Kërcënimet bërthamore, siguria e përbashkët dhe çarmatimi (Zelanda e Re)

Prezantimi

Në vitin 1986 qeveria e Zelandës së Re miratoi udhëzimet e Studimeve të Paqes për të futur edukimin për paqen në kurrikulën shkollore. Një vit më pas, parlamenti miratoi legjislacionin që ndalonte armët bërthamore - duke çimentuar në politikë një zhvendosje nga pjesëmarrja e mëparshme e Zelandës së Re në aleancën bërthamore ANZUS (Australi, Zelanda e Re dhe Shtetet e Bashkuara) dhe drejt një politike të jashtme të përbashkët të bazuar në siguri. Në artikull Kërcënimet bërthamore, siguria e përbashkët dhe çarmatimi (e postuar gjithashtu më poshtë), Alyn Ware përkujton të 35-atth përvjetori i legjislacionit pa bërthamor, thekson lidhjen midis edukimit për paqen dhe ndryshimit të politikës që e ka ngritur Zelandën e Re në numrin 2 në lista e vendeve më paqësore në botë, dhe rekomandon veprime të mëtejshme për qeverinë dhe Zelandezët e Re për të ndihmuar në eliminimin e armëve bërthamore globalisht. Alyn Ware është një edukatore dhe aktiviste e paqes nga Zelanda e Re, e cila ishte anëtare e komitetit këshillues qeveritar që hartoi udhëzimet e studimeve të paqes të vitit 1986 dhe që ishte një nga udhëheqësit e lëvizjes së shoqërisë civile për të shfuqizuar armët bërthamore në Zelandën e Re dhe për të arritur arritjen historike. Vendimi i 1996 kundër armëve bërthamore në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Kërcënimet bërthamore, siguria e përbashkët dhe çarmatimi

Nga Alyn Ware

(Raportuar nga: Faqja zyrtare e Alyn Ware. 7 qershor 2022)

Një reflektim mbi 35-vjetorin e ndalimit të armëve bërthamore të Zelandës së Re dhe çfarë mund të bëjmë tani për të parandaluar luftën bërthamore dhe për të arritur heqjen globale bërthamore.

Nëse e keni ndjekur konfliktin në Ukrainë, pa dyshim do të keni vënë re se jo vetëm që Rusia ka ndërmarrë një 'operacion ushtarak' (luftë) të tmerrshëm duke sulmuar shtëpitë dhe duke vrarë civilë, por gjithashtu se presidenti rus Putin ka kërcënuar me luftë bërthamore nëse NATO. , SHBA ose ndonjë vend tjetër përdor forcën ushtarake në përpjekje për ta ndaluar atë të marrë kontrollin e Ukrainës.

Rusia nuk është e vetmja fajtore për kërcënimet bërthamore në Evropë. Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera të NATO-s kanë luajtur gjithashtu një rol, me modernizimin, zhvillimin dhe vendosjen e armëve bërthamore në nëndetëse dhe në një numër vendesh të NATO-s nën opsionet e përdorimit të parë, shoqëruar me një zgjerim të NATO-s gjithnjë e më afër Rusisë.

Së bashku, Rusia, SHBA dhe NATO kanë mbi 12,000 armë bërthamore, shumica e tyre të paktën 10 herë më shkatërruese se bombat bërthamore që shkatërruan Hiroshimën dhe Nagasakin në Luftën e Dytë Botërore. Nëse në Evropë shpërthen një luftë bërthamore, pasojat do të ishin katastrofike dhe të paprecedentë. Mund të rezultojë në vdekjen e miliarda (po - miliarda) njerëzve dhe ndoshta në fund të qytetërimit siç e njohim ne.

Evropa nuk është i vetmi rajon në të cilin kërcënimi i luftës bërthamore është në rritje. Ka gjithashtu tensione të rritura që përfshijnë kërcënime bërthamore midis Koresë së Veriut dhe SHBA-së, Kinës dhe Tajvanit, Indisë dhe Pakistanit dhe në Lindjen e Mesme.

