Samiti i Liqeneve të Mëdha pastron edukimin e paqes në shkolla (Uganda)

Fëmijët marrin pjesë në një mësim përmes një radioje në Distriktin Ntungamo në qershor të vitit të kaluar. Palët e interesuara thonë se qeveria duhet të fusë edukimin për paqen në shkolla në mënyrë që zhvillimi dhe njerëzimi të kenë një bazë të fortë. (Foto: Monitor/Dosja Ditore)

“Kjo është nisma e parë që arsimi i paqes të përfshihet në kurrikulën kombëtare. Synimi është përfshirja e edukimit për paqen si lëndë. ”

Nga Franklin Draku

(Raportuar nga: Monitor i përditshëm. 9 shtator 2021)

Konferenca Ndërkombëtare për Rajonin e Liqeneve të Mëdhenj i ka kërkuar Ministrisë së Arsimit dhe Qendrës Kombëtare të Zhvillimit të Kurrikulës që të përfshijnë edukimin e paqes në kurrikulën kombëtare.

Zyrtarët nga organi rajonal shpjeguan se vendi mund të prodhojë qytetarë të përgjegjshëm dhe paqedashës nëse edukimi i paqes u jepet nxënësve që nga fëmijëria e hershme.

Ata më tej thonë se qasja aktuale copë -copë nuk mjafton.

Ndërsa hapi një trajnim tre-ditor për edukatorët e paqes në Kampala dje, zonja Margaret Kebisi, kreu i paqes dhe sigurisë rajonale në Ministrinë e Punëve të Jashtme, u tha delegatëve se ata duhet të rrënjosin një kulturë paqeje dhe sigurie mes të rinjve se zhvillimi dhe njerëzimi kanë një bazë të fortë.

"Pa paqen dhe sigurinë në rajon, të gjitha gjërat e tjera, të tilla si zhvillimi dhe projektet e tjera nuk mund të fillojnë, sepse paqja është shtylla kurrizore e zhvillimit," tha ajo.

Ajo tha se vendi po kalon kohë të vështira sepse nuk i është kushtuar shumë vëmendje mbrojtjes së paqes dhe sigurisë mes qytetarëve në një moshë të butë.

“Kjo është nisma e parë që arsimi i paqes të përfshihet në kurrikulën kombëtare. Synimi është përfshirja e edukimit për paqen si lëndë, "tha ajo.

Zoti Duncan Mugume, eksperti kombëtar i edukimit për paqen, tha se gjatë 10 muajve të fundit që kur filloi projekti i edukimit për paqen, fokusi ishte në bashkimin e të gjithë aktorëve. Kjo, shtoi ai, u bë për të siguruar që ka një grup kombëtar ekspertësh për të nxjerrë.

Mësuesit nga shkollat ​​fillore dhe të mesme dhe institucionet e larta janë në mesin e atyre që janë mësuar shumë për të marrë mantelin e edukimit të paqes.

"Ne tashmë kemi rreth 20 aktorë të paqes dhe aktorë të tjerë që i kemi bashkuar, por gjithsesi ne po shtojmë më shumë për të krijuar një forum ku ne fillojmë të flasim për edukimin e paqes dhe tani, ne po bëjmë trajnime në mënyrë që të mund të flasim nga njëri perspektivë dhe lëvizni në një drejtim, "tha ai.

Mugume tha se studime të ndryshme kanë treguar se sfida më e madhe për Ugandën është mungesa e edukimit të paqes në kurrikulën kombëtare.

Ai rrjedhimisht sfidoi ministrinë e Arsimit dhe Qendrën Kombëtare të Zhvillimit të Kurrikulës për të përshpejtuar procesin e planprogramit të edukimit për paqen.

"Tani për tani, kur shikoni fëmijët tanë, shumë prej tyre nuk dinë si t'i përgjigjen konflikteve. Shumë nuk dinë të negociojnë rrugëtimin e tyre dhe kjo është arsyeja pse ne mendojmë se është e rëndësishme që ata të njihen me edukimin për paqen ... ”përfundoi ai.

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...