"Le të Shqyrtojmë Qëndrimin Tonë ndaj Paqes"

Çështje dhe tema në 6 dekada të mësimit të paqes: Shembuj nga puna e Betty Reardon (Postimi # 1)

Në qoftë se ky proces i çarmatosjes nuk është i plotë dhe i plotë dhe nuk arrin deri te shpirtrat e njerëzve, është e pamundur të ndalosh ose të zvogëlosh armatimet, ose - dhe kjo është gjëja kryesore - në fund të fundit t'i shfuqizosh ato plotësisht. - Papa Gjon XIII, Prill, 1963

Interest interesi ynë primar i distancës së gjatë… është çarmatimi i përgjithshëm dhe i plotë i projektuar për t'u zhvilluar në faza që lejojnë zhvillime paralele politike për të ndërtuar institucione të reja të paqes që do të zinin vendin e armëve. - Pres John F. Kennedy, qershor 1963

Hyrja e Redaktorit

Ky artikull nga Betty Reardon është një në një seri postimesh që mbështesin fushatën tonë "$ 90k për 90" që nderon 90 Betty Reardonth viti i jetës dhe kërkon të krijojë një të ardhme të qëndrueshme për Fushatën Globale për Edukimin për Paqen dhe Institutin Ndërkombëtar për Edukimin për Paqen.  Ju lutemi lexoni këtu rreth fushatës. Kjo seri artikujsh do të eksplorojë 6 dekadat e paqes së Betty-t përmes tre cikleve 90-ditore; çdo cikël duke prezantuar një fokus të veçantë të punës së saj. Gjatë këtyre cikleve ne do të nxjerrim në pah dhe ndajmë burimet e zgjedhura nga arkivat e Betty-t, të vendosura në Universitetin e Toledo. Shtator - Nëntor 2018 fillon ciklin 1, duke shfaqur përpjekjet e Betty nga vitet 1960 deri në '70 të përqendruara në zhvillimin e arsimit për paqe për shkollat. Në këtë postim të parë, Betty komenton Le të Shqyrtojmë Qëndrimin Tonë Për Paqen: Një Hetim mbi Disa nga Pengesat Politike dhe Psikologjike për Paqen në Botë, një vëllim në rendin botëror Betty bashkë-redaktuar me Priscilla Griffith, botuar nga Fondi Botëror i Ligjit në 1968. Komenti i Betty-t këtu përqendrohet në dy fragmente nga kjo broshurë: enciklikën e Papës Gjon XXIII, Pacem në Terris, dhe "Fjalimi i Universitetit Amerikan" të Presidentit John F. Kennedy Drejt një Strategjie të Paqes.  Ne i kemi skanuar këto fragmente që të jenë në dispozicion të lexuesve tanë.

[icon icon = "shkarko" class = "" unprefixed_class = ""] [icon name = "file-pdf-o" class = "" unprefixed_class = ""] Ju mund të shkarkoni fragmente nga "Le të Shqyrtojmë Qëndrimin Tonë Për Paqen ..."  këtu.

Komentuesi bashkëkohor

Nga Betty Reardon

Vitet 1960 janë regjistruar si një dekadë e trazuar përçarëse ashtu si edhe ajo që jetojmë tani. Dy prej atyre viteve kishin një rëndësi të veçantë për temën e kësaj serie, 1963 dhe 1968. 1963 ishte viti i shpalljes së Enciklikës Papnore Pacem në Terris, mbajtja e "Fjalimit të Universitetit Amerikan", Drejt një Strategjie të Paqes, dhe vdekjet e autorëve të tyre Papa Gjoni XXIII dhe Presidentit të SHBA John F. Kennedy, humbje që zbehën shpresat për paqe të ndezura nga mesazhi i përbashkët që të dyja i kishin dhënë botës. Megjithatë, ishte gjithashtu viti i Traktatit të Ndalimit të Provave Bërthamore që doli nga lëvizja që në vitin 2017 solli KB për të miratuar Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore. Në të vërtetë, në këto ngjarje janë rrënjët e politikës aktuale globale që ne kërkojmë të ndriçojmë në praktikën tonë të edukimit për paqe dhe frymëzim për rinovimin e veprimit mbi çarmatimin.

