Çmimi Nobel për Paqe 2011: Nobeli 1325

Kur disa gra aktiviste të paqes, anëtare të OJQ-ve të lidhura me KB, filluan procesin që rezultoi në Rezolutën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (UNSCR) 1325 mbi Gratë, Paqen dhe Sigurinë, ne shpresonim se do të ishte një instrument për të fuqizuar gratë me njerëzimin e tyre themelor e drejta për të marrë pjesë në të gjitha çështjet e paqes dhe sigurisë. Edhe pse vizioni informues na siguroi sigurinë se po bënim një hap historik drejt barazisë gjinore dhe paqes, ne nuk ëndërronim që brenda vetëm një viti pas dekadës së saj të parë, roli thelbësor dhe i domosdoshëm i grave në përfundimin e luftës dhe ndërtimin e një paqja e drejtë dhe e qëndrueshme do të njihej siç ishte më 7 tetor 2001 nga dhënia e Çmimit Nobel për tre gra nga Afrika dhe Bota Arabe. As nuk e prisnim që rëndësia dhe domosdoshmëria e njohjes së kontributit të grave në paqe, urgjenca e përfshirjes së tyre në politikën e proceseve të paqes dhe dhënia fund e dhunës dhe pandëshkueshmërisë për krimet gjinore që shërbejnë për të penguar përpjekjet e tyre për t'i dhënë fund lufta, padrejtësia dhe katastrofa mjedisore do të njiheshin publikisht nga Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme. Urime të tre laureatëve dhe të gjithë miliona grave që marrin pjesë në këtë luftë. Ne përshëndesim Komitetin Nobel dhe Presidentin e Asamblesë së Përgjithshme për njohjen e tyre të nevojës historike të artikuluar në këtë çmim. Ne u bëjmë thirrje arsimtarëve të paqes të bashkohen në këtë lëvizje transformuese duke drejtuar mësimin e paqes drejt kuptimit dhe duke kontribuar në barazinë gjinore për paqen. Ne ofrojmë më poshtë Shpalljen Nobel dhe Deklaratën e Presidentit të Asamblesë së Përgjithshme si material për mësimin e paqes të bazuar në 1325 dhe veprimet e grave për paqe.  

-Betty A. Reardon (10/8/11)

Shpallja i Çmimit Nobel për Paqë për 2011

Tavakkul Karman
Tavakkul Karman
Leymah Gbowee
Leymah Gbowee
Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf

Komiteti Norvegjez i Nobelit ka vendosur që Çmimi Nobel për Paqe për 2011 do të ndahet në tre pjesë të barabarta midis Ellen Johnson SirleafLeymah Gbowee  Tavakkul Karman për luftën e tyre jo të dhunshme për sigurinë e grave dhe për të drejtat e grave për pjesëmarrje të plotë në punën e ndërtimit të paqes. Ne nuk mund të arrijmë demokracinë dhe paqen e qëndrueshme në botë nëse gratë nuk marrin të njëjtat mundësi si burrat për të ndikuar në zhvillimet në të gjitha nivelet e shoqërisë.

Në tetor 2000, Këshilli i Sigurimit i KB miratoi Rezolutën 1325. Rezoluta për herë të parë e bëri dhunën ndaj grave në konflikt të armatosur një çështje ndërkombëtare të sigurisë. Nënvizoi nevojën që gratë të bëhen pjesëmarrëse në të njëjtën bazë me burrat në proceset e paqes dhe në punën e paqes në përgjithësi.

Ellen Johnson Sirleaf është presidentja e parë e Afrikës, e zgjedhur në mënyrë demokratike. Që nga inaugurimi i saj në 2006, ajo ka kontribuar në sigurimin e paqes në Liberi, në promovimin e zhvillimit ekonomik dhe shoqëror dhe në forcimin e pozitës së grave. Leymah Gbowee mobilizoi dhe organizoi gratë përtej vijave ndarëse etnike dhe fetare për t'i dhënë fund luftës së gjatë në Liberi dhe për të siguruar pjesëmarrjen e grave në zgjedhje. Ajo që atëherë ka punuar për të rritur ndikimin e grave në Afrikën Perëndimore gjatë dhe pas luftës. Në rrethanat më të vështira, si para dhe gjatë "pranverës Arabe", Tawakkul Karman ka luajtur një rol kryesor në luftën për të drejtat e grave dhe për demokracinë dhe paqen në Jemen.

Hopeshtë shpresa e Komitetit Norvegjez të Nobelit që çmimi për Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee dhe Tawakkul Karman do të ndihmojë për t'i dhënë fund shtypjes së grave që ndodh akoma në shumë vende dhe për të realizuar potencialin e madh për demokraci dhe paqe që gratë mund të përfaqësojë.

Oslo, 7 tetor 2011

Deklarata që i atribuohet Zëdhënësit të Presidentit të Asamblesë së Përgjithshme

Kombet e Bashkuara, Nju Jork (7 tetor 2011)

Presidenti i sesionit të 66-të të Asamblesë së Përgjithshme të KB, HE Z. Nassir Abdulaziz Al-Nasser, mirëpret ngrohtësisht vendimin e Komitetit të Çmimit Fisnik për dhënien e Çmimit Nobel për Paqe 2011 për tre gra të dalluara nga Liberia dhe Jemeni, në njohje të tyre luftë për të drejtat e grave.

Presidenti Al-Nasser beson se çmimi qëndron si një dëshmi e vërtetë për potencialin e madh që gratë përfaqësojnë për demokracinë dhe paqen.

Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme përgëzon Presidentin Ellen Johnson Sirleaf të Liberisë, Znj. Leymah Gbowee nga Liberia dhe Znj. Tawakkul Karman nga Jemeni për aktivizmin e tyre të vendosur në mbështetje të të drejtave të grave dhe paqes, e cila tani u ka fituar atyre njohje në të gjithë botën përmes Çmimit Nobel.

Këto janë gra heroike që kanë sakrifikuar, punuar shumë dhe kanë treguar udhëheqje të vërtetë për shumë vite për të përmirësuar kushtet e miliona njerëzve, veçanërisht në vendet e tyre. Dhënia e Çmimit Nobel për këto gra të shquara mund të frymëzojë shumë më tepër miliona nëpër botë për të punuar për fuqizimin e grave, të drejtat e njeriut, paqen dhe zhvillimin e qëndrueshëm - idealet që janë në thelb të Kartës së KB. Në fakt, Këshilli i Sigurimit i KB njohu kontributin e grave në paqe dhe siguri duke miratuar Rezolutën 1325 në Tetor 2000.

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...