojnë migrantët e papunë dhe të pastrehë. Të pastrehët duke i vendosur ata në rrezik arrestimi për shkelje të bllokimit të rreptë të Indisë, ata nuk kishin asnjë rrugëdalje përveç se të ktheheshin, shumë në këmbë, në fshatrat e tyre të lindjes. Përsëri, ne shohim efektivitetin e veprimit të menjëhershëm dhe lokal kur qeveritë nuk veprojnë, dhe organizatat e mëdha kombëtare janë tepër të vështira për detyra urgjente. Rrethana të tilla si këto frymëzuan propozimet për të Planet e veprimit të njerëzve dhe idetë e paraqitura në postin e GCPE: Manifesti i Alpeve-Adriatik: Politika e re për një botë post COVID. Reagimi ngurrues dhe joadekuat i shteteve ndaj kaq shumë kërcënimeve planetare, siç kemi provuar në pandemi, varfëri globale, armë bërthamore dhe kriza ekologjike, e bën veprimin lokal më urgjent dhe nxjerr në pah përgjegjësitë dhe potencialin e shoqërisë civile për të udhëhequr rrugën te një New Normal.

- BAR, 7

Murgeshat indiane ndihmojnë punëtorët migrantë të bllokuar gjatë rrugës për në shtëpi gjatë bllokimit

Loreto Srs., Nga e majta, Nirmala Toppo, Sawanti Lakra, Jiwanti Tete, Rajini Lugun dhe Gloria Lakra presin në nxehtësi përvëluese me pako ushqimore për punëtorët migrantë në lëvizje në një ndalesë të autostradës kombëtare. (Foto: siguruar për GSR)

By Xhesi Jozef

(Raportuar nga: Raporti i Motrave Globale. 13 korrik 2020.)

DELHI I RI - Plaku Sujata Jena nuk mund të flinte pasi pa një foto të një vajze të re me një ngarkesë të rëndë në kokë në një mesazh në WhatsApp. "Fytyra e saj e njollosur, e lagur nga lotët, më përndjekte", anëtari i Zemrat e Shenjta të Jezusit dhe Marisë i tha Global Moters Report.

Foto po qarkullonte për të ilustruar gjendjen e qindra mijëra njerëzve që goditën autostradat e Indisë pas një bllokimi mbarëkombëtar për të përmbajtur pandeminë e koronavirusit.

Ndërsa Jena pa në platformat e mediave sociale fotografi dhe video nga e gjithë India, avokati dhe murgesha 38-vjeçare u nisën për të ndihmuar migrantët të mbërrinin në shtëpi. Një videoklip tregoi 10 punëtorë të ngushtë në një dhomë në Kerala, një shtet jugperëndimor indian. Burrat thanë se punëdhënësi i tyre i kishte mbyllur dhe se ata kishin shumë nevojë për ndihmë për të arritur në fshatrat e tyre në Odisha, më shumë se 1,000 milje në verilindje.

Ndërsa bllokimi e kufizoi atë në manastirin e saj në kryeqytetin Odisha të Bhubaneswar, Jena më 17 maj u bashkua me një rrjet të mediave sociale që ndihmon migrantët e bllokuar.

Deri më 24 qershor, më shumë se 300 migrantë, përfshirë 10, të bllokuar në shtetet jugore indiane arritën në fshatrat e tyre amtare në shtete të tilla si Bihar, Chhattisgarh, Odisha dhe Bengali Perëndimor në Indinë lindore, në sajë të Përpjekjet e Jenës.

Jena është në mesin e qindra murgeshave katolike që janë në vijat e para ndërsa kisha u drejtohet punëtorëve migrantë të prekur nga bllokimi fillestar 21-ditor i kryeministrit Narendra Modi i imponuar 1.3 miliardë njerëzve në Indi nga mesnata e 25 marsit me vetëm katër orë njoftim .

Bllokimi, konsiderohet si përpjekja më e madhe dhe më e ashpër në botë për të përmbajtur pandeminë, është zgjatur pesë herë me shkallë të ndryshme relaksimi deri më 31 korrik.

Ky bllokim papritmas bëri që të papunë miliona punëtorë migrantë në qytete.

"Ndërsa humbën punën, ata nuk kishin asnjë vend për të qëndruar, pa të ardhura dhe asnjë siguri," thotë Salesian Fr. Joe Mannath, sekretari kombëtar i Konferenca e Indisë Fetare, shoqata e eprorëve kryesorë fetarë burra dhe gra në vend.

Ndërsa bllokimi ndaloi sistemin e transportit publik të Indisë, punëtorët migrantë në qytete grumbullojnë autostrada dhe rrugë brenda pak ditësh. Shumica ecën dhe disa shkuan me biçikletë drejt fshatrave të tyre të lindjes, qindra milje larg.

