Një tjetër vit, një tjetër dollar: Reflektime paraprake më 12 qershor dhe heqja bërthamore

Ky post prezanton "Epoka e Re Bërthamore,” një seri që synon të frymëzojë edukatorët e paqes për të adresuar urgjencat e një lëvizjeje të rinovuar të shoqërisë civile për heqjen e armëve bërthamore. Seria është paraqitur në vëzhgim të dy 40th përvjetorë, domethënës si për fushën e edukimit për paqen, ashtu edhe për lëvizjen për heqjen bërthamore.

Si prolog i serisë, u kujtoj lexuesve se është koha që "një dollar tjetër" të mundësojë IIPE dhe GCPE të vazhdojnë rolet e tyre jetike në këtë dhe një gamë të gjerë iniciativash për edukimin e paqes. 93 dollarë në muaj do të shfaqen tani në kartën time të kreditit, duke përmbushur zotimin tim prej një dollari për çdo vit të jetës sime, një kontribut mujor për IIPE/GCPE. Kisha shpresuar që të tjerët të mund të ndiqnin shembullin kur bëja zotimin për të 90-atth ditëlindjen. Unë e ringjall atë shpresë në të 40-ënth përvjetori i Instituti Ndërkombëtar për Edukimin e Paqes (IIPE), për t'u festuar në Meksikë muajin e ardhshëm, duke sugjeruar që ata që kanë përfituar nga mësimi komunal i një ose më shumë PINA-ve dhe/ose kanë gjetur vlerë profesionale për të qenë pjesë e rrjetit dinamik të edukatorëve të paqes. Fushata Globale për Edukimin e Paqes (GCPE), merrni parasysh, nëse jo një zotim mujor prej 40 dollarësh, të paktën një kontribut në atë shumë për Institutin e këtij viti (dhe një kontribut prej 41 dollarësh mund të konsiderohet vitin e ardhshëm).

Dhuroni 40 dollarë për të mbështetur IIPE/GCPE!

Njëkohësisht 40th përvjetori që shumë në rrjetet tona do të respektojnë është ai i manifestimit më të madh të vetëm kundër luftës dhe armëve në historinë e lëvizjes së paqes të shekullit të 20-të, 12 qershor 1982 mars dhe mbledhje në Central Park në New York City në prag të mbledhjes së Sesionit të Dytë Special të Kombeve të Bashkuara për Çarmatimin (SSD II). Tema dhe qëllimi i atij takimi ishte heqja e armëve bërthamore, një qëllim asnjëherë më urgjent se tani.

Atë ditë festova të 53-tatrd ditëlindjen me gëzim dhe shpresë, një shpresë që ringjall duke vëzhguar 93-tën timerd ditëlindjen me një thirrje për të gjithë edukatorët e paqes që të bashkohen dhe të mbështesin veprimet për shfuqizimin e armëve bërthamore të ndërmarra ndër të tjera: hartuesit e Traktati mbi Ndalimin e Armëve Bërthamore UNE MUNDEM, Papa Francis, Kthehu nga pragu, Mos bini në bombë, Mjekët Ndërkombëtarë për Parandalimin e Luftës Bërthamore, Bashkimi i shkencëtarëve të shqetësuar, Kryepeshkopi John C. Wester, Michael Klare dhe Cora Weiss (një organizatore e marshimit dhe mbledhjes së miliona njerëzve në Central Park), ndër të tjera në nisjen e një lëvizjeje të përtërirë për heqjen bërthamore. Lexuesit mund të presin me padurim të lexojnë rreth ideve dhe veprimeve të disave në këtë listë postimet e ardhshme në këtë serial të 40-vjetorit.

Siç ishte vërejtur nga Tony Jenkins në kohën e 30 vjetorit, përvjetorët e njëkohshëm të 12 qershoritth Marsi dhe themelimi i IIPE nuk janë një rastësi. Po të mos ishte Sesioni i Dytë Special për Çarmatimin, Instituti i parë, i sponsorizuar nga Ministritë e Bashkuara në Arsim, i mbajtur në Teachers College Columbia University pas Sesionit, nuk do të kishte ndodhur. Një institut ndërkombëtar nuk është i mundur pa pjesëmarrës ndërkombëtarë. Kolegët nga Komisioni i Edukimit për Paqe i Shoqatës Ndërkombëtare të Kërkimit të Paqes, duke ardhur në SSD II me delegacione qeveritare, ose si vëzhgues të OJQ-ve, ranë dakord të qëndronin në Nju Jork për të ndarë punën e tyre në edukimin për paqen si pjesëmarrës në Institut. Pjesëmarrja e tyre u bë e mundur nga një grant i mrekullueshëm i minutës së fundit të fondeve të programit të pashpenzuara nga Kisha Presbiteriane e SHBA-së për të mbuluar strehimin e tyre pas SSDII.

Lindja e IIPE ishte rezultat i një konvergjence të energjive pozitive të njëkohshme që, në lidhje me edukimin për paqen, ka vazhduar të kontribuojë në lulëzimin e fushës. Shpresoj se një konvergjencë e ngjashme mund të ndodhë këtë vit. Përvoja 40 vjeçare e bën IIPE 2022 të pajisur në mënyrë unike për të nisur kontributin e edukimit për paqen një lëvizje të re dhe jetike të shoqërisë civile për heqjen e armëve bërthamore. Mund që Instituti i këtij viti të frymëzojë gjithashtu shumë lexues që të kontribuojnë "një dollar tjetër" në IIPE/GCPE.

Betty A. Reardon
Drejtori Themelues Emeritus, Instituti Ndërkombëtar për Edukimin për Paqen
Bashkëthemelues, Fushata Globale për Edukimin për Paqen
(6 / 6 / 22)

Kërkim reflektues i sugjeruar 

  1. Sa kohë keni marrë pjesë në programet dhe rrjetet IIPE/GCPE?
  2. Çfarë mësimi profesional dhe personal keni përjetuar përmes pjesëmarrjes suaj?
  3. Do të dëshironit të ndihmoni që të bënin të mundur që të tjerët të përjetojnë mësim të ngjashëm paqeje?
  4. Gjatë kohës së praktikës suaj të edukimit për paqen, a keni reflektuar mbi rëndësinë e manifestimit më të madh të paqes të shekullit të kaluar dhe kostot e vonesave në përmbushjen e kërkesave të tij?
  5. A e keni përfshirë konsideratën serioze të kërcënimit bërthamor në praktikën tuaj të edukimit për paqe? Nëse po, si mund ta zgjeroni atë në përmbushjen e sfidave të reja dhe/ose ta lidhni atë me çështje të tjera të paqes që trajtoni?
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top