Armët Bërthamore dhe Lufta e Ukrainës: Një Deklaratë Shqetësimi

“… e vetmja rrugë drejt paqes dhe sigurisë së vërtetë është përmes një angazhimi solemn për eliminimin e armëve bërthamore nga faqja e dheut.”

Prezantimi

Fondacioni i Paqes së Epokës Bërthamore plotëson dhe zgjeron komentet e djeshme mbi shkeljen e ligjit ndërkombëtar nga shtetet e armëve bërthamore në shkelje të Traktati mbi Ndalimin e Armëve Bërthamore. Fondacioni gjithashtu tërheq vëmendjen ndaj paligjshmërisë së dështimit për të përmbushur detyrimet e tyre sipas ligjit Traktati i Mospërhapjes Bërthamore (NPT), dhe thyerja e Rusisë Memorandumi i Budapestit 1994 në të cilin Ukraina hoqi dorë nga armët që kishte në këmbim të një garancie për sigurinë e saj bërthamore. Mund t'i shtoj listës edhe mosrespektimin e garancive të dhëna nga Presidenti Xhorxh HW Bush për kryeministrin Gorbaçov, të cilat tani sfidohen nga disa, për mos shtrirjen e NATO-s drejt lindjes, në mënyrë që të mos kërcënohet siguria e Rusisë. Lëvizja për hyrjen e Ukrainës në Aleancë përshpejtoi luftën dhe kërcënimin bërthamor që ajo paraqet.

Fondacioni gjithashtu shton llogarinë e situatës së paraqitur nga Michael Klare, duke inicuar thirrjen për një lëvizje të gjerë të shoqërisë civile për heqjen bërthamore, postimi inaugurues i kësaj serie në "Epoka e Re Bërthamore.” Shtim shtesë do të shfaqet në postimin e nesërm, një artikull nga Robin Wright.

Kontributi i posaçëm i Fondacionit në fushatën e ringjallur për heqjen e armëve bërthamore është propozimi i Richard Falk për të mbledhur një gjykatë të shoqërisë civile për të "shpallur" këto shkelje. Propozimi i gjykatës thellon dhe rrit dy tipare të postim mbi Traktatin duke ofruar një përgjigje të bazuar në ligj për të ndikuar në pajtueshmërinë me të drejtën ndërkombëtare si mjet për heqjen bërthamore. Ai gjithashtu përforcon argumentin se përgjegjësia dhe kapaciteti për të arritur heqjen i takon shoqërisë civile. Dhe i shton mjeteve tona pedagogjike një model tjetër simulimi si një mjet për të edukuar studentët dhe aktivistët për mundësitë ligjore të lidhura me heqjen bërthamore dhe për potencialin e ligjit si bazë për nismat e shoqërisë civile.

Diskutim reflektues mbi Tribunalin e propozuar

  • Lexoni dhe reflektoni mbi listën e Fondacionit të rrethanave që kërkojnë thirrjen e një gjykate të shoqërisë civile. A i perceptoni situata të njëjta apo të ngjashme? A mund të ri-deklaroni ose ndryshoni listën e Fondacionit? Mund të shtoni në të? A do të bënit thirrje që amendamentet tuaja të jenë ndër çështjet e trajtuara nga gjykata?
  • Kush mund të hartojë një statut për gjykatën? Çfarë dispozitash dhe procesesh duhet të vendosë statuti? Kush duhet të akuzohet dhe cilët do të jenë ata që ngrenë akuzat?
  • Kush mund të mbledhë gjykatën dhe kush duhet të ulet si gjyqtarë?
  • A ka role në një gjyq të shoqërisë civile për shtetet palë në traktatin e ndalimit bërthamor?
  • Cilët individë dhe cilat organizata mund të thirren për të dëshmuar?
  • Si mund të miratohet prononcimi ose opinioni i dhënë nga gjykata? Çfarë veprimesh mund të ndërmerrni ju dhe rrjetet tuaja drejt miratimit?

(BAR, 6/8/22)

Armët Bërthamore dhe Lufta e Ukrainës: Një Deklaratë Shqetësimi

(Raportuar nga: Fondacioni i Paqes për Epokën Bërthamore)

Tani, para se të përfshihemi në flakë,
ndërsa ka ende kohë, ndërsa ne mundemi,
Zgjohu!
– David Krieger

Kjo deklaratë, e shkruar nga Richard Falk, profesor emeritus i së drejtës ndërkombëtare në Universitetin Princeton dhe Zëvendës President i Lartë i Fondacionit të Paqes në Epokën Bërthamore, njeh rreziqet e përshkallëzimit të përdorimit të armëve bërthamore dhe bën thirrje për krijimin e një "gjykate të shoqërisë civile me autoritet për të shprehur përmasat bërthamore të Luftës së Ukrainës…”

Ju kërkojmë të lexoni Deklaratën dhe të regjistroheni në të në wagingpeace.org. Ju lutemi shpërndajeni gjerësisht me miqtë dhe kolegët tuaj. Qëndroni me njerëz si Noam Chomsky, Helen Caldicott, Hafsat Abiola, Ben Ferencz dhe shumë të tjerë që kanë nënshkruar Deklaratën dhe po u bëjnë thirrje liderëve tanë të marrin parasysh rreziqet bërthamore që vazhdojnë të përshkallëzohen çdo ditë që Lufta e Ukrainës vazhdon. 

