Herman Daly in memoriam: Një ekonomist që ekonomistët e ardhshëm - dhe shoqëritë - nuk do të guxojnë ta injorojnë

Vdekja e Herman Daly duhet të vajtohet nga të gjithë ata që kërkojnë të zbusin krizën klimatike. Së bashku me Aurelio Peccei (Limits to Growth) dhe Richard Falk (Ky Planet i Rrezikuar), ata paralajmëruan për pasojat e shfrytëzimit të vazhdueshëm të planetit për të siguruar jetë gjithnjë e më të privilegjuar për të pasurit, privim më të madh të të varfërve dhe shkatërrimin e kësaj. planeti.

Edukatorët e paqes që kërkojnë të ndihmojnë studentët të zhvillojnë aftësinë e të dalluarit, mund të ndajnë me ta veprat e këtyre qytetarëve parashikues globalë. (BAR, 11/10/22)

Nga Sam Pizzigati

(Raportuar nga: Kundërgrusht. 8 nëntor 2022)

Mendimtarëve të mëdhenj, gjatë epokave, u është dashur rregullisht të shikojnë lëvizësit dhe lëkundjet e epokave të tyre duke u larguar nga njohuritë e tyre thelbësore. Një nga mendimtarët tanë të mëdhenj bashkëkohorë që pësoi atë fat - ekonomisti 84-vjeçar Herman Daly - vdiq javën e kaluar.

Daly, për të qenë i sigurt, nuk shkoi krejtësisht i panjohur gjatë jetës së tij. Në vitin 1996, ai fitoi "Çmimin alternativ Nobel", çmimin vjetor të Suedisë Right Livelihood Award.

"Herman Daly ripërcaktoi ekonominë, duke krijuar një rrugë përpara që nuk përfshin shkatërrimin e mjedisit tonë për përfitime ekonomike," Ole von Uexkull, drejtor ekzekutiv i Right Livelihood. vuri në dukje pasi Daly kaloi.

Por vdekja e Daly, në përgjithësi, ka kaluar pa u vënë re. Asnjë obit nuk është shfaqur deri më tani në New York Times or Washington Post ose ndonjë botim tjetër masiv.

Pavarësisht këtij mosinteresimi mediatik, Daly me siguri bën figura për të marrë shumë më tepër vëmendje në vitet në vijim. Pse? Puna e jetës së këtij profesori emeritus të Universitetit të Maryland-it thjesht lidh drejtpërdrejt dy sfidat supreme të kohës sonë: kolapsin mjedisor dhe pabarazinë ekonomike.

Herman Daly ishte pionier i disiplinës së ekonomisë ekologjike. Ai na dha një vizion - në vepra gjithmonë "kristal e qartë, konceptualisht bindëse" - e një "ekonomie të gjendjes së qëndrueshme" që me tipare "rishpërndarja dhe përmirësimi cilësor në vend të rritjes së përhershme" sigurisht që do të mbingarkojë dhe do të mbingarkojë mjedisin tonë.

Ne kemi nevojë, besonte Daly, të refuzojmë "të kemi gjithnjë e më shumë" dhe ta rrotullojmë jetën tonë në vend që të kemi mjaft, dhe kjo do të thotë ndarje, një virtyt sot, ai i vëzhguar, shpesh i tallur si "luftë klasash". Por "lufta e vërtetë e klasave", vuri në dukje Daly një dekadë më parë, "nuk do të rezultojë nga ndarja, por nga lakmia e elitave që nxisin rritjen, sepse ato kapin pothuajse të gjitha përfitimet prej saj, ndërsa 'ndajnë' vetëm kostot".

Dhe si mund të arrijmë në një "gjendje të qëndrueshme", në një ekonomi që zhvillohet në mënyrë cilësore, Nuk sasiore? Në një moment, Daly e shkruar një listë “top 10” politikash për të na çuar përpara në atë drejtim. Lartë në atë listë: një thirrje për të kufizuar gamën e pabarazisë duke vendosur të dyja një minimum   një të ardhur maksimale.

Daly së pari mbrojti këtë lidhje në librin e tij të vitit 1991 Ekonomia me gjendje të qëndrueshme. Ai e krahasoi "min-maksin" e tij me nocionin e ekonomisë konvencionale se të varfërit nuk lëndohen kur të pasurit bëhen më të pasur dhe në fakt mund të përfundojnë duke përfituar nga shpenzimet që bëjnë njerëzit e pasur.

"Unë argumentoj të kundërtën," shkroi Daly në librin e tij të vitit 1996 Përtej rritjes, “që ka një kufi për prodhimin total material që mund të mbështesë ekosistemi dhe se do të ishte qartësisht e padrejtë që 99 për qind e produktit total të kufizuar t'i shkonte vetëm një personi. Prandaj, konkludoj se në mënyrë implicite duhet të ketë disa të ardhura personale maksimale.”

Cili maksimum do të ishte më i përshtatshëm?

"Një varg pabarazish që lejon një diferencë prej dhjetë faktorësh midis më të pasurve dhe më të varfërve do t'i shërbente nevojës për dallime legjitime në shpërblime dhe stimuj," shpjegoi Daly, "duke respektuar faktin që ne jemi persona në komunitet, jo individë të izoluar, atomistë.”

“Askush nuk po debaton për një barazi të neveritshme dhe të detyruar,” shtoi ai. "Një faktor prej dhjetë në pabarazi do të justifikohej nga dallimet reale në përpjekje dhe zell dhe do të ofronte një nxitje të mjaftueshme për të nxjerrë në pah këto cilësi."

Por Daly nuk pa asgjë "të shenjtë rreth një faktori dhjetë" dhe mendoi se një faktor prej njëzet mund të shërbente mirë. Dhe ai e pa Aktin e Barazisë së të Ardhurave të propozuar nga kongresmeni i atëhershëm i Minesotës Martin Sabo – legjislacioni që do të kufizonte zbritjen tatimore që një korporatë mund të merrte për kompensimin e ekzekutivit në jo më shumë se 25 herë të ardhurat e punonjësit më të paguar të korporatës – si një hap në drejtimi i duhur.

Një pikë referimi: Vitin e kaluar, Instituti i Politikave Ekonomike Raportet, mesatarisht CEO-t e korporatave amerikane 399 herë paga e punëtorëve tipikë të kombit tonë.

Sam Pizzigati shkruan për pabarazinë për Institutin për Studime Politike. Libri i tij i fundit: Rasti për një pagë maksimale (Politikë). Ndër librat e tij të tjerë mbi të ardhurat dhe pasurinë e shpërndara keq: Të pasurit nuk fitojnë gjithmonë: Triumfi i harruar mbi Plutokracinë që krijoi klasën e mesme amerikane, 1900-1970  (Shtypi Seven Stories). 

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top