Edukimi për paqen: Një vit në rishikim dhe reflektim (2021)

Të nderuar anëtarë, miq dhe mbështetës të Fushatës Globale për Edukimin për Paqe,

Faleminderit që jeni pranë nesh në vitin 2021. Nuk ka qenë një vit i lehtë për asnjërin prej nesh. Të qenit në komunitet me rrjetin tonë global të edukatorëve të paqes e ka bërë pak më të lehtë navigimin e krizave të shumta dhe traumave të vazhdueshme të përkeqësuara nga pandemia. Ne jemi mirënjohës që kemi pasur disa mundësi për të ndarë, lidhur, mësuar, rritur dhe shëruar së bashku. Dhe, rastësisht, gjatë rrugës kemi arritur gjithashtu shumë! Vështrimi prapa dhe reflektimi mbi arritjet e vitit 2021 më jep shpresë të madhe për të ditur se ne, së bashku, mund të ngrihemi për t'u përballur me kërcënimet ndaj paqes dhe për të ndërtuar një botë më paqësore së bashku përmes arsimit.

Më poshtë është një raport i shkurtër i disa prej përpjekjeve tona kolektive për të avancuar edukimin për paqen, si dhe një përmbledhje e disa prej aktiviteteve të rëndësishme që Fushata Globale për Edukimin e Paqes kreu ose kontribuoi në 2021.

-Tony Jenkins, PhD
Koordinator, Fushata Globale për Edukimin për Paqen

Statistikat e shpejta: Pjesëmarrja dhe angazhimi në rritje

Komuniteti GCPE është bërë më i madh dhe më i fortë në 2021.  Gati 200,000 njerëz, nga çdo vend i botës, vizituan faqen e internetit të Fushatës Globale për Edukimin për Paqe (GCPE) këtë vit.  Ky është gati dyfishi i numrit të vizitorëve nga viti 2020. Mijëra të tjerë ndërveprojnë me GCPE nëpërmjet mediave sociale dhe platformave të tjera. Ne gjithashtu dërgoi më shumë se 184,945 email gjatë 12 muajve të fundit! Për më tepër, GCPE postoi rreth 200 artikuj lajme, kërkime, analiza dhe ngjarje të lidhura me edukimin për paqen nga afërsisht 50 vende në vitin 2021. (Nëse lajmet nga vendi juaj nuk përfshihen, ne gjithmonë mirëpresim paraqitjet përmes portalit tonë online.) Anëtarët tanë të koalicionit organizativ dhe institucional tani numërojnë 270, një rritje e konsiderueshme nga viti 2021 (nëse organizata juaj nuk është tashmë anëtare, ju lutem konsideroni të bashkoheni këtu).

Përparimet e politikave dhe legjislative

Në nëntor, Konferenca e Përgjithshme e UNESCO-s miratoi zyrtarisht një propozim për rishikojnë 1974 Rekomandim në lidhje me Arsimin për Mirëkuptim Ndërkombëtar, Bashkëpunim dhe Paqe dhe Edukim në lidhje me të Drejtat e Njeriut dhe Liritë Themelore (i referuar si Rekomandimi i vitit 1974). Rekomandimi është një mjet i rëndësishëm për monitorimin e progresit të Agjendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm. Rekomandimi i rishikuar do të pasqyrojë kuptimet e evoluara të arsimit, si dhe do të adresojë kërcënimet e reja ndaj paqes, drejt ofrimit të standardeve ndërkombëtare për promovimin e paqes përmes arsimit. Tony Jenkins, Koordinator i GCPE, po mbështet procesin e rishikimit duke kontribuar në zhvillimin e një shënimi teknik që do të përdoret si bazë e konsultimeve me ekspertët dhe përfaqësuesin e shtetit anëtars.  Mësoni më shumë rreth kësaj përpjekjeje të rëndësishme këtu.

Në zemër të Fushatës Globale është misioni ynë për të ndërtuar ndërgjegjësimin publik dhe mbështetjen politike për futjen e edukimit për paqen në të gjitha sferat e arsimit, duke përfshirë arsimin joformal, në të gjitha shkollat ​​në mbarë botën. Në vitin 2021 kemi qenë dëshmitarë të disa përpjekje të rëndësishme të politikave në nivel vendi për të forcuar, mbështetur dhe institutuar edukimin për paqen në shkolla, duke përfshirë përpjekjet në Etiopi, Malawi, Filipinet, Spanjë, Sudani i Jugutdhe uganda. Përveç kësaj, në gusht, Sindikata e Mësuesve të Japonisë (JTU), Komiteti Kombëtar i Kinës i Sindikatës së Punëtorëve Arsimor, Shkencor, Kulturor, Shëndetësor dhe Sportiv dhe Sindikata Koreane e Mësuesve dhe Punëtorëve të Arsimit (KTU) ranë dakord mbi rëndësinë e edukimit për paqen si jetik për mirëkuptimin dhe bashkëpunimin ndërkombëtar në një rajon me tensione në rritje.