Për mua 1963 ishte një vit veçanërisht i rëndësishëm në mësimin tim të paqes që filloi si mësues në klasë në dekadën e mëparshme. Unë u zhvendosa atë vit nga ajo klasë e shkollës së mesme në një institut kërkimor të rendit botëror për të zhvilluar programin e tij të shkollave. Enciklika dhe fjalimi u përfshinë në burimin e parë të kurrikulës të botuar në 1968 nga Programi i Shkollave i Fondit Botëror të Ligjit, një koleksion i pjesëve që pasqyrojnë problematikën e paqes nga perspektiva e Luftës së Ftohtë, të zgjedhura midis materialeve të përdorura në një kurs në çështjet aktuale të mësuara nga Priscilla Griffith në Shkollën e Mesme të Melburnit në Florida. Priscilla ishte një nga mësuesit e shumtë në klasë të talentuar dhe të përkushtuar që unë u regjistrova për të punuar me mua për zhvillimin e programit. Koleksioni i redaktuar që ajo dhe unë e bëmë së bashku për përdorim nga mësues të tjerë u titullua Le të Shqyrtojmë Qëndrimin Tonë Për Paqen: Një Hetim mbi Disa nga Pengesat Politike dhe Psikologjike për Paqen në Botë, duke i bërë jehonë një fraze nga adresa e Kennedy.

Në Stanstead 3 në 1973 me Saul Mendlovitz (majtas), Projekti Model i Urdhrave Botërore; Duncan Graham, bashkë-organizator i programit veror për mësuesit; dhe Franklin Wallin, atëherë President i Institutit për Rendin Botëror. (Foto: Koleksioni personal i Betty Reardon)

Në vitin 2018, unë zbuloj se të gjitha zgjedhjet që u bënë pjesë e "topit" të studimeve të paqes 1960-70 ende mbajnë një farë rëndësie për çështjet aktuale të paqes. Unë i shoh ato si programe mësimore të dobishme për arsimin e mesëm të lartë dhe universitar për paqen dhe studimet e paqes në këtë kohë tensionesh që të kujtojnë vitet e Luftës së Ftohtë. Nëse koleksioni do të adaptohej sot, siç mund të studiojë Luftën e Ftohtë të mesit të shekullit XX ose evolucionin e teorisë së paqes, Fushata Globale do të donte të ndante përvojat tuaja me lexuesit tanë. Na tregoni se si i keni rishikuar, ndryshuar ose shtuar pyetjet që formojnë hetimin origjinal. A mendoni se ndonjë nga pyetjet e vitit 1968 ende ka rëndësi për pedagogjinë e edukimit për paqe siç praktikohet tani?

Komentet e mia këtu flasin për dy zgjedhjet e vitit 1963, pjesët përfundimtare të koleksionit, që kanë një rëndësi të veçantë për ligjërimin e tanishëm mbi çarmatimin dhe heqjen e armëve bërthamore, tema që do t'i trajtojmë përsëri më vonë këtë muaj gjatë "Javës së çarmatimit". Ne ftojmë pedagogët e paqes që marrin këtë post të lexojnë dhe marrin në konsideratë caktimin e tekstit të plotë të fjalës së Presidentit që shfaqet në fragmente të disponueshme në lidhjen e redaktorit dhe të gjitha pjesët e enciklikës që kanë të bëjnë me rendin botëror dhe institucionet ndërkombëtare (klikoni këtu për enciklikën e plotë) Vini re se megjithëse nuk kanë referenca të përbashkëta, të dy kanë qëllime thelbësore politike të informuara nga vlerat kongruente të paqes, veçanërisht përqendrimi në forcimin e KB në mënyrë që të mund të jetë një instrument kryesor në arritjen e qëllimit të përbashkët të çarmatimit të përgjithshëm dhe të plotë (GCD) . Të dy e shohin GCD si sine qua non e asaj që ne tani i referohemi si "paqe e qëndrueshme", dhe të dy e kuptojnë nevojën për atë që iu referuam në ato vite "si ndryshim i rëndësishëm në sistemin ndërkombëtar", një supozim që na çon të zhvillojmë një qasje "sistemesh" të pedagogjisë i "studimeve të rendit botëror", një hetim i bazuar në vlera për strukturat dhe funksionet dhe një vlerësim i paqeruajtjes dhe kapaciteteve ndërtuese të paqes të sistemit ndërkombëtar, i plotësuar dhe zgjeruar nga një shqyrtim i alternativave të ndryshme ndaj këtij sistemi dhe rendit botëror potencial secili mishëruar. Pohimi i Papës për nevojën për të "arritur shpirtrat e njerëzve" (dhe ata që kanë nevojë për të mund të jenë kryesisht njerëz), ndërsa u paraqit në terma teologjikë, parashikon atë që do të bëhej nocioni laik i transformimit në nivele personale përmes niveleve globale, tani gjerësisht konsiderohet një kusht thelbësor i "ndryshimit të sistemit" për një kulturë paqeje.

