Rritja e kërcënimit bërthamor mund të rinovojë interesin për çarmatim, thonë avokatët

Prezantimi

26 Shtatori, Dita për Eliminimin total të Armëve Bërthamore është quajtur nga lëvizja për heqjen bërthamore për të rritur ndërgjegjësimin për kërcënimin e rinovuar bërthamor dhe urgjencën e heqjes. Ndonëse nuk është vënë re nga media vitet e fundit, lëvizja e heqjes bërthamore është ndjekur në mënyrë të qëndrueshme nga aktivistë të përkushtuar. Tani atyre u bashkohen avokatë të rinj të frymëzuar nga Traktati për Ndalimin e Armëve Bërthamore dhe të alarmuar nga kërcënimi i përdorimit të armëve që vjen nga lufta e Rusisë në Ukrainë.

Ky artikull na njeh me mendimin e aktivistëve të vjetër mes tyre Femrat katolike dhe disa nga motrat e tyre më të vogla. Në ndarjen e shpresave dhe shqetësimeve të homologëve laikë të motrave, ne shohim karakterin shumë-sektorial të kësaj lëvizjeje, pjesa gjithashtu pasqyron avokimin e motrave për një analizë më holistike të çështjeve dhe përpjekjet e tyre për të nxitur ndërgjegjësimin për çështjet integrale. marrëdhëniet midis kërcënimeve ekzistenciale të asgjësimit bërthamor dhe krizës klimatike.

Ne i nxisim edukatorët e paqes që të përqendrojnë vëmendjen e studentëve të tyre në këtë marrëdhënie dhe sesi ndërgjegjësimi për të mund të faktorizohet në çështjet e mobilizimit politik të ngritura në fund të artikullit. Cilat mund të jenë mënyra të ndryshme në të cilat mund të merret një qasje e tillë holistike për rritjen e lëvizjes për mbijetesën e Tokës dhe Njerëzimit? (BAR, 9)

Rritja e kërcënimit bërthamor mund të rinovojë interesin për çarmatim, thonë avokatët

By Chris Herlinger

(Raportuar nga: Raporti Global i Motrave – Projekti i Reporterit Kombëtar Katolik. 22 shtator 2022)

NJU JORK - Pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt, presidenti rus Vladimir Putin u sugjeroi vendeve perëndimore se ndërhyrja e tyre në luftë do t'ju çonte në pasoja të tilla që nuk i keni hasur kurrë në historinë tuaj.

Putin ka që kur tha se "nuk mund të ketë fitues në një luftë bërthamore dhe ajo nuk duhet të lëshohet kurrë". Por shqetësimet mbeten se Rusia mund të përdorë ende një armë të vogël taktike bërthamore në fushën e betejës në Ukrainë. Me luftën në Ukrainë që lëkundet, Putin në fillim të kësaj jave (21 shtator) përsëritet kërcënime të fshehta bërthamore.

Edhe sugjerimet e fshehura janë shqetësuese për avokatët e një bote pa bërthamore, duke përfshirë motrat katolike që monitoruan mbledhjet e fundit të Kombeve të Bashkuara për çarmatimin përpara takimit të ardhshëm. Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Përgjithshëm të Armëve Bërthamore, që mbahet çdo vit më 26 shtator.

Mbrojtësit që folën për Global Sisters Report thanë se kjo mund - theksojnë ata - mund të jetë një moment që një çështje që ka qëndruar në sfond prej vitesh të shfaqet dhe të bëhet më e spikatur.

"Ka gjithmonë potencial dhe ka gjithmonë shpresë," tha Sr. Kathleen Kanet, një edukatore për paqe dhe drejtësi për një kohë të gjatë, një anëtare e Fesë së Zemrës së Shenjtë të Marisë dhe një nga disa motra që morën pjesë në një shërbim lutjeje të Selisë së Shenjtë më 12 shtator në Kishën Katolike të Familjes së Shenjtë pranë Kombeve të Bashkuara një ditë përpara fillimit të Asambleja e Përgjithshme e 77-të e OKB-së. Shërbimi i lutjes u fokusua në çështjen bërthamore.

Tensionet globale mbi luftën në Ukrainë janë arsyeja kryesore që kërcënimi bërthamor është më i dukshëm tani sesa ishte, të themi, një vit më parë. Shqetësimet e lidhura rreth kontrollit rus të termocentralit bërthamor Zaporizhzhia në Ukrainë, të cilin disa thonë se Rusia po e përdor si një mburojë për trupat e saj dhe një pazarllëk në luftë, janë gjithashtu një faktor.