Janë zhvilluar burime të reja për edukimin për paqen

Shtëpia e pastrimit të njohurive globale për edukimin për paqen.  I lançuar në fillim të vitit 2021, Clearinghouse është një bazë të dhënash e kërkueshme (me më shumë se 2000 hyrje) të kurrikulave, lajmeve, kërkimeve, raporteve dhe analizave të edukimit për paqen nga e gjithë bota e kuruar nga GCPE. Ky po bëhet shpejt një burim i shkëlqyeshëm për njohuri në edukimin e paqes.

Hartimi i Edukimit të Paqes. Një iniciativë kërkimore globale e GCPE e kryer në partneritet me disa organizata udhëheqëse të angazhuara në kërkimin dhe praktikën e edukimit për paqen, ky burim dinamik online ofron dokumentacion dhe analizë në nivel vendi të përpjekjeve për edukimin për paqen në mbarë botën. Projekti u lançua me një forum virtual më 9 tetor, duke shfaqur një dialog midis Tony Jenkins, Koordinator i Fushatës Globale dhe Cecilia Barbieri, Shefe e Seksionit të UNESCO-s të Qytetarisë Globale dhe Edukimit për Paqe (mund të shikoni një video nga forumi këtu). Përveç krijimit të një mjeti të ri kërkimor, projekti ka ndihmuar në krijimin e një koalicioni të ri kërkimor jetik.

Njerëzit e Edukimit për Paqen. Një projekt i përbashkët i Shoqatës për Dialogun Historik dhe Kërkimin (AHDR) dhe Institutin Ndërkombëtar për Edukimin për Paqe (IIPE), me mbështetjen e Fushatës Globale, People of Peace Education është një botim dhe faqe interneti që e ngre punën e edukimit për paqen në publiku i gjerë duke ofruar pamje të shkurtër të jetës dhe punës së edukatorëve të paqes nga e gjithë bota. I modeluar sipas projektit të njohur gjerësisht Humans of New York, projekti përmban profile që eksplorojnë motivimet, sfidat, sukseset dhe njohuritë e edukatorëve të paqes që punojnë në kontekste të ndryshme.

Lidhjet Corona: Mësoni për një Botë të RinovuarQë nga fillimi i pandemisë, Fushata Globale ka kërkuar t'i qaset krizës si një mundësi për të eksploruar forma të reja të të mësuarit dhe për të nxjerrë vizione dhe plane për një botë të preferuar. Me këtë vizion në mendje, ne kemi kuruar një seri prej më shumë se 40 artikujsh, kryesisht origjinalë që ofrojnë analiza dhe mësime në mbështetje të përgjigjeve transformuese ndaj padrejtësive të zbuluara nga pandemia, si dhe gamën e plotë të kërcënimeve për planetin tonë.

Ne kujtim

Komuniteti ynë global humbi disa edukatorë, aktivistë dhe avokatë pionierë në vitin 2021, mes tyre: Abdul Aziz tha (SHBA/Siri), Fr. Eliseo Mercado Jr (Mindanao, Filipine), Shulamith Koenig (SHBA), Phyllis Kotite (Liban/SHBA/Francë); kambanat (USA), dhe Olga Vorkunova (Rusi).

Pikat kryesore mujore

Më poshtë janë disa nga aktivitetet dhe përpjekjet kryesore të GCPE dhe komunitetit të saj të partnerëve në 2021.

Janar

Në janar, Tony Jenkins, Koordinator i GCPE, mori pjesë në webinarin "Edukimi për paqen në shkollat ​​zyrtare: Pse është i rëndësishëm dhe si mund të bëhet?Organizuar nga International Alert, British Council dhe Grupi i Kërkimeve të Paqes dhe Arsimit të Kembrixhit, ngjarja eksploroi gjetjet e një raporti të ri kërkimor me të njëjtin emër. Raporti diskuton se si duket edukimi i paqes në shkolla, ndikimi i tij i mundshëm dhe si mund të realizohet në praktikë. Raporti dhe regjistrimi i ngjarjes janë në dispozicion këtu.

Shkurt

Fushata Globale u nominua për Çmimin Nobel të Paqes 2021.  Nominimi e njohu fushatën si "projektin më dinamik, më me ndikim dhe më të gjerë në botë në edukimin e paqes, sine qua non për çarmatimin dhe heqjen e luftës". GCPE u njoh bashkërisht nga tre nominues: E nderuara Marilou McPhedran, Senator, Kanada; Prof. Anita Yudkin, Universiteti i Porto Rikos; dhe Prof. Kozue Akibayashi, Universiteti Doshisha, Japoni. Ndërsa nuk e fituam çmimin, ne e shohim nominimin si një fener shprese, duke ofruar mirënjohje për përpjekjet e palodhura dhe të guximshme të anëtarëve të fushatës në mbarë botën, të cilët ndjekin punën shpesh të padukshme, transformuese të edukimit për paqe.