Organizatat e paqes dhe qeveria e Zelandës së Re kanë qenë shumë aktive në të kaluarën për çarmatimin bërthamor, duke përfshirë ndalimin e armëve bërthamore përmes legjislacionit novator të Zelandës së Re pa armë bërthamore të miratuar 35 vjet më parë më 8 qershor 1987. Refuzimi nga Zelanda e Re i armëve bërthamore parandalimi ishte një qëndrim i fuqishëm kundër çmendurisë së Shkatërrimit të Siguruar Reciprokisht në vitet 1980. Por çfarë mund të bëjmë tani?

Më poshtë është një sfond i shkurtër mbi ndalimin e armëve bërthamore të Zelandës së Re, plus mënyrat se si ne Zealanders të reja   qeverinë tonë mund të zvogëlojë rrezikun aktual të luftës bërthamore dhe të çojë përpara heqjen globale bërthamore në mjedisin e ri global.

Zelanda e Re, nga aleati bërthamor në lider anti-bërthamor

Zelanda e Re ishte një lojtar i gatshëm në garën e armëve bërthamore që nga lindja e epokës bërthamore në 1945 deri në mesin e viteve 1980. Në vitin 1945, shumica e Zelandës së Re festuan bombardimet bërthamore të Hiroshimës dhe Nagasakit, të cilat ne besuam në atë kohë se kishin qenë të rëndësishme në përfundimin e Luftës së Dytë Botërore. Vendi ynë më pas u bashkua me një aleancë bërthamore me Shtetet e Bashkuara, mbështeti testet bërthamore në Paqësor (me ushtrinë tonë që merr pjesë në disa prej tyre) dhe priti vizita portuale të anijeve të armatosura bërthamore nga aleatët tanë, veçanërisht Shtetet e Bashkuara, për të demonstruar aftësinë e Zelandës së Re. respektimi i parandalimit bërthamor.

Më pas, në vitin 1984, një qeveri e sapozgjedhur laburiste nën udhëheqjen e David Lange ndryshoi kursin e së ardhmes së Zelandës së Re duke miratuar një politikë të ndalimit të armëve bërthamore në vendin tonë, dhe duke e parashikuar këtë në ligj, i cili u miratua më 8 qershor 1987.

Një nga organizatat e shoqërisë civile që udhëhoqi fushatën që Zelanda e Re të ndalonte armët bërthamore ishte ajo Komiteti i Zonës Pa Armët Bërthamore të Zelandës së Re themeluar nga Larry Ross. Komiteti inkurajoi Zelandezët e Re që të krijojnë shtëpitë, vendet e punës dhe qytetet e tyre si zona pa armë bërthamore. Në kohën e zgjedhjeve të vitit 1984, mbi 2/3 e këshillave të qytetit të Zelandës së Re u bindën ta bënin këtë, duke i dërguar një sinjal të fortë qeverisë së ardhshme se ndalimi i armëve bërthamore kishte mbështetje të fortë nga i gjithë vendi dhe nga i gjithë spektri politik. .

Një organizatë tjetër që bëri fushatë që qeveria të miratonte një politikë anti-bërthamore ishte Fondacioni i Paqes - Te Ropu Rongomau o Aotearoa. Fondacioni, i cili u krijua në 1975, organizoi një sërë ngjarjesh në fillim të viteve 1980 për të edukuar publikun rreth rreziqeve të armëve bërthamore dhe rëndësinë e shfuqizimit të tyre. Një ngjarje kryesore, e organizuar në bashkëpunim me seksionin e Zelandës së Re Mjekët Ndërkombëtarë për Parandalimin e Luftës Bërthamore (IPPNW), ishte turneu i vitit 1983 në Zelandën e Re nga pediatre Helen Caldicott, e cila foli me mijëra audienca në qendrat kryesore, si dhe në TV në kohën kryesore. Vizita e Helenit nxiti shumë mjekë të tjerë që t'i bashkohen IPPNW – anëtarësimi u rrit në rreth 30% të popullsisë – dhe përhapja e mëtejshme e grupeve të paqes në lagje dhe në mbarë qytetin në mbarë vendin.

Lëvizja anti-bërthamore u rrit në rreth 300 grupe të tilla pas vizitës së Helenës, shumica prej tyre bashkëpunuan në fushatën pa armë bërthamore përmes Lëvizja e Paqes Aotearoa – një rrjet i kërkimit, veprimit, edukimit dhe koordinimit të fushatës për paqen i krijuar në 1981.

