Riformulimi i narrativës së kampeve studentore pro-Palestineze: një angazhim për ndryshimin jo të dhunshëm

Nga një student anonim në Uashington DC*

Fushimet e studentëve nuk janë vende urrejtjeje, ato janë vende dashurie ku triumfon jodhuna. Kërkesat e tyre synojnë t'i jepet fund dhunës dhe metodat e tyre pasqyrojnë të njëjtin qëllim. Përkushtimi i studentëve për kauzën e tyre përmes protestës paqësore është një angazhim i vërtetë ndaj aktivizmit përmes një thjerrëze edukimi për paqen.

Si një grua arabo-amerikane, një aktiviste dhe një pjesë e komunitetit kolektiv njerëzor, marr përsipër të avokoj për burrat, gratë dhe fëmijët në Gaza, vuajtjet e të cilëve janë anashkaluar dhe toleruar kryesisht nga komuniteti ndërkombëtar. Këto javët e fundit, kam gjetur shpresë dhe krenari të madhe në veprimet e studentëve amerikanë, të cilët kanë krijuar kampuset e kolegjeve në të gjithë vendin, në një përpjekje për të drejtuar fondet larg dhunës në Gaza. Në përkushtimin e tyre për të folur për mbrojtjen e jetës njerëzore, përkushtimin e tyre ndaj jodhunës dhe guximin e tyre për të vepruar pavarësisht qortimit ligjor, mijëra në mbarë globin kanë gjetur shpresë dhe kanë rifituar një thirrje beteje kundër gjenocidit palestinez që vazhdon të shpaloset. . Përmes pjesëmarrjes në kampingun e Universitetit Xhorxh Uashington, unë e kam parë drejtpërdrejt natyrën e këtyre hapësirave të protestës – shpirtin, fuqinë dhe paqen e tyre. Sot shkruaj jo vetëm si avokat i kampeve, por edhe si avokat i demokracisë. Fushimet e studentëve pro Palestinës janë protesta jo të dhunshme të vlefshme dhe efektive, të cilat jo vetëm që duhet të mbrohen nga qeveria, por edhe të mbështeten.

Më 17 prill 2024, qindra studentë protestues pushtuan lëndinën jugore të Universitetit të Kolumbisë me kërkesa që universiteti të largohej nga kompanitë me lidhje me Izraelin. Që atëherë, mijëra studentë në të gjithë vendin kanë ngritur mbi 80 kampe, të gjitha duke bërë thirrje për heqjen e fondeve të universitetit nga organizatat që ofrojnë mbështetje financiare për qeverinë izraelite dhe kompanitë izraelite (Banerjee, 2024). Historikisht, uljet dhe pushtimet e ndërtesave të kampusit kanë qenë stili më popullor i protestës; megjithatë, zgjedhja për të mbajtur kampe dërgon një mesazh në vetvete. Siç thuhet nga Sonal Churiwal, studente e dytë në Universitetin e Uashingtonit të St.

“Ne mund të bëjmë një marshim dhe një orë më vonë ai shpërndahet dhe askush nuk është atje…por një kampim tregon se ne kujdesemi dhe jemi të gatshëm të lëvizim gjithë jetën tonë jashtë për një ditë, ose sado gjatë që të mundemi, dhe vërtet të përkushtohemi për këtë , sepse ne e dimë se çdo shqetësim me të cilin po përballemi është vetëm një copëz e asaj që po përballen palestinezët nën pushtim, nën gjenocid”. (Alonso, 2024).