– Fondacioni i Paqes në Epokën Bërthamore

*Shënimi i redaktorit: Nënshkrimi është një çështje që ia lëmë lexuesit, por leximi i deklaratës është thelbësor për përdorimin e këtij postimi për edukimin e paqes.

firmosni deklaratën këtu

Ne kemi nevojë për çdo burim mendjeje, zemre dhe vullneti për të pasur ndonjë shpresë realiste për të adresuar rreziqet e rënda bërthamore për popujt e botës dhe format e tjera të jetës me të cilët ne bashkëjetojmë në planetin tonë të bukur. Këto rreziqe janë ekspozuar si kurrë më parë në këtë shekull nga Lufta e Ukrainës dhe kriza globale e shpalosur që ajo parashikon, dhe megjithatë ka pak prova që thellësia e kësaj sfide është kuptuar, aq më pak është vepruar.

Që kur bombat atomike u hodhën në qytetet japoneze në vitin 1945, popujt e botës kanë jetuar nën një hije të errët të një katastrofe të mundshme bërthamore. Gjatë dekadave, më shumë vende kanë fituar dhe zhvilluar armë bërthamore dhe herë pas here konfrontimet kanë ngritur frikën se do të bëhej një luftë me këto armë vdekjeprurëse të shkatërrimit në masë. Kriza Kubane e Raketave të vitit 1962 ishte një rast në të cilin një luftë e tmerrshme bërthamore midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik u shmang kryesisht për shkak të fatit të mirë dhe udhëheqjes së matur. Janë ndërmarrë hapa të vegjël me synimin për të bërë më pak të mundshme një luftë bërthamore, por nëntë vende ruajnë arsenalet bërthamore dhe punojnë për të përmirësuar dhe për t'i bërë gati armët e tyre luftarake. Këto vende duken të vendosura si kurrë më parë për të ruajtur këtë qasje të tmerrshme për të mbrojtur interesat e shoqërive të tyre dhe të aleatëve të tyre.

Fondacioni i Paqes në Epokën Bërthamore, që nga themelimi i tij 40 vjet më parë, ka qëndruar për një vizion të kundërt të paqes. Kemi këmbëngulur se siguria dhe siguria e popujve varet nga eliminimi i përgjegjshëm i këtyre armëve skëterrë, bazuar në mbikëqyrjen e besueshme ndërkombëtare. Është besimi ynë më i thellë – i mbështetur nga vlerat morale, kulturore dhe shpirtërore – se e vetmja rrugë drejt paqes dhe sigurisë së vërtetë është përmes një angazhimi solemn për të eliminuar armët bërthamore nga faqja e dheut. Ne duhet ta bëjmë këtë përpara se përdorimi i tyre përfundimtar pothuajse i pashmangshëm të dëmtojë në mënyrë tragjike perspektivat e specieve njerëzore dhe habitatit të tij natyror për një të ardhme më të ndritshme, të qëndrueshme dhe paqësore.

Është me këto mendime dhe ndjenja më të larta në mendjet dhe zemrat tona që ne nxjerrim këtë Deklaratë, e cila synon si një thirrje urgjente për liderët dhe njerëzit kudo që të kenë parasysh rreziqet bërthamore që ekspozohen kaq gjallërisht nga Lufta e vazhdueshme në Ukrainë dhe kriza globale. Ne mbështesim plotësisht mbrojtjen e drejtë të Ukrainës dhe mbrojtjen e popullit të saj përballë agresionit rus. Ne dënojmë gjithashtu brutalitetin dhe kriminalitetin e luftimeve të vazhdueshme të kryera në mënyrë të paligjshme, indiferente ndaj pafajësisë civile. Nuk mund të injorojmë as rreziqet monumentale që lindin nga hidhërimi që mbizotëron tani në marrëdhëniet midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara. Zgjatja e kësaj lufte rrit këto rreziqe dhe – për shkak të cenueshmërisë së popujve anembanë planetit – shkakton dëme të rënda mbi dhjetëra miliona shumë larg nga fushat e betejës ukrainase. Kjo përjetohet në shumë mënyra dhe veçanërisht nga mungesat dhe çmimet e papërballueshme të ushqimeve dhe energjisë.

