Edukimi i paqes për qytetarinë: një perspektivë për Evropën Lindore

(Raportuar nga: Pravdoshukach, 5 shtator 2021.)

Nga Yurii Sheliazhenko

Evropa Lindore në shekujt 20-21 vuajti shumë nga dhuna politike dhe konfliktet e armatosura. Timeshtë koha për të mësuar se si të jetojmë së bashku në paqe dhe në kërkim të lumturisë.

Qasja tradicionale për të përgatitur të rinjtë për pjesëmarrje në jetën politike të të rriturve në vendet e Partneritetit Lindor dhe Rusisë ishte, dhe ende është, një edukim i ashtuquajtur patriotik ushtarak. Në Bashkimin Sovjetik, qytetari ideal u pa si rekrut ushtarak besnik që iu bindej komandantëve pa pyetje.

Në këtë paradigmë, disiplina ushtarake ishte një model për jetën civile duke përjashtuar mospajtimin nga sfera politike. Sigurisht, çdo lloj kundërshtimi i ndërgjegjes për shërbimin ushtarak, të tillë si ndjekësit e "apostullit të jo -dhunës" Leo Tolstoy dhe protestantët popullorë, u shtypën gjatë fushatave kundër "sekteve" dhe "kozmopolitizmit".

Kombet post-sovjetike e trashëguan këtë paradigmë dhe ende priren të edukojnë ushtarë mjaft të bindur sesa votues përgjegjës. Raportet vjetore të Byrosë Evropiane për kundërshtimin e ndërgjegjes (EBCO) tregojnë se rekrutët në rajon kanë pak ose aspak mundësi për të njohur ligjërisht denoncimin e tyre të luftës dhe refuzimin për të vrarë.

Siç informon Deutsche Welle, në vitin 2017 në konferencën ndërkombëtare në Berlin ekspertët diskutuan rreziqet e edukimit patriotik ushtarak post-sovjetik, i cili promovon autoritarizmin në Rusi dhe politikat e ekstremit të djathtë në Ukrainë. Ekspertët sugjeruan që të dyja vendet kanë nevojë për një edukim demokratik modern për shtetësinë.

Edhe më herët, në vitin 2015, Zyra Federale e Jashtme e Gjermanisë dhe Agjencia Federale për Edukimin Qytetar mbështetën Rrjetin e Evropës Lindore për Edukimin Qytetar (EENCE), një rrjet organizatash dhe ekspertësh që synojnë zhvillimin e edukimit të qytetarisë në rajonin e Evropës Lindore, përfshirë Armeninë, Azerbajxhanin, Bjellorusinë, Gjeorgjinë, Moldavinë, Rusinë dhe Ukrainën. Pjesëmarrësit e rrjetit nënshkruajnë një memorandum, i cili shpreh një përkushtim të guximshëm ndaj ideve të demokracisë, paqes dhe zhvillimit të qëndrueshëm.

Ideja e parandalimit të luftës nga një edukim qytetar për kulturën e paqes mund të gjurmohet në veprat e John Dewey dhe Maria Montessori. U tha shkëlqyeshëm në Kushtetutën e UNESCO -s dhe u përsërit në Deklaratën e vitit 2016 mbi të Drejtën e Paqes të miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara: "meqenëse luftërat fillojnë në mendjet e njerëzve, është në mendjet e qenieve njerëzore që mbrojtja paqja duhet të ndërtohet. "

Impulsi moral botëror për të edukuar për paqen ishte aq i fuqishëm saqë as standardet e edukimit patriotik nuk ishin në gjendje të parandalonin disa edukatorë entuziastë të paqes në Bashkimin Sovjetik dhe vendet post-sovjetike të mësonin brezin e ardhshëm se të gjithë njerëzit janë vëllezër dhe motra dhe duhet të jetojnë në paqe Me

Pa mësuar bazat e jo-dhunës, popujt e Evropës Lindore ndoshta do të mund të derdhnin më shumë gjak gjatë shpërbërjes së perandorisë komuniste, konflikteve të radhës politike dhe socio-ekonomike. Në vend të kësaj, Ukraina dhe Bjellorusia braktisën armët bërthamore dhe Rusia shkatërroi 2 692 armë bërthamore me rreze të mesme veprimi. Gjithashtu, të gjitha vendet e Evropës Lindore përveç Azerbajxhanit prezantuan shërbimin civil civil alternativ për disa kundërshtues të ndërgjegjes të shërbimit ushtarak, i cili në praktikë është vështirë i arritshëm dhe ndëshkues në natyrë, por ende është duke përparuar në krahasim me mosnjohjen totale sovjetike të të drejtave të kundërshtuesve të ndërgjegjes.

