Letër e hapur për Anthony Blinken duke bërë thirrje për një proces të drejtë dhe efikas të vizave për akademikët afganë në rrezik

Prezantimi

Që nga nisja përfundimtare e avionëve që transportonin shtetas amerikanë dhe aleatë afganë nga Kabuli gushtin e kaluar, grupe të shumta dhe qytetarë individualë amerikanë kanë vazhduar luftën për të evakuuar të gjithë aleatët në rrezik të mbetur pas. Disa morën vende pune për studiues dhe studentë në universitetet amerikane. Megjithatë, shumë studiues ende presin vizat e SHBA-së që u nevojiten për të marrë këto emërime.

Letra e postuar këtu është një apel i akademikëve amerikanë drejtuar Sekretarit të Shtetit për të ndërmarrë veprime për të hequr pengesat që qëndrojnë në rrugën e një procesi efikas dhe të barabartë të vizave. Ai po dërgohet sot me listën e nënshkruesve të deritanishëm. Më shumë pritet të miratojnë ankesën e cila do të dërgohet sërish në të ardhmen e afërt. Kopjet po i dërgohen agjencive përkatëse qeveritare dhe arsimore. Lexuesit janë të lutur të qarkullojnë letrën përmes rrjeteve të tyre përkatëse. Amerikanëve u kërkohet t'ua dërgojnë atë Senatorëve dhe Përfaqësuesve të tyre, duke kërkuar që ata gjithashtu të ndërmarrin veprime në drejtim të heqjes së pengesave të vizave që pengojnë studiuesit në rrezik të vijnë në universitetet amerikane që i kanë ftuar ata. (BAR, 6)

Letër e Hapur

I nderuari Anthony Blinken
Sekretari i Shtetit i Shteteve të Bashkuara

Korrik 21, 2022

Re: Viza për studiues dhe studentë afganë në rrezik

I nderuar zoti Sekretar,

Ne, akademikët amerikanë të nënshkruar, përgëzojmë dhe përgëzojmë Departamentin e Shtetit dhe Departamentin e Sigurisë Kombëtare për miratimin e Aktit të Përshtatjes Afgane për të lehtësuar azilin për mbështetësit afganë të Shteteve të Bashkuara gjatë njëzet viteve tona në Afganistan. Është një hap i rëndësishëm drejt politikave më të drejta ndaj aleatëve tanë afganë.

Kjo letër ka për qëllim të nxisë hapa të mëtejshëm në drejtim të politikave të drejta ndaj afganëve, të cilat gjithashtu i shërbejnë interesave më të mëdha të Shteteve të Bashkuara. Si akademikë dhe studiues, ne jemi thellësisht të shqetësuar se vizat J1 dhe F1 për akademikët afganë në rrezik janë praktikisht të pamundura për t'u aksesuar.

Ne jemi thellësisht të shqetësuar për jetën dhe mirëqenien e këtyre akademikëve afganë, veçanërisht grave. Ata janë të gjithë në rrezik dhe shumë prej tyre kërcënohen me vdekje. Më tej, dështimi për t'i sjellë ata në siguri në situata ku ata mund të praktikojnë dhe zhvillojnë më tej kapacitetet e tyre profesionale është një pengesë serioze për të ardhmen e tyre. SHBA kërkoi ndihmën e këtyre akademikëve afganë dhe bashkëqytetarëve të tyre dhe në këtë mënyrë ka përgjegjësinë për të garantuar dinjitetin dhe mirëqenien e tyre. Jetët e këtyre akademikëve dhe shumë mbrojtësve të të drejtave të njeriut janë të lidhura pazgjidhshmërisht me të ardhmen e vendit të tyre. Ato përfaqësojnë shpresën më të mirë të ndryshimit pozitiv në Afganistan që duket i paarritshëm pasi përballen me rrethanat aktuale në procesin e vizave.

Kostoja e vizave J1 për akademikët dhe F1 për studentët është një tarifë e pakthyeshme prej 160 dollarë, një sfidë e konsiderueshme për shumicën e aplikantëve, me shpenzime të mëtejshme për ata me familje, secili prej të cilëve paguan të njëjtën tarifë. Kjo shpenzim është rritur me tarifa të tjera të shtuara, si p.sh. udhëtime të shkurtra të detyrueshme me autobus në hyrje të konsullatës. Krahasuesisht pak nga këto aplikime J1 dhe F1 janë miratuar, për shkak të aplikimit të standardit të supozuar të emigrantëve - edhe kur një bursë dhe bursë e financuar plotësisht ofrohet nga universiteti ftues. Vonesat dhe refuzimet e këtyre vizave janë të zakonshme.

