Komuniteti ndërkombëtar bashkohet në Azerbajxhan për paqe, zhvillim të qëndrueshëm

(Raportuar nga: Azernews. 8 maj 2017)

Nga Gunay Camal

Baku, i cili tashmë është bërë një vend i njohur për dialog ndërkulturor në botë, edhe një herë bëri thirrjen e tij në botë, duke bërë thirrje për të bashkuar përpjekjet për ta bërë botën më të sigurt dhe më të prosperuar.

Forumi Botëror për Dialogun Ndërkulturor në Baku në partneritet zyrtar me UNESCO, ISESCO, Aleanca e Qytetërimeve të KB, OBT e KB, Këshilli i Evropës, FAO dhe Qendra Veri-Jug e Këshillit të Evropës ofroi një platformë unike për të shkëmbyer përvoja dhe vizion për promovimin dhe ndërtimin e paqes, duke siguruar sigurinë njerëzore, paqen dhe zhvillimin e qëndrueshëm.

Tashmë edicioni i katërt i forumit ndërkombëtar nuk ishte vetëm një panel ekspertësh, por një platformë e vërtetë dialogu, ku më shumë se 800 pjesëmarrës, përfshirë krerët e qeverive, ministrat, politikëbërësit e vjetër, profesionistët e kulturës dhe ambasadorët e vullnetit të mirë të përfshirë në diskutime aktive .

Forumi tre-ditor diskutoi disa qasje si metoda efektive për të promovuar dhe ndërtuar paqen: roli i arsimit për paqen, angazhimi i të rinjve për paqe, domosdoshmëria e multikulturalizmit për ruajtjen e vlerave njerëzore dhe kulturës dhe sportit si mjete për paqen. Diskutimet theksuan nevojën për veprim, dhe faktin se paqja nuk është vetëm një çështje për politikëbërësit, por një proces ku të gjithë duhet të luajnë një rol aktiv.

Azerbajxhani, një vend ku civilizimet dhe kulturat u takuan për shekuj me radhë, ka demonstruar se dialogu ndërkulturor është një nga çështjet më të rëndësishme në histori dhe pa atë bota do të rrezikohej shumë më tepër.

Azerbajxhani u bë një iniciator dhe mikpritës i një forumi dhe platforme kaq të gjerë për dialog, jo rastësisht. Vendi, për shekuj me radhë është një shtëpi për kombe të shumta që jetuan në paqe dhe harmoni dhe bashkëpunuan me sukses. Për shekuj me radhë, njerëzit që kanë banuar në Azerbajxhan, kanë jetuar gjithmonë në një mjedis të larmishëm. Multikulturalizmi, larmia etnike dhe fetare është historia dhe pasuria e Azerbajxhanit dhe është realiteti i sotëm. Pavarësisht nga koha e historisë, pavarësisht nga sistemi politik, Azerbajxhanasit ishin mbrojtës aktivë dhe promovues të multikulturalizmit brenda Azerbajxhanit dhe përtej tij. Kështu, Azerbajxhani u shfaq si një shpëtimtar i integrimit gjeografik, etnik dhe kulturor dhe mori një qëndrim parimor për afrimin e kombeve me njëri-tjetrin.

Duke folur në hapjen e Forumit, Presidenti Ilham Aliyev tha se "historia jonë, traditat tona, gjeografia jonë në të vërtetë diktoi se Azerbajxhani mund të ishte dhe duhet të ishte një zonë ku takohen civilizimet".

“Në të vërtetë vendimi për të organizuar, për herë të parë në 2011, një forum, i cili do të trajtojë dialogun ndërkulturor, u motivua nga historia jonë, nga realiteti ynë dhe gjithashtu nga dëshira jonë për të krijuar një format të gjerë për të adresuar këto çështje. Sot ne duhet ta bëjmë atë ndoshta më shumë se kurrë më parë sepse fatkeqësisht tani disa tendenca shqetësuese në botë çojnë ndonjëherë jo në dialog kulturor, ndërkulturor, por në tjetërsim. Ne e shohim rregullisht që në pjesë të ndryshme të botës konfliktet, konfrontimet, luftërat civile gjenerohen nga mungesa e mirëkuptimit midis përfaqësuesve të feve të ndryshme, grupeve të ndryshme etnike, "tha presidenti.