Për praktikuesit e studimeve të rendit botëror, të dy "manifestet" përforcuan dhe plotësuan njëri-tjetrin; Papa që bën thirrje për realizimin e vlerës themelore të personit njerëzor si qëllimin përfundimtar të paqes dhe themelimin e saj siç pohohet në Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut; dhe Presidenti duke sfiduar mendimin realist që hodhi poshtë mundësinë e paqes si përtej fushës së prakticitetit politik. Në të vërtetë, fjalimi i Presidentit është një thirrje për akademinë për të nxitur zhvillimin e njohurive mbi të cilat mund të ndërtohet paqja, ai e përcaktoi në terma aktivë sesa idealistë, si "një proces, një mënyrë për zgjidhjen e problemeve". Vetë këto probleme, fusha në zhvillim e studimeve të paqes po vinte në provë të jo dhunës si një alternativë ndaj mënyrës mbizotëruese të zgjidhjes së problemeve ndërkombëtare, dhunës së armatosur, një problem i cili bëhet gjithnjë e më i ashpër, gjithnjë e më shumë në nevojë për vizionet praktike të këtyre dy udhëheqësit botërorë, të cilët vendosin standarde që ne mund t'u mësojmë studentëve tanë dhe vetvetes të kërkojnë nga udhëheqësit tanë aktualë. Dhe ato vizione ishin praktike, duke theksuar institucionalen, njësoj me qëndrimin. Sfida institucionale del shumë në horizontin qytetar të kësaj dite dhe kësaj gjenerate të nxënësve të paqes. Si do ta adresojmë?

Të tjerët tani po e pohojnë përsëri këtë sfidë. Jeffrey Sachs, në librin e tij të vitit 2013 Për të Lëvizur Botën: Kërkimi i JFK për Paqe, solli vëmendje të re në fjalimin e Kennedy, kështu që ka të ngjarë që disa në komunitetin tonë tashmë mund ta sjellin atë në klasat e tyre. Por le ta konsiderojmë gjithashtu Pacem në Terris nuk është vetëm një nga deklaratat më gjithëpërfshirëse të asaj që përbën paqen, por ishte pararendëse e përpjekjeve më të fundit midis katolikëve për të pohuar parimet e mosdhunës dhe heqjes dorë nga armët bërthamore. Ndjenjat e tij u bënë jehonë në deklaratat e shumta nga institucionet fetare të lëshuara rreth 20 vjet më vonë për të thirrur besimtarët në detyrimet e tyre civile për të ndjekur në mënyrë aktive paqen dhe heqjen bërthamore.