Mannath thotë se frika nga uria dhe kontraktimi i koronavirusit çoi në një "kaotike Eksodi”E punëtorëve nga qytetet.

Grupet e kishës janë ndër ata që përpiqen të ndihmojnë këta punëtorë.

Më 6 qershor, Caritas India, agjencia indiane e ndihmës së peshkopëve, informoi një webinar se kisha arriti më shumë se 11 milion njerëz gjatë periudhës së bllokimit, duke përfshirë shumë punëtorë migrantë.

Mannath, i cili koordinon më shumë se 130,000 fetarë të Indisë, duke përfshirë gati 100,000 gra, pretendon se pjesa më e madhe e këtij shërbimi u krye nga fetarët.

Gratë dhe burrat fetarë takuan punëtorët e bllokuar në rrugë, në shtëpi strehimi dhe grupe të varfëra në pjesë të ndryshme të vendit. Me donacione dioqezane, kongregacioni dhe agjencitë e ndihmës, ata u siguruan punëtorëve strehim, ushqim dhe para për të arritur në shtëpitë e tyre.

Mannath pretendon se fetarët katolikë kanë bërë "një punë fantastike për më të nevojshmit gjatë gjithë bllokimit". Prifti Salezian gjithashtu thotë se ajo që kanë bërë fetarët është "shumë më tepër" sesa ajo që shfaqet në çdo raport.

“Kur u kërkova eprorëve të mëdhenj për një raport të shpejtë mbi atë që po bëhej, ne morëm më shumë se 750 raporte. Ai tregon shërbimin e gjerë që po japin fetarët, "i tha ai GSR në fund të qershorit.

Mannath shpjegon se fetarët katolikë të Indisë vendosën të mos kishin një plan të koordinuar nga qendra për të ndihmuar punëtorët, por të financonin individë dhe kongregacione që u shërbenin atyre.

Një fetar i tillë është Loreto Sr. Punitha Visuvasam në Doranda afër Ranchi, kryeqyteti i shtetit lindor indian të Jharkhand dhe shtëpia e mijëra migrantëve.

Ndërsa punëtorët filluan të mbërrinin me kamionë dhe autobusë, murgeshat Loreto më 23 maj shkuan në autostradat në Jharkhand me pako ushqimore. Murgeshat gjetën shumë duke ecur gjatë rrugës për në shtëpi. "Ne i ndihmuam ata të hipnin në autobusë për në fshatrat e tyre," i tha Visuvasam GSR me telefon. *

Ajo tha se ata i gjetën punëtorët të uritur, të etur dhe të lodhur dhe të grumbulluar së bashku si kafshë në kamionë. Për javë të tëra, motrat e saj ushqyen 400 deri në 500 njerëz në tranzit çdo ditë.

Ata gjithashtu bashkëpunuan me kongregacione të tjera, të tilla si Misionarët e Bamirësisë, dhe të rinjtë katolikë për të shpërndarë ushqim nën drejtimin e Kryepeshkopatës Ranchi.

Një kongregacion tjetër në Ranchi, Motrat Ursuline të Tildonk, u afrua migrantëve nga 3 Prilli. Murgeshat strehuan disa prej tyre në shkollën e tyre në Muri, rreth 40 milje në lindje të Ranchi.

"Ne u siguruam atyre të gjitha nevojat themelore të tilla si ushqimi, veshmbathja dhe pajisjet e sigurisë", i tha GSR më 17 qershor, Sru Sukita Shalini Xalxo, provinca Ranchi e kongregacionit.

Xalxo tha se migrantët ishin në "kushte patetike" kur mbërritën në qendrën e tyre. “Shumë kishin ecur për dy ose tre ditë pa ngrënë. Disa u rrahën nga policia ndërsa kalonin nga një shtet në tjetrin, ”thotë Xalxo.

Rregullimi i transportit për migrantët ishte shqetësimi kryesor për njerëz të tillë si Sr. Tessy Paul Kalapparambath. Ajo Motrat Misionare të Papërlyerve** në Hyderabad, kryeqyteti i shtetit Telangana në Indinë Juglindore, siguroi ushqim dhe ilaçe për migrantët në lëvizje.

Shtëpia e tyre e parë, e vendosur afër një autostrade, shpërndau ushqim të gatuar dhe ujë të pijshëm për rreth 2,000 migrantë. Ekipi i saj gjithashtu shpërndau pako ushqimore në stacionet hekurudhore.

"Ishte zemërthyer për të parë mijëra të uritur dhe të etur gjatë kësaj vere," i tha GSR Kalapparambath, sekretari i Komisionit të Punës të Këshillit të Peshkopëve Katolikë Teluge.

