Armët nuk janë zgjidhja e dhunës me bazë gjinore (dokumenti i pozicionit PJSA)

Lëshuar nga Shoqata e Studimeve për Paqen dhe DrejtësinëAutor nga Heidi Huse, Ph.D., dhe Laura Finley, Ph.D.

Shoqata e Studimeve për Paqen dhe Drejtësinë (PJSA), në përputhje me misionin dhe vlerat e tij, i kundërvihet argumentit se armët vdekjeprurëse të zjarrit janë zgjidhja kryesore, nëse jo e vetme, e problemit shumë serioz të sulmeve seksuale dhe shtëpiake që traumatizon ose vret burra, gra dhe fëmijë në të gjithë botën. 

Më tej, PJSA hedh poshtë argumentin e lëvizjes për të drejtat e armëve që më shumë armë, madje edhe në duart e burrave dhe grave që i binden ligjit, rezulton në krim më pak të dhunshëm dhe siguri më të madhe publike. Në vitet e fundit, kryesisht në përgjigje të të shtënave masive dhe dhunës tjetër me armë, mbështetës individualë të pro-armëve, grupe avokimi dhe lobimi si Shoqata Kombëtare e Pushkëve, Motrat e Dyta të Ndryshimit dhe Open Carry Texas kanë argumentuar dhe lobuar në mënyrë agresive për qasje të pakufizuar në armë, pronësi , dhe e drejta për të mbajtur armë në publik.  PJSA kundërshton argumentin me dy fjalë se armët e zjarrit vdekjeprurëse janë të nevojshme në publik për të ndaluar krimin e dhunshëm ndërsa mbajtja e njëkohshme e armëve në hapësirat publike duke "respektuar ligjin" "njerëz të mirë" është krejtësisht e sigurt dhe normale.

Sfondi: Promovimi i armëve të zjarrit tek gratë

Një nga mesazhet më të frytshëm të ithtarëve të të drejtave të armëve dhe industrisë së prodhimit të armëve është se gratë duhet të blejnë, të kryejnë udhëzime dhe të jenë të gatshme të përdorin armë zjarri për vetëmbrojtje nga sulmuesit kërcënues. Ky mesazh është përkthyer në marketing të armëve posaçërisht për gratë.

Që nga vitet 1980 prodhuesit e armëve u kanë tregtuar gjithnjë e më shumë armë zjarri grave. Prodhuesit si Smith & Wesson, Berretta SHBA, dhe Derringer SHBA kanë lëshuar armë zjarri të reja rozë dhe vjollcë, armë me korniza më të vogla, madje edhe çanta me këllëf për armë të fshehura. [1] Sipas një Shkurti 2013 Revista Rolling Stone raport, "Revista e Industrisë së Qitjes boton një kolonë të quajtur 'Armët dhe Gruaja', e cila këshillon që 'çdo dyqan armësh duhet të ketë të paktën një armë rozë të ekspozuar.' Hyjnesha dhe Gruaja e Armatosur mirë që përpiqen të bëjnë tërheqëse armët e zjarrit të vazhdueshme.

Më drejtpërdrejt, kompanitë kanë marrë reklama në revistat e grave si Revista Home Ladies duke treguar gra të armatosura me fëmijë dhe duke komentuar si "Vetë-Mbrojtja është më shumë se e drejta juaj… është përgjegjësia juaj". Organizata për Mbrojtjen e të Drejtave të Pro-Armëve Motrat e Dyta të Ndryshimit gjithashtu këmbëngul se "e drejta themelore" e vetëmbrojtjes me armë zjarri është thelbësore në një shoqëri të dhunshme dhe ndërsa një komb pa armë është një "qëllim i admirueshëm", është tërësisht joreale. Sipas Motrave të Ndryshimit të Dytë, "fakti që armët e zjarrit kanë qenë përgjegjës për shpëtimin e shumë jetëve të pafajshme është, për fat të keq, një nga sekretet më të mbajtura në botë", dhe për gratë, zotërimi i armëve është një burim kryesor i "paqes së mendjes dhe sigurinë. ”[3]

