Fushata Globale fillon projektin "Hartësimi i Edukimit të Paqes"

"Hartimi i Edukimit të Paqes", një mjet kërkimor dhe nismë globale që dokumenton dhe analizon përpjekjet për edukimin e paqes në të gjithë botën, u lançua me një forum të veçantë virtual më 9 tetor 2021.

Ngjarja u organizua nga Micaela Segal de la Garza, Koordinatore e Hartës së Edukimit të Paqes dhe paraqiti një dialog midis Tony Jenkins, Koordinator i Fushatës Globale për Edukimin e Paqes dhe Cecilia Barbieri, Shefe e Seksionit të UNESCO -s për Qytetarinë Globale dhe Edukimin e Paqes.

Tony dhe Cecilia u bashkuan gjithashtu nga një panel studiuesish kontribues nga e gjithë bota, përfshirë Loreta Castro (Filipine), Raj Kumar Dhungana (Nepal), Loizos Loukaidis (Qipro), Tatjana Popovic (Serbi) dhe Ahmad Jawad Samsor (Afganistan) Me

Nis videon e ngjarjes

Rreth "Hartësimi i Edukimit të Paqes"

Hartimi i Edukimit për Paqen është një nismë kërkimore globale e Fushatës Globale për Edukimin e Paqes e kryer në partneritet me disa organizata kryesore të angazhuara në kërkimin dhe praktikën e edukimit të paqes, ky burim dinamik është krijuar për studiuesit e edukimit të paqes, donatorët, praktikuesit dhe politikëbërësit të cilët janë duke kërkuar të dhëna dhe analiza mbi përpjekjet formale dhe jo-formale të edukimit të paqes në vendet në mbarë botën për të mbështetur zhvillimin e edukimit paqësor kontekstual të përshtatshëm dhe të bazuar në dëshmi për të transformuar konfliktin, luftën dhe dhunën. Projekti është parashikuar si një burim i vazhdueshëm për dokumentimin dhe analizën e nivelit të vendit të përpjekjeve për edukimin e paqes. (Për detaje shtesë, lexoni njoftimin për shtyp origjinal këtu.)

Vizitoni faqen e internetit të projektit Mapping Peace Education.

Ngjarja e nisjes

Pritësi i ngjarjes

Micaela Segal de la Garza është një edukator shumëgjuhësh i cili fokusohet në edukimin dhe komunikimin e paqes. Mica jep mësim spanjisht në një shkollë të mesme publike gjithëpërfshirëse në Hjuston dhe shërbeu si këshilltare e fakultetit për stafin dhe botimin e tyre vjetor të drejtuar nga studentët. Klasat e tjera përfshijnë ambientet e jashtme të mrekullueshme ku ajo i mëson fëmijët në një qendër lokale të natyrës dhe klasën globale ku ajo koordinon projektet me Fushatën Globale për Edukimin e Paqes. Ajo është një person-person që ka studiuar Masterin e saj në Paqe, Konflikte dhe Studime Zhvillimi në Universitat Jaume I në Spanjë, dhe vazhdon të mësojë me Institutin Ndërkombëtar për Edukimin e Paqes.

Pjesëmarrësit e Dialogut

Cecilia Barbieri iu bashkua Seksionit të Qytetarisë Globale dhe Edukimit të Paqes në UNESCO si Shefe në Shtator 2019, që vinte nga Byroja Rajonale e UNESCO -s për Arsimin në Amerikën Latine dhe Karaibet në Santiago, Kili, ku ajo ishte përgjegjëse për Seksionin Edukimi 2030. Para se të bashkohej me UNESCO -n në Santiago, ajo punoi si Specialiste e Edukimit me UNESCO -n që nga viti 1999, kryesisht në Afrikë dhe Azi. Para se t'i bashkohej organizatës, ajo punoi në fushën e trajnimit teknik dhe profesional dhe ngritjen e kapaciteteve institucionale, dhe ishte e angazhuar për shumë vite në kulturën e paqes, të drejtat e njeriut dhe edukimin ndërkulturor. E diplomuar në shkencat shoqërore nga Universiteti i Bolonjës, Itali, ajo vazhdoi arsimin në të drejtën ndërkombëtare humanitare, psikologjinë e edukimit dhe politikën dhe planifikimin arsimor.