Çështje të kontekstit historik dhe kulturor ka të ngjarë të lindin gjatë diskutimit të pre-ekologjik (megjithëse hyrja në koleksion i referohet "ndotjes së mjedisit" si një problem global), konteksti i ndërgjegjësimit para gjinisë së këtyre dy pjesëve. Kisha Katolike dhe presidenca Amerikane janë të dy, aktualisht, të kapur nga problemet e legjitimitetit dhe tradhëtisë së zonave të tyre elektorale. Ndërsa elementë të të dy situatave mund të kenë ekzistuar në 1963, do të kalonin dekada përpara se të ishin pjesë e ligjërimit të përbashkët publik. Këto mesazhe duhet të lexohen në kontekstin e kohës së tyre, si dhe rëndësinë e tyre për të tashmen. Shumë lexues, dhe shumica e studentëve të shkollës së mesme dhe universitare, ka të ngjarë të gjejnë gjuhën patriarkale të minuar qëllimet e Papës dhe Presidentit. Kjo çështje do të adresohet në një postim pasues në "Fushata 90K për 90 vjet" Ne që i lexuam ato në kohën e dorëzimit, me disa përjashtime, morëm pak shënim. Por të gjithë ata që i mirëpritën këto mesazhe për qëllimet e tyre të deklaruara, i gjetën ato frymëzuese të shpresës dhe veprimit, siç ishte ai i themelimit të programit Pacem in Terris në Kolegjin Manhattan, i dyti i qindra programeve të studimeve të paqes në kolegjet dhe universitetet amerikane.

Ata prej nesh që e shohin gjininë si thelbësore dhe thelbësore për paqen do të vinin në dukje, gjithashtu, se ajo e Betty Friedan Misticia Femërore që ndihmoi në mobilizimin e lëvizjes "çlirimtare të grave" të SH.B.A.-së të viteve '60 u botua në 1963. Edhe me perspektivën e saj të kufizuar të klasës së mesme të bardhë, bëri që shumë njerëz të fillojnë të bëhen të vetëdijshëm për rendin dominues gjinor. Ishte, sigurisht një vit i rëndësishëm për çështjet thelbësore dhe të vazhdueshme të edukimit për paqe që do të shqyrtohen në këtë seri në 6 dekadat e fundit të mësimit të paqes.

Studentët dhe mësuesit e jo-dhunës mund të marrin gjithashtu parasysh se 1963 ishte viti i Marshit në Uashington dhe fjalimi "Unë kam një ëndërr" të mbajtur atje nga Dr. Martin Luther King, Jr. Edhe ai, gjithashtu, mund të konsiderohet në dritën e Pohimet e Papës për të drejtat e njeriut dhe të njëjtat lidhje midis dinjitetit njerëzor universal dhe një paqe të drejtë në "predikimin" e tij për Luftën e Vietnamit në Kishën e Lumit në 1968 vetëm muaj para vrasjes së tij.

1968 ishte viti në të cilin Pres. Pasardhësi i Kennedy, Lyndon B. Johnson, hoqi dorë nga kandidimi për rizgjedhje, duke iu përgjigjur humbjes së besimit të publikut mbi Luftën e Vietnamit. Humbje e ngjashme e besimit te presidenti i ulur në 2018 nuk ka të ngjarë të shohë as një përgjigje të krahasueshme presidenciale. Ndërsa, i paqartë në atë kohë dhe ende pak i njohur, "Le të Shqyrtojmë Qëndrimin Tonë Për Paqen" u botua në atë vit. Cilat programe mësimore do të botohen në këtë dhe në vitet e ardhshme, duke na thirrur të shqyrtojmë mundësitë e paqes në këto kohë? Çfarë mund të përfshihet në një koleksion të tillë deklaratash mbi problematikën e paqes të botuar në këtë dekadë?

Së fundmi, në lidhje me këto fragmente të para të veçanta, të dy John F. Kennedy dhe Papa Gjoni XIII janë shembuj të llojit të mendimtarëve që ne synojmë të vazhdojmë të sjellim në vëmendjen e postimeve të GCPE lexuesve, mendimtarëve, vizioni, qëllimi dhe qartësia e të cilave në artikulim të ideve dhe veprimeve që mbajnë mundësi të konsiderueshme për të mësuar dhe vepruar drejt paqes, shpresojmë që studentët tanë të përpiqen të imitojnë. Në një vizion të tillë është shkak për shpresë në kohë të trazuara dhe frymëzim drejt veprimit praktik për të përmbushur shpresën.

