Ja se si historia po e formëson lëvizjen e #studentblackout

(Artikulli origjinal: Marshall Ganz, Biseda)

Studentët po protestojnë mbi racizmin nëpër kampe në Shtetet e Bashkuara. Ne i kërkuam Marshall Ganz, i cili u tërhoq nga Harvard si një student për të qenë një organizator në 1964 dhe tani mëson organizimin dhe udhëheqjen në Shkollën e Kennedy Harvard, për të diskutuar rëndësinë e këtyre protestave dhe historinë e aktivizmit të studentëve.

Pedagog i Lartë në Politikat Publike, Universiteti i Harvardit

Cila është historia e aktivizmit studentor në Shtetet e Bashkuara dhe si ka qenë ajo një katalizator për ndryshimin?

Aktivizmi studentor në SHBA shkon prapa në shekullin e 19-të, por U përfshiva në lëvizjen e të drejtave civile në vitet 1960, një kohë kur aktivizmi studentor - iniciuar kryesisht nga studentë zezakë - luajti një rol veçanërisht të dukshëm.

Dr [Martin Luther] King, kur udhëhoqi bojkotin e autobusëve, ishte vetëm 25 vjeç. Drejtuesit e "ndenjjeve" në Tenesi dhe Karolinën e Veriut ishin studentë 19 deri 21 vjeç në Kolegjet Historikisht të Zezë (HBCs). Për ata prej nesh që nuk ishin të Zinj, por ndanin vlerat e lëvizjes për të drejtat civile, ishte njëkohësisht sfiduese dhe frymëzuese të shihnim guximin e kolegëve që ishin "duke ecur në këmbë".

Megjithëse shumë prej aktivistëve vinin nga kolegje, për pjesën më të madhe kolegjet nuk ishin shënjestrat e lëvizjes. Lëvizja për të drejtat civile ishte më e përqendruar në çështje të tilla si votimi, akomodimi publik, brutaliteti policor dhe shkollimi.

Por lëvizja për të drejtat civile frymëzoi rrymat e tjera të ndryshimit që synuan kolegjet. Për shembull, lëvizja e fjalës së lirë që filloi në vjeshtën e vitit 1964 u nxit nga përpjekjet e Universitetit të Kalifornisë për të frenuar mbledhjen e fondeve të studentëve për të te drejtat civile Grupe.

Kjo çoi në një reagim që u përhap me shpejtësi në të gjithë kampuset. Me fjalët e famshme të Mario Savio, një nga drejtuesit kryesorë të kësaj lëvizjeje, studentët protestuan kundër përpjekjeve të universiteteve për të "Palos, gisht ose gjymtoj"ata në mënyra që mohuan dinjitetin dhe aftësinë e tyre për vetëvendosje.

Pastaj erdhi Operacioni Rolling Thunder - kur filloi "thirrja" në shkallë të gjerë e të rinjve për të luftuar luftën në Vietnam. "Drafti" nënkuptonte që çdo i ri duhej të bënte një zgjedhje - disa ndër më të privilegjuarit qëndruan në shkollë; disa shkuan në Kanada; disa të tjerë shkuan në burg.

Kjo ishte gjithashtu koha kur universitetet u bënë fokusi i lëvizjes anti-luftë, pasi aty ishin studentët. Shumë i shikonin universitetet si bashkëpunëtorë - përmes hulumtimeve të lidhura me luftën, ose pranisë së ROTC (Trupat e Trajnimit të Oficerëve Rezervë) në kampus. Kështu që ata u bënë një pikë qendrore për protestë.

Nga perspektiva juaj, si duket lëvizja aktuale e #studentblackout?

Nuk është një afinitet i thellë midis ndryshimit të gjeneratave dhe ndryshimit shoqëror. Teolog protestant Walter Bruggemann thotë se vizioni "profetik" ose "transformues" mund të ndodhë kur përvoja e një personi mbi lëndimin e botës (një pikëpamje kritike) ndërvepron me përvojën e një personi të premtimit të botës (një pikëpamje shpresëdhënëse). Në mënyrë të ngjashme, të rinjtë vijnë në moshë me një vështrim kritik ndaj botës që gjejnë, por gjithashtu, pothuajse nga nevoja - me zemra shpresëdhënëse.

Lëvizja për të drejtat civile hapi shumë dyer. Por la kaq shumë pa bërë. Ai zgjeroi mundësitë për të ashtuquajturit njerëz "të kualifikuar" me ngjyrë për të hyrë në strukturën e energjisë, por nuk arriti të rikonfiguronte vetë strukturën e energjisë.

Në veçanti, ekonomia e racizmit të institucionalizuar nuk u adresua në të vërtetë, as varfëria urbane, strehimi i veçuar ose shkollimi i dobët, me të gjitha pasojat e tij. Dr King, kur u vra, po organizonte"Fushata e Popullit të Varfër". Në atë kohë, drejtësia racore, drejtësia ekonomike dhe drejtësia politike ishin të lidhura.

Më pas, ata u shkëputën. Në veçanti ekonomia u la pas.

Diçka e ngjashme ndodhi në lëvizjen e grave amerikane që filluan të hapin rrugë në strukturën e pushtetit por bëri pak për të ndryshuar kushtet me të cilat përballen gratë që punojnë - që kishin nevojë për qasje në kujdesin për fëmijët dhe politikat e pushimit familjar. Kontrastoni atë me vendet e tjera ku kishte më pak fokus në aksesin e elitës.

Ashtë një gjë e shkëlqyeshme që kjo gjeneratë është sfiduar dhe motivuar për ta çuar këtë luftë përpara.

