Muzetë e Hiroshimës, Nagasaki rritin përpjekjet për të përcjellë realitetin e bombës A

Nga Reito Kaneko

(Raportuar nga: KYODO NEWS – 4 gusht 2022)

Ndërsa Hiroshima përgatitet të shënojë të shtunën 77-vjetorin e bombës A të hedhur mbi të nga Shtetet e Bashkuara në 1945, disa nga banorët e saj do të mësojnë anglishten e tyre dhe do të praktikojnë frazat për të përshkruar shkatërrimin e tmerrshëm të sulmit për vizitorët e huaj - pasi të kthehen përfundimisht.

Nisma ka qenë me muaj në përgatitje, pasi është nisur nën kujdesin e Muzeut Memorial të Paqes në Hiroshima në shkurt. Që synon të ndihmojë njerëzit vendas t'u përgjigjen pyetjeve të vizitorëve të huaj kureshtarë për përvojën e qytetit të bombardimit A, ai ofron një seri skenarësh bisedash që mund të ndodhin, për shembull, në cenotafin për viktimat e bombës atomike në qytet.

Hapi shënon vetëm një nga mënyrat se si qyteti është përshtatur me sfidën e veçantë të paraqitur nga pandemia COVID-19, e cila ka penguar rëndë aktivizmin e tij në ndjekjen e një bote pa armë bërthamore për shkak të lëvizjes së reduktuar të njerëzve që nga viti 2020. , si brenda Japonisë ashtu edhe që vijnë nga jashtë. Nagasaki, qyteti tjetër japonez i shënjestruar nga Shtetet e Bashkuara për një sulm bërthamor disa ditë pasi u godit Hiroshima, është përballur me çështje të ngjashme.

Një shembull kryesor se si është bërë më e vështirë përcjellja e mesazhit antinuklear ka qenë rënia dramatike e vizitorëve në muzeun e Hiroshimës dhe një objekt të ngjashëm në Nagasaki.

Fotografia e bërë më 3 maj 2022, tregon Kupolën e Bombës Atomike në Hiroshima. (Foto: Kyodo News)

Dy muzetë kanë ofruar vende për të studiuar shkatërrimin dhe pasojat e bombardimeve me ekspozita të detajuara, duke përfshirë objekte të ekspozuara ndaj bombave. Jo vetëm turistët, por edhe zyrtarë të lartë nga jashtë kanë vizituar muzetë në të kaluarën dhe ata kanë funksionuar si pjesë kyçe e strategjive të qyteteve për të komunikuar si me të huajt ashtu edhe me qytetarët në pjesën tjetër të Japonisë.

Muzeu i Hiroshimës priste më shumë se 1 milion vizitorë në vit, por kjo shifër ra në rreth 329,000 në vitin fiskal 2020 dhe 406,000 në vitin fiskal 2021. Muzeu i Bombës Atomike të Nagasakit, ndërkohë, shihte 600,000 deri në 700,000 vizitorë të mirëpritur çdo vit. 310,000 në vitin fiskal 2021.

Përpara COVID-19, muzetë kishin mbajtur gjithashtu bisedime nga të mbijetuarit e bombës atomike të njohur si hibakusha si dhe organizonin ekspozita jashtë vendit, por të gjitha këto aktivitete janë përballur me vështirësi për shkak të kufizimeve të udhëtimit gjatë pandemisë.

Humbja e mundësive për shkëmbim ka ardhur në një kohë kur shqetësimet për mundësinë e një lufte bërthamore janë rritur, me presidentin Vladimir Putin që ka ngritur spektrin e përdorimit të arsenalit të Rusisë ndërsa ajo ndjek penalisht luftën e saj në Ukrainë.

Për Masuhiro Hosoda, zëvendësdrejtor i muzeut të Hiroshimës, kërcënimi do të thotë se "misioni ynë për të përcjellë realitetin e bombardimeve atomike po bëhet më urgjent".

E njëjta ndjenjë urgjence u shpreh nga kryebashkiakët e dy qyteteve në qershor, kur morën pjesë në takimin e parë të Traktatit për Ndalimin e Armëve Bërthamore në Vjenë, ku të dy përmendën kërcënimin bërthamor të Rusisë në thirrjet e tyre për veprim për të hequr qafe botën nga ato bërthamore. armët.