"Është një thikë me dy tehe," tha Ariana Smith, drejtoresha ekzekutive e grupit të avokimit me bazë në Nju Jork. Komisioni i Avokatëve për Politikën Bërthamore. “Unë mendoj se ky është një moment për të edukuar publikun e gjerë se cilat janë rreziqet bërthamore. Fakti është se armët bërthamore janë ende në këtë botë, edhe nëse ato ekzistojnë vetëm në sfond për shumicën e njerëzve çdo ditë.

"Por mundësia, sigurisht, për këtë vëmendje dhe interes të ripërtërirë padyshim vjen me koston vërtet të lartë" të rritjes së rrezikut bërthamor në mbarë globin, tha ajo.

Unë mendoj se ky është një moment për të edukuar publikun e gjerë se cilat janë rreziqet bërthamore. Fakti është se armët bërthamore janë ende në këtë botë, edhe nëse ato ekzistojnë vetëm në sfond për shumicën e njerëzve çdo ditë. Por, sigurisht, mundësia për këtë vëmendje dhe interes të ripërtërirë vjen padyshim me koston vërtet të lartë të rritjes së rrezikut bërthamor në mbarë globin.

Avokatët si Kanet dhe Smith kanë aleatë të shquar. Në shërbimin e lutjes së 12 shtatorit, Kryepeshkopi John Wester i Santa Fe, New Mexico, autor i një janari letër baritore për çarmatimin bërthamor, tha: "Nëse ne kujdesemi për njerëzimin, nëse kujdesemi për planetin tonë, nëse kujdesemi për Zotin e paqes dhe ndërgjegjen njerëzore, atëherë duhet të fillojmë një ruajtje publike për këto çështje urgjente dhe të gjejmë një rrugë të re drejt bërthamës. çarmatimi.”

Më herët, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, që foli 6 gusht, gjatë ceremonive që shënuan 77-vjetorin e bombardimeve atomike në Hiroshima, Japoni, bëri thirrje për çarmatim bërthamor në vazhdën e tensioneve të fundit ndërkombëtare.

"Hiqni opsionin bërthamor nga tavolina - për mirë," tha Guterres. "Është koha për të përhapur paqen."

Kjo nuk do të jetë e lehtë. Përmendja e centralit bërthamor e shtyu Rusinë të refuzonte gjuhën për një dokument konsensusi të rezultatit që nuk arriti të dilte nga katër javët e takimeve të gushtit për të forcuar Traktatin e Mospërhapjes Bërthamore, ose NPT.

"Për shkak të asaj që po ndodh në Ukrainë, ajo tani po bëhet qendër e parë për të gjithë botën," tha aktivistja e gjatë e paqes Maryknoll. Sr. Jean Fallon, kohët e fundit quajtur një Pax Christi Ambasador i Paqes. “Ka shumë njerëz që kurrë nuk kanë folur, dëgjuar apo janë të interesuar për armët bërthamore apo ndonjë gjë bërthamore. Pra, ky është një 'show dhe trego' për ta.”

Edhe kërcënimet e fshehta shqetësojnë Kanet dhe Fallon.

"Kërcënimet e [Putinit] po i bëjnë njerëzit të mendojnë, ndoshta duke ndryshuar mendjet e njerëzve në një farë mënyre," tha Kanet, i cili në fillim të viteve 1980 ishte bashkëautor i një programi mësimor mbi spektrin e luftës bërthamore dhe është një veteran i gjatë i demonstratave të paqes.

“Kjo me të vërtetë po e vendos botën si peng,” tha Fallon për komentet fillestare të Putinit. “Kërcënimi është ende aty. Kur e pashë, mendova, 'Oh, zot, ja ku shkojmë'. E solli të gjithë çështjen në krye me një goditje.”

Megjithëse Fallon beson se çështja tani është në një pikë të rrezikshme, ajo tha se nëse bota i mbijeton tensioneve aktuale, ky mund të jetë një moment mësimor - "duke i bërë njerëzit të ndërgjegjshëm për seriozitetin e armëve bërthamore", tha ajo.

“Nëse do të bëjmë diçka për armët bërthamore, mendoj se është koha për ta bërë atë.”

Në OKB, dinamika zhgënjyese e pushtetit

Fallon tha se një çështje është një problem me vetë Kombet e Bashkuara, forumin kryesor për debatet rreth politikës bërthamore globale.

Pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së - Kina, Franca, Rusia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara - janë shtetet më të mëdha të armëve bërthamore dhe secili ka të drejtën e vetos mbi çdo deklaratë që mund të rrezikojë siklet për politikën bërthamore të një vendi, e cila është ajo që ndodhi në rastin e Rusisë.

