In Memoriam: Phyllis Kotite

(Raportuar nga: Universiteti Akademik për Jo-Dhunë dhe të Drejtat e Njeriut – AUNOHR)

Phyllis Kotite, një anëtare e gjatë e Fushatës Globale për Edukimin e Paqes dhe kontribuese e UNESCO-s, ndërroi jetë javën e kaluar në Paris. Këtu është nekrologjia e saj nga Universiteti Akademik për Jo-Dhunë dhe të Drejtat e Njeriut në atdheun e saj të dashur në Liban.
Phyllis Kotite

Miku ynë shumë i dashur, anëtari i parë që iu bashkua Këshillit të Anëtarëve të AUNOHR-it, ka ndërruar jetë javën e kaluar në Paris. Edhe pse ishte më shumë se 90 vjeç, ajo ishte në kulmin e aftësive të saj intelektuale dhe ruante shpirtin e saj gjithnjë energjik dhe bujar.

Një nga gratë e para libaneze që punoi në OKB në Nju Jork, dhe më pas në UNESCO në Paris, Phyllis vazhdoi të shërbente si konsulente dhe kontribuese në edukimin për ndërtimin e paqes dhe kundër dhunës, si dhe në programet e parandalimit të konflikteve.

Ajo lindi në një familje libaneze (Marjeyoun; Libani i Jugut) që emigroi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në fillim të shekullit të kaluar. Megjithatë, ajo zgjodhi të ndërtojë marrëdhënie të forta me atdheun e saj dhe u zhyt në mënyrë aktive në të gjitha çështjet sfiduese që po kalonte Libani. Ajo ishte një aktiviste me ndikim që vendosi që lidhjet e saj me Libanin dhe botën arabe nuk duhet të jenë thjesht një çështje e trashëgimisë familjare, por një çështje e ndryshimeve të rëndësishme shoqërore. Ajo ishte një laike e vendosur, besimet e së cilës nuk u komprometuan kurrë kur lufta sektare shpërtheu në Liban dhe ajo mbeti gjithmonë besnike ndaj idealeve të saj.

Ajo gjithmonë u përpoq të përdorte marrëdhëniet dhe rrjetet e saj ndërkombëtare për të mbështetur qindra individë dhe dhjetëra organizata të shoqërisë civile nga të gjitha vendet, veçanërisht vendet arabe, si dhe për të mbrojtur kauzat e ndryshimeve shoqërore dhe kauzat e çlirimit politik dhe kulturor. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për Libanin dhe për çështjen palestineze. Ajo ishte më e tërhequr nga puna me të rinjtë, të cilët e shihte si fytyrën e së ardhmes.

Nuk do të kalonte asnjë javë pa i sugjeruar universitetit tonë një nismë të re. Ajo gjithmonë kërkonte të ndërtonte lidhje të reja dhe mundësi rrjetesh, dhe pa mëshirë do t'u afrohej të tjerëve, do të zhvillonte plane dhe do të hapte horizonte të ndryshme për rritjen e ardhshme. Ajo ishte tepër bujare dhe na jepte gjithmonë mbështetjen e saj të palëkundur, sepse ishte e bindur se themelimi i një universiteti për të përhapur kulturën e jodhunës dhe të drejtave të njeriut në botën arabe ishte një ndërmarrje unike dhe e rëndësishme dhe se nuk ishte asgjë e shkurtër. të një “vepre heroike”.

Ajo ofroi gjithë këtë mbështetje të pabesueshme ndërsa ishte e vetme, pa asnjë institucion apo staf zyre që e ndihmonte. Deri në ditën e saj të fundit, ajo vazhdoi të jetonte e pavarur. Ajo ishte një dashnore e zjarrtë e muzikës, artit dhe kulturës. Ajo ishte gjithashtu një lexuese entuziaste dhe kërkuese e dijes dhe ishte aktive në iniciativa dhe organizata të shumta.

Dy ditë para vdekjes së saj, ajo i dërgoi mesazh Dr. Ogarit Younan, për t'i dërguar përshëndetje dhe për të propozuar ide për MOU me Universitetin Birzeit. Ajo kishte qenë një mike e ngushtë me themeluesit e AUNOHR që nga fillimi i viteve nëntëdhjetë. Gjatë viteve, ajo ofroi disa leksione për kursantët, duke përfshirë disa që e kanë ndjekur këtë interes për t'u bërë studentë në universitet. Leksionet e saj ishin me temën e parandalimit të konflikteve dhe ajo shpërndau botimin e saj të UNESCO-s të vitit 2012 mbi këtë temë për shumë prej studentëve.

Ishte e vështirë për këdo që ta merrte me mend moshën e saj duke pasur parasysh se si ajo e drejtoi jetën e saj me kaq rininë dhe pasion. Ajo ishte gjithmonë dinamike dhe pozitive, pavarësisht rrethanave, dhe ishte një dhuruese spontane dhe e natyrshme, pa e peshuar një herë se çfarë do të merrte në këmbim.

Një person që dashuron dhe jep kurrë nuk vdes vërtet, sepse dashuria nuk është frenuar kurrë nga vdekja.

Lamtumirë Phyllis Koteit, me dashurinë tonë.

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top