Në Hyderabad, Liser Lissy Joseph i Motrat e Maria Bombina shkuan në stacionet e autobusëve dhe hekurudhave në fillim të prillit ndërsa media rrëfente gjendjen e migrantëve. Ajo takoi punëtorë nga Assam, Jharkhand, Odisha, Uttar Pradesh dhe Bengali Perëndimor - të grumbulluar në grupe pa ushqim, para ose strehim.

"Ishte një skenë shqetësuese", tha Jozefi për GSR.

Një grup i tha Jozefit se punëdhënësi i tyre u zhduk pasi i hipi me një kamion në Karimnagar në Telangana fqinje. Ata arritën të gjenin një kamion tjetër për të shkuar në Hyderabad, më shumë se 100 milje në jug. Jozefi i takoi pasi policia u kërkoi të ktheheshin kudo nga kishin ardhur. "Gjëja e parë që bëmë ishte të rregullonim ushqim për ta," tha Jozefi.

Murgesha më pas shkoi në polici, e cila refuzoi të ndihmonte punëtorët, duke thënë se ata nuk i përkisnin juridiksionit të tyre.

Ashtu si Jena, Joseph përdori rrjetin e aktivistëve socialë për të kërkuar ndihmë për migrantët. Joseph shpërndau foton e punëtorëve në mediat sociale dhe një grua avokate ngriti një çështje kundër policisë dhe ia përcolli fotografinë koleksionistit të rrethit.

“Ndarja e gjërave të këtyre migrantëve të varfër në mediat sociale ndihmon shumë. Gjërat lëvizën dhe zyra shtetërore e punës më kontaktoi, ”shpjegoi Jozefi. Një oficer i vogël i çoi punëtorët në një strehë të përkohshme dhe rregulloi dy autobusë për t'i çuar në Odisha.

Disa murgesha në Kerala ishin të përgatitura për t'u marrë me çështjet e punëtorëve migrantë. Kongregacioni i Nënës së Karmelit kishte filluar në vitin 2008 CMC Lëvizja e Punëtorëve Migrantë për të ndihmuar ata që ikin nga dhuna antikristiane në Odisha atë vit. Më vonë u zgjerua për të ndihmuar punëtorët nga shtetet e tjera.

Plaku Merin Chirackal Ayrookaran, i cili koordinon lëvizjen, tha se ata rregulluan kampe mjekësore, këshillime me telekomunikacion dhe leje për punëtorët e bllokuar për të shkuar në shtëpi.

Në Delhi, Zemra e shenjtë Seline Celine George Kanattu është mes atyre që ndihmojnë migrantët e bllokuar. Ajo filloi të ndihmonte punëtorët pasi disa punëtorë shtëpiak erdhën tek ajo për ushqim. Me mbështetjen nga dashamirësit dhe kongregacioni i saj, ekipi i saj ka siguruar ushqim, veshje, maska ​​dhe mjete pastruese për rreth 600 migrantë.

Një nga përfituesit e Kanattu është Jameel Ahmed, një mysliman që drejton një taksi me tre biçikleta. Babai i katër fëmijëve thotë se familja e tij do të kishte vdekur nga uria nëse murgeshat katolike nuk do t'u kishin siguruar atyre pako ushqimore.

Ndjesi të ngjashme u thanë Motra Anne Jesus Mary, drejtor i një qendre zhvillimi në Jashpur, një qytet i shtetit Chhattisgarh në Indinë qendrore.

Ajo tha që disa herë migrantët do të rrëmbenin pako ushqimore nga duart e saj dhe do t'i hanin menjëherë. “Ata më pas do të thoshin, 'Zonjë, tani mund të vazhdojmë tutje. Shpresojmë të gjejmë më shumë njerëz si ju në udhëtimin tonë përpara '', - i tha GSR misionarët françeskanë të Marisë.

Shumë punëtorë kanë mbajtur lidhjet e tyre me murgeshat pasi kanë arritur në shtëpi.

Jena ka krijuar një grup WhatsApp me ata që ndihmoi. “Ata përdorin numrin tim si linjë ndihme. Kam shumë thirrje. Disa herë, unë mund të shkoj në shtrat vetëm pas orës 2:30 të mëngjesit, siguroj kthimin e sigurt të kujtdo që dëshiron të shkojë në shtëpi ".

Ajo gjithashtu ka postuar foton e vajzës që qan duke shfaqur foton e saj në WhatsApp. "Do ta mbaj derisa punëtorët e fundit migrantë të arrijnë në shtëpi," pohon ajo.

[Jessy Joseph është një shkrimtar i pavarur në New Delhi. Kjo histori është pjesë e një bashkëpunimi midis GSR dhe Ka rëndësi India, një portal i lajmeve me bazë në New Delhi që përqendrohet në lajmet sociale dhe fetare.]

 

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...