“Ata e kaluan të gjithë atë takim [për NPT-në] dhe njerëzit ishin të kënaqur me dokumentin, dhe më pas Rusia tha, 'Jo' dhe ky ishte fundi i saj," tha Fallon, i cili përfaqësonte Maryknoll në Kombet e Bashkuara nga 2001 deri në 2007.

“Një gjë urgjente që duhet bërë brenda vetë OKB-së është ndalimi i vetos së fuqive të mëdha. Ky është një shembull i asaj që ndodh në OKB kur ata kanë fuqinë të ndryshojnë diçka, por nuk e bëjnë”, tha ajo.

Ndërsa fuqitë e mëdha bërthamore e kanë kundërshtuar çarmatimin, të paktën 66 vende ose e kanë ratifikuar ose aderuar në 2017 Traktati mbi Ndalimin e Armëve Bërthamore, një traktat i veçantë nga NPT që i quan armët bërthamore të paligjshme dhe shkelje të ligjit ndërkombëtar.

20 shtete të tjera e kanë nënshkruar traktatin, por ende nuk e kanë ratifikuar atë, tha Fushata Ndërkombëtare për Shfuqizimin e Armëve Bërthamore, ose UNE MUNDEM, E cila fitoi Çmimin Nobel për Paqen 2017 për përpjekjet e saj advokuese. Të paktën pesë vende të tjera do të nënshkruajnë ose ratifikojnë traktatin më 22 shtator, tha ICAN.

Edhe me këtë sukses, përfaqësuesit aktualë të kongregacionit në OKB ranë dakord se dinamika e pushtetit në organizmin botëror mund të jetë zhgënjyese dhe e frikshme.

"Duket sikur askush në OKB, duke përfshirë të gjithë ata njerëz në konferencën e traktatit [NPT], nuk mund ose nuk mund të sjellë në të vërtetë ndonjë bisedë dhe diskutim të dobishëm për situatën," tha Sr. Durstyne "Dusty" Farnan, një Adrian Domenikani motra që përfaqëson Konferenca e Lidershipit Domenikane në OKB dhe një nga disa motra që morën pjesë në ngjarjen e lutjes së 12 shtatorit.

“Ajo që më thotë është joefektiviteti i OKB-së në këtë kohë, madje edhe vetë traktati,” tha Farnan, duke shtuar se dështimi i konferencës së NPT-së nuk duhet të fokusohet vetëm në Rusi.

"Shtetet e Bashkuara kanë sasinë e tyre të jashtëzakonshme të armëve bërthamore," tha Farnan. Dhe planet aktuale për të modernizuar sistemet e armëve amerikane me një kosto prej të paktën 100 miliardë dollarësh, Farnan shqetëson si për koston ashtu edhe për mundësinë që sistemet e modernizuara të paraqesin një potencial më të madh për rrezikun e "shtypjes së flokëve". (Avokatët që favorizojnë modernizimin thonë se ai do t'i bënte sistemet e armëve më të sigurta.)

“Përgjigja që duhet të dëgjojmë nga SHBA është: 'Pse duhet të shpenzojmë gjithë këto para për të modernizuar këto armë dhe pse na duhen të gjitha këto armë gjithsesi?' ”, tha Farnani. “Nuk na duhen. Nëse SHBA mund të fillojë të zvogëlojë arsenalin e saj, mendoj se kjo mund të ndihmojë bisedën në të ardhmen.”

Beth Blissman, një përfaqësuese laike për Komuniteti Loretto, ra dakord, duke thënë se ndërsa Rusia mund të ketë qenë e vetme në bllokimin e konsensusit mbi dokumentin e NPT-së, asnjë nga shtetet e armëve bërthamore "vërtet erdhi në konferencë me një vullnet dhe vullnet të vërtetë për të bërë angazhime të qarta dhe të matshme për mospërhapjen".

E humbur në pjesën më të madhe të diskutimit është katastrofa e mundshme humanitare që do të rezultonte nga një luftë bërthamore, tha Sacred Heart of Mary. Sr Veronica Brand, i cili përfaqëson xhematin e saj në Kombet e Bashkuara. Ajo mori pjesë në shërbimin e lutjes së 12 shtatorit dhe një ngjarje anësore gjatë konferencës së NPT-së, duke u fokusuar në potencialin për një katastrofë globale të shkaktuar nga bërthama.

E humbur në pjesën më të madhe të diskutimit është katastrofa e mundshme humanitare që do të rezultonte nga një luftë bërthamore.