Presidenti Aliyev vuri në dukje se multikulturalizmi nuk është vetëm një trend, por është mënyra e vetme se si ta bëjmë botën më të sigurt. “Unë mendoj se nëse bashkojmë përpjekjet tona - dhe sot përfaqësuesit e shumicës absolute të bashkësisë ndërkombëtare janë këtu - ne mund të demonstrojmë dhe provojmë se multikulturalizmi është i gjallë dhe nuk ka asnjë alternativë për këtë. Alternativa është ksenofobia, alternative është islamofobia, antisemitizmi, racizmi, diskriminimi, ”tha ai.

Shembulli i Azerbajxhanit mund të shërbejë për të forcuar dialogun midis popujve dhe feve. Kjo është me rëndësi jetike sot, sepse sot situata në botë kërkon vërtet ndryshime të mëdha. Shtë e nevojshme të prishen stereotipet e shëmtuara dhe mitet shkatërruese. Mbi të gjitha, dihet që injoranca dhe keqkuptimi krijojnë frikë tek njerëzit dhe, si rezultat, armiqësi dhe agresion. Mënyra e vetme për të arritur mirëkuptimin e ndërsjellë midis përfaqësuesve të kulturave të ndryshme është një dialog i ndërsjellë, gjatë të cilit frika, paanshmëria dhe armiqësia e patundur do të zhduken.

Duke theksuar rëndësinë e këtyre parimeve, Presidenti Ilham Aliyev paralajmëroi se nëse nuk ka dialog ndërkulturor, bota do të përballet me një kërcënim.

Duke treguar faktin se janë vendet myslimane që vuajnë mbi të gjitha nga terrorizmi, presidenti tha se "ne kemi nevojë për unitet në botën myslimane në mënyrë që ta bëjmë rajonin tonë më të sigurt. Dhe, në të njëjtën kohë, na duhet një komunikim aktiv midis Organizatës së Bashkëpunimit Islamik, Këshillit të Evropës dhe organizatave të tjera ndërkombëtare për të ulur tensionet.

Prandaj, kur flasim për dialog ndërkulturor, ne e kuptojmë qartë se ndikimi i suksesit të këtij dialogu mund të shihet në çdo fushë - në jetën politike, në fushat që lidhen me sigurinë, në bashkëpunimin ekonomik sepse pa partneritet të parashikueshëm dhe marrëdhëniet e bazuara për respektin e ndërsjellë sot do të jetë shumë e vështirë për të arritur qëllimet që çdo vend i vë përpara vetes. "

Presidenti Aliyev, natyrisht, foli gjithashtu për problemin më të mprehtë dhe të dhimbshëm të Azerbajxhanit - konfliktin e Karabakut.

“Problemi më i madh me të cilin po përballemi është pushtimi armenë. Fatkeqësisht, rivendosja jonë e pavarësisë u shoqërua me agresion armenë, i cili rezultoi në pushtimin e 20 përqind të territorit tonë të njohur ndërkombëtarisht - Nago-Karabak dhe shtatë rrethe të tjera - të cilat janë të okupuara nga Armenia. Si rezultat i këtij okupimi, më shumë se një milion Azerbajxhanas u bënë refugjatë dhe persona të zhvendosur brenda vendit. Populli ynë ishte subjekt i spastrimit etnik. Dhe sot në territoret e okupuara të gjitha monumentet tona historike, ndërtesat prishen nga Armenia. Xhamitë tona janë shkatërruar, ”tha ai.

Presidenti theksoi se sot të gjitha monumentet historike dhe strukturat në territoret e okupuara janë shkatërruar nga Armenia, xhamitë janë fshirë nga faqja e tokës, për të cilën ka një masë të provave dokumentare. Ndërkohë, në qendër të Baku ka një kishë armene, e cila është rinovuar. Kjo thotë shumë.

Presidenti Aliyev kujtoi se rezolutat e Këshillit të Sigurimit të KB mbi Karabakun nuk janë zbatuar. “Armenia i injoron ata dhe shkel brutalisht ligjin ndërkombëtar dhe vendimet e Këshillit të Sigurimit dhe nuk ka asnjë mekanizëm për ta detyruar agresorin të respektojë rezolutat. Dhe kjo është një çështje shumë e rëndësishme, e cila shqetëson shumë popullin tonë që nganjëherë vendimet e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara zbatohen brenda ditësh, nëse jo orë, por në rastin tonë janë më shumë se 20 vjet, "tha ai, duke shtuar se kjo është demonstrim i standardeve të dyfishta, para së gjithash, dhe kjo është gjithashtu demonstrim, në një farë mase, të joefikasitetit të mekanizmave të zbatimit të rezolutave.