Studentët jo vetëm sakrifikojnë komoditetin dhe komoditetin e tyre, por rrezikojnë gjithashtu sigurinë dhe sigurinë e tyre në të ardhmen, pasi studentët në mbi 20 kampe janë përballur me akuza arrestimi për shkak të 'shkeljes' ose 'përçarjes publike' (Cutler, 2024). Së bashku me rrezikun e arrestimit është rreziku i dëmtimit. Më e rëndësishmja, natën e 30 prillit, dhuna shpërtheu në kampin e UCLA ndërsa grupet pro-izraelite u përpoqën të rrëzonin barrikadat e kampit. Përplasjet që pasuan midis protestuesve, policisë dhe grupeve pro-izraelite çuan në dërgimin e mbi 25 anëtarëve të grupit të kampit në spital për shkak të lëndimeve (Nazzal, 2024). Këto arrestime dhe dhunë në kurriz të protestuesve paqësorë dalin nga mungesa e mbështetjes dhe mbrojtjes nga qeveria amerikane dhe liderët e saj. Në fakt, shumë anëtarë të Kongresit janë shprehur drejtpërdrejt kundër kampeve, duke i quajtur ato 'jo-amerikane', duke rekomanduar Gardën Kombëtare të ndërhyjë dhe duke kërkuar që fondet federale të tërhiqen nga çdo kampus që lejon protestat të vazhdojnë (Parkinson, 2024) . Dënimi i drejtpërdrejtë i kampeve të studentëve nga udhëheqësit kombëtarë ka kufizuar aftësinë e protestuesve për të marrë mbrojtje nga policia dhe ndihmë mjekësore, duke vënë në rrezik mijëra njerëz nga brutaliteti i policisë dhe sulmet e jashtme.

Prandaj, armatizimi i vazhdueshëm i 'antisemitizmit' brenda dialogut politik, i cili dënon kampet e studentëve, çon në një përshkrim të pasaktë të qëllimeve të protestuesve, minon themelin e vërtetë jo të dhunshëm të lëvizjes dhe e vë komunitetin hebre në dëm të mëtejshëm të sulmit. kundër personit dhe identitetit të tyre.

Narrativa aktuale politike gjithashtu mbështet mbulimin e njëanshëm mediatik të natyrës dhe misionit të kampeve. Kryesisht, media dhe politikanët e kanë karakterizuar lëvizjen e kampeve studentore si një fushatë e ndërtuar mbi antisemitizmin që krijon një mjedis të pasigurt për studentët hebrenj në kampuset e kolegjeve. Këto pretendime nuk janë të pabaza, pasi disa protestues kanë shprehur mbështetje të qartë për terrorizmin e Hamasit dhe kanë përdorur retorikë antisemitike kundër studentëve hebrenj (Campus antisemitism, 2024). Në asnjë mënyrë nuk besoj se këto veprime dhe fjalë të dhunshme duhet të anashkalohen. As nuk e mbështes antisemitizmin në asnjë formë, qoftë në lidhje me konfliktin Izrael-Palestinë apo jo. Megjithatë, ka shumë rrezik që të ngatërrohet drejtpërdrejt lëvizja e kampingut studentor me antisemitizmin, pasi kjo minon misionin e vërtetë të protestës, si dhe zhvlerëson përvojën hebraike të antisemitizmit. Fshimet synojnë të ndalojnë financimin e universiteteve amerikane për misionet ushtarake izraelite kundër civilëve palestinezë, për të mos kërcënuar, dëmtuar ose kërkuar zhdukjen e popullsisë hebreje. “Shumë nga grupet studentore pas protestave thanë se individët që bëjnë komente nxitëse [kundër komunitetit hebre] nuk përfaqësojnë grupet e tyre ose vlerat e tyre në lidhje me luftën në Gaza” (Alfonesca, 2024). Për më tepër, hebrenjtë e MIT për armëpushimin kritikuan "administratën e shkollës dhe politikanët" për "bashkëzgjedhjen" e "identitetit të përbashkët" hebre për të heshtur studentët palestinezë, myslimanë, arabë dhe hebrenj" (Alfonesca, 2024). Ata argumentojnë se mbulimi i të gjitha protestave studentore si antisemitike "shërben vetëm për të errësuar rastet reale të antisemitizmit dhe për t'i vënë studentët hebrenj në rrezik edhe më të madh" (Alfonesca, 2024). Prandaj, armatizimi i vazhdueshëm i 'antisemitizmit' brenda dialogut politik, i cili dënon kampet e studentëve, çon në një përshkrim të pasaktë të qëllimeve të protestuesve, minon themelin e vërtetë jo të dhunshëm të lëvizjes dhe e vë komunitetin hebre në dëm të mëtejshëm të sulmit. kundër personit dhe identitetit të tyre.