Më tej, sugjerimi i heshtur është që gratë të ndajnë fajësinë nëse sulmohen ndërsa nuk janë të armatosura. Paxton Quigley, autor i I armatosur &Femër dhe avokati i premierës për armatosjen e grave si zgjidhja e sulmit seksual në Amerikë, e bëri këtë pikë më qartë "" Kjo është shumë gra që ecin përreth që janë shënjestra. Ata janë duke folur në celularët e tyre ose duke dërguar mesazhe, krejtësisht të pavetëdijshëm për atë që po ndodh. Partshtë pjesë e arsyes pse njerëzit e futin veten në telashe. "[5] Quigley përshkruan shumicën e grave si" të frikësuar fjalë për fjalë nga mundësia e sjelljes agresive në një situatë vetëmbrojtjeje. Ajo i krahason këto gra që "refuzojnë të marrin kohë dhe paralajmërojnë për të siguruar sigurinë e tyre" - me gratë që po përmbushin përgjegjësinë e tyre për t'i dhënë "fund [statusit] të viktimës së grave" duke u armatosur. "[6]

Në Janar 2014, një prodhues shtetëror indian i armëve njoftoi prodhimin e një arme të re të krijuar vetëm për gratë, në përgjigje të përdhunimeve në grupe në Indi që bënë lajme kombëtare. Sipas një raporti të Al-Jazeera America, prodhuesi i armëve "po tregton një zgjidhje për ngacmimet që gratë indiane thonë se ato përballen çdo ditë". Emri që arma u dha nga prodhuesi, Nirbheek, do të thotë "i patrembur". [7]

Kohët e fundit, Gayle Trotter, një avokat i Uashington DC dhe bashkëpunëtor i vjetër i Forumit të Grave të Pavarura, të cilin disa e kanë quajtur një "grup politik i krahut të djathtë", dëshmoi në një seancë të Senatit se armët janë "barazuesi i madh" në situatat e dhunës në familje. Dëshmia e Trotter, në janar 2013 ishte një përgjigje ndaj thirrjes nga shumë amerikanë dhe udhëheqës politikë lokalë, shtetërorë dhe federalë për rregullimin e sigurisë federale të armëve në prag të vdekjeve tragjike të të shtënave të 20 gjashtë dhe shtatë vjeçarëve në Shkollën Fillore Sandy Hook në Newtown, Connecticut në Dhjetor 2012. Kërkesat ishin të thjeshta: kontrolle universale të sfondit, kufizime në aksesin ndaj armëve gjysmë automatike dhe kufizime në kapëset e mëdha të municionit shumë-rrumbullakët. Trotter dhe aktivistë të tjerë për të drejtat e armëve i rezistuan në mënyrë agresive thirrjes për masa të sigurisë së armëve. Në fakt, Trotter këmbënguli se çdo legjislacion për kontrollin e armëve është seksist pasi ai punon kundër sigurisë së grave. Përkundër të gjitha provave se argumenti i Trotter është i gabuar, ajo u vlerësua si një hero nga shumë konservatorë. [8]

Logjika dhe supozimet që përdoren në këto përpjekje jo vetëm që përforcojnë fajin e viktimave të rrezikshme, por ato janë gjithashtu në kontrast të plotë me atë që hulumtimet kanë treguar vazhdimisht në lidhje me përfshirjen e armëve në dhunën seksuale dhe në familje ndaj grave dhe vajzave. Për shembull, Rrjeti Kombëtar i Përdhunimit, Abuzimit dhe Inçestit (Z. Rainn), citon se ka më shumë se 230,000 përdhunime çdo vit në Gjermani SHBA Në dy të tretat e sulmeve, ose 150,000 raste, gratë e njihnin sulmuesin e tyre. Përafërsisht një e treta e sulmuesve ishin dikush që i mbijetuari i përdhunimit e konsideronte njohës nëse jo mik. [9] Kështu, nëse gratë nuk kanë armë zjarri në çdo kohë dhe nuk janë gati të sulmohen nga çdo person brenda grupit të tyre të familjarëve, nuk ka asnjë mënyrë për të siguruar që një armë të parandalojë një përdhunim.