Fushata gjithashtu loboi anëtarët e parlamentit, nga të gjitha partitë, që të ngriheshin në parlament për një Zelandë të Re pa armë bërthamore. Kjo çoi në projektligje të anëtarëve privatë në parlament nga partitë opozitare, njëra prej të cilave ndihmoi në nxitjen e zgjedhjeve të parakohshme të vitit 1984. Qeveria konservatore (kombëtare) mbajti një shumicë në parlament prej një vendi dhe ishte gati të humbiste një votë në parlament për një opozitë projektligji për ta bërë Zelandën e Re pa bërthamore, për shkak të mbështetjes së shpallur për projektligjin nga deputetja kombëtare Marilyn Waring. Kryeministri Robert Muldoon, një mbështetës i fortë i parandalimit bërthamor i cili dikur vuri në dukje se dështimi i SHBA-së në Vietnam ishte pjesërisht për shkak të "mosgatishmërisë së tyre për të përdorur armën përfundimtare", thirri zgjedhjet e parakohshme kryesisht për të shmangur këtë humbje në parlament - dhe më pas i humbi zgjedhjet.

Veprim i drejtpërdrejtë anti-bërthamor jo i dhunshëm

Zelandezët e Re morën gjithashtu veprime të drejtpërdrejta jo të dhunshme kundër anijeve të armatosura bërthamore dhe me energji bërthamore që po vizitonin Zelandën e Re, veçanërisht anijet e marinës amerikane që vizitonin nën aleancën ushtarake ANZUS (Australi, Zelanda e Re, Shtetet e Bashkuara). Organizuar nga Skuadroni i Paqes - individë në varka të vogla, në dërrasa sërfi dhe në kajakë, lundruan përpara anijeve luftarake bërthamore që po afroheshin për të bllokuar simbolikisht hyrjen e tyre.

Në të njëjtën kohë, Zelandezët e Re vazhduan të protestonin kundër testeve bërthamore që po ndërmerrte qeveria franceze në Te Ao Maohi (Polinezia Franceze), duke përfshirë lundrimin me varka/jahte paqeje për në Moruroa, atoli kryesor ku po kryheshin testet bërthamore. Në fillim të viteve 1970, udhëtimet e paqes të VegaFriFryma e Paqes   Bon Joel tërhoqi vëmendjen globale dhe ndihmoi Francën për t'i dhënë fund testeve atmosferike.

Pas përfundimit të testimit atmosferik, francezët vazhduan me një programi nëntokësor i testimit bërthamor. Kjo u kundërshtua nga vendet e Paqësorit, por kryesisht u injorua në pjesën tjetër të botës deri në korrik 1985, kur bota u zgjua nga testet bërthamore për shkak të bombardimeve franceze të Rainbow Warrior, anijes flamur të Greenpeace dhe anijes kryesore për 1985. Flotilja e Paqes në Moruroa. Aksioni francez kundër Greenpeace, i ndërmarrë nga agjentët e fshehtë francezë në portin e Auckland, kishte për qëllim të dobësonte lëvizjen anti-bërthamore në Paqësor, por pati efektin e kundërt. Ai ndihmoi në nxitjen e angazhimit anti-bërthamor në Zelandën e Re dhe në Paqësor, duke hapur rrugën që politika anti-bërthamore e Zelandës së Re të përfshihej në ligj në 1987 dhe duke forcuar vendosmërinë e vendeve të Paqësorit për të krijuar rajonin si një armë bërthamore. zonë e lirë, duke miratuar Traktatin e Zonës së Lirë të Armëve Bërthamore të Paqësorit të Jugut në 1986.

Opozita e Shteteve të Bashkuara dhe çështja e Gjykatës Botërore

Kur qeveria Lange shpalli politikën e ndalimit bërthamor për marrjen e qeverisë në vitin 1984, Shtetet e Bashkuara filluan një fushatë opozitare, propagande dhe frikësimi kundër Zelandës së Re që ata mendonin se do të arrinte të ndryshonte mendjen e qeverisë – siç kishin bërë me sukses SHBA-të me australianët. Qeveria e Punës në 1983.