Në të kaluarën, shtytja e lëvizjes studentore si e tillë nuk ishte aq e përqendruar në garë në veçanti. Kjo lëvizje është shumë më e përqendruar. Bitshtë paksa ironike që ndërsa ka pasur përparim në racën dhe barazinë gjinore që nga vitet 1960, ne kemi shkuar prapa në barazinë ekonomike.

A duhet të hiqet e kaluara e trazuar e historisë racore nga kampuset?

Kur kemi bërë shkollat ​​e lirisë në vitin 1964, kishim një libër të quajtur Abetarja e Lirisë - ishte një tregim i historisë së Zezë - pasi askush nuk e dinte historinë e Zezë. Ajo që mësohej në shkolla ishte rindërtimi dhe shpengimi. Rrëfimi ishte që rindërtimi ishte një katastrofë - kur egërsirat morën pushtetin. Dhe shpengimi solli rregull me rivendosjen e rregullit të bardhë. Historia e zezë ishte zhdukur.

Ajo histori racore është ngulitur kudo. Procesi i rikuperimit të historisë afro-amerikane ishte një pjesë e rëndësishme e pretendimeve për dinjitetin. Dhe vazhdon të jetë. E gjitha është një pjesë e sfidimit të rrëfimeve që përpiqen t'ju bëjnë më pak se një qenie njerëzore - një objekt.

Më pëlqen fakti që në Harvard Salla Përkujtimore emrat e vetëm të renditur janë emrat e atyre studentëve të Harvardit që luftuan për Unionin. Studentët e bardhë nga Jugu protestojnë herë pas here, por, deri më tani, me pak sukses.

Ju duhet të merrni përsipër atë në të cilën keni qasje - dhe kjo është ajo që po bëjnë studentët. Pyetja është nëse kjo është e mjaftueshme.

Po studentët në Princeton që kërkojnë të heqin emrin e Woodrow Wilson?

Woodrow Wilson përforcoi racizmin në SHBA në një kohë kur udhëheqja ishte e nevojshme në drejtim të kundërt. Japonezët në Lidhja e Kombeve po argumentonte për barazinë racore, të cilën ai e kundërshtoi.

Pse duhet që shkollat ​​të mbajnë emrin e një racisti kaq të hapur dhe me ndikim?

Akoma nuk zhvendos realitetin ekonomik, realitetin e drejtësisë penale apo realitetin politik të heqjes së ligjit. Onlyshtë vetëm një pjesë e saj.

A nuk është dialogu më i mirë se përballja?

Dialogu bëhet i mundur vetëm në kushte të fuqisë së barabartë. Unshtë e vështirë për pabarazitë të bëjnë një dialog. Në një qëndrim të pabarazisë, ai me fuqinë përcakton termat. Ai pa energji pritet të pranojë kushtet.

La Hapi i parë drejt krijimit të një dialogu mund të jetë të bërtasësh dhe të flasësh të vërtetën. Pastaj vjen pyetja strategjike: a mund ta ndërtojmë fuqinë që na duhet për të krijuar kushtet në të cilat mund të ndodhë dialogu i vërtetë? Dhe kjo është kur lëvizjet duhet të jenë mjaft të shkathëta për të gjetur burime të reja të energjisë. Zëvendësimi i dialogut për barazi është një mashtrim dhe përfundon të qenit një akt-lojë. Fuqia, siç është, nuk caktohet kurrë me dëshirë.

Misuri ofron një shembull interesant. Filloi me ekipin e futbollit, i cili ka shumë fuqi ekonomike - ju arrini në një fazë dialogu vetëm kur arrini në një ekuilibër të fuqive.

A po ndryshon një strukturë më korporative e universiteteve kush ka fuqinë?

Po, disa gjëra po ndryshojnë. Ekziston presion për të fituar para - veçanërisht në disa kolegje fitimprurëse. Por çështja është që disa struktura nuk kanë ndryshuar - për pjesën më të madhe, veçanërisht në kolegjet elitare, njerëzit që kishin pushtet janë ata që ende kanë fuqi - donatorët, elitat tradicionale. Shikoni se kush është në bord Korporata e Harvardit

Nëse ndonjë gjë, ka më shumë leva sot - njerëzit janë të gatshëm të sfidojnë dhe të flasin.

Universitetet do të priren të akomodohen në masën që munden pa lëshuar fuqi të vërtetë. Ata do të bien dakord - "në rregull, ne do të ndryshojmë emrin e X." Kjo është e rëndësishme dhe domethënëse, por duhet të bashkohet me mundësi më të mëdha ekonomike, jo vetëm për afrikano-amerikanët në gjendje të hyjnë në kolegj në radhë të parë, por rinia zezake më gjerë.

Po për rolin e udhëheqjes në kohët e tanishme?

Nga njëra anë është udhëheqja e lëvizjes së studentëve, e cila është e gjallë, dinamike, emergjente dhe, si shumica e lëvizjeve shoqërore, tenton të shikojë strukturën me skepticizem.

Nga ana tjetër është udhëheqja e universitetit, e cila nuk është shumë e përgatitur mirë. Pak fakultet kanë shumë trajnime në udhëheqje, veçanërisht lloji i udhëheqjes morale të mbështetur në besim, qartësi për vlerat e dikujt dhe kuptimin empatik të rolit të sfidës në krijimin e ndryshimeve konstruktive. Kjo mund të jetë e vështirë kur nuk dini si të gjeni guximin për t'u përgjigjur në mënyrë konstruktive në radhë të parë.

Kjo lëvizje është mjaft e jashtëzakonshme - një brez i ri që pranon përgjegjësinë për t'u përballur me rrënjët e thella të pabarazisë racore në këtë vend.

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top