Në fakt, retorika e promovuar nga ata që mbrojnë armët si mbrojtja e vetme nga kërcënimi nxit frikën dhe mosbesimin që potencialisht i vë gratë dhe familjet që ata kërkojnë të mbrojnë në një rrezik më të madh. Imazhi pjellor i kërcënimit nga ndërhyrësi i rrezikshëm kriminal ose i dhunshëm kërkon që gratë të armatosen në çdo kohë. Quigley ofron një kapitull të tërë mbi strategjitë për vetëmbrojtje në shtëpi, në të cilin ajo e bën të qartë se qasja e menjëhershme në një armë zjarri është thelbësore: "Pavarësisht nga konsideratat e sigurisë nëse të rinjtë janë në shtëpi, një armë në shtëpi për vetëmbrojtje duhet të jetë i arritshëm në një gjendje të gatshme për të qenë i dobishëm. " 

Si rezultat, ajo shpjegon se disa gra që posedojnë armë për vetëmbrojtje mbajnë armën me vete në çdo kohë, disa blejnë armë të shumëfishta në mënyrë që të sigurojnë se nuk janë kurrë larg nga një armë zjarri në rast rreziku, të tjerët mbajnë armën e tyre rreth shtëpinë, ndërsa të tjerët thjesht fshehin armën në dhomën e shtëpisë ku ata kalojnë më shumë kohë. Quigley citon ekspertë të sigurisë të cilët këshillojnë ata individë që posedojnë armë për vetëmbrojtje të blejnë të paktën dy armë në mënyrë që ata të kenë qasje të shpejtë kudo në shtëpi. Qëllimi është të sigurohet që "një njeri i bezdisshëm nuk mund të vijë kurrë midis teje dhe armës tënde". [10]

Grave shpesh u thuhet se ata duhet të armatosen në mënyrë që të mbrojnë fëmijët e tyre, me sa duket edhe nga ndërhyrës. Uebfaqja e Grave të Armatosura mirë ("aty ku takohen femrat dhe armët e zjarrit") merr rreziqet për fëmijët e armëve në shtëpi më seriozisht sesa Quigley më lart, por rezultati është që fëmijët janë bërë në mënyrë implicite përgjegjës për të mbrojtur veten nga armët në shtëpi të miqve të tyre: “Ka armë në më shumë se një të tretën e të gjithëve SHBA familjet. Pavarësisht nëse bëni apo jo zgjedhjen për të mbajtur një armë në shtëpinë tuaj, fëmijët tuaj pa dyshim do të jenë në njërën prej tyre. Prandaj, edukimi i fëmijëve tuaj në sigurinë e armëve është një domosdoshmëri për të gjithë fëmijët, pavarësisht nëse keni një të tillë. "[11]

Motrat e Ndryshimit të Dytë gjithashtu nënkuptojnë se fëmijët kanë disa përgjegjësi për ta mbajtur shoqërinë të sigurt nga përdorimi i rrezikshëm dhe i papërgjegjshëm i armëve. Sipas Uebfaqes së tyre në Ueb, “Vigjilenca prindërore siguron që fëmijët të rriten me aftësinë për të thënë të drejtën nga e gabuara dhe për të dalluar fantazinë dhe realitetin. Hasshtë vërtetuar se fëmijët që mësojnë në moshë të hershme se armët nuk janë lodra apo rekuizita filmi ka më shumë të ngjarë t'u japë atyre respektin që u nevojitet dhe nuk do të ketë mundësi të abuzojnë me armë zjarri në të ardhmen. " Në fakt, organizata ankohet që arsimi i armëve të zjarrit nuk është pjesë e kurrikulës së shkollës publike: "Mjerisht, në të njëjtat shkolla në të gjithë vendin ku fëmijët po mësohen me pikat më të bukura të seksit të sigurt, tema e sigurisë së armëve të zjarrit është tabu." [12 ]

Kjo logjikë injoron faktin se kërcënimi më i madh për fëmijët qëndron në shtëpi. Sipas një raporti nga BBC, "Gjatë 10 viteve të fundit, më shumë se 20,000 fëmijë amerikanë besohet të jenë vrarë në shtëpitë e tyre nga anëtarët e familjes. Ky është gati katërfishi i numrit të US ushtarë të vrarë në Irak dhe Afganistan. ”[13] Fondi i Mbrojtjes së Fëmijëve zbuloi se një armë në shtëpi e bën vrasjen tre herë më të mundshme, vetëvrasjen deri në pesë herë më të mundshme dhe vdekjen aksidentale katër herë më të lartë sesa në shtëpitë pa armë . [14] Një studim ka zbuluar se fëmijët të cilët vëzhguan incidente të dhunës në familje duke përfshirë përdorimin ose kërcënimin e një arme zjarri shfaqnin nivele më të larta të problemeve të sjelljes sesa fëmijët që nuk e bënin. [15] Në përgjithësi, «Shtetet e Bashkuara zënë gati 75 përqind të të gjithë fëmijëve të vrarë në botën e zhvilluar. Fëmijët midis moshës 5 dhe 14 në Shtetet e Bashkuara kanë 17 herë më shumë gjasa të vriten nga armët e zjarrit sesa fëmijët në kombet e tjera të industrializuara. "[16]