Shtetet e Bashkuara argumentuan se Zelanda e Re kishte një detyrim sipas Traktatit ANZUS për të pranuar vizita portuale të anijeve luftarake bërthamore. Kur qeveria Lange nuk u pajtua, SHBA-ja nisi një fushatë për të izoluar Zelandën e Re në qarqet diplomatike perëndimore, zhvilloi fushata dezinformuese duke përfshirë një që pohonte se nëndetëset sovjetike po pushtonin Paqësorin si rezultat i politikës së Zelandës së Re, ushtruan presion ekonomik përmes një bojkoti tregtar. , u përpoq të minonte qeverinë përmes një oferte të rreme kredie për banesat Maori, kërcënoi të pezullonte bashkëpunimin ushtarak dhe në fund pezulloi aleancën ushtarake ANZUS me Zelandën e Re kur Zelanda e Re refuzoi të përballej me presionin.

Pohimi i SHBA-së se aleanca ANZUS kërkonte që Zelanda e Re të pranonte parandalimin bërthamor, stimuloi udhëheqësit e lëvizjes së paqes nga Zelanda e Re, duke përfshirë anëtarët e Fondacionit të Paqes dhe Avokatëve Ndërkombëtarë kundër Armëve Bërthamore (IALANA), për të krijuar Projekti i Gjykatës Botërore për Armët Bërthamore dhe Ligjin Ndërkombëtar. Kjo nismë arriti të shtyjë Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë të shqyrtojë çështjen e armëve bërthamore dhe të pohojë në vitin 1996 se kërcënimi ose përdorimi i armëve bërthamore është përgjithësisht i paligjshëm dhe se ekziston një detyrim universal për të punuar për eliminimin e tyre.

Legjislacioni i Zelandës së Re për Zonën Pa Bërthamore – një model global

8 qershori i këtij viti është 35th përvjetori i Akti i Zonës Pa Bërthamore, Çarmatimit dhe Kontrollit të Armëve të Zelandës së Re. Ky legjislacion jo vetëm që ndalon armët bërthamore në Zelandën e Re, por gjithashtu ndalon "agjentët e kurorës" (zyrtarët e qeverisë, anëtarët e ushtrisë dhe nëpunësit publikë) të ndihmojnë ose inkurajojnë prodhimin, vendosjen, testimin, kërcënimin ose përdorimin e armëve bërthamore kudo. në botë.

Legjislacioni themelon gjithashtu një Ministër për Çarmatimin dhe Kontrollin e Armëve (ende i vetmi në botë) dhe një komitet këshillimor publik për çarmatimin dhe kontrollin e armëve (PACDAC) për të këshilluar qeverinë mbi politikën e çarmatimit. Anëtarët e Fondacionit të Paqes kanë shërbyer shpesh në këtë komitet, dhe qeveria në një numër rastesh ka miratuar dhe zbatuar rekomandime nga komiteti.

Një shembull është propozimi nga PACDAC që Zelanda e Re të nisë një iniciativë ndërkombëtare për "çallerimin" e armëve bërthamore, dmth. për të lëvizur shtetet e armatosura bërthamore (veçanërisht Rusinë dhe SHBA-në) që të tërhiqen nga "lansimi i tyre". politikat e paralajmërimit dhe gatishmërinë e tyre për të gjuajtur armë bërthamore brenda pak minutash. Zelanda e Re e ka zbatuar këtë rekomandim duke krijuar një Grup shtetesh De-Alerting që ndërmerr veprime në Kombet e Bashkuara si dhe në takime të drejtpërdrejta me shtetet e armatosura bërthamore.

Sipas legjislacionit të vitit 1987, PACDAC është gjithashtu i autorizuar për të promovuar edukimin për paqen dhe çarmatimin.

Sipas legjislacionit të vitit 1987, PACDAC është gjithashtu i autorizuar të promovojë edukimin për paqen dhe çarmatimin, duke përfshirë shpërndarjen e fondeve. Dy fonde – Trusti i Arsimit për Paqe dhe Çarmatim (PADET) dhe Fondi i Zbatimit të Kombeve të Bashkuara për Arsimin për Çarmatimin (DEUNIF) tani administrohen nga PACDAC dhe kanë ndihmuar shumë projekte arsimore në mbarë vendin.

Në vitin 2013, ishte Akti Pa Bërthamore njohur nga Kombet e Bashkuara dhe Këshilli Botëror i së Ardhmes si një nga politikat më të rëndësishme të çarmatimit në botë – duke fituar çmimin e dytë (Çmimi i Argjendtë) në prestigjioz Çmimet e politikave të së ardhmes të cilat u dhuruan në OKB në Nju Jork.

