Deklaratë e përbashkët nga BE dhe OKB për Ditën Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës Seksuale në Konflikte (19 qershor)

Lexoni më shumë për Ditën Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës Seksuale në Konflikt

“Një angazhim i palëkundur”: nga Artikulimi te Veprimi për Paqe

Shtetet dhe organizatat ndërshtetërore janë të prirura të adresojnë problemet duke lëshuar deklarata madhështore. Deklarata e përbashkët më poshtë ia vlen të lexohet nga edukatorët e paqes si bazë e një hetimi mbi marrëdhënien integrale të të drejtave njerëzore të grave me arritjen e paqes së drejtë dhe të qëndrueshme. Mund të përdoret, gjithashtu, për të lehtësuar vlerësimin e mundësive praktike për përmbushjen e “angazhimit të palëkundur” të atyre që kanë dhënë këtë deklaratë.

Çfarë do të duhej që shtetet të mbështesin viktimat dhe t'i japin fund mosndëshkimit? Cilat janë gjasat që hapat specifikë që mbron kjo deklaratë të jenë baza e veprimit të politikave të organizuara dhe plotësisht të financuara? Çfarë mund t'i duhet shoqërisë civile për t'i shtyrë shtetet të bëjnë dhe të zbatojnë një politikë të tillë? Çfarë mësimi mund të jetë i nevojshëm që shoqëria civile të ketë sukses në këtë përpjekje? Më e rëndësishmja, si mund të faktorizohen politika të tilla në një tranzicion të qëllimshëm drejt paqes së drejtë dhe të qëndrueshme për të cilën shtetet gjithashtu kanë artikuluar një angazhim.

Për dekada, gratë avokate të paqes kanë ankuar me zë të lartë dhunën seksuale që është pjesë përbërëse e konfliktit të armatosur. Siç ka thënë shpesh Cora Weiss, "Ju nuk mund ta ndaloni përdhunimin ndërsa lufta vazhdon". Dhuna seksuale është një strategji e qëllimshme e luftës. Rrënjët kulturore mizogjene të referuara këtu janë të njohura gjerësisht. Por pak vëmendje i është kushtuar sistemit global të sigurisë, i cili zbaton kulturën, një produkt i patriarkatit që përshkon shumicën e shoqërive dhe institucioneve njerëzore.

Në një sesion të OJQ-së mbi temën, dekadat e kaluara, unë ofrova disa nga vëzhgimet e mëposhtme që jam i detyruar t'i përsëris ndërsa shqyrtojmë këtë deklaratë, duke kërkuar që edukatorët e paqes dhe nxënësit që ata udhëzojnë të marrin parasysh dhe vlerësojnë pohimet e mëposhtme:

  • Për t'i dhënë fund dhunës seksuale në konfliktet e armatosura, ne duhet t'i japim fund konfliktit të armatosur;
  • Për t'i dhënë fund konfliktit të armatosur, ne duhet të heqim institucionin e luftës;
  • Për të shfuqizuar luftën, ne duhet të arrijmë çarmatimin universal të përgjithshëm dhe të plotë sipas ligjit ndërkombëtar;
  • Për të mbajtur një sistem të çarmatosur të sigurisë ndërkombëtare, ne duhet të përshtatim ligjin dhe institucionet ndërkombëtare që funksionojnë aktualisht, dhe të hartojmë të rejat që mund të kërkohen;
  • Për të përshtatur dhe dizajnuar institucionet e nevojshme do të kërkojë veprim nga një shoqëri civile e arsimuar globale e angazhuar për transformimin e sistemit të luftës;
  • Për të edukuar për transformimin e sistemit të luftës kërkon "një angazhim të palëkundur" nga edukatorët e paqes.

Sipas fjalëve të titullit të filmit të 12 qershorit të postuar të dielën e kaluar, "Është në duart tona!" (BAR, 6)

Deklaratë e përbashkët e Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, Josep Borrell, dhe Përfaqësueses Speciale të OKB-së për Dhunën Seksuale në Konflikt, Pramila Patten, me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës Seksuale në Konflikt

Deklaratë për shtyp: Për Lirim të Menjëhershëm
Bruksel/Nju Jork, 17 qershor 2022

Në Ditën Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës Seksuale në Konflikte, Kombet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian bashkojnë zërat e tyre për t'i bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar të përshpejtojë përpjekjet e tij për të çrrënjosur dhunën seksuale të lidhur me konfliktin dhe për të shpëtuar brezat pasardhës nga kjo fatkeqësi.

Mesazhi ynë është i qartë: është koha për të shkuar përtej qasjeve reaktive dhe për të trajtuar shkaqet themelore dhe nxitësit e padukshëm të dhunës seksuale, si diskriminimi me bazë gjinore, pabarazia dhe përjashtimi, si dhe normat e dëmshme shoqërore që lidhen me nderin, turpin dhe duke fajësuar viktimat.