Pavarësisht nëse shënjestra e abuzimit ose sulmit është një fëmijë apo një grua, prania e një arme zjarri në një situatë dhune në familje ka më shumë të ngjarë të përshkallëzojë incidentin sesa të ndihmojë viktimën. Gratë rrallë përdorin ndonjë armë për t'u mbrojtur nga abuzuesit, por kur e përdorin, vetëm rreth 2% kanë përdorur një armë. Një studim i raportuar në ditar Trauma, Dhuna & Shpërdorim zbuloi se sulmet e dhunës në familje ishin dymbëdhjetë herë më shumë të ngjarë të përfundonin në një fatalitet kur një armë ishte e përfshirë. Disa studime kanë zbuluar se armët përdoren në dy të tretat e vrasjeve të dhunës në familje, ndërsa një studim tjetër nga Jacqueline Campbell i Universitetit Johns Hopkins zbuloi se armët ishin përdorur në 88 përqind të vrasjeve të marra në provë, ndërsa David Adams, autor i Pse vrasin ata? Burra që vrasin partnerët e tyre intimë, zbuloi se armët ishin përdorur në 92 për qind të vetëvrasjeve vrasje të dhunës në familje. Nëntë gra çdo javë pushkatohen dhe vriten nga partnerë intimë. Qendra e Politikave të Dhunës raportoi se, në vitin 2010, më shumë gra u qëlluan dhe u vranë nga partnerët sesa nga të huaj duke përdorur të gjitha armët e tjeratë kombinuara. Dhe, siç e dinë studiuesit dhe avokatët, armët përdoren gjithashtu jo vdekjeprurëse në situata të dhunës në familje, pasi abuzuesit do të markojnë, pastrojnë ose shfaqin ndryshe armët e zjarrit si një mjet i fuqishëm frikësimi. [17]

Për më tepër, gratë që shërbejnë në ushtri dhe që janë shumë të stërvitura në përdorimin e armëve të zjarrit dhe me të vërtetë kanë qasje në armë të tilla ende vuajnë nga dhuna në familje dhe sulmet seksuale me ritme jashtëzakonisht të larta. Një raport i vitit 2011 në Newsweek deklaroi se gratë në ushtri kanë më shumë të ngjarë të vriten nga një ushtar tjetër sesa në luftime. [18] Argumenti që një gruaje i duhet një armë për ta mbrojtur veten nga sulmi është qartë i gabuar dhe i mungon fakti që abuzimi dhe sulmi kanë të bëjnë me fuqinë dhe kontrollin, jo me forcimin e vetes si një objektiv i mundshëm.

Përkundër këtyre shqetësimeve, NRA ka pasur sukses në mbytjen e kërkimeve rreth rreziqeve të armëve në shtëpi. Kur Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve filluan të konkludojnë se armët në shtëpi rrisin në mënyrë dramatike rrezikun që dikush të vritet ose të bëjë vetëvrasje, NRA u përgjigj duke paguar mjekët dhe zyrtarët e shëndetit publik për të kritikuar punën. Edhe më shumë, NRA loboi në Kongres për të kufizuar financimin në lidhje me dhunën me armë dhe llojet e kontrollit të armëve që po tregonin rezultate të rëndësishme. Financimi i CDC u zvogëlua në mënyrë dramatike, jo rastësisht, në të njëjtën sasi, 2.6 milion dollarë, që u shpenzuan për kërkimin e lëndimit të armës së zjarrit vitin e kaluar. Për më tepër, gjuhë iu shtua faturave të ndarjeve buxhetore që ndalojnë KPP CDC nga financimi i hulumtimeve që mund të "mbrojnë ose nxisin kontrollin e armëve". Këto kufizime të rrepta në kërkimin për kontrollin e armëve u zgjeruan në vitin 2011, kur gjuha e ndarjeve buxhetore u ndryshua për të shtuar të gjitha agjencitë e Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, përfshirë Institutet Kombëtare të Shëndetit. [19]

PJSA qëndron e përkushtuar për të mbështetur të drejtat e garantuara nga SHBA Kushtetuta. Sidoqoftë, ne nuk e pranojmë përfundimin e pashmangshëm të mbrojtësve të të drejtave të armëve që Ndryshimi i Dytë afirmoi të drejtën e individit për pronësinë e armëve, pasi ne e pranojmë që kjo mbetet një çështje e debatit shkencor. Si i tillë, PJSA Deklarata e Pozicionit më poshtë bën rekomandime që organizata beson se janë të përshtatshme dhe të nevojshme për të adresuar dhunën me armë dhe për të kundërshtuar argumentet e paprovuara që armët do t'i bëjnë gratë më të sigurta.