Ajo ngjarje, tha Brand, i hapi sytë "për tmerrin absolut të asaj që mund të bënte një shtet që lëshon një armë bërthamore, gjë që në mënyrë të pashmangshme do të shkaktonte hakmarrje".

Një studim i fundit, i raportuar nga revista Nature, tha se më shumë se 2 miliardë njerëz mund të vdesin nga një luftë bërthamore midis Indisë dhe Pakistanit, ndërsa më shumë se 5 miliardë mund të vdesin nga një luftë bërthamore midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara.

Motrat që punojnë në OKB e pranojnë se ka shumë çështje për t'u përballur në përpjekjet e tyre të avokimit dhe, siç vëren Sr. Carol De Angelo, "nuk mund t'i japësh drejtësi secilës".

Megjithatë, në thelb të shumë tyre është nevoja për të ngritur rëndësinë e jodhunës, tha De Angelo, drejtor i Zyra e Paqes, Drejtësisë dhe Integritetit të Krijimit për Motrat e Bamirësisë të Nju Jorkut.

"Kjo është një bazë, një themel," tha ajo, duke bashkuar temat e çarmatimit bërthamor, krizën klimatike dhe madje edhe afirmimin e barazisë gjinore.

Blissman tha se bisedimet e NPT-së ishin "një shembull më shumë se si OKB-ja vepron në kapanone mbi kërcënime të ndryshme ekzistenciale ndaj njerëzimit" dhe se si ekziston nevoja "për të krijuar disa nga lidhjet midis gjërave si traktati i mospërhapjes bërthamore dhe bisedimeve për klimën".

Mbrojtës si Blissman thonë se çarmatimi bërthamor jo vetëm që do të eliminonte një kërcënim ekzistencial për planetin, por do të çlironte burime për të trajtuar sfidën e krizës klimatike.

"Ne duhet të mendojmë në një mënyrë më sistematike, më holistike," tha ajo, "dhe barazia gjinore është thelbësore për këto biseda, për këto diskutime, për lëvizjen e njerëzimit jashtë kësaj faze [të historisë njerëzore] që në disa mënyra është shumë rinore, është shumë luftarake, është shumë konfliktuale, gjë që nuk është më e mira që njerëzimi mund të paraqesë tani.”

A do ta përqafojnë të rinjtë këtë çështje?

Për aktivistët më të vjetër të paqes si Fallon dhe Kanet, disa nga piketa në lëvizjen e çarmatimit bërthamor erdhën dekada më parë, megjithëse aktivizimi nga grupe të tilla si. plugje, e cila ka pasur gjithmonë motra katolike në role drejtuese, ka vazhduar.

Aq shume sa 1 milion njerëz u mblodhën në Central Park të Nju Jorkut më 12 qershor 1982, për të mbështetur një ngrirje të armëve bërthamore midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik - një ngjarje që Kanet mori pjesë me anëtarë të tjerë të kongregacionit të saj dhe e kujton me dashuri.

“Ishte një ditë e tillë shprese dhe mundësie,” tha ajo.

Aktivizmi i paqes i Fallon buron pjesërisht nga përvojat e saj të gjata duke punuar si misionare e Maryknoll në Japoni dhe duke ditur të mbijetuarit nga bomba atomike — përvoja personale që lanë mbresa të thella.

A mund të jetë i mundur tani një tubim që tërheq qindra mijëra në një hapësirë ​​publike si Central Park?

"Siç janë gjërat tani, unë nuk do të llogarisja në një grup të madh njerëzish," tha Fallon. "Nëse keni qenë ndonjëherë në një tubim anti-bërthamor, mund të ketë 200, 300 njerëz dhe kaq," tha ajo për përvojat e saj të fundit.

Por tani ka mënyra të tjera për ta ngritur këtë çështje: Fushatat e nënshkrimeve në internet mund të "ndihmojnë shumë për të sjellë në vëmendjen e njerëzve seriozitetin e problemit," tha Fallon.

Në moshën 92-vjeçare, Fallon tha se ditët e saj të aktivistëve në terren mund të jenë pas saj. Por ajo është e etur që një brez i ri të përqafojë çështjen bërthamore.

A do ta bëjnë ata?

"Sapo ata të jenë të vetëdijshëm për seriozitetin e tij, po, ata do ta bëjnë," tha Fallon, megjithëse ajo vuri në dukje se aktivistët e rinj duket se janë më të shqetësuar për ndryshimin e klimës.

Një nga ata optimistë për mundësinë e rritjes së aktivizmit dhe dukshmërisë është Smith i Komitetit të Avokatëve, një grup që Fallon vlerëson për mbajtjen e çështjes së kërcënimit të luftës bërthamore në sy të publikut.