Ne kemi bërë ca përparime me edukimin e paqes në Evropën Lindore, ne kemi të drejtë të festojmë arritjet dhe ka dhjetëra e qindra lajme në rajonin tonë çdo vit në lidhje me festimet e Ditës Ndërkombëtare të Paqes 21 Shtator në shkolla dhe universitete. Sidoqoftë, ne mund dhe duhet të bëjmë më shumë.

Zakonisht, edukimi për paqen nuk përfshihet në mënyrë eksplicite në kurrikulën shkollore, por elementët e tij mund të zbatohen në disa kurse të arsimit formal, si bazat e shkencave shoqërore dhe humane. Merrni, për shembull, historinë botërore: si mund ta mësoj atë pa përmendur lëvizjet e paqes në shekujt 19-20 dhe misionin e Kombeve të Bashkuara për të vendosur paqen në Tokë? HG Wells shkroi në "Përmbledhja e Historisë": "Një ndjenjë e historisë si aventura e përbashkët e të gjithë njerëzimit është po aq e nevojshme për paqen brenda sa është për paqen midis kombeve."

Caroline Brooks dhe Basma Hajir, autorë të raportit 2020 "Edukimi për paqen në shkollat ​​formale: pse është i rëndësishëm dhe si mund të bëhet?", Shpjegojnë se edukimi i paqes kërkon t'i pajisë studentët me kapacitetin për të parandaluar dhe zgjidhur konfliktet duke trajtuar problemet e tyre shkaqet rrënjësore, pa iu drejtuar dhunës, përmes dialogut dhe negociatave, dhe u mundësojnë të rinjve të bëhen qytetarë të përgjegjshëm, të hapur ndaj dallimeve dhe respektuese për kulturat e tjera. Edukimi për paqen përfshin gjithashtu tema dhe çështje të qytetarisë globale, drejtësisë sociale dhe mjedisore.

Në klasat, në kampet verore dhe në çdo hapësirë ​​tjetër të përshtatshme, duke diskutuar të drejtat e njeriut ose qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm, duke trajnuar ndërmjetësimin e bashkëmoshatarëve dhe aftësi të tjera të buta të jetës së civilizuar shoqërore, ne edukojmë për paqen brezin e ardhshëm të qytetarëve të Evropës dhe njerëzve të Toka, planeti amë i të gjithë njerëzve. Edukimi i paqes jep më shumë se shpresë, në të vërtetë, ai jep një vizion që fëmijët tanë dhe fëmijët e fëmijëve tanë mund të parandalojnë frikën dhe dhimbjet e sotme duke përdorur dhe zhvilluar nesër më të mirën e njohurive dhe praktikave tona të paqes krijuese dhe demokratike për të qenë njerëz vërtet të lumtur.

Yurii Sheliazhenko është sekretar ekzekutiv i Lëvizjes Pacifiste të Ukrainës, anëtar i Bordit të Byrosë Evropiane për kundërshtimin e ndërgjegjes, anëtar i Bordit të World BEYOND War. Ai mori një diplomë Master të Ndërmjetësimit dhe Menaxhimit të Konflikteve në vitin 2021 dhe një diplomë Master të Drejtësisë në 2016 në Universitetin KROK, dhe një diplomë Bachelor në Matematikë në 2004 në Universitetin Kombëtar Taras Shevchenko të Kievit. Përveç pjesëmarrjes në lëvizjen e paqes, ai është gazetar, bloger, mbrojtës i të drejtave të njeriut dhe studiues ligjor, autor i dhjetëra botimeve akademike dhe ligjërues mbi teorinë dhe historinë juridike.

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...