Një rrugë për ndërtimin e paqes përmes edukimit për paqen në Afganistan. Tony Jenkins, Koordinatori i GCPE, moderoi këtë ngjarje speciale të organizuar nga programi MA në Zgjidhjen e Konflikteve të Universitetit Georgetown. Paneli u fokusua në përpjekjet për ndërtimin e paqes që kanë ndodhur që nga krijimi i Republikës Islamike në 2001 përmes edukimit për paqen në format e sistemit formal të arsimit, teknologjisë dhe artit. Një regjistrim i webinarit është i disponueshëm këtu.

Dialog me Dr. Betty Reardon mbi Edukimin për Paqen të organizuar nga UNESCO APCEIU. Qendra Azia-Paqësore e Arsimit për Mirëkuptim Ndërkombëtar (APCEIU), në partneritet me Shoqërinë Koreane të Arsimit për Mirëkuptim Ndërkombëtar (KOSEIU), priti një Dialog me bashkëthemeluesen e GCPE Dr. Betty Reardon më 26 shkurt. Forumi u mbajt në me rastin e botimit të versionit korean të librit të Dr. Reardon, Edukim Gjithëpërfshirës për Paqen. Një përmbledhje dhe video e ngjarjes mund të gjenden këtu.

prill

Në prill 2021, GCPE kreu një anketë të fokusuar tek të rinjtë për të kuptuar më mirë ndërgjegjësimin dhe interesin për edukimin për paqen dhe drejtësinë sociale mes të rinjve të shkollës së mesme dhe të universitetit. Sondazhi u krye nga Ekipi Rinor i GCPE, i përbërë kryesisht nga studentë në Programin e Studimeve për Drejtësi dhe Paqe në Universitetin Georgetown. Një raport që analizon gjetjet e sondazhit do të publikohet në fillim të vitit 2022. GCPE synon të përdorë rezultatet e këtij sondazhi për të ndihmuar në formimin e programimit të ardhshëm të orientuar nga të rinjtë, zhvillimin e burimeve dhe krijimin e mundshëm të një rrjeti rinor. Raporti synon gjithashtu të mbështesë edukatorët dhe organizatorët në përpjekjet e tyre të programimit për të rinjtë.

Maj

Kur u njoftua tërheqja e trupave amerikane nga Afganistani, GCPE u ngrit për të mbështetur një vazhdimësi përpjekje globale për të garantuar sigurinë njerëzore të grave afgane, një nga popullsitë më të cenueshme të ndikuar nga tërheqja. Duke përdorur Rezolutën 1325 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për Gratë, Paqen dhe Sigurinë si një mjet dhe normë të së drejtës ndërkombëtare, një koalicion global filloi të lobonte zyrtarët e SHBA dhe Këshillin e Sigurimit të OKB-së për të ndihmuar në vendosjen e një armëpushimi dhe për të vendosur paqeruajtës për të mbrojtur gratë. GCPE promovoi një sërë peticionesh për të mbështetur këtë përpjekje dhe vazhdon të inkurajojë solidaritetin me gratë dhe edukatoret afgane të prekura nga boshllëku i sigurisë.  Mësoni më shumë rreth përpjekjeve të solidaritetit afgan këtu.

Gjithashtu në maj, GCPE mori pjesë në një konferencë të organizuar nga Këshilli Quaker për Çështjet Evropiane (QCEA) dhe Quakers në Britani me temën "Mundësitë e Edukimit për Paqen: Dëshmi dhe Mundësi.” Konferenca e ndërtuar mbi “Edukimi për Paqen: Hartimi i çështjes”, një raport i publikuar në 2020 nga QCEA. Organizatorët prodhuan një seri prej tre videosh për të mbështetur konferencën (1. Bërja e çështjes për Edukimin për Paqe, 2. Çfarë duhet bërë për ta bërë Edukimin për Paqe një prioritet? 3. Çfarë është Edukimi për Paqe?).  Këtu mund t'i shikoni këto video të shkëlqyera.