Është shpresa jonë e zjarrtë që Lufta e Ukrainës më në fund do t'i zgjojë njerëzit dhe udhëheqësit ndaj këtyre kushteve të rrezikshme në planetin tokë dhe do të mbledhë vullnetin dhe guximin politik për të nisur shtigjet e ndryshimit restaurues. Fokusi ynë është te rreziqet bërthamore, megjithëse jemi shumë të vetëdijshëm për rëndësinë e sfidave të tjera globale, duke përfshirë militarizmin, ndryshimet klimatike dhe shëndetin botëror.

Rreziqet bërthamore që kërkojnë me ngulm vëmendjen tonë në reagim ndaj zhvillimeve në Ukrainë janë si më poshtë:

– Për sa kohë që liderët politikë kanë autoritet për të përdorur armë bërthamore, në situata krize ekziston rreziku që një përdorim i tillë të kërcënohet dhe një cikël veprimi dhe reagimi të përfundojë me përdorimin aktual, duke çuar në një luftë. Putini e ka intimuar këtë mundësi në më shumë se një rast dhe SHBA-ja është përgjigjur në mënyra që theksojnë rrezikun duke bërë thirrje për humbjen e Rusisë dhe jo për një rrugë diplomatike, duke filluar me një armëpushim, tërheqje të trupave dhe negociata politike;

– Mundësia e përdorimit të qëllimshëm është subjekt i shqetësimeve të lidhura me llogaritjet e gabuara, përdorimin aksidental dhe provokimet e llojeve të ndryshme që mund të çojnë në përdorimin e kësaj arme;

– Pushtimi rus nuk është vetëm një krim kundër paqes, por një shkelje e Memorandumit të Budapestit të vitit 1994 që i premtoi Ukrainës se nëse do të transferonte të gjithë rezervën e saj të armëve bërthamore në Rusi, ajo nuk do të sulmohej kurrë. Jo vetëm që marrëveshja u shkel, por një mesazh vdekjeprurës iu dërgua qeverive të tjera se mund të ishin më mirë me armë bërthamore sesa pa to;

– Shtetet e armëve bërthamore, veçanërisht SHBA dhe Rusia, kanë refuzuar të përmbushin detyrimin e tyre sipas Nenit VI të Traktatit të Mospërhapjes Bërthamore (NPT) për të kërkuar me mirëbesim një marrëveshje çarmatimi bërthamor dhe kanë përforcuar paligjshmërinë e tyre duke refuzuar të bëhen palë në Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore (TPNW), në fuqi që nga viti 2021, duke preferuar mbështetjen në parandalimin bërthamor;

– Lufta e Ukrainës ka treguar tashmë se doktrina e parandalimit nuk ofron asnjë garanci kundër kërcënimeve ose përdorimit të armëve bërthamore, se qeveritë janë të përgatitura të kenë mundësi të përdorin këtë armatim nëse interesat strategjike ose udhëheqja e pabalancuar dekretojnë. Nisja e një udhëtimi drejt një bote pa armë bërthamore mund të fillojë me një përkushtim të vendosur ndaj "No First Use First" dhe një proces të verifikuar të heqjes së alarmit të kokave bërthamore të vendosura në mbarë botën;

– OKB-ja është e bllokuar nga vetoja dhe asnjë autoritet institucional nuk është i autorizuar apo i motivuar të veprojë në emër të interesit njerëzor për paqen për Ukrainën dhe heqjen e armëve bërthamore.

Duke pasur parasysh shqetësimet e mësipërme, Fondacioni dhe nënshkruesit e kësaj Deklarate, zotohen se do të bëjnë çmos për të organizuar një gjykatë të shoqërisë civile me autoritetin për të shprehur përmasat bërthamore të Luftës së Ukrainës dhe krizës globale në bazë të ligjit, moralit. , dhe thelbi shpirtëror i identitetit njerëzor.

Jemi të frymëzuar dhe inkurajuar nga urtësia e thellë e figurave morale dhe shpirtërore si Papa Françesku, Dalai Lama dhe Antonio Guterres, të cilët u janë lutur palëve në konflikt që nga fillimi i Luftës së Ukrainës për të kërkuar zgjidhje paqësore që ndalojnë vrasjen dhe filloni shërimin. Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi që lufta në Ukrainë të mos përshkallëzohet në një luftë bërthamore – një luftë që kërcënon të gjithë jetën në planet.

Duhet të zgjohemi para se të jetë tepër vonë.

firmosni deklaratën këtu
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top