PJSA Deklarata e Pozicionit

·         PJSA mbështet thirrjen kombëtare për legjislacion të ndjeshëm federal të sigurisë së armëve që do të urdhërojë kontrolle universale të sfondit ALL blerjet e armëve dhe ndjekja penale e shkelësve, gjë që nuk do të cenojë të drejtën e garantuar kushtetuese për të mbajtur armë për qytetarët që i binden ligjit. Me tutje, PJSA mbështet kufizimin e aksesit në armë gjysmë-automatike dhe raunde municioni me kapacitet të madh, të llojit të përdorur në të shtënat masive të fundit në Aurora, Colorado dhe Newtown, Connecticut.  

·         PJSA mbron zhvillimin e një dialogu kombëtar si dhe global që adreson ngacmimet dhe dhunën shumë reale me të cilën përballen gratë në shtëpi, në vendin e punës, në kampuset e kolegjit, në ushtri. Ky dialog duhet të përfshijë jo vetëm diskutime se si të ballafaqohet më mirë dhuna kundër dhunës seksuale dhe në familje dhe abuzimin, por gjithashtu diskutime sesi programet mësimore publike dhe të arsimit të lartë dhe ngjarjet jashtë kurrikulave mund të rrisin veprimin jo të dhunshëm për ndryshimet kulturore. 

·         PJSA i bën thirrje Kongresit të autorizojë dhe financojë kërkimin dhe mbledhjen e të dhënave nga institucioni mjekësor dhe i shëndetit publik, përfshirë Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve, në lidhje me fushën e dhunës me armë, veçanërisht të dhëna në lidhje me rolin e armëve në kryerjen e sulmeve ndaj grave si dhe roli i armëve të përdorura nga gratë për të mbrojtur veten nga një sulm në tentativë.

·         PJSA gjithashtu i bën thirrje Kongresit të ndalojë manovrimin politik që po bëhet nga NRA për të fshehur të vërtetën për armët dhe dhunën me armë nën kategorinë e "sëmundjes mendore". Kjo retorikë pro-armëve shërben për të maskuar çështjet e vërteta dhe parandalon diskutimin e vërtetë dhe ndryshimin e politikave të nevojshme për të krijuar një botë më pak të dhunshme.

·         PJSA gjithashtu mbështet vazhdimin e legjislacionit që ndalon abuzuesit e dënuar të mbajnë armë zjarri dhe duartrokit SHBA Gjykata e Lartë për vendimin e saj të vitit 2014 në mbështetje të Amendamentit Lautenberg, i cili synon të mbajë armët larg shkelësve të dhunës në familje. Megjithatë, zbatimi shtesë i këtij ndryshimi dhe mbyllja e boshllëqeve të tjera që lejojnë kriminelët e dënuar të kërkojnë "lehtësim nga aftësia e kufizuar" kundër ndalimit të mbajtjes së armëve të zjarrit, pasi çdo vit mijëra sulmues seksualë dhe abuzues të dhunës në familje mbajnë ose riblejnë armët në kundërshtim me ligjin.

Shënime dhe referenca

[1](lidhja është e jashtme) Smith, Aaron. (2014, 7 shkurt). Për industrinë e armëve, gratë janë gjëja tjetër e madhe. CNN. Marrë më 7 tetor 2014 ngahttp://money.cnn.com/2014/02/07/news/companies/guns-women/(lidhja është e jashtme)

[2](lidhja është e jashtme) Dickinson, Tim. (2013, 28 shkurt). Varësia vdekjeprurëse e industrisë së armëve. Gur rrotullues. Marrë më 7 tetor 2014 ngahttp://www.rollingstone.com/politics/news/the-gun-industrys-deadly-addic…(lidhja është e jashtme)

[3](lidhja është e jashtme) Ibid.