Çarmatimi bërthamor dhe zgjidhja e konflikteve/siguria e përbashkët

Armët bërthamore dhe politikat e parandalimit bërthamor nuk lindin në vakum apo rastësisht. Vendet që kanë prodhuar armë bërthamore, ose janë nën 'mbrojtje' të zgjeruar të parandalimit bërthamor, e bëjnë këtë me zgjedhje. Ata kanë kërcënime për sigurinë e tyre, të cilat ata besojnë se mund të përballohen nga parandalimi bërthamor. Për t'i shtyrë ata që t'i japin fund kësaj mbështetjeje në armët bërthamore dhe të shfuqizojnë armët bërthamore, ne duhet t'i bindim ata se ata mund ta arrijnë sigurinë e tyre në mënyra të tjera - veçanërisht përmes diplomacisë, zgjidhjes së konflikteve, sigurisë së përbashkët dhe ligjit ndërkombëtar.

Zelanda e Re ka demonstruar disa herë se konfliktet ndërkombëtare dhe kërcënimet serioze për sigurinë mund të zgjidhen në këtë mënyrë, duke përfshirë konfliktet që lidhen me armët bërthamore. Kur qeveria franceze bombardoi anijen kryesore të Greenpeace Rainbow Warrior në portin e Auckland në 1985 dhe më pas ndaloi eksportet tona në Evropë si hakmarrje që Zelanda e Re dënoi dy nga agjentët e tyre të përfshirë në bombardim, ne e zgjidhëm me sukses mosmarrëveshjen përmes shërbimit të ndërmjetësimit të OKB-së. Dhe për çështjen më të gjerë të testimit bërthamor francez në Paqësor, ne depozituam çështje në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila ndihmoi Francën për t'i dhënë fund testeve bërthamore dhe për të mbyllur vendin e testimit.

Shumë organizata paqeje dhe çarmatimi kanë theksuar se diplomacia, zgjidhja e konflikteve dhe mekanizmat e përbashkët të sigurisë duhet të ishin përdorur për të parandaluar që konflikti Ukrainë/Rusi të përshkallëzohej në luftë, gjë që ka rritur kërcënimin e luftës bërthamore. (Shiko Anulimi 2000 Organizatat anëtare kundërshtojnë pushtimin rus të Ukrainës). Dhe shumë prej tyre vazhdojnë të promovojnë një kornizë të përbashkët sigurie për të ndihmuar në zgjidhjen, jo vetëm të konfliktit të Ukrainës, por edhe të konflikteve të tjera serioze në mbarë botën, disa që përfshijnë vende të armatosura bërthamore.

Siguria e përbashkët ndërton sigurinë midis kombeve përmes ligjit ndërkombëtar, diplomacisë dhe zgjidhjes së konflikteve. Ai bazohet në nocionin se siguria kombëtare nuk mund të arrihet ose mbështetet duke kërcënuar ose zvogëluar sigurinë e kombeve të tjera, por vetëm duke siguruar që siguria e të gjitha kombeve të avancohet dhe që konfliktet ndërmjet tyre të zgjidhen në mënyra që plotësojnë nevojat e të gjitha. Zbatimi i sigurisë së përbashkët për çështjet kritike të sotme është eksploruar në raportin e fundit Publikuar Common Security 2022 nga Qendra Ndërkombëtare Olof Palme. Helen Clarkish-kryeministri i Zelandës së Re, është një nga komisionerët ekspertë që ka përgatitur raportin.

Rëndësia e edukimit për paqen

Futja dhe zbatimi i edukimit për paqen në shkollat ​​e Zelandës së Re, dhe një prioritet i fortë për edukimin e paqes në komunitet, është një nga arsyet pse ndalimi i armëve bërthamore të Zelandës së Re ka mbështetje ndërpartiake dhe pse Zelanda e Re është zhvendosur nga të qenit militariste. vend në një nga më paqësorët në botë. Zelanda e Re tani renditet e dytand më Index Peace Global.