Meqenëse protestat e studentëve ndjekin një kornizë legjitime të metodave jo të dhunshme brenda sjelljes dhe organizimit të tyre, unë shikoj të ridrejtoj narrativën aktuale që rrethon kampet universitare larg një historie urrejtjeje dhe dhunës dhe drejt një proteste të vërtetë paqësore për një kauzë të drejtë. Në punën e tij, Politika e Veprimit Jo të Dhunshëm, Gene Sharp hulumtoi dhe katalogoi '198 metoda të veprimit jo të dhunshëm'. Duke filluar nga deklaratat formale dhe ndërhyrja fizike te drama dhe muzika, Sharp përshkruan një përzgjedhje të kujdesshme të qasjeve jo të dhunshme për sigurimin e të drejtave demokratike dhe drejtësisë për lëvizjet e drejtësisë sociale (198 metoda). Brenda disa javëve të fundit, kampet e studentëve pro-palestinez kanë përdorur një pjesë të vogël të këtyre metodave. Më së shumti, nëpërmjet një pushtimi jo të dhunshëm të hapësirës, ​​por edhe përmes ftesës së folësve politikë, pritjes së grupeve të vallëzimit vendas dhe drejtimit të fondeve të universitetit drejt tregjeve alternative, ndër shumë qasje të tjera ndaj aktivizmit paqësor. Çdo kamp ka grupin e vet të vlerave dhe rregulloreve për të siguruar që një përkushtim ndaj jodhunës mbahet dhe zbatohet. Në kampin e Universitetit George Washington, një tabelë e bardhë me 'Udhëzimet e Komunitetit' përshëndet protestuesit dhe vizitorët, duke përshkruar rregullat e 'mirësisë dhe durimit', 'respektit dhe disiplinës' dhe 'optimizmit revolucionar'. Hapësira është e strukturës, transparencës, pranimit dhe diversitetit, të cilën media dhe politikanët e anashkalojnë brenda karakterizimeve dhe kritikave të lëvizjes.

Çdo kamp ka grupin e vet të vlerave dhe rregulloreve për të siguruar që një përkushtim ndaj jodhunës të mbahet dhe të zbatohet…Hapësira është një hapësirë ​​e strukturës, transparencës, pranimit dhe diversitetit, të cilat media dhe politikanët e anashkalojnë brenda karakterizimeve dhe kritikave të tyre ndaj lëvizjes.

Fushimet e studentëve janë gjithashtu në përputhje të plotë me vlerat dhe udhëzimet e edukimit për paqen. Edukimi për paqen synon të promovojë një kulturë paqeje përmes të kuptuarit transformues dhe qasjeve ndaj konfliktit:

“Edukimi për paqen së pari do t'i ftonte të rinjtë ose nxënësit e rritur që të jenë të vetëdijshëm dhe të kuptojnë pasojat dhe rrënjët e një konflikti të veçantë dhe cilat mund të jenë alternativat e mundshme… edukimi për paqen nxjerr alternativa të mirëmenduara prej tyre për të punuar për konfliktin. zgjidhja dhe transformimi përmes mënyrave jo të dhunshme” (Navarro-Castro, 2008, f. 26).