Presidenti theksoi se analfabetizmi, varfëria, pabarazia shoqërore dhe padrejtësia këto janë burimet kryesore të radikalizmit, duke shtjelluar më tej se "për të zhdukur radikalizmin, ne duhet t'i adresojmë këto arsye themelore. Në të njëjtën kohë, ne duhet të promovojmë vlerat e ndërkulturalizmit në mënyrë që njerëzit të shohin qartë përfitimet e bashkëjetesës paqësore të të jetuarit krah për krah. "

“Këtu kemi ardhur edhe në një çështje shumë të rëndësishme të përgjegjësisë. Përgjegjësia e politikanëve, të cilët ndonjëherë për të fituar më shumë vota nga radikalët po ndryshojnë programin e tyre për të qenë më nacionalist. Përgjegjësia e organizatave joqeveritare. Disa prej tyre provokojnë qëllimisht tensione bazuar në rrënjët fetare dhe etnike. Dhe përgjegjësia e medias sepse ajo që shohim kryesisht në mediat ndërkombëtare është kriza e migrantëve, luftërat, shkatërrimet, përplasjet, konfliktet fetare dhe etnike, ”tha presidenti, duke theksuar domosdoshmërinë për të demonstruar shumë shembuj pozitivë.

"Bota ka nevojë për paqe, por nuk mund të arrihet nëse urrejtja, padrejtësia, fobitë dhe luftërat vazhdojnë, tha Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Islamike të Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (ISESCO) Abdulaziz Othman Altwaijri duke folur në ceremoninë e hapjes së Forumit të 4-të Botëror mbi dialogun ndërkulturor në Baku më 5 maj. ”

Ai tha se arsyeja e vetme për fenomene të tilla është se superfuqitë nuk e bëjnë punën e tyre siç duhet. Ata po luftojnë për interesat e tyre dhe parandalojnë që Këshilli i Sigurimit i KB të kryejë punën e tij, duke penguar kështu paqen dhe sigurinë, vuri në dukje drejtori i përgjithshëm ISESCO.

Azerbajxhani është një model i demokracisë, paqes, zhvillimit dhe dialogut ndërkulturor, theksoi ai.

Azerbajxhani është i përkushtuar ndaj parimeve të UNESCO-s, tha Drejtori i Përgjithshëm i UNESCO Irina Bokova në një takim të Komisionit Kombëtar për UNESCO.

"Azerbajxhani promovon qëllimet dhe objektivat e UNESCO-s në nivelet kombëtare dhe ndërkombëtare," tha ajo. "Azerbajxhani po bën përpjekje për të realizuar qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm."

Ajo që është shumë e rëndësishme është që ndikimi dhe përpjekjet e Azerbajxhanit për të zhvilluar marrëdhënie ndëretnike dhe ndërfetare nuk janë aspak të përqendruara në një rajon. Azerbajxhani ka zbatuar dhe vazhdon të kryejë projekte të shumta humanitare dhe bamirëse në cepa të ndryshëm të botës, pa dyshim që ka një lidhje të drejtpërdrejtë me këtë sferë.

Kjo u nënvizua nga Zëvendës Presidenti i Parë Mehriban Aliyeva në takimin e parë të nivelit të lartë të organizatave ndërkombëtare të mbajtur në kuadër të Forumit Botëror në Baku.

“Gjatë historisë së tij, Azerbajxhani ka strehuar komunitete dhe kombësi të ndryshme me prejardhje dhe fe të ndryshme, duke jetuar në kushte të bashkëpunimit të ndërsjellë dhe miqësisë. E njohur si Porta e Orientit dhe e vendosur në kryqëzimin e kulturave dhe civilizimeve të ndryshme, Lindjes dhe Perëndimit, Veriut dhe Jugut, dhe duke qenë një anëtar i organizatave islamike dhe evropiane, Azerbajxhani bashkon vlerat e qytetërimeve të shumta, "vuri në dukje ajo.

