Deklarata e Paqes në Nagasaki

Shoqëria jonë civile mund të bëhet ose një gur themeli i paqes ose një vatër lufte. Në vend të një “kulture lufte” që përhap mosbesim, tifozë terror dhe kërkon të zgjidhë çështjet me dhunë, le të bëjmë përpjekje të palodhura për të rrënjosur në shoqërinë civile një “kulturë paqeje” që përhap besimin, respekton të tjerët dhe kërkon zgjidhje përmes dialogut.

Taue Tomihisa, kryebashkiaku i Nagasaki lëshoi ​​deklaratën e mëposhtme të paqes më 9 gusht 2022.

shkarkoni deklaratën (pdf)

Hera e parë që Konferenca Botërore kundër bombave A dhe H, e cila synon heqjen e armëve bërthamore, u mbajt këtu në Nagasaki, ishte viti 1956, njëmbëdhjetë vjet pasi u hodh bomba atomike që shkaktoi vdekjen dhe plagosjen e 150,000 njerëzve. mbi qytet.

Sapo WATANABE Chieko, një nga hibakusha, hyri në vend, pati një dush të menjëhershëm të blicit të kamerës. Kjo për shkak se zonja Watanabe po mbahej në krahët e nënës së saj kur ajo mbërriti. Ajo u ekspozua ndaj bombës atomike në një fabrikë ku kishte punuar si një studente e mobilizuar 16-vjeçare dhe u paralizua nga beli e poshtë pasi u shtyp nga trarët metalikë të shembur. Pas mbërritjes së saj, u dëgjuan zëra nga të mbledhurit që thoshin "Ndaloni ta fotografoni atë!" "Ajo nuk është një lloj ekspozite!" dhe vendi ra në një gjendje trazirash.

Pasi arriti në podiumin e folësit, zonja Watanabe tha me një zë të qartë: “Njerëz të botës, ju lutemi bëni fotografi. Dhe pastaj sigurohuni që askush si unë të mos krijohet më kurrë.”

Udhëheqësit e shteteve bërthamore, a mund ta dëgjoni klithmën e shpirtit të saj brenda këtyre fjalëve? Një klithmë që kërkon me gjithë zemër dhe shpirt se "Pavarësisht se çfarë, armët bërthamore nuk duhet të përdoren!"

Në janar të këtij viti, liderët e Shteteve të Bashkuara, Rusisë, Mbretërisë së Bashkuar, Francës dhe Kinës lëshuan një deklaratë të përbashkët duke pohuar se "një luftë bërthamore nuk mund të fitohet dhe nuk duhet të luftohet kurrë". Megjithatë, muajin tjetër Rusia pushtoi Ukrainën. Kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore janë bërë, duke shkaktuar dridhje në të gjithë globin. Kjo i ka treguar botës se përdorimi i armëve bërthamore nuk është një “frikë e pabazë” por një “krizë e prekshme dhe e pranishme”. Na ka bërë të përballemi me realitetin se, për sa kohë që ka armë bërthamore në botë, njerëzimi vazhdimisht përballet me rrezikun që armët bërthamore mund të përdoren për shkak të gjykimeve të gabuara njerëzore, keqfunksionimeve mekanike ose në akte terrorizmi.

Nën nocionin e përpjekjes për të mbrojtur kombet me armë bërthamore, numri i kombeve të varura prej tyre rritet dhe bota bëhet një vend gjithnjë e më i rrezikshëm. Besimi se edhe pse posedohen armë bërthamore ato ndoshta nuk do të përdoren është një fantazi, asgjë më shumë se një shpresë e thjeshtë. "Ato ekzistojnë, kështu që ato mund të përdoren." Ne duhet të pranojmë se çlirimi nga armët bërthamore është e vetmja mënyrë realiste për të mbrojtur Tokën dhe të ardhmen e njerëzimit pikërisht në këtë moment.

Dy takime të rëndësishme për heqjen e armëve bërthamore vazhdojnë këtë vit.

Në qershor, në Takimin e Parë të Shteteve Palë të Traktatit për Ndalimin e Armëve Bërthamore (TPNW) të mbajtur në Vjenë, u shpalos një debat i sinqertë dhe i matur që përfshiu vendet vëzhguese me një qëndrim kundërshtues të Traktatit, dhe të dy projektdeklarata e miratuar. në takim, i cili shpreh vullnetin e fortë për të arritur një botë pa armë bërthamore, dhe u miratua një Plan Veprimi specifik. Për më tepër, TPNW dhe Traktati për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore (NPT) u rikonfirmuan qartë se plotësojnë njëra-tjetrën.