Ata që marrin pjesë në kampet studentore janë zhytur shumë në historinë dhe nuancat e dinamikës politike midis Palestinës dhe Izraelit. Ata e kuptojnë se dhuna e muajve të fundit është rezultat i dekadave të shtypjes dhe aparteidit, në krahasim me një konflikt që filloi më 7 tetor 2023. Këta studentë vijnë në universitete me një zgjidhje specifike, jo të dhunshme për të devijuar fondet larg Ushtria izraelite dhe larg kompleksit të përgjithshëm ushtarako-industrial të Shteteve të Bashkuara. Kërkesat e tyre synojnë t'i jepet fund dhunës dhe metodat e tyre pasqyrojnë të njëjtin synim. Përkushtimi i studentëve për kauzën e tyre përmes protestës paqësore është një angazhim i vërtetë ndaj aktivizmit përmes një thjerrëze edukimi për paqen. Prandaj, që qeveria të dënojë sjelljen e tyre do të thotë të mbajë një qëndrim kundër protestës paqësore, vizionare, që është një qëndrim më i madh kundër promovimit të një kulture paqeje.

Në vitin 1999, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi "Deklaratën dhe Programin e Veprimit për Kulturën e Paqes" (Kombet e Bashkuara). Nëpërmjet deklaratës, UNESCO e përkufizon kulturën e paqes si "një grup vlerash, qëndrimesh, mënyrash sjelljeje dhe mënyrash jetese që refuzojnë dhunën dhe parandalojnë konfliktet duke trajtuar shkaqet e tyre rrënjësore për të zgjidhur problemet përmes dialogut dhe negociatave midis individëve, grupeve. dhe kombeve" (OKB). Nëpërmjet angazhimit të tyre paqësor për t'u angazhuar në dialog me drejtuesit e universiteteve, kampet e studentëve mbështesin një kulturë paqeje brenda 'vlerave, qëndrimeve dhe mënyrave të tyre të sjelljes'. Veprimet e protestuesve - duke çuar marshime drejt qendrave diplomatike, duke ftuar folësit për të diskutuar historinë e rajonit palestinez dhe duke pritur projekte krijuese për të ruajtur artin dhe kulturën palestineze - përputhen me promovimin e ndryshimeve jo të dhunshme të përshkruara në kornizat e paqes kulturore të UNESCO-s.

Si një anëtar i shquar i OKB-së, Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbajnë përgjegjësi si ndaj komunitetit ndërkombëtar ashtu edhe ndaj popullit amerikan për të mbështetur dhe miratuar rezolutat e OKB-së. Duke kritikuar dhe sulmuar kampet, politikanët amerikanë shkelin drejtpërdrejt rezolutën e vitit 1999 e cila bën thirrje për "respektimin e të gjitha të drejtave të njeriut dhe lirive themelore" (Kombet e Bashkuara). Deklarata vendos gjithashtu "theks të veçantë në parimet dhe praktikat demokratike në të gjitha nivelet e arsimit formal, informal dhe joformal", duke theksuar studentë rol jetik në shfrytëzimin e procesit demokratik për të krijuar ndryshime dhe për të promovuar paqen (Kombet e Bashkuara). Të qëndrosh kundër studentëve do të thotë të qëndrosh kundër lirive themelore dhe parimeve demokratike. Ndërsa si, të qëndrosh pranë kampeve do të thotë të mbështesësh idealet e përshkruara nga "Deklarata dhe Programi i Veprimit për Kulturën e Paqes" në promovimin e një mendësie kolektive që refuzon dhunën dhe nxit dialogun civil.

Si qytetar i këtij vendi dhe anëtar i procesit demokratik, besimin dhe zërin tim e kam vënë në duart e përfaqësuesve të mi. Kërkoj që ata që u janë dhënë pozita pushteti të përdorin platformat e tyre për të mbrojtur të drejtat dhe jetesën e jo vetëm të amerikanëve të mi, por edhe të qenieve të mia njerëzore. Unë qëndroj prapa popullit amerikan në vazhdimin e përdorimit të zërit, fuqisë dhe pranisë sonë për të folur kundër gjenocidit të popullit palestinez dhe u kërkoj udhëheqësve amerikanë të na dëgjojnë.