Një numër i akademikëve amerikanë që nënshkruajnë këtë letër po punojnë për të sjellë studiues të rrezikuar në universitetet amerikane, duke u përpjekur të lehtësojnë udhëtimin dhe procesin e vizave. Të tjerët përfaqësojnë universitete që kanë ftuar akademikë dhe studentë afganë në kampuset e tyre për të kryer kërkime, për të dhënë mësim dhe për të ndjekur diploma pasuniversitare dhe universitare. Të gjithë ne kemi qenë të tronditur dhe shpesh të pabesueshëm ndaj vonesave dhe mohimeve, të cilat ndonjëherë duken të jenë arbitrare. Aplikantët janë të kualifikuar mirë dhe nuk kanë ndërmend të qëndrojnë në Shtetet e Bashkuara, pasi kanë bërë marrëveshje për të vazhduar trajnimin e tyre profesional në vende të tjera.

Integriteti i Shteteve të Bashkuara, pretendimi ynë për angazhim të plotë ndaj të drejtave të njeriut dhe përgjegjësia jonë ndaj popullit afgan dhe komunitetit botëror kërkojnë që ne të ndërmarrim veprime të menjëhershme për të korrigjuar këtë situatë të vonesës dhe refuzimit jofunksional dhe të padrejtë të vizave J1 dhe F1.

Kjo letër është postuar në faqen e Fushatës Globale për Edukimin e Paqes. Kopjet i dërgohen Presidentit Biden, Zyrës së Shtëpisë së Bardhë për Çështjet Gjinore, Avokatëve për Studiuesit dhe Profesionistet e Grave Afgane, Anëtaret e Përzgjedhura të Kongresit, CARE në Departamentin e Shtetit, Shoqatën Amerikane të Kolegjeve dhe Universiteteve, Shoqatën Kombëtare të Arsimit, Shoqatën Amerikane të Presidentëve të Universiteteve, Instituti i Arsimit Ndërkombëtar, Shoqata e Studimeve të Paqes dhe Drejtësisë, Evakuoni Aleatët Tanë, OShC të tjera përkatëse.

Z. Sekretar, kërkojmë ndërhyrjen tuaj personale për të korrigjuar këtë situatë të turpshme.

Sinqerisht,

Betty A. Reardon
Drejtor Themelues Emeritus, Instituti Ndërkombëtar për Edukimin për Paqe, themelues në pension i edukimit për paqen në Teachers College Columbia University

David Reilly
Kryetar i Sindikatës së Fakultetit
Themelues dhe Drejtor i Shtëpisë së Drejtësisë
Universiteti Niagara

Marcella Johanna Deproto
Drejtor i Lartë, Shërbimet Ndërkombëtare të Studiuesve dhe Studentëve
Universiteti i San Franciskos

Tony Jenkins
Koordinator, Fushata Globale për Edukimin për Paqen
Pedagog, Studime për Drejtësi dhe Paqe, Universiteti Georgetown

Stephan Marks
Francois Xavier Bagnoud Profesor i Shëndetit dhe të Drejtave të Njeriut
Universiteti i Harvardit

Dale Snauwaert
Profesor i Studimeve dhe Edukimit të Paqes
Universiteti i Toledos

Xhorxh Kent
Profesor Emeritus (Shkenca Politike)
Universiteti i Hawaii

Effie P. Cochran
Profesor Emerita, Departamenti i Anglishtes
Kolegji John Jay i Drejtësisë Penale, CUNY

Jill Strauss
Asistent Profesor
Bashkia e Manhattan Community College, CUNY

Kathleen Modrowski
Profesor dhe Dekan
Shkolla Jindal e Arteve Liberale dhe Shkencave Humane
IP Jindal Global University

Maria Hanzanopolis
Profesori i Arsimit
Vassar College

Damon Lynch, Ph.D.
Universiteti i Minesotës

Russell Moses
Pedagog i Lartë, Filozofi
Universiteti i Teksasit

John J. Kanet
Profesor Emeritus
Universiteti i Dejtonit

Catia Cecilia Confortini
Profesor i Asociuar, Programi i Studimeve për Paqe dhe Drejtësi
Wellesley College

Dr Ronald Pagnucco
Kolegji i Shën Benediktit/St. Universiteti Johns

Barbara Wien
Anëtar i Fakultetit
Universiteti Amerikan, Uashington DC

Jeremy A. Rinken, Ph.D.
Profesor i Asociuar, Departamenti i Studimeve të Paqes dhe Konflikteve
Universiteti i Karolinës së Veriut Greensboro

Laura Finley, Ph.D.
Profesor i Sociologjisë dhe Kriminologjisë
Barry University

Jonathan W. Reader
Baker profesor i sociologjisë
Drew University

Felisa Tibbets
Universiteti i Kolegjit të Kolegjit Columbia
Universiteti i Utrehtit

John MacDougall
Profesor Emeritus i Sociologjisë
Bashkëdrejtor themelues, Instituti i Studimeve të Paqes dhe Konfliktit
Universiteti i Massachusetts Lowell

Lista e miratuesve është në proces. Institucionet parashikohen vetëm për identifikim.

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Ju lutem më dërgoni email:

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...