Lanzamiento Premio Compartir 'Edukimi para la Paz'

Grupi i maestros që recibieron recocimiento nga sus përvojat e ndërtimit të paz, vlerësimet dhe konvencionet en la escuela.

(Raportuar nga: Universidad de los Andes - Kolumbi. 20 Prill 2017 )

Për më shumë se 50 vjet, mësuesit dhe drejtorët kolumbianë kanë ndërtuar paqen në klasa, shkolla dhe komunitete. Në vlerësim të punës së tyre, duke filluar nga viti 2018, do të ndahet Çmimi i Ndarjes 'Edukimi për PAQE', një çmim që u drejtohet atyre drejtuesve të cilët, përmes punës së tyre të trajnimit, kontribuojnë në krijimin e mjediseve demokratike dhe ndërtimin e projekteve të jetës për fëmijë dhe të rinj njerëzit.

Çmimi, dhënë nga Fondacioni Sharing, do t'i jepet një mësuesi, një grupi mësuesish ose një drejtori që plotëson kriteret aktuale për zgjedhjen e Çmimit Share the Teacher dhe të cilët janë gjithashtu udhëheqës transformues. Çmimi do të jetë për ata që përdorin strategji pedagogjike aktive, pjesëmarrëse, gjithëpërfshirëse dhe kuptimplota që promovojnë qëndrime, besime dhe praktika në përputhje me kulturën e paqes, shpjegoi Luisa Gómez, president i Fondacionit Compartir.

Krijimi i kësaj kategorie çmimesh lindi pikërisht nga qindra përvoja të mbledhura çdo vit me rastin e ndarjes së çmimit të mësuesit, të udhëhequr nga Fondacioni, nga e cila janë identifikuar më shumë se 500 propozime që arrijnë të ndërtojnë një kulturë paqeje nga mjedisi . shkollë Çmimi gjithashtu kërkon që mësuesit dhe drejtorët e tjerë të mësojnë nga përvoja të tilla dhe të pasurojnë punën e tyre duke zhvilluar propozime për shkollat ​​e tyre, duke tejkaluar karrigen e paqes.

Gjatë fillimit të çmimit, u theksua rëndësia e ndërtimit të paqes nga praktika, jo nga fjalimi. Për këtë arsye, "këta mësues duhet të krijojnë ambiente në klasa dhe shkolla që janë të favorshme për zbatimin e kompetencave njohëse, emocionale dhe qytetare që të rinjtë tanë u kërkojnë të jetojnë së bashku paqësisht dhe të transformojnë kontekstet e tyre në mënyrë që të ndërtojmë një Kolumbi më shumë i drejtë dhe i drejtë ”, pohon Gómez.

Për Alejandro Castillejo Cuéllar, drejtor i Programit të Studimeve Kritike të Tranzicionit (PECT) dhe profesor i asociuar i Departamentit të Antropologjisë në Los Andes, për të arritur që ndërtimi i paqes nga shkolla gjëja më e rëndësishme është të marrësh vendimin për të dashur të rrezikosh gjuhët, në fjalime, në mënyrat e mësimdhënies. "Ne duhet të kuptojmë se pedagogjia nuk është rregullimi dhe standardizimi i proceseve, por përkundrazi se është një vend takimi midis qenieve njerëzore, prandaj ne duhet të hedhim themelet dhe idetë për të ndërtuar jo një paqe, por disa" paqe ", në shumës ”, Shton Castillejo Cuellar.

Mësuesit ose rektorët do të marrin stimuj ekonomikë që do t'i lejojnë ata të forcojnë propozimet e tyre për t'i kthyer ato në laboratorë të rinj për edukimin për paqe. Duke qenë se ata janë ata që përballen me realitetin e fëmijëve në mes të konfliktit çdo ditë, drejtorët dhe mësuesit do të jenë aktorët themelorë në procesin e ndërtimit të paqes në post-marrëveshje, theksoi Gomez.

Fillimi zyrtar i çmimit u bë gjatë Forumit 'Edukimi në Vlera: Ne ndërtojmë paqen nga shkolla', mbajtur në Universidad de los Andes me udhëheqjen e Fundación MAPFRE, Organizata e Shteteve Ibero-Amerikane (OEI) dhe Fundación Compartir . Që nga 6 maj 2017, mësuesit dhe drejtorët e interesuar për të aplikuar do të gjejnë të gjitha bazat në faqe www.compartirpalabramaestra.org .

( Shko tek artikulli origjinal )

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...