Nuk ka më luftëra dhe ndalim të armëve bërthamore

Foto nga cottonbro nëpërmjet pexels

"Njerëzimi duhet t'i japë fund luftës, ose lufta do t'i japë fund njerëzimit." Pres. John F. Kennedy, tetor 1963

“Konflikti i vërtetë është midis fuqive që përdorin njerëzit dhe vendet duke i manipuluar, shtypur dhe vënë ata kundër njëri-tjetrit për përfitime dhe përfitime… E ardhmja do të jetë pa luftë ose aspak.” Rafael de la Rubia, prill 2022

Hyrje e redaktorit: Nevoja praktike e shfuqizimit të luftës

Nëse diçka konstruktive vjen nga fatkeqësitë e Ukrainës, mund të jetë ngritja e volumit të thirrjes për shfuqizimin e luftës. Duke folur për një kohë të gjatë, si qëllimi përfundimtar i hapave të shumtë dhe shpesh të paqëndrueshëm drejt paqes, të ndërmarra për t'i dhënë fund konflikteve të veçanta, si një slogan që kërcënon mbështetjen popullore për një "luftë për t'i dhënë fund të gjitha luftërave;" si një vizion që ka informuar diplomacinë dhe lëvizjet e paqes që nga shekulli i tetëmbëdhjetë, si temë e Agjenda e Hagës për Paqen dhe Drejtësinë në Shekullin 21, dhe si sugjerim në postimin e fundit deklaratë për Ukrainën nga ekipi i Avokatisë Afgane të Kolegjit të Mësuesve të Kolumbias, koncepti dhe qëllimi i heqjes tani po lëvizin nga periferia e fantazisë idealiste në diskursin e domosdoshmërisë praktike.

Kjo domosdoshmëri praktike, e theksuar me paramendim në fjalimin e Presidentit John F Kennedy në Kombet e Bashkuara në vitin 1963, përsëritet fuqishëm brenda kontekstit të përgjegjësisë për fatkeqësitë në Ukrainë në këtë artikull të fundit nga Rafael de la Rubia. Ne besojmë se të dyja deklaratat duhet të lexohen dhe të diskutohen seriozisht për sa i përket realiteteve aktuale të shumë konflikteve të armatosura dhe kërcënimit bërthamor që mund t'i japë fund shoqërisë njerëzore. Të gjithë ata që besojnë se paqja është e mundur, nëse vullneti dhe veprimi njerëzor e bëjnë të mundshme, duhet të përballen me këtë sfidë. Çfarë duhet të mësojmë dhe të arrijmë për të bërë të mundshmen e mundshme? (BAR – 11 Prill 2022)

Nuk ka më luftëra dhe ndalim të armëve bërthamore

By Rafael de la Rubia

Kush është përgjegjës për konfliktin?

Nuk dihet se sa ukrainas kanë vdekur, as sa të rinj rusë janë detyruar të luftojnë. Duke parë fotot, do të jenë me mijëra, nëse shtojmë të paaftët fizikisht, të paaftët emocionalë, të prekurit me fraktura të rënda ekzistenciale dhe tmerret që po prodhon kjo luftë e Ukrainës. Mijëra ndërtesa të shkatërruara, shtëpi, shkolla dhe hapësira për bashkëjetesë të asgjësuar. Jetë dhe projekte të panumërta të shkurtuara, si dhe marrëdhënie të prishura nga lufta. Numri i personave të zhvendosur dhe refugjatëve është tashmë në miliona. Por nuk mbaron me kaq. Qindra miliona janë tashmë të prekur nga rritja e kostos së jetesës në mbarë botën dhe miliarda të tjerë mund të preken.

Shumë prej këtyre qenieve njerëzore ishin bashkëkohës në agimin e jetës. Ata nuk e njihnin njëri-tjetrin, por luftuan derisa u ndërpre jeta. Ose, si shumë të rinj ukrainas, ata fshihen për të mos u thirrur në luftë “… Unë jam shumë i ri për të vdekur dhe për të vrarë…” thonë ata. Përveç kësaj, ka shumë fëmijë, pleq dhe gra, të cilëve jeta po prishet nga një luftë që, siç thuhet, askush nuk e dëshironte.