Që nga fillimi i pandemisë, të dy muzetë janë zhvendosur për të ofruar bisedimet nga hibakusha në internet, me muzeun e Hiroshimës duke përgatitur titrat në anglisht për t'u shoqëruar me ta.

Qyteti i Nagasaki ka rritur gjithashtu komunikimet e tij në internet duke rinovuar faqen e internetit të qytetit për paqen dhe bombën atomike në korrik 2021, me një fokus të veçantë në edukimin e paqes. Ai përfshin ekspozita nga muzeu i Nagasaki dhe video që prezantojnë mbetjet e goditura nga A-bomba të qytetit.

Ndërkohë, nisma e muzeut të Hiroshimës për të ofruar ndihmë për vendasit që dëshirojnë të angazhohen me vizitorë të huaj për përvojën e qytetit me A-bomb, shënon evolucionin më të fundit të një programi mesazhesh që ai ka drejtuar prej vitesh.

Fillimisht u formua si një program për nxënësit e shkollave të mesme që përgatiteshin për të shkuar jashtë shtetit në udhëtime studimore jashtë vendit përpara se të shndërrohej në seminare për anëtarët e publikut të gjerë që kishin një nivel të caktuar të aftësive të gjuhës angleze. Megjithatë, pandemia ndërpreu mbajtjen e seminareve personalisht, ashtu siç po e bënte më të vështirë shumë gjëra të tjera që muzeu bënte.

Por pauza ishte gjithashtu një mundësi.

Sipas Miki Nagahira, 46 vjeç, i cili është përgjegjës për nismën aktuale, broshura e shpërndarë në seminaret nga viti 2016 deri në këtë vit përmbante një sasi të madhe informacioni, duke përfshirë njohuri të specializuara për bombën dhe pasojat e ekspozimit ndaj rrezatimit. Kërkesat për sa i përket aftësisë në gjuhën angleze ishin përkatësisht të larta.

Versioni aktual, një "libër shkollor dixhital" me 29 faqe, thjeshton informacionin dhe paraqet shembuj të bisedave të mundshme në anglisht me përkthime japoneze, së bashku me këshilla gramatikore dhe një bollëk shprehjesh të dobishme në anglisht.

Midis materialeve janë përshkrimet e monumenteve të Hiroshimës, duke përfshirë Kupolën e Bombës Atomike dhe Parkun Përkujtimor të Paqes, ku ish-presidenti i SHBA Barack Obama vizitoi në vitin 2016 dhe mbajti një fjalim për të përshkruar kërcënimin ndaj njerëzimit nga armët bërthamore.

Programi është tani efektivisht një iniciativë e vetë-studimit në të cilën aplikantët mund të marrin tekstet shkollore dhe të dhënat audio pasi të regjistrohen në faqen e internetit të muzeut.

"Shpresoj që (njerëzit) të fitojnë njohuri për Hiroshimën dhe aftësitë e gjuhës angleze për t'ua përcjellë atë të tjerëve" dhe të angazhohen për të kontribuar në heqjen e armëve bërthamore, tha Nagahira.

Nagahira, e cila ndoqi shkollën pasuniversitare në Hawaii në fushën e studimeve të gjuhës së dytë, thotë se historia e saj në studimin e sfidave të mësimdhënies dhe mësimit të një gjuhe të dytë e ndihmoi të krijonte themelin për nismën e re.

“Gjithmonë kam dashur ta bëj këtë dhe jam e lumtur që kam mundur ta krijoj nga ajo që kam përjetuar”, tha ajo.

Një aplikante rreth të 30-ave që jeton në Hiroshima dhe mori pjesë në një sondazh të kryer nga muzeu tha: “Meqenëse përmbajtja është e njohur për të gjithë, u motivova ta mësoja në rast se disa nga miqtë e mi që jetojnë jashtë vinin në Hiroshima. Ekziston një përzgjedhje e mirë e materialeve dëgjimore për të praktikuar dialogun.”

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top