Që nga viti 1980, Fondacioni i Paqes ka drejtuar programe edukimi për paqen dhe çarmatimin në shkolla. Këto gjetën mbështetje nga qeveria në vitin 1987 me miratimin e Ministria e Arsimit Udhëzues për Studimet e Paqes për Shkollat, e ndjekur nga financimi i qeverisë për programe të tilla. Programet i ndihmojnë studentët të zhvillojnë aftësi, njohuri dhe qëndrime për të zgjidhur konfliktet në jetën e tyre dhe të mbështesin paqen dhe zgjidhjen e konflikteve në shoqërinë e gjerë.

Shiko Edukimi për paqen dhe siguria e përbashkët: Paqe pozitive nga shkollat ​​në botë, Ligjërata e Alyn Ware Right Livelihood, Cyrih, 13 maj 2022.

Çfarë tjetër mund të bëjë Zelanda e Re sot për të parandaluar luftën bërthamore dhe për të çuar përpara heqjen bërthamore?

Ka një sërë mundësish që Zelanda e Re të avancojë reduktimin e rrezikut bërthamor dhe çarmatimin në forumet kryesore ndërkombëtare këtë vit.

  • Traktati mbi Ndalimin e Armëve Bërthamore: Koha për të eksportuar politikën tonë pa armë bërthamore.

Në fund të qershorit, shtetet palë në Traktati mbi Ndalimin e Armëve Bërthamore (TPNW) do të takohet për konferencën e parë të traktatit. Asnjë nga shtetet e armatosura bërthamore apo aleate nuk është anëtar, kështu që takimi nuk do të ketë ndonjë ndikim të drejtpërdrejtë mbi ta. Megjithatë, duke u mbështetur në përvojën e ndalimit tonë bërthamor, NZ mund të inkurajojë shtetet e tjera palë që të miratojnë masa të ngjashme, duke përfshirë ndalimin e tranzitit të armëve bërthamore, përfundimin e investimeve publike në industrinë e armëve bërthamore dhe krijimin e një ministri për çarmatimin. Është koha për të eksportuar politikën tonë pa armë bërthamore.

  • Traktati i Mospërhapjes së armëve

Në gusht të këtij viti, shtetet palë në Traktati i Mospërhapjes së armëve (NPT) – që përfshin shtetet kryesore të armatosura bërthamore dhe aleatët e tyre – do takohen në Kombet e Bashkuara për 4 javë për të diskutuar reduktimin e rrezikut bërthamor, mospërhapjen dhe çarmatimin. Kjo është një mundësi e shkëlqyer për Zelandën e Re dhe vendet e tjera jo-bërthamore që të angazhohen me vendet e armatosura bërthamore dhe aleatët, për t'i bindur ata që të marrin masa të rëndësishme për reduktimin e rrezikut bërthamor dhe çarmatimin, duke përfshirë mospërdorimin e parë, duke filluar negociatat për një kornizë për eliminimi i armëve bërthamore dhe miratimi i një angazhimi për të arritur eliminimin total të armëve bërthamore në nivel global jo më vonë se 100th përvjetorin e Kombeve të Bashkuara. Për sfond dhe rekomandime më gjithëpërfshirëse, shihni Rivendosja e NWC: Korniza për një botë pa armë bërthamore, një dokument i shoqërisë civile për të 10-atth Konferenca e Rishikimit të NPT.

Çfarë mund të bëjmë ju/ne?

Ka një sërë gjërash që mund të bëjmë për t'i dhënë fund kërcënimit bërthamor dhe për të çuar përpara heqjen bërthamore.

* Alyn Ware është Përfaqësuesi Ndërkombëtar për Fondacionin e Paqes në Zelandën e Re (Te Ropu Rongomau o Aotearoa), Zyrtar Special i Shoqatës së Kombeve të Bashkuara të Zelandës së Re për Paqen dhe Sigurinë Ndërkombëtare, dhe Përfaqësues Ndërkombëtar i Aotearoa Lawyers for Peace (degë e NZ i Shoqatës Ndërkombëtare të Avokatëve Kundër Armëve Bërthamore). Alyn është gjithashtu Koordinatore Globale e Parlamentarëve për Mospërhapjen dhe Çarmatimin Bërthamor dhe Drejtore e Zyrës së Paqes në Bazel. Ai është një nga dy Zelandezët e Re (tjetri është Rt Hon David Lange) që ka marrë Çmimi për të drejtën e jetesës ('Çmimi Alternativ i Paqes Nobel') për udhëheqjen e tij në edukimin për paqen dhe heqjen bërthamore.

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top