PhD Tony Jenkins ka një përvojë mbi 20 vjeçare në drejtimin, hartimin dhe lehtësimin e programeve dhe projekteve ndërkombëtare të ndërtimit të paqes dhe edukimit ndërkombëtar në fushat e zhvillimit ndërkombëtar, studimet e paqes dhe edukimin e paqes. Tony është Drejtor Menaxhues i Institutit Ndërkombëtar për Edukimin e Paqes (IIPE) dhe Koordinator i Fushatës Globale për Edukimin e Paqes (GCPE). Ai është gjithashtu aktualisht Lektor në Programin mbi Studimet e Drejtësisë dhe Paqes në Universitetin Georgetown. Hulumtimi i aplikuar i Tony është fokusuar në ekzaminimin e ndikimeve dhe efektivitetit të metodave dhe pedagogjive të edukimit të paqes në ushqimin e ndryshimeve dhe transformimeve personale, shoqërore dhe politike.

Hulumtuesit Kontribues

Loreta Castro, Ed. D. konsiderohet si një nga pionierët e edukimit të paqes në Filipine, pasi filloi përpjekjet e saj për të institucionalizuar edukimin për paqen në vitet 1980. Dr Castro është ish -presidenti i Kolegjit Miriam dhe nën mandatin e saj u hodhën themelet e Qendrës për Edukimin e Paqes (CPE), krahu i paqes i shkollës dhe përfundimisht u krijua.

Raj Kumar Dhungana është një ekspert i edukimit dhe qeverisjes së paqes nga Nepali. Ai ka përvojë të gjatë në mësimdhënie, integrimin e edukimit për paqen në sistemet arsimore kombëtare dhe promovimin e qeverisjes së mirë. Ai ka shërbyer në shkollë, qeveria e Nepalit, Save the Children, UNESCO, UNICEF, Universiteti Tribhuvan, Departamenti i Konfliktit, Paqes dhe Zhvillimit, Zyra e OKB -së për Çështjet e Çarmatimit dhe UNDP -së në Nepal, Azinë Jugore dhe rajonin e Azisë Paqësorit, dhe Universiteti Kathmandu, Shkolla e Edukimit. Ai shërbeu si bashkë-konvenues i IPRA në 2016-2018. Ai përfundoi doktoraturën e tij në 2018 nga Universiteti Katmandu i specializuar në dhunën në shkollë. Aktualisht, ai po punon në Ambasadën Mbretërore Norvegjeze në Katmandu si Këshilltar i Lartë, i lidhur me Universitetin Katmandu si anëtar i fakultetit vizitues dhe vullnetarisht si anëtar ekspert i Qeverisë së Këshillit Kombëtar të Nepalit për të Drejtat e Fëmijëve.

Loizos Loukaidis është Drejtor i Shoqatës për Dialog dhe Kërkime Historike (AHDR). Ai ka një BA në Arsimin Fillor (Universiteti Aristotel, Greqi) dhe një MA në Edukimin për Paqen (UPEACE, Kosta Rika) dhe ka përvojë të gjerë në sektorin e arsimit si mësues i shkollës fillore dhe aktivist i Edukimit të Paqes, koordinator i projektit dhe studiues Me Në 2016 Loizos u emërua nga Presidenti i Republikës së Qipros si anëtar i Komitetit Teknik Biokomunitar për Arsimin në kontekstin e negociatave të vazhdueshme të paqes. Ai është gjithashtu Koordinatori i Projektit "Imagjinoni" që mbledh studentë dhe mësues nga e gjithë ndarja në Qipro gjatë orëve të shkollës.

Tatjana Popoviq është drejtor i Qendrës së Dialogut Nansen në Serbi dhe një trajner me përvojë në fushën e transformimit të konfliktit. Gjatë 20 viteve të fundit, ajo lehtësoi një numër seminarësh të dialogut ndëretnik për mësuesit, ministritë e arsimit dhe përfaqësuesit e autoriteteve lokale në Ballkanin Perëndimor, duke kontribuar në pajtimin. Fokusi i trajnimit të saj është në Dialog, Metodologji Interaktive të Mësimdhënies, Mjete të Analizës së Konfliktit dhe Ndërmjetësim. Tatjana mban MA në Studimet e Paqes nga Fakulteti i Shkencave Politike, Universiteti i Beogradit dhe është një ndërmjetës i certifikuar.

Ahmed Xhevad Samsor është Menaxher i Programit të Edukimit të Paqes të Institutit të Paqes të Shteteve të Bashkuara (USIP) në Kabul, Afganistan. Ai është gjithashtu ligjërues në Universitetin Amerikan të Afganistanit (AUAF).

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...