[4](lidhja është e jashtme) "Misioni yne." Motrat e Ndryshimit të Dytë. Marrë më 23 tetor 2014 nga http://www.2asisters.org/index.php?option=com_content&view=article&id=47…(lidhja është e jashtme)

[5](lidhja është e jashtme) Pesta, Anne. (2012, 25 korrik). A kanë nevojë për armë gratë amerikane? Pro-vetëmbrojtja Paxton Quigley thotë po. Bisha e përditshme. Marrë më 7 tetor 2014 nga http://www.thedailybeast.com/articles/2012/07/25/do-u-s-women-need-guns-…(lidhja është e jashtme)

[6](lidhja është e jashtme) Quigley, Paxton. (1990) Të armatosura dhe femra: Dymbëdhjetë milion gra amerikane kanë armë, apo jo? New York: St. Martin's, f. 46-47.

[7](lidhja është e jashtme) Taylor, Marisa. (2014, 29 janar). India krijon një armë për gratë. Al Jazeera Amerika. Marrë më 7 tetor 2014 ngahttp://america.aljazeera.com/articles/2014/½9/india-creates-gunforwome…(lidhja është e jashtme)

[8](lidhja është e jashtme) Coley, Victoria. (2013, 30 janar). Lirimi: Dëshmia e plotë dëgjimore e Senatit të Gayle Trotter "Çfarë duhet të bëjë Amerika për dhunën me armë?" Forumi i Pavarur i Grave. Marrë më 7 tetor 2014 ngahttp://www.iwf.org/media/2790433/Gayle_Trotter_Testimony_Gun_Violence(lidhja është e jashtme)

[9](lidhja është e jashtme) Statistikat (nd) Rrjeti Kombëtar i Përdhunimit, Abuzimit dhe Inçestit (Z. Rainn). Marrë më 7 tetor 2014 nga https://www.rainn.org/statistics(lidhja është e jashtme)

[10](lidhja është e jashtme) Quigley, Op cit., F. 194

[11](lidhja është e jashtme) Fëmijë dhe armë. (nd) Gruaja e armatosur mirë. Marrë më 7 tetor 2014 nga http://www.thewellarmedwoman.com/women-and-guns/children-and-guns(lidhja është e jashtme)

[12] “Misioni ynë, Op cit.

[13](lidhja është e jashtme) Petit, Michael. (nd) I ri BBC raport: Turpi i vdekjes së fëmijëve të Amerikës. Ndihma për Fëmijët. Marrë më 7 tetor 2014 ngahttp://www.childhelp.org/pages/new-bbc-report-americas-child-death-shame(lidhja është e jashtme)

[14](lidhja është e jashtme) Mbroni fëmijët, jo armët: E vërteta për armët. 2013. Fondi i Mbrojtjes së Fëmijëve. Washington, DC. Marrë më 7 tetor 2014 ngahttp://www.childrensdefense.org/child-research-data-publications/data/st…(lidhja është e jashtme)

[15](lidhja është e jashtme) Kellermann, Arthur, et al. (1999, Gusht). Armët e zjarrit dhe dhuna në familje, ” Klinikat e Mjekësisë Urgjente të Amerikës së Veriut, 17, f. 699-716.

[16](lidhja është e jashtme) DeFilippis, Evan, & Hughes, Devin. (2014, 17 qershor). Armët vrasin fëmijë. Propozoj Marrë më 7 tetor 2014 ngahttp://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/2014/0…(lidhja është e jashtme)

[17](lidhja është e jashtme) Avokatet e te Drejtave te Njeriut. (2013) Deklaratë me shkrim mbi dhunën në familje, dhunën me armë dhe "qëndroni ligjet tuaja bazë". Marrë më 7 tetor 2014 nga http://www.law.miami.edu/human-rights-clinic/pdf/2013/ICCPR-Hijet-Repor(lidhja është e jashtme)

[18](lidhja është e jashtme) Ellison, Jesse. (2011, 13 dhjetor). Gjykatësi hedh poshtë "epideminë" e përdhunimit në çështjen ushtarake. Bisha e përditshme. Marrë më 7 tetor 2014 nga http://www.thedailybeast.com/articles/2011/12/13/judge-dismisses-epidemi…(lidhja është e jashtme)

[19](lidhja është e jashtme) Papas, Stephanie. (2013, 14 janar). Si qeveria mbyti kërkimet për armë. Shkencë e drejtpërdrejtë. Marrë më 10 tetor 2014 ngahttp://www.livescience.com/26253-government-stifled-gun-research.html(lidhja është e jashtme)

(Shko te Postimi Origjinal)

 

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...