-Betty Reardon, Tetor, 2018


90 mijë dollarë për 90!

Një fushatë 9-mujore për të ndihmuar në qëndrueshmërinë la Fushata Globale për Edukimin për Paqen & Instituti Ndërkombëtar për Edukimin për Paqen

[icon icon = "dhuratë" class = "" unprefixed_class = ""] Dhuroni Tani!

Me ndihmën tuaj, qëllimi ynë është të rrisim 90,000 dollarë gjatë 9-muajve të ardhshëm, duke arritur kulmin në një festë të veçantë të ditëlindjes në qershor 2019. Synimi prej 90 mijë dollarësh siguron qëndrueshmërinë e GCPE & IIPE: Puna e trashëgimisë së Betty në edukimin për paqe. (Mësoni gjithçka rreth 90 mijë dollarë për fushatën 90 këtu.)

Ka shumë mënyra që ju mund të na ndihmoni të arrijmë këtë synim dhe ta nderojmë Bettin gjatë kësaj fushate të veçantë: 

 • Bëni një dhurim 1 herë të $ 90 ($ 1 për çdo vit të jetës së Betty)!
 • Bëni një dhurim automatik mujor të përsëritur të $ 90 (për një total prej $ 1080!)
 • Bëni një dhurim automatik mujor të përsëritur të $ 9.00 (108 dollarë për vitin!)
 • Bëni një dhurim 1 herë të $ 900 (10 dollarë për çdo vit të jetës së Betty) - ose $ 9000(100 dollarë për çdo vit)
 • Bëni një dhurim të automatizuar mujor të përsëritur prej 75 $ për 1 vit = $ 900
 • Jepni çdo shumë që mundeni!

[icon icon = "dhuratë" class = "" unprefixed_class = ""] Dhuroni Tani!

Çfarë mbështet donacioni juaj mbështetës

 1. Kultivimi i burimeve arsimore të çarmatimit, siç është artikulli ynë i botuar së fundmi: Çmimi Nobel për Paqe 2018: një moment i mësueshëm - Heqja e luftës si një parakusht për uljen e dhunës ndaj grave
 2. Ju mund të mbështesni përpjekjet tona për të rritur ndërgjegjësimin për edukimin për paqe në të gjithë botën!
 3. Ju mund të ndihmoni që edukimi për paqe të rritet në bazat! Fushata Globale kontaktohet shpesh nga edukatorë nga e gjithë bota duke kërkuar burime dhe mbështetje për të krijuar programe të reja të edukimit për paqe.
 4. Ju mund të na ndihmoni të fillojmë një rrjet të fuqishëm të kapitujve të nivelit vendor dhe rajonal. Disa tashmë kanë arritur në GCPE për të dalë vullnetarë si koordinatorë të vendit dhe për të ndihmuar në përpjekjet për shtrirjen kombëtare dhe rajonale. Mbështetja juaj mund të na ndihmojë të rritemi dhe të mbështesim këto përpjekje!
 5. Mbështetja juaj mund të na ndihmojë të punësojmë staf të ri për të mbështetur programet tona me rritje të shpejtë!
 6. Ju mund të na ndihmoni për të kryer kërkime shumë të nevojshme, që mbështesin zhvillimin e burimeve të politikës së arsimit për paqe. Bërësit e politikave po kërkojnë modele dhe burime efektive, të bazuara në prova, për të mbështetur zhvillimin e politikave të arsimit për paqe. GCPE po punon për të mbledhur burimet ekzistuese të politikave dhe për të zhvilluar një seri rekomandimesh të politikave dhe burimeve shoqëruese bazuar në analizën e burimeve ekzistuese.
 7. Fushata Globale shërben si një qendër jetësore për kërkimin aktual dhe burimet në edukimin për paqe. Mbështetja juaj na ndihmon të mbajmë faqen tonë të internetit, burimet bibliografike, kalendarin e ngjarjeve dhe udhëzuesin "ku të studiojmë edukimin për paqe".