Zonja Aliyeva theksoi se të gjitha kulturat dhe civilizimet duhet të kontribuojnë në zhvillimin e qëndrueshëm të njerëzimit. “Miliona njerëz në të gjithë botën vazhdojnë të vuajnë nga varfëria, uria, pabarazia sociale, kërcënimet shëndetësore dhe të tjerët përballen me katastrofa natyrore ose të shkaktuara nga njeriu, ekstremizëm të dhunshëm, terrorizëm dhe kriza të ngjashme humanitare.

Praktikisht mund të themi se në disa raste e drejta ndërkombëtare nuk respektohet ose normat e tij shkelen nga standarde të dyfishta. Në të vërtetë, çështjet që lidhen me jetën njerëzore dhe të drejtën e gjithsecilit për një jetë të sigurt duhet të përkrahen si parimet më të dashura. Në këtë drejtim, dialogu dhe bashkëpunimi ndërkulturor dhe ndërfetar, së bashku me parimet e mirëkuptimit dhe respektit, qëndrojnë në thelbin e zhvillimit të shoqërive, "tha ajo.

Nënkryetari i parë i Azerbajxhanit vuri në dukje se për të realizuar qëllimet tona njerëzimi duhet të kapërcejë barrierat e ekstremizmit dhe ksenofobisë duke bashkëvepruar me njëri-tjetrin dhe duke ndërtuar lidhje më të forta midis kombeve.

“Edhe nëse përfshirja në dialog nuk garanton marrëveshje të menjëhershme, kuptimi i thjeshtë i të tjerëve shërben si një fillim i arsyeshëm në një përpjekje për të kapërcyer hendekun midis ideve dhe perceptimeve. Sigurisht që është më mirë se konflikti, ”tha ajo.

Dialogu tre-ditor kishte për qëllim bashkëpunimin midis popujve në adresimin e disa prej çështjeve më shqetësuese në botë duke përfshirë rritjen globale të ekstremizmit të dhunshëm, krizën në rritje të migrimit dhe zhvendosjes, thellimin e pabarazisë ekonomike dhe rritjen e populizmit përçarës politik. Asimilimi, multikulturalizmi dhe aktualisht ndërkulturalizmi janë propozuar të gjithë si kanale të mundshme të politikës për menaxhimin e diversitetit socio-kulturor.

"Veryshtë shumë inkurajuese që njerëzit nga e gjithë bota kanë ardhur së bashku për të diskutuar mënyra për të çuar përpara dialogun ndërkulturor, tha Nënkryetari i Fondacionit Heydar Aliyev, Ambasadorja e Vullnetit të Mirë e FAO Leyla Aliyeva.

“Ne të gjithë e dimë që dialogu ndërkulturor është një kundërforcë e rëndësishme kundër rritjes globale të racizmit dhe dhunës. Sidoqoftë, qëllimi i tij shkon shumë përtej promovimit të ideve të tolerancës dhe bashkëjetesës. Takimet ndërkulturore gjithashtu lindin mënyra inovative për të arritur qëllimet tona të përbashkëta, ”tha Leyla Aliyeva.

Ajo vuri në dukje se miratimi i Agjendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm ishte një ngjarje historike për komunitetin global në misionin e saj për të siguruar mirëqenien e të dy njerëzve dhe planetit.

Ajo më tej tha se është pikëlluese dhe e panatyrshme që, në shekullin 21, 870 milion njerëz në botë ende vuajnë nga uria dhe kequshqyerja - të gjitha në një kohë kur më shumë se një e treta e ushqimit hidhet globalisht.

"Ndarja e ushqimit është në vetvete një formë e dialogut kulturor," tha ajo. "Kultura e kuzhinës u siguron njerëzve mundësinë për t'u afruar së bashku, për të kapërcyer paragjykimet dhe për të kuptuar më mirë stilet e ndryshme të jetës," tha Aliyeva.

“Kur merren me çështje të tilla universale si siguria ushqimore, mbrojtja e mjedisit dhe zhvillimi i qëndrueshëm, asnjë vend ose organizatë nuk mund ta bëjë atë vetëm. Dialogu është thelbësor në përkthimin e agjendës globale të zhvillimit në veprim, "tha Aliyeva duke thirrur më tej që të gjithë të bëjnë pjesën e tyre për të siguruar" të ardhmen tonë të përbashkët të qëndrueshme ".

(Shko tek artikulli origjinal)

1 Comment

Bashkohu me diskutimin ...