Në kujtim të Olga Vorkunova, Ekzekutiv. Sekretar i Komisionit të Edukimit për Paqe të IPRA-s

Olga Vorkunova (PhD në Histori) ishte Profesore e Asociuar e Studimeve Rajonale në Departamentin e Studimeve Rajonale, Instituti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Shkencave Sociale dhe Politike, Universiteti Shtetëror Gjuhësor i Moskës. Ajo ishte gjithashtu Hulumtuese e Lartë në Institutin Primakov të Ekonomisë Botërore dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare, dhe (mo) në Akademinë Ruse të Shkencave, dhe Profesore e Asociuar në Universitetin e Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait (burim).

Dr. Vorkunova ishte një anëtare shumë e vlerësuar e Shoqata Evropiane e Kërkimit të Paqes Bordi, si dhe Këshilli i Shoqatës Ndërkombëtare të Kërkimit të Paqes (IPRA). Ajo ishte gjithashtu Sekretare Ekzekutive e Komisioni i Edukimit për Paqe i IPRA-s (PEC). Ajo ishte njohëse e mirë e teorive të paqes dhe ndërmjetësimit të paqes, dhe kishte përshtatur teoritë e paqes të Johan Galtung dhe Metoda Transcend të ndërmjetësimit të paqes për konfliktet në Rusi dhe hapësirën post-sovjetike. Olga organizoi gjithashtu ngjarje "Shkolla Dimërore" në Pskov, Rusi, ku ftoi studiues të paqes për t'u mësuar studentëve rreth kërkimit të paqes dhe edukimit të paqes. Ajo kishte një rrjet gjithëpërfshirës kontaktesh në Evropë dhe Azinë Qendrore, dhe bëri kurse paqeje dhe ndërmjetësimi të drejtuara për të ndërmjetësuar konfliktet në Kaukazi.

Olga ishte shumë e përkushtuar ndaj paqes dhe kërkimit të paqes, dhe ishte gjithashtu një ndërtues i madh urë midis studiuesve rusë dhe perëndimorë të paqes. Për 12 muajt e fundit Olga po punonte pa u lodhur për të mbledhur një Konferencë për Edukimin për Paqen (online) në Moskë, e planifikuar të mbahej më 27-29 tetor 2021, por në fillim të tetorit ajo u kap me Covid-19, u shtrua në spital dhe në tetor 25 ajo ndërroi jetë.

Vajtojmë humbjen e Olgës, një personi dhe kolegeje të madhe, e cila u nda nga jeta në mënyrë kaq tragjike duke punuar pa u lodhur për paqen dhe edukimin për paqen.

-------

Nils Vidar Vambheim
Profesor i Asociuar, Departamenti i Edukimit, Universiteti i Tromso

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...