Jemi thellësisht të tronditur nga ndikimi i luftës në Ukrainë në jetën e civilëve dhe jemi thellësisht të shqetësuar për dëshmitë e tmerrshme personale dhe akuzat në rritje për dhunë seksuale. Ne dënojmë me forcë krime të tilla dhe bëjmë thirrje për një fund të menjëhershëm të dhunës. Konflikti i armatosur dhe shpërngulja masive rrisin rreziqet e të gjitha formave të dhunës seksuale, si dhe trafikimit të personave për qëllime shfrytëzimi seksual, i cili prek gratë dhe vajzat në mënyrë disproporcionale dhe pre mbi ata që kërkojnë strehim nga lufta.

Ne kemi parë gjithashtu gjatë vitit të kaluar rritje të militarizimit, duke përfshirë një epidemi grushtesh dhe pushtimesh ushtarake, nga Afganistani, në Guinea, Mali, Mianmar dhe gjetkë, të cilat e kanë kthyer mbrapsht kohën për të drejtat e grave. Edhe pse krizat e reja përshkallëzohen, luftërat nuk kanë pushuar diku tjetër, duke përfshirë Republikën e Afrikës Qendrore, Republikën Demokratike të Kongos, Somali, Sudanin e Jugut, Sirinë apo Jemenin. Ato karakterizohen nga nivele alarmante të dhunës seksuale të lidhur me konfliktin e përdorur si një taktikë lufte dhe terrori, një mjet represioni politik dhe një formë frikësimi dhe hakmarrjeje kundër aktorëve dhe aktivistëve të vijës së parë. Është thelbësore të nxitet një mjedis mbrojtës që parandalon dhe parandalon dhunën seksuale në radhë të parë dhe mundëson raportim të sigurt dhe përgjigje adekuate. Parandalimi është forma më e mirë e mbrojtjes, duke përfshirë vetë parandalimin e konfliktit.

Është e domosdoshme të nxitet qëndrueshmëria e individëve dhe komuniteteve në rrezik për t'i ndihmuar ata të përballojnë goditjet ekonomike dhe të sigurisë dhe të angazhohen në mënyrë strategjike me aktorët shtetërorë dhe joshtetërorë për të siguruar përputhjen me normat dhe standardet ndërkombëtare. Kjo duhet të përfshijë miratimin e masave paraprake dhe parandaluese në përputhje me të Drejtën Ndërkombëtare Humanitare, për të kursyer popullsinë civile, pronën e tyre dhe infrastrukturën thelbësore civile, duke përfshirë objektet e kujdesit shëndetësor, nga sulmi.

Nevojitet urgjentisht një veprim i synuar për të rritur parandalimin, përmes angazhimeve politike dhe diplomatike për të trajtuar dhunën seksuale në marrëveshjet e armëpushimit dhe paqes; përdorimi i treguesve të paralajmërimit të hershëm të dhunës seksuale për të informuar monitorimin, analizën e kërcënimeve dhe reagimin e hershëm; kufizimi i qarkullimit të armëve të vogla dhe të lehta; Reforma e sektorit të drejtësisë dhe sigurisë me përgjegjësi gjinore, duke përfshirë verifikimin, trajnimin, kodet e sjelljes, politikat e tolerancës zero, balancën gjinore dhe mbikëqyrjen dhe llogaridhënien efektive; dhe përforcimin e zërave të të mbijetuarve dhe komuniteteve të prekura, duke përfshirë mbështetjen e mbrojtësve të të drejtave të njeriut të grave dhe organizatave të shoqërisë civile.

Në këtë ditë, ne qëndrojmë të bashkuar në angazhimin tonë të palëkundur për të mbështetur të mbijetuarit dhe për t'i dhënë fund mosndëshkimit të autorëve. Ne duhet të sigurojmë që ato të mos harrohen në një klimë krizash të ndërthurura, duke përfshirë rimëkëmbjen globale të pandemisë dhe burimet e kufizuara. Ne duhet të sigurohemi që e drejta ndërkombëtare të mos jetë një premtim bosh. Ndjekja penale mund të ndihmojë në shndërrimin e kulturës shekullore të mosndëshkimit të këtyre krimeve në një kulturë parandalimi. Të mbijetuarit duhet të shihen nga shoqëritë e tyre si mbajtës të të drejtave, që duhen respektuar dhe zbatuar, në kohë lufte dhe paqeje.

Për pyetjet në media, ju lutemi kontaktoni:
Géraldine Boezio
Zyra e Përfaqësuesit Special të OKB-së për Dhunën Seksuale në Konflikt, Nju Jork
geraldine.boezio@un.org

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top