Tani është koha për të mbështetur ndërtuesit e rinj të paqes

Pamje nga kopertina e "Pjesëmarrja e të Rinjve në Ndërtimin e Paqes: Një Shënim Praktik"

Tani është koha për të mbështetur ndërtuesit e rinj të paqes

Nga Dilshan Annaraj, Drejtor i Asociuar i Ndërtimit të Paqes, World Vision International

(Artikulli origjinal: Aleanca për Ndërtimin e Paqes. 19 maj 2016)

600 milion të rinj jetojnë në kontekste të brishta dhe të prekura nga konfliktet. Në shumë vende, të rinjtë përbëjnë më shumë se gjysmën e popullsisë. Ne kemi një mundësi të paparë për të shfrytëzuar përpjekjet e të rinjve drejt paqes, por vetëm nëse luftojmë mitet dhe mbështesim aktorët më efektivë të paqes.

Disa nisma ndërkombëtare kanë theksuar së fundmi kontributet e paqes për të rinjtë. Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm, rishikime gjithëpërfshirëse të arkitekturës së paqes të KB, Marrëveshja e Re, Samiti Botëror Humanitar dhe Rezoluta 2250 e Këshillit të Sigurimit të KB mbi Rininë, Paqen dhe Sigurinë të gjithë kanë ndriçuar vëmendjen në ndërtimin e paqes për të rinjtë.

Këto zhvillime pozitive kanë kapërcyer disa pengesa të mëdha. Një argument i vazhdueshëm përshkruan rininë si një problem që duhet të zgjidhet, shpesh me forcë. Një qasje e dytë e përbashkët është të shohim të rinjtë si viktima të pafat që kanë nevojë për mbrojtje. Rritja e shpejtë globale e ekstremizmit të dhunshëm ka rezultuar në gjithnjë e më shumë fonde për qasjet 'ngatërrestarë' ose 'viktima', duke humbur fuqinë e një mënyre të tretë të fuqishme dhe efektive. Vendosja e të rinjve në këto dy kategori është e dëmshme për shumicën e grave të reja, të rinj, djem dhe vajza që marrin rreziqe të jashtëzakonshme për të ndjekur shoqëri paqësore dhe të drejta.

Provat tregojnë se shumica e të rinjve nuk marrin pjesë në dhunë dhe shumë kërkojnë në mënyrë aktive paqe dhe ndryshime pozitive. Vlerësimi Global i Pjesëmarrjes së Fëmijëve dhe të Rinjve në Ndërtimin e Paqes, identifikoi kohët e fundit katër fusha kryesore të ndikimit të qëndrueshëm nga ndërtuesit e rinj të paqes në Kolumbi, Nepal dhe DR Kongo:

  • ndërtuesit e rinj të paqes shpesh bëhen më të vetëdijshëm dhe qytetarë aktivë për paqen;
  • ndërtuesit e rinj të paqes rritën bashkëjetesën paqësore dhe ulën diskriminimin;
  • ndërtuesit e rinj të paqes zvogëluan dhunën; dhe
  • ndërtuesit e rinj të paqes rritën mbështetjen për grupet në nevojë

Provat në rritje mbi ndikimin pozitiv të ndërtuesve të rinj të paqes tani po bëhen një listë e praktikave më të mira të ndara gjerësisht. Parimet udhëzuese për pjesëmarrjen e të rinjve në ndërtimin e paqesdhe Pjesëmarrja e të Rinjve në Ndërtimin e Paqes: Një Shënim Praktik detajoni kategoritë më të suksesshme të punës për ndërtimin e paqes për të rinjtë nga KB, OJQ dhe partnerë akademikë. Rrjeti Ndërkombëtarë i Agjencisë së KB për Grupin e Punës për Zhvillimin e Rinisë për Rininë dhe Ndërtimin e Paqes i cili zhvilloi këto shënime se, "Lëvizjet shoqërore dhe politike të drejtuara nga të rinjtë, ndërtimi i paqes dhe ndërhyrjet për parandalimin e konflikteve… ndihmojnë në ndërtimin e shoqërive më paqësore dhe katalizojnë qeverisjen më demokratike, përfshirëse. ”

Rezoluta 2250 e Këshillit të Sigurimit të KB të Dhjetorit 2015, është një themel kritik për të luftuar stereotipet e dëmshme dhe për të drejtuar një programim më efektiv të paqes. Për herë të parë në historinë e tij, Këshilli i Sigurimit i KB pranoi unanimisht rolin pozitiv të të rinjve në promovimin dhe ruajtjen e paqes ndërkombëtare, të qëndrueshme. Rezoluta njeh kontributet e të rinjve dhe afirmon nevojën për të mbështetur, partnerizuar dhe përfshirë ato në vendimet që i prekin ata.

Komuniteti ndërkombëtar tani është në udhëkryq. Ne ose mund të dëgjojmë të rinjtë që po shprehin dëshirën e tyre për t'u dëgjuar dhe mbështetur në ndjekjen e tyre për shoqëri paqësore, gjithëpërfshirëse, të drejta dhe të barabarta, ose mund të vazhdojmë t'i zhytim ata në stereotipe joefektive dhe jo korrekte që vetëm më tej viktimizojnë dhe margjinalizojnë . Provat po grumbullohen drejt opsionit të fuqizimit dhe financimi dhe programimi ynë duhet të njohë më poshtë. 600 milion të rinj po mbështeten tek ajo dhe tek ne.

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...