Në Kirkuk, puna ekipore ndërton tolerancën

Nabaa mban një trofe me shokët e saj të basketbollit pasi fitoi një lojë kundër një shkolle aty pranë. (Foto: © UNICEF / Irak / 2015 / Anmar)

(Raportuar nga: UNICEF Irak. 23 nëntor 2015)

Nga pothuajse 3.2 milion njerëz që janë zhvendosur brenda në Irak që nga janari 2014, më shumë se 400,000 janë larguar në Guvernatorin e Kerkukut. Rritja e papritur e numrit të njerëzve të zhvendosur në Kirkuk ka rezultuar në një mungesë burimesh dhe ka ndikuar në ofrimin e shërbimeve thelbësore, veçanërisht arsimin.

Kerkuku ka qenë prej kohësh shtëpi për njerëz me prejardhje të ndryshme fetare dhe etnike, duke përfshirë Kurdët, Turkmenët, Asirianët dhe Arabët. Irakianët e zhvendosur që kërkojnë siguri në Kirkuk e kanë shtuar këtë larmi - por ata gjithashtu i kanë shtuar tensioneve në një zonë të shkurtër shërbimesh, pranë një vije aktive aktive.

UNICEF iu përgjigj fërkimeve dhe mungesave në Kirkuk duke krijuar një program për të forcuar paqen dhe tolerancën, duke filluar në shkolla.

"Essentialshtë thelbësore që ofrimi i arsimit të jetë i drejtë dhe që shkollat ​​të jenë të ndjeshme ndaj konflikteve në mënyrë që ato të mund të promovojnë paqen", thotë Kelsey Shanks, një konsulente me UNICEF.

Programi i Edukimit për Paqen përfshin, midis aktiviteteve të tjera, formimin e grupeve të të rinjve - studentë të cilët janë zgjedhur për të monitoruar dhe raportuar mbi çdo konflikt në 30 shkolla në të gjithë guvernatorin. Ai gjithashtu përmban grupe të komunikimit me komunitetin, trajnimi i mësuesve, seminare dhe aktivitete sportive ekipore. Ekipet sportive janë gjithmonë të përziera për të siguruar që të gjitha grupet e komunitetit në një shkollë të jenë pjesë e secilit ekip. Strategjia ndihmon në krijimin e shpirtit të ekipit midis pjesëmarrësve - gjatë dhe pas lojërave.

Një nga shumë studentë që përfituan nga Edukimi për Paqe është Nabaa, 17 vjeç. Ajo është një Turkmen që studion në Shkollën e Mesme Al-Yaqatha.

Falë programit, shkolla Nabaa krijoi aktivitete sportive për të promovuar ndërtimin e ekipeve dhe bashkëpunimin midis të rinjve, dhe Nabaa ishte në gjendje të arrijë ëndrrën e saj për të luajtur në ekipin e basketbollit të vajzave. Nabaa dhe miqtë e saj u trajnuan për dy javë, pas së cilës ata luajtën një lojë kundër një shkolle aty pranë. Skuadra e Nabaa fitoi, dhe vajzat morën medalje dhe një trofe në fund të lojës.

"Më pëlqen të luaj basketboll", thotë Nabaa me një buzëqeshje. “Po ndjek hapat e babait tim; ai ishte gjithashtu një lojtar basketbolli. ”

Programi i UNICEF për Edukimin për Paqen u krijua me kontribute bujare nga qeveria e Italisë Bashkëpunimi Italiana allo Sviluppo. Nisma forcon paqen dhe kohezionin shoqëror midis studentëve dhe shkollave, mëson mirëkuptimin dhe tolerancën e ndërsjellë, ushqen përfshirjen dhe krijon shkolla të sigurta.

Sajjad Ismail, Specialist i Edukimit në UNICEF, thotë se programi është i vogël, por i suksesshëm dhe planifikon të zgjerohet: "Këto janë ndërhyrje të vogla me një ndikim të madh."


Ala Abdullah është një Konsulent me UNICEF Irak.

(Shko tek artikulli origjinal)

1 Comment

Bashkohu me diskutimin ...