Malawi Ambasadori i KB pret panel diskutimi mbi zbatimin e edukimit për paqe

(Raportuar nga: Nyasa Times - Malavi. 23 maj 2017)

Ambasadori dhe Përfaqësuesi i Përhershëm i Malavit në Kombet e Bashkuara në New York USA Necton Mhura kohët e fundit organizoi një Diskutim Paneli mbi "Ndërgjegjësimi për Konfliktet dhe Zbatimi i Edukimit për Paqen: Arritja e Arsimit Cilësor të Qëllimit të Zhvillimit të Qëndrueshëm".

I tha Ambasador në një përgjigje me email Nyasa Times paneli kishte për qëllim, "vendosjen e Paqes përmes Edukimit të Paqes dhe Mediave mbi Ndërgjegjësimin dhe Parandalimin e Konflikteve: Përhapja e një Kulture Paqe".

Një vetë akademik në fushën juridike, Ambasadori Mhura, bashkë-priti diskutimin me Man Hee Lee, Themelues dhe Kryetar i Kulturës Qiellore, Paqja Botërore, Restaurimi (HWPL), një Avokat Ndërkombëtar i Paqes nga Koreja e Jugut.

HWPL është një organizatë jo-qeveritare dhe jofitimprurëse që synon të kapërcejë ndryshimet në kulturë, besim dhe fe duke përfshirë drejtuesit dhe të rinjtë në zgjidhje të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse për paqen.

Tha Mhura: "Qëllimi i Diskutimit Panel, që u zhvillua në Dhomën e Këshillit Ekonomik dhe Social (ECOSOC) në Selinë e Kombeve të Bashkuara, ishte të siguronte një mundësi për të reflektuar mbi konfliktet e kaluara dhe arsyen e themelimit të Kombeve të Bashkuara dhe të nënvizoj rëndësia e ndërgjegjësimit për konfliktin për të nxitur zbatimin e edukimit për paqe. ”

Mhura më tej vuri në dukje se edukimi për paqe është procesi i përvetësimit të vlerave, njohurive dhe zhvillimit të qëndrimeve, aftësive dhe sjelljeve për të jetuar në harmoni me veten, me të tjerët dhe me mjedisin natyror.

Ai përmendi faktin se Malavi vlerëson paqen, dhe kjo, demonstrohet nga përfshirja e saj në operacionet e Kombeve të Bashkuara për ndërtimin e paqes dhe ruajtjen e paqes që nga viti 1994.

Malavi ka vendosur si Forcën e Mbrojtjes Malavi dhe Shërbimin Policor Malavi në vendet e largëta si, Kosova, Liberia, Sierra Leone, Cote d Ivoire, Darfur Sudan dhe Republika Demografike e Kongos.

Aktualisht Malavi ka një kontigjent policor prej mbi 50 oficerësh në Darfur dhe një batalion në DRC.

Mhura më tej informoi Panelin e Forumit Kombëtar të Grave në Ndërtimin e Paqes, i cili u krijua në Tetor 2016 për të përkrahur pjesëmarrjen e barabartë dhe aktive të grave në ndërtimin e paqes dhe proceseve në Malavi duke theksuar se qeveria Malavi është e përkushtuar për të promovuar përfshirjen e grave në paqe -mbajtja.

Nga ana e tij, Man Hee Lee përsëriti thirrjen e tij për një botë pa luftë. Veteran veteran i Luftës Koreane, ai ka një kuptim të gjerë të tmerreve të luftës dhe efektit shkatërrues të saj.

Forshtë për këtë arsye që ai ishte Koordinatori Kryesor i Ceremonisë së Proklamatës së Deklaratës së Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës në 14 Mars 2016.

Panelistë të tjerë në panel diskutimin ishin; Willy Louis, një Këshilltar Ministër, në Misionin e Përhershëm të Haitit në KB, i cili foli për, "Përvoja e luftës në Haiti", Rolando Castro Cordoba, çështjet e ngarkuara të Misionit të Përhershëm të Kosta Rikës në KB, i cili foli në, "Paqja për Edukimin dhe Edukimi për Paqen", Peter Martin Lehmann Nielsen, Zëvendës Përfaqësuesi i Përhershëm i Danimarkës në KB, ai foli mbi, "Arritja e Zhvillimit të Qëndrueshëm Qëllimi 4: Arsimi Cilësor. Lot Dzonzi, Zëvendës Përfaqësuesi i Përhershëm i Malavit reflektoi në, "Rëndësia e Rinisë në Edukimin për Paqen".

Ngjarja u ndez me një performancë të veçantë nga Kori i Shkollës së Mesme Pierre Van Cortlandt që këndoi një kor të Zulu, "Siyahamba" dhe një këngë të John Lennon, "Imagine"

Prandaj panelistët ranë dakord me një thirrje për "Përhapjen e Kulturës së Paqes" në të gjithë botën.

(Shko tek artikulli origjinal)

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...