Aktualisht, Konferenca e Rishikimit të Palëve në Traktatin për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore po zhvillohet në selinë e Kombeve të Bashkuara në Nju Jork. Gjatë 50 e ca viteve të fundit, NPT, si një traktat që parandalon rritjen e numrit të shteteve bërthamore dhe promovon çarmatimin bërthamor, ka pasur pritshmëri dhe role të mëdha. Megjithatë, Traktati dhe vendimet e marra në mbledhje nuk janë vënë në praktikë dhe besimi në vetë Traktatin është bërë i dobët.

Shtetet bërthamore mbajnë një përgjegjësi të veçantë për shkak të NPT. Kërkohet që natyra polarizuese e Ukrainës
konflikti është tejkaluar, premtimet e bëra në NPT janë riafirmuar dhe një proces konkret për reduktimin e armëve bërthamore
tregohet.

Unë i bëj thirrje qeverisë së Japonisë dhe anëtarëve të Dietës Kombëtare:

Si një komb me një kushtetutë që heq dorë nga lufta, Japonia duhet të ushtrojë udhëheqje në ndjekjen e diplomacisë së paqes brenda shoqërisë ndërkombëtare, veçanërisht në kohë paqeje.

Si një komb që zotëron Tre Parimet Jo-Bërthamore, në vend që të ecni drejt "ndarjes bërthamore" ose formave të tjera të varësisë nga armët bërthamore, ju lutemi drejtoni rrugën në debat që do të arrijë përparim në drejtim të varësisë jo-bërthamore, siç është nxitja e diskutimeve. mbi konceptin e Zonës pa armë bërthamore të Azisë Verilindore. Për më tepër, si i vetmi komb që ka pësuar bombardime atomike gjatë kohës së luftës, i kërkoj Qeverisë së Japonisë që të nënshkruajë dhe ratifikojë TPNW dhe të bëhet një forcë shtytëse në arritjen e një bote pa armë bërthamore.

Njerëzit e botës, çdo ditë shohim dhe dëgjojmë realitetin e luftës përmes televizionit dhe mediave sociale. Jeta e përditshme e shumë njerëzve po gllabërohet nga zjarri i luftës. Përdorimi i bombave atomike si në Hiroshima ashtu edhe në Nagasaki ishte për shkak të luftës. Lufta gjithmonë shkakton vuajtje për ne, njerëzit e thjeshtë që jetojmë në shoqërinë civile. Dhe pikërisht kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që ne të ngremë zërin dhe të themi "lufta nuk është e mirë".

Shoqëria jonë civile mund të bëhet ose një gur themeli i paqes ose një vatër lufte. Në vend të një “kulture lufte” që përhap mosbesim, tifozë terror dhe kërkon të zgjidhë çështjet me dhunë, le të bëjmë përpjekje të palodhura për të rrënjosur në shoqërinë civile një “kulturë paqeje” që përhap besimin, respekton të tjerët dhe kërkon zgjidhje përmes dialogut. Secili prej nesh që kërkon paqe le të miratojë sloganin e Lajmëtarëve të Paqes në Hiroshima Nagasaki: “Forca jonë mund të jetë modeste, por ne nuk jemi të pafuqishëm”.

Nagasaki, në lidhje me fuqinë e të rinjve, do të vazhdojë të përfshihet në aktivitete për të nxitur një "kulturë
e paqes.”

Mosha mesatare e hibakusha tani ka arritur mbi 84 vjeç. Kërkoj që Qeveria e Japonisë të ofrojë, si çështje urgjente, mbështetje të përmirësuar për hibakusha dhe masa ndihme për ata që kanë përjetuar bombardimet atomike, por nuk kanë marrë ende njohjen zyrtare si të mbijetuarit e bombardimeve.

Shpreh ngushëllimet e mia të përzemërta për të gjithë ata që humbën jetën në bombardimet atomike.

I vendosur për ta bërë "Nagasaki të jetë vendi i fundit për të vuajtur një bombë atomike", unë deklaroj se Nagasaki do të vazhdojë të bëjë çmos për të realizuar heqjen e armëve bërthamore dhe paqen e përjetshme botërore, ndërsa ne punojmë së bashku me Hiroshima, Okinawa dhe Fukushima. viktimë e ndotjes nga rrezatimi dhe zgjerojmë aleancën tonë me njerëzit në mbarë botën që po përpiqen të ndihmojnë në kultivimin e paqes.

TAUE Tomihisa
Kryebashkiaku i Nagasaki
Gusht 9, 2022

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top