Fushimet e studentëve nuk janë vende urrejtjeje, ato janë vende dashurie ku triumfon jodhuna. Këta studentë aktivistë nuk janë joamerikanë, sepse protesta ndaj padrejtësisë përmes lirisë së fjalës të dhënë nga Amendamenti i Parë është gjëja më amerikane që mund të bëhet. Prandaj, nëse qeveria amerikane është vërtet e përkushtuar ndaj demokracisë dhe paqes, udhëheqësit tanë kanë përgjegjësi jo vetëm të mbrojnë, por edhe të mbështesin kampet e studentëve pro-palestinez.

* Vendimi im për të botuar këtë pjesë në mënyrë anonime shkaktoi shumë konflikte të brendshme dhe reflektim. Anonimiteti im nuk vjen nga mungesa e besimit në argumentin tim, as nuk miraton mungesën e vullnetit për t'u lidhur me këtë kauzë. Në vend të kësaj, unë u ndikua nga veprimet e fundit të qeverisë që kriminalizojnë pikëpamjet pro-palestineze, si dhe nga pasojat e mundshme të legjislacionit të ardhshëm mbi dialogun anti-izraelit. Ndihem shumë i zhgënjyer me mjedisin tonë aktual politik, i cili dekurajon fjalën e lirë që rrethon gjenocidin palestinez. Në të ardhmen, unë pres të vazhdoj të mbrojë drejtësinë sociale dhe të ndikoj në veprimet e qeverisë për të mbrojtur të drejtat e njeriut. Megjithatë, këtë mision nuk mund ta kryej nëse më ndalohet hyrja në sferën politike për shkak të qëndrimit tim ndaj kampeve studentore. Prandaj, anonimiteti im pasqyron një angazhim për aktivizmin e ardhshëm dhe një shpresë për të fituar një platformë për të promovuar më tej demokracinë dhe paqen.

Referencat

 • 198 metoda të veprimit jo të dhunshëm. AEI/ Fuqizimi i Njerëzimit. (nd). https://www.aeinstein.org/198-methods-of-nonviolent-action
 • Alfonesca, K. (2024, 26 prill). Studentët protestues denoncojnë antisemitizmin mes kritikave për fushimet pro-palestineze në kampuset e kolegjeve. ABC News.
 • Alonso, J. (2024, 24 prill). Studentët ngrihen në kampe nga bregu në bregdet. Brenda Edit të Lartë | Lajme, Ngjarje dhe Punë të Arsimit të Lartë.
 • Banerjee, I. (2024, 2 maj). Afati kohor: "Bashkimi i Solidaritetit të Gazës". Spektator i përditshëm i Kolumbisë.
 • Antisemitizmi i kampusit rritet mes kampeve dhe protestave të ngjashme në Kolumbia dhe kolegje të tjera amerikane. (2024, 22 prill). Ligji Anti-Defamation.
 • Cutler, S. (2024, 1 maj) Si janë përgjigjur kolegjet ndaj kampeve të studentëve. Kronika e Arsimit të Lartë.
 • Navarro-Castro, L., & Nario-Galace, J. (2008). Edukimi për paqen një rrugë drejt një kulture paqeje. Qendra për Edukimin për Paqe, Kolegji Miriam.
 • Nazzal, S. (2024, 1 maj). Pas një nate të dhunshme në UCLA, orët e mësimit u anuluan, presidenti i UC nis hetimin në përgjigje. Los Angeles Times.
 • Parkinson, J. (2024, 30 prill). Kryetari Johnson, republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve rrisin kritikat për protestat e kolegjit "jashtë kontrollit". ABC News.
 • Dita Ndërkombëtare e Paqes e OKB-së. Dita Ndërkombëtare e Paqes. (nd). https://internationaldayofpeace.org/culture-of-peace/#:~:text=As%20defined%20by%20t he%20United,founding%20over%2060%20years%20ago%2C
 • Kombet e Bashkuara. (nd) Deklarata dhe programi i veprimit mbi një kulturë paqeje. Kombet e Bashkuara. https://digitallibrary.un.org/record/285677?ln=en&v=pdf
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top