Ashtu si motrat katolike në OKB, Smith, 32 vjeç, e pranon sfidën e çështjeve konkurruese që aktivistët, dhe aktivistët e rinj në veçanti, duhet të përqafojnë.

“Mund të jetë më e vështirë se kurrë të konkurrosh me të gjitha çështjet vërtet urgjente me të cilat po përballet bota,” tha ajo. "Megjithatë, është e rëndësishme të shohim se ku kryqëzohen dhe ta përdorim atë në punën tonë."

Mund të jetë më e vështirë se kurrë të konkurrosh me të gjitha çështjet vërtet urgjente me të cilat po përballet bota. Megjithatë, është e rëndësishme të shohim se ku kryqëzohen dhe ta përdorim atë në punën tonë.

Ndryshimet klimatike dhe rreziku bërthamor, tha ajo, janë "të kryqëzuara" sepse "ndryshimi i klimës rrit rrezikun e konfliktit në mbarë botën në përgjithësi, dhe konflikti rrit rrezikun e përfshirjes së armëve bërthamore".

Smith tha se ajo beson se ka "një grup të konsiderueshëm të rinjsh që punojnë për këtë çështje", madje disa që fokusohen veçanërisht në kryqëzimin e ndryshimeve klimatike dhe çarmatimit bërthamor.

"Kjo është absolutisht një çështje e rëndësishme për të rinjtë," tha Smith, "dhe po tërheq vëmendjen, të paktën në rrethet e të rinjve që tashmë janë investuar në aktivizëm dhe advokim në përgjithësi. Dhe ka potencial për më shumë.”

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq raportuar në fillim të vitit 2020, nga 16,000 mijëvjeçarë të anketuar në 16 vende, 84% thanë se përdorimi i armëve bërthamore nuk ishte kurrë i pranueshëm dhe 54% besonin "më shumë gjasa se një sulm bërthamor do të ndodhë në dekadën e ardhshme".

Së paku, "gjithnjë e më shumë njerëz janë të vetëdijshëm për rrezikun aktual dhe mundësinë e ripërtërirë të dy shteteve më të mëdha të armëve bërthamore që mund të përfshihen në një luftë bërthamore," tha Smith. Dhe ndërsa "shumica e ekspertëve do të thoshin me të drejtë se rreziku është ende relativisht i vogël, ai është rritur gjithashtu kohët e fundit, gjë që nuk është e pranueshme".

Nevoja për të siguruar një botë më paqësore

Për ata që janë të bazuar në besimin fetar, edhe mendimi i përdorimit të armëve bërthamore nuk është i pranueshëm.

Në një mesazhi i lexuar në një takim të qershorit në Vjenë për Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore, Papa Françesku ripohoi qëndrimin e kishës se "përdorimi i armëve bërthamore, si dhe thjesht posedimi i tyre, është imoral". Ai tha se posedimi i armëve të tilla “çon lehtësisht në kërcënime për përdorimin e tyre, duke u bërë një lloj “shantazhi” që duhet të jetë i neveritshëm për ndërgjegjen e njerëzimit”.

 Prishja e "silos" është pjesë e procesit të sigurimit të një bote më paqësore, thonë motrat në OKB, dhe më shumë njerëz po e kuptojnë këtë.

 Prishja e "silos" është pjesë e procesit të sigurimit të një bote më paqësore, thonë motrat në OKB, dhe më shumë njerëz po e kuptojnë këtë.

"Ka pasur një rritje të vërtetë dhe me të vërtetë një vetëdije në rritje," tha De Angelo. “Nuk jemi ende atje. Nuk mendoj se jemi aty ku duam të jemi, por mendoj se padyshim që ka një lëvizje në rritje.”

Brand tha se një bashkim është i mundur në një lëvizje që mund të "tërheqë të rinjtë, mund të tërheqë njerëz të moshuar dhe mund të na mundësojë të krijojmë lidhjet midis ndryshimit të klimës, midis jodhunës, midis dinjitetit njerëzor dhe nevojës për të trajtuar hendekun e pabesueshëm midis të pasur dhe të varfër dhe për të promovuar jetën në dhe planetin tonë në të ardhmen.”

“Po i bën lidhjet që mendoj se janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Eshte jeta. Gjithçka ka të bëjë me jetën. Jeta në plotësinë e saj.”

Chris Herlinger është korrespondent i Nju Jorkut dhe ndërkombëtar i Global Sisters Report dhe gjithashtu shkruan për çështje humanitare dhe ndërkombëtare për NCR. Adresa e tij e emailit është cherlinger@ncronline.org.

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top