Ne vetëm ndaluam armët bërthamore!

Shtetet anëtare votojnë për të miratuar Traktatin historik që ndalon armët bërthamore. 7 korrik 2017. (Foto: Kombet e Bashkuara)

(Raportuar nga: Mjekët ndërkombëtarë për parandalimin e luftës bërthamore. 7 korrik 2017)

by

Armët bërthamore janë ndaluar.

Stigmatizohet dhe ndalohet. Kjo do të thotë se jemi dy të tretat e rrugës për të përmbushur atë Betimi humanitar, e cila ndihet sikur u lançua vetëm dje.

U deshën tre konferenca ndërkombëtare, dy grupe pune të hapura, prova mjekësore dhe shkencore të grumbulluara për rreth 50 ose më shumë vjet, dekada apelimesh vetëmohuese nga Hibakusha dhe nga viktimat e provave bërthamore, një grup thelbësor shtetesh me guximin për të marrë udhëheqje efektive, një rezolutë vendimtare e KB, katër javë negociatë e ndershme, me mirëbesim nga njerëz që me të vërtetë dhe me të vërtetë duan të heqin qafe botën nga armët bërthamore, dhe shtatë vjet fushatë intensive nga ICAN

Weapons dhe armët bërthamore janë ndaluar.

Traktati për Ndalimin e Armëve Bërthamore, e cila u miratua sot në Sallën e Konferencave 1 në Kombet e Bashkuara nga an vota dërrmuese 122-1, bën një rast bindës për stigmatizimin dhe eliminimin e armëve bërthamore. Në fakt, gjuha që përdor për të bërë atë çështje është e padallueshme nga gjuha e mjekëve, shkencëtarëve, avokatëve ndërkombëtarë dhe të tjerëve me njohuri eksperte se çfarë janë armët bërthamore dhe dëmtimin shkatërrues që ato shkaktojnë:

"[T] ai pasojat katastrofike të armëve bërthamore nuk mund të adresohen në mënyrë adekuate, të kapërcejnë kufijtë kombëtarë, të paraqesin implikime të mëdha për mbijetesën njerëzore, mjedisin, zhvillimin socio-ekonomik, ekonominë globale, sigurinë ushqimore dhe shëndetin e brezave aktualë dhe të ardhshëm, dhe të kenë një ndikim joproporcional në gra dhe vajza, përfshirë edhe si rezultat i rrezatimit jonizues. ”

"Përdorimi [i juaj] i armëve bërthamore do të ishte i neveritshëm për parimet e njerëzimit dhe diktatin e ndërgjegjes publike".

"[Një] ndalim ligjërisht i detyrueshëm i armëve bërthamore përbën një kontribut të rëndësishëm drejt arritjes dhe mirëmbajtjes së një bote pa armë bërthamore, duke përfshirë eliminimin e pakthyeshëm, të verifikueshëm dhe transparent të armëve bërthamore."

Pjesët e traktatit që përshkruajnë ndalimet dhe detyrimet e shteteve palë në të mbyllin boshllëkun ligjor që është shfrytëzuar nga shtetet e armatosura bërthamore dhe të varura nga bërthamat jo vetëm për të parandaluar detyrimet e tyre të çarmatimit, por edhe për mbajnë armët bërthamore në qendër të politikave të tyre ushtarake dhe të sigurisë për dekadat e ardhshme. Zhvillimi, testimi, prodhimi, prodhimi, blerja, posedimi, grumbullimi, përdorimi dhe kërcënimi i përdorimit të armëve bërthamore janë shpallur të paligjshme sipas këtij traktati. Periudha

Shteteve të armatuara bërthamore dhe të varura nga bërthamat u janë siguruar mënyra praktike dhe fleksibile për të respektuar ato ndalime sapo të vendosin të bashkohen. Nëse ata vazhdojnë të sfidojnë normat e vendosura nga traktati, ato do të jenë shtete të jashtëligjshme.

Traktati hedh poshtë pretendimin e bërë nga një grusht shtetesh se ata kanë nevojë për armë bërthamore për të siguruar sigurinë e tyre dhe se pasojat humanitare duhet disi të ekuilibrohen me ato nevoja. Jo vetëm që traktati këmbëngul se rreziqet e paraqitura nga armët bërthamore "kanë të bëjnë me sigurinë e të gjithë njerëzimit", por gjithashtu e quan eliminimin e armëve bërthamore të vonuar "një e mirë publike globale e rendit më të lartë, duke shërbyer si për sigurinë kombëtare ashtu edhe për atë kolektive. interesat. ”

Traktati ka të bëjë më shumë sesa me ndalimet. Ai përshkruan detyrimet dhe përgjegjësitë e palëve të saj për të punuar për universalizimin, për të ndrequr dhe korrigjuar dëmin e shkaktuar nga armët bërthamore ndaj viktimave dhe mjedisit, dhe për të mbështetur dhe mbrojtur normën e sigurisë kolektive në një botë pa armë bërthamore.

Abacca Anjain-Maddison i Ishujve Marshall - një vend që ka provuar pasojat e armëve bërthamore nga dora e parë - foli në emër të ICAN në përfundim të kësaj konference historike:

“Miratimi i kësaj marrëveshje historike sot na mbush me shpresë se gabimet e së kaluarës nuk do të përsëriten kurrë. Na mbush me shpresë se do t'u kalojmë fëmijëve dhe nipërve tanë një botë përgjithmonë të lirë nga këto bomba të tmerrshme ".

Setsuko Thurlow tha në fillim të këtyre negociatave se traktati i ndalimit do të "ndryshonte botën". Me përfundimin e suksesshëm të negociatave, ne tani kemi një mjet të ri të fuqishëm ligjor, moral dhe politik për ta bërë këtë. Ne do të duhet të mbajmë partneritetin e shteteve, organizatave ndërkombëtare dhe shoqërisë civile që na ka sjellë deri tani në mënyrë që të përdorim mjetin që kemi krijuar për qëllimin e tij të synuar.

Armët bërthamore janë ndaluar. E tëra që ka mbetur tani është t'i eleminojmë një herë e përgjithmonë.

[icon icon = "glyphicon glyphicon-share-alt" ngjyra = "# dd3333] Mësoni më shumë rreth Konferencës historike të Kombeve të Bashkuara për të Negociuar një Instrument Lidhës Ligjor për Ndalimin e Armëve Bërthamore, Duke Drejtuar Drejt Eliminimit të Përgjithshëm të tyre

(Shko tek postimi origjinal)

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

2 Comments

Bashkohu me diskutimin ...