Korrik

Në korrik, GCPE bashkëpunoi me Institutin Ndërkombëtar për Edukimin për Paqe (iniciativa e tij simotra) në organizimin e ngjarjes së të mësuarit virtual  "IIPE Mexico PrepCom - Gërshetim së bashku Mësimi paqësor ndërkulturor në një epokë Pandemike.” Ngjarja eksploroi sfidat e shumta të përjetuara nga edukatorët e paqes gjatë pandemisë dhe mënyrën se si ne jemi përgjigjur si personalisht ashtu edhe profesionalisht. Sesioni ftoi gjithashtu eksplorimin se si mund të ndërtojmë komunitete të kujdesit dhe solidaritetit të nevojshëm për shërimin nga traumat e shumta të shkaktuara nga COVID-19. Ngjarja u zhvillua në përgatitje për IIPE Mexico (Instituti Ndërkombëtar për Edukimin e Paqes që do të zhvillohet në Meksikë në verën e vitit 2022 - fillimisht i planifikuar për vitin 2021, por u shty për shkak të pandemisë).  Mësoni më shumë rreth IIPE Mexico këtu, ku mund të shikoni edhe një video të shkurtër përmbledhëse nga ngjarja virtuale.

GCPE gjithashtu filloi një partneritet të ri me Qendrën për Edukimin e Paqes Manipur (Indi) për të krijuar një fushatë për të mbillni më shumë se 10,000 pemë moringa në Azinë Juglindore dhe përhapni një vizion të edukimit për paqen. Leban Serto, thirrësi i fushatës, ka qenë anëtar i GCPE që kur u lançua në 1999. Ai ia kushtoi përpjekjet GCPE. Duke pasur parasysh suksesin e kësaj përpjekjeje fillestare, një fushatë vijuese u nis në tetor për të mbjellë pemë Moringa dhe për të promovuar ndërgjegjësimin për edukimin e paqes në Afrikë.  Fushata e Shkëlqimit të Afrikës, i koordinuar nga Mariana Price, përfshin plane për mbështetjen e zhvillimit të Qendrave të Edukimit për Paqen në çdo vend të Afrikës.

Korriku ishte një muaj i ngarkuar. Partnerët tanë në Nigeri, Qendra për Transformimin Social dhe Zhvillimin Njerëzor (CHDST) në bashkëpunim me Rrjeti i Nigerisë dhe Fushata për Edukimin e Paqes, vendosën plane për të organizuar të parën Ngjarja e Pavarur Talking Across Generations on Education (iTAGe) në Afrikë. Fokusi në dialogun e tyre, i cili u zhvillua në shtator, ishte "Thellimi i kulturës së paqes dhe demokracisë përmes arsimit". Partnerët tanë në Kolumbi, Fundación Escuelas de Paz, organizuan gjithashtu një ngjarje iTAGe të fokusuar në roli i arsimit në promovimin e pjesëmarrjes së të rinjve dhe një kulturë paqeje në Kolumbi, si dhe zbatimin e Rezolutës 2250 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për Rininë, Paqen dhe Sigurinë. Iniciativa Talking Across Generations on Education (TAGe) është një përpjekje e Institutit të Arsimit të UNESCO-s Mahatma Gandhi për Paqe dhe Zhvillim të Qëndrueshëm (MGIEP).

Shtator

Në shtator, GCPE mori pjesë në Konferencën Virtuale të Ditës së Edukimit për Paqe. Një nga qëllimet e konferencës ishte për të vendosur një Ditë të Kombeve të Bashkuara për Edukimin për Paqe.

Tetor

Në tetor, GCPE mori pjesë në Kongresi i 2-të Botëror i Paqes i Byrosë Ndërkombëtare të Paqes. GCPE mbështeti programimin e lidhur me edukimin për paqen dhe mori pjesë në një sesion paneli për edukimin për paqen. Mund të shikoni Prezantimi i regjistruar i Koordinatorit të GCPE Tony Jenkins këtu.

Nëntor

Në nëntor publikuam edicionin 2021 të veprës kryesore të bashkëthemelueses së GCPE, Betty Reardon Edukimi Gjithëpërfshirës për Paqe: Edukimi për Përgjegjësi Globale (Edicioni 2021). Libri është botuar nga Press Knowledge Press, një përpjekje e re botuese e GCPE dhe Institutit Ndërkombëtar për Edukimin për Paqe (IIPE). Të gjitha të ardhurat neto nga Peace Knowledge Press përfitojnë nga IIPE dhe GCPE.

GCPE gjithashtu mori pjesë në një panel të posaçëm të panelit virtual të nëntorit duke eksploruar "Njohuri për një botë komplekse: Rimendimi i roleve të kërkimit për paqen dhe edukimit për paqen". Organizuar nga Fondacioni Berghof dhe Instituti për Kërkimin e Paqes dhe Politikën e Sigurisë në Universitetin e Hamburgut (IFSH), ngjarja mblodhi së bashku ekspertë të edukimit për paqe dhe studiues të paqes për të dialoguar se si të dyja disiplinat mund të gjejnë mënyra të përbashkëta për të përballuar 21st sfidat e shekullit. Një video e panelit mund të gjendet këtu.

 

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...