Kë shënojmë si përgjegjës për krime të tilla? Ai që tërhoqi këmbëzën apo qëlloi raketën? Ai që dha urdhrin për të sulmuar? Ai që e bëri armën, ai që e shiti apo ai që e dhuroi? Ai që projektoi softuerin për të gjurmuar raketën? Ai që me fjalën e tij ndezi gjakun apo ai që mbolli egj? Ai që me artikujt e tij dhe informacionet e rreme krijoi terrenin e urrejtjes? Ai që përgatiti sulme të rreme dhe krime të rreme lufte për të fajësuar palën tjetër? Më thuaj, të lutem, kujt po e drejton gishtin akuzues: ndaj atij që, i pandjeshëm në pozicionin e tij të përgjegjësisë, i largon nga vdekja? Tek ai që shpik histori për t'i vjedhur tjetrit? Tashmë dihet se gjëja e parë për të vdekur në luftëra është e vërteta… Pra, a janë përfaqësuesit politikë ata që janë përgjegjës? A janë mediat e mëdha propagandistike ato që janë përgjegjëse? A janë ata që mbyllin dhe censurojnë disa media? Apo ata që bëjnë videolojëra ku ju përpiqeni të vrisni kundërshtarin tuaj? A është Putin diktatori i një Rusie që dëshiron të zgjerojë dhe të rifillojë aspiratat e saj imperialiste? Apo është NATO, e cila po mbyllet gjithnjë e më afër, më pas duke premtuar se nuk do të zgjerohet, pasi ka trefishuar numrin e vendeve? Kush nga të gjitha këto mban ndonjë përgjegjësi? Asnje? Apo vetëm disa?

Ata që tregojnë për ata që duhet të fajësohen pa iu referuar kontekstit në të cilin është bërë e mundur e gjithë kjo, ata që tregojnë fajtorët lehtësisht të identifikueshëm të "medias" pa treguar ata që në fakt përfitojnë dhe përfitojnë nga vdekja, ata që veprojnë në këtë mënyrë, përveç të qenit dritëshkurtër, bëhuni bashkëpunëtor në situata ku konflikti do të lindë sërish.

Kur kërkohen përgjegjësit dhe kërkohet dënimi, a bën dëmshpërblim për sakrificën e kotë të viktimës, a zbut dhimbjen e viktimës, a e kthen në jetë njeriun e dashur dhe më e rëndësishmja, a parandalon përsëritjen e e njëjta? Më e rëndësishmja, a parandalon përsëritjen në të ardhmen?

Nëse kërkohet dënim, kërkohet hakmarrja, jo drejtësia. Drejtësia e vërtetë ka të bëjë me riparimin e dëmit të bërë.

Shumë njerëz nuk mund ta besojnë atë që po ndodh. Është sikur historia ka shkuar mbrapsht. Menduam se kjo nuk do të ndodhte më, por tani e shohim më afër sepse është në pragun e Evropës ku po përjetojmë konfliktin. Ishim mësuar që njerëzit e prekur të ishin në luftëra të largëta, të kishin lëkurë me ngjyrë dhe të mos ishin të bardhë me sy blu. Dhe fëmijët ishin zbathur dhe nuk mbanin kapele me xhufka apo arusha pelushi. Tani e ndjejmë më afër dhe po derdhemi në solidaritet, por kemi harruar se kjo është një vazhdimësi e asaj që po ndodh sot ose ka ndodhur më parë në shumë pjesë të botës: Afganistan, Sudan, Nigeri, Pakistan, DR Kongo, Jemen. , Siria, Ballkani, Iraku, Palestina, Libia, Çeçenia, Kamboxhia, Nikaragua, Guatemala, Vietnami, Algjeria, Ruanda, Polonia, Gjermania ose Liberia.

Problemi i vërtetë qëndron tek ata që përfitojnë nga lufta, tek kompleksi ushtarako-industrial, tek ata që duan të ruajnë pushtetin dhe zotërimin e tyre të pashpirt përballë nevojave të të shpronësuarve të botës, atyre shumicës që luftojnë çdo ditë për të ndërtuar. një ekzistencë dinjitoze.

Ky nuk është një konflikt midis ukrainasve dhe rusëve, më shumë se sa është midis sahravitëve dhe marokenëve, palestinezëve dhe hebrenjve, apo midis shiitëve dhe sunitëve. Konflikti i vërtetë është midis fuqive që përdorin njerëzit dhe vendet duke i manipuluar, shtypur dhe vënë kundër njëri-tjetrit për përfitime dhe përfitime. Problemi i vërtetë qëndron tek ata që përfitojnë nga lufta, tek kompleksi ushtarako-industrial, tek ata që duan të ruajnë pushtetin dhe zotërimin e tyre të pashpirt përballë nevojave të të shpronësuarve të botës, atyre shumicës që luftojnë çdo ditë për të ndërtuar. një ekzistencë dinjitoze. Kjo është një çështje komplekse që është në rrënjë të historisë sonë: manipulimi i popullsive për t'i vënë ato kundër njëri-tjetrit, ndërkohë që ka sektorë që i largojnë nga pushteti.

Kjo është një çështje komplekse që është në rrënjë të historisë sonë: manipulimi i popullsive për t'i vënë ato kundër njëri-tjetrit, ndërkohë që ka sektorë që i largojnë nga pushteti.

Kujtojmë se 5 vendet që kanë të drejtën e vetos në Kombet e Bashkuara ndodh që të jenë edhe 5 prodhuesit kryesorë të armëve në botë. Armët kërkojnë luftëra dhe luftërat kërkojnë armë…

Nga ana tjetër, luftërat janë mbetje të një etape të së shkuarës sonë parahistorike. Deri më sot, ne kemi jetuar me to, pothuajse duke i konsideruar si “natyrale”, sepse nuk përbënin rrezik serioz për speciet. Çfarë problemi mund të ketë për racën njerëzore nëse një trumcak bie në konflikt me një tjetër dhe disa qindra vdesin? Nga atje shkoi në mijëra. Dhe më pas shkalla vazhdoi të rritet, me përmirësime teknologjike në artin e vrasjes. Në luftërat e fundit botërore, të vdekurit arrinin në dhjetëra miliona. Kapaciteti shkatërrues i armëve bërthamore vazhdon të rritet jashtëzakonisht dita ditës. Tani, me mundësinë e një konfrontimi bërthamor, speciet tona janë tashmë në rrezik. Vazhdimësia e racës njerëzore tani është në pikëpyetje.

Ne nuk mund ta përballojmë këtë. Është një pikë kthese që ne duhet të vendosim si specie.

Ne njerëzit po tregojmë se dimë të bashkohemi dhe se kemi më shumë për të fituar duke punuar së bashku sesa duke u përballur me njëri-tjetrin.

Ne kemi udhëtuar tashmë dy herë planetin dhe mund t'ju siguroj se nuk kemi takuar askënd që beson se luftërat janë rruga përpara.

Gjashtëdhjetë vende tashmë i kanë nxjerrë jashtë ligjit armët bërthamore duke nënshkruar Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore (NPT). Le t'i detyrojmë qeveritë tona ta ratifikojnë atë. Le të izolojmë vendet që mbrojnë armët bërthamore. Doktrina e "parandalimit" ka dështuar, pasi armët gjithnjë e më të fuqishme gjenden në gjithnjë e më shumë vende. Kërcënimi bërthamor nuk është eliminuar; përkundrazi po fiton gjithnjë e më shumë forcë. Në çdo rast, si një hap i ndërmjetëm, le t'i vendosim armët bërthamore në duart e një Kombesh të Bashkuara të rithemeluar me një drejtim të qartë drejt multilateralizmit dhe drejt zgjidhjes së problemeve kryesore të njerëzimit: urisë, shëndetit, arsimit dhe integrimit të të gjithë popujve dhe kulturave. .

Le të jemi koherent dhe le ta shprehim këtë ndjenjë me zë të lartë, në mënyrë që brutalët që na përfaqësojnë të ndërgjegjësohen: nuk mund të përballojmë më konflikte të armatosura. Luftërat janë llum i njerëzimit. E ardhmja do të jetë pa luftë ose aspak.

Brezat e rinj do të na falënderojnë për këtë.

Rafael de la Rubia. Humanist spanjoll. Themeluesi i Organizatës Bota pa Luftëra dhe Dhuna dhe zëdhënës i Marshimit Botëror për Paqe dhe Jo Dhun theworldmarch.org

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

1 Comment

  1. Lexim i Ditës së Shenjtë për të gjithë ata që nderojnë Zotin në të gjitha fetë: Kjo është shpresa ime, dëshira ime, ëndrra ime misioni im, puna ime, qëllimi im tani dhe për pjesën tjetër të jetës sime. Së bashku është e mundur! Për mua ju falënderoj për këtë lexim të të Shtunës së Shenjtë dhe shtyj të bëjmë më shumë